O explozie a avut loc la ambasada Ucrainei din Madrid, rănind un angajat care manipula o scrisoare, a anunțat miercuri Ministerul spaniol de Interne.
După mai bine de 8 ani de angajament militar intens, finanțare uriașă și aproximativ 50 de soldați francezi uciși în luptă, președintele Macron a anunțat, la 10 iunie, sfârșitul așa-numitei "Operații Barkhane", lansată de la Paris la 1 august 2014 și formată dintr-un contingent de aproximativ 5.100 de oameni, închiderea bazelor sale militare și o revizuire a strategiei de luptă anti-jihadistă, concentrată în jurul partenerilor europeni.
Deși Franța menționase în repetate rânduri posibilitatea unei retrageri iminente a trupelor sale din Sahel, partenerii africani au fost surprinși de anunț. În cadrul ședinței de astăzi, ar putea apărea noi detalii cu privire la modificările care vor fi aduse operației, cu riscul schimbării semnificative a echilibrului puterii pe teren între armatele obișnuite și jihadiștii afiliați Al-Qaeda și Statului Islamic.
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, într-unul dintre ultimele sale discursuri publice despre Sahel, a recunoscut că viitorul militar precis al Parisului în regiune rămânea încă de definit. "Nu suntem încă în măsură să anunțăm principiile generale ale reorganizării teritoriale", a declarat recent ministrul în timpul unei conferințe de presă. "Această schimbare nu înseamnă sfârșitul angajamentului francez în regiune și nici că ne încetinim eforturile împotriva terorismului". Pe 2 iulie, Parly a anunțat, de asemenea, că, în urma consultărilor cu autoritățile de tranziție din Mali, Franța a decis să reia operațiile militare comune și misiunea națională de consultanță, suspendată pe 3 iunie din cauza loviturii de stat de la Bamako, a doua în aproximativ un an.
Ceea ce se știe în prezent este că numărul trupelor din misiunea Barkhane va fi redus la jumătate, la 2.500, până în 2023. Unitățile de comandă de elită angajate în operație, cunoscute sub numele de "Saber", vor rămâne active în regiune, cu sarcina de a-i urmări pe liderii jihadisti. Potrivit Șefului de Stat Major al armatei franceze, generalul François Lecointre, pierderile suferite de armată și uciderea civililor din cauza atacurilor jihadiste rămân la un nivel încă prea ridicat. "Terorismul islamic continuă să se răspândească, să stabilească baze locale, să ajungă la o populație mai largă", a declarat generalul luna trecută, menționând că dezvoltarea este una îngrijorătoare.
La aceste preocupări se adaugă climatul politic instabil care caracterizează unele dintre națiunile G5, în special Mali și Ciad. Acesta din urmă și-a pierdut recent președintele, Idriss Déby Itno, omul care a condus țara timp de aproximativ trei decenii, ucis într-o ciocnire cu rebelii din nord. De atunci, conducerea națiunii a fost preluată de fiul său, șeful juntei militare la putere. Mali, la rândul său, a asistat la două lovituri de stat militare în nouă luni și este în prezent condus de colonelul Assimi Goita, care, la 24 mai, împreună cu armata, îi arestase pe președintele anteriorului guvern de tranziție, Bah Ndaw, și pe primul ministru, Moctar Ouane.
Cei doi au fost eliberați după ce și-au dat demisia din funcțiile respective, pe 27 mai. Generalul francez Lecointre a recunoscut la o comisie a Senatului că instabilitatea politică din Mali și Ciad a complicat operațiile Parisului în Sahel. "Situația de securitate rămâne nerezolvată", a spus el în camera superioară franceză. "Dar aceasta este atât o problemă politică, cât și una militară".
În această imensă regiune deșertică, odată cu retragerea Franței, combaterea terorismului va trebui preluată de armatele G5 Sahel. Cu toate acestea, puțini văd coaliția ca fiind capabilă să facă față provocării. Parisul va încerca, totuși, să-și convingă partenerii europeni de necesitatea de a lucra pentru securitatea regiunii și se va baza puternic pe grupul de lucru "Takuba", un contingent de trupe de elită care ar trebui să antreneze unități maliene pentru luptă și care astăzi este format din aproximativ 600 de militari francezi, estonieni, cehi, suedezi și italieni.
În cadrul discuțiilor de vineri, 9 iulie, s-ar putea pune problema negocierilor cu grupările armate locale, solicitate de mai multe state africane. Cu toate acestea, Parisul a exclus în mod repetat posibilitatea de a discuta cu înalți oficiali legați de organizații jihadiste afiliate cu Isis și Al-Qaeda. În paralel, va fi contactat și un alt partener, Statele Unite. Ministrul Parly este astăzi la Washington pentru a se întâlni cu omologul ei, Lloyd Austin. Reuniunea servește pentru a confirma sprijinul SUA în regiune prin aprovizionare aeriană, transport logistic și informații.
Potrivit unor surse citate de cotidianul Jeune Afrique, în următoarea reorganizare, sediul G5 Sahel ar trebui transferat din capitala Ciadului N'Djamena în capitala nigeriană, Niamey, deoarece este mai aproape de "Zona celor trei frontiere", un triunghi de teritoriu între Mali, Niger și Burkina Faso considerat deosebit de critic pentru prezența formațiunilor jihadiste.
Summitul de vineri are loc după o întâlnire importantă din 5 iulie între Macron și șeful actualului Consiliu militar de tranziție din Ciad, Mahamat Idriss Deby, pentru prima dată într-o vizită oficială la Paris de la preluarea puterii după moartea tatălui său. Obiectivul francez al reuniunii a fost să asigure garanția angajamentului trupelor din Ciad într-un teritoriu aflat din ce în ce mai mult sub presiune. Cu 4.000 de militari angajați în Forța Multinațională Comună (MNJTF) împotriva Boko Haram și aproximativ 1.500 de angajați în misiunile ONU, inclusiv 700 în Mali, armata din Ciad este un aliat esențial pentru Paris în lupta împotriva terorismului. Guvernul de la N'Djamena a trimis, în ianuarie 2021, 1.200 de militari pentru a integra cei 750 de ciadieni deja prezenți în forța G5 Sahel-Barkhane, poziționată în special la granița cu Nigeria, o altă zonă fierbinte din regiunea subsahariană.
Posibila mutare a sediului G5 Sahel din Ciad în Niger ar putea oferi o oportunitate importantă Italiei de a participa mai mult ca protagonist la reorganizarea forțelor din domeniu în lupta împotriva terorismului subsaharian. După cum a fost anunțat în 3 iunie de ministrul de externe Luigi di Maio, Italia va deschide în curând o nouă bază militară la Niamey, Niger, țară cu care a construit un "parteneriat solid" și în care intenționează să continue să promoveze o "abordare integrată" în sprijinul instituțiilor. Contingentul italian este deja angajat în națiunea africană ca parte a misiunii bilaterale de sprijin în Republica Niger (MISIN). Potrivit lui Di Maio, țara este crucială pentru stabilitatea regională, pentru lupta împotriva terorismului jihadist și pentru gestionarea fluxurilor migratorii către Mediterana.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
O explozie a avut loc la ambasada Ucrainei din Madrid, rănind un angajat care manipula o scrisoare, a anunțat miercuri Ministerul spaniol de Interne.
Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat miercuri că a trimis un baros pentru a fi livrat Parlamentului European, ca o amintire întunecată a uciderii cumplite a unui luptător.
Președintele turc Recept Tayyip Erdogan a anunțat o „operațiune militară terestră” în nordul Irakului și nordul Siriei.
Parlamentul suedez a aprobat un amendament constituțional care include legi împotriva terorismului, ca răspuns la o condiție a Turciei pentru aderarea Stockholmului la NATO.
Relațiile dintre Turcia și Statele Unite ale Americii sunt la un nivel aproape prăbușit, fapt evidențial și de tragedia care a zguduit Istanbulul în acest weekend.
Mai mulți atacatori au deschis focul sâmbătă seara la un punct de control de securitate din Ierusalimul de Est.
Șeful Mossad, David Barnea a declarat că serviciile de informații israeliene au dejucat recent zeci de atacuri teroriste iraniene în străinătate, în cadrul conferinței anuale a Institutului pentru politici antiteroriste de la Universitatea Reichman din Herzliya.
Doi angajaţi ai ambasadei Rusiei au murit luni într-o explozie în apropiere de misiunea diplomatică a ţării la Kabul, a anunţat Ministerul rus de Externe, precizând că există de asemenea "răniţi în rândul cetăţenilor afgani", potrivit Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
O grupare jihadistă afiliată la Al-Qaeda a anunțat uciderea a patru mercenari din grupul aparținând companiei private ruse de securitate Wagner, într-o ambuscadă în centrul Mali, potrivit site-ului “SITE” specializat în monitorizarea activităților islamiste extremiste.
Talibanii au susţinut joi că nu au informaţii despre moartea liderului Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, anunţată de preşedintele american Joe Biden în urma unui atac cu dronă efectuat de SUA în capitala afgană Kabul, relatează Agerpres, care citează agenţiile AFP şi EFE.
Liderul grupării Stat Islamic în Siria a fost ucis marţi într-un atac cu dronă al Forţelor Aeriene ale SUA, informează Agerpres, care citează Reuters şi AFP.
Gruparea teroristă Statul Islamic (Statul Islamic din Irak și Levant/Siria) a declarat o nouă „ofensivă globală” care urmărește să profite de „oportunitatea” creată prin faptul că Occidentul este preocupat de războiul aflat în desfășurare în Ucraina.
Organizaţia jihadistă Stat Islamic (ISIS) a promis duminică că va răzbuna moartea fostului său lider, decedat în februarie, şi le-a cerut susţinătorilor săi să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa, transmite AFP.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a informat, pe 14.04.2022, că submarinele diesel-electrice B-274 Petropavlovsk-Kamchatsky și B-603 Volkhov au executat lansări de rachete de croazieră Kalibr din acvatoriul Mării Japoniei, asupra unor ținte navale.
Cel puţin două persoane au murit şi zece au fost rănite într-un schimb de focuri joi în Tel Aviv, acesta fiind al patrulea atac ucigaş într-un mare oraş israelian în două săptămâni, relatează Reuters şi TPS Israel.
Liderul grupului Stat Islamic (ISIS), Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, care a murit în timpul unei operaţiuni americane în Siria, s-a aruncat în aer "într-un ultim gest disperat de laşitate", a declarat joi preşedintele american Joe Biden, care a afirmat că a preferat o operaţiune de comando pentru a reduce la minim numărul de victime civile, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Forţele pentru operaţiuni speciale ale SUA au executat cu succes o misiune antiteroristă în nord-vestul Siriei, a anunţat Pentagonul, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Federația Rusă a prezentat oficial în vara anului trecut noul său avion de generația a V-a - Su-75 Checkmate (Șah-mat), aeronavă menită să contracareze pe piața aviației militare avioanele de generația a V-a americane produse de Lockheed Martin, F-35 Lightning II.
Generalul-maior Yitzhak Brik, rezervist în armata israeliană, a susținut că armata nu este pregătită de război, în cazul unui conflict cu milițiile loiale Iranului în Siria, Yemen și Irak și mișcarea Hamas din Gaza.
Forţele armate ale SUA au întreprins o "amplă operaţiune aeropurtată" lângă Deir al-Zor, în estul Siriei, a anunţat luni agenţia de presă siriană SANA, preluată de Reuters, scrie Agerpres.
Documentele secrete care circulă despre cooperarea militară dintre Franța și Egipt, în apropierea Deșertului de Vest, în apropierea frontierei cu Libia, au stârnit controverse puternice și întrebări cu privire la numărul de civili egipteni care au fost victimele acțiunilor secrete.
Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat sâmbătă uciderea a patru femei afgane ale căror trupuri neînsufleţite au fost găsite la Mazar-i-Sharif, în nordul ţării, în contextul în care recent au fost raportate mai multe asasinate având ca victime activiste, transmite Agerpres, care citează AFP.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat joi condamnarea la moarte a şase bărbaţi acuzaţi de "colaborare" cu Israelul, potrivit unui comunicat al acestei grupări radicale, citat de AFP.
Armata americană a anunţat vineri uciderea unui important lider Al-Qaida, Abdul Hamid al-Matar, într-un atac cu dronă în Siria, la două zile după atacul împotriva unei baze din sudul ţării utilizate de coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite, informează AFP şi Reuters.
Procurorii au arestat doi foști militari din Forțele Armate germane (Bundeswehr), acuzați pentru încercarea de a forma un grup terorist. Unitatea paramilitară urma să acționeze în Yemen și ar fi pus în pericol viețile civililor, potrivit unui articol al publicației Deutsche Welle.
Ancheta privind uciderea deputatului britanic David Amess, înjunghiat vineri în timpul unei reuniuni electorale, într-o biserică la aproximativ 60 km est de Londra, a fost încredinţată serviciilor antiteroriste, a anunţat vineri seara poliţia locală, relatează AFP.
Luptători ai grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS) din Afganistan au atacat forţele talibane în provincia Parwan din nordul ţării, a declarat vineri un purtător de cuvânt al talibanilor, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Un soldat francez a fost ucis în lupte împotriva unui grup terorist armat în Mali, informează Agerpres, citând DPA.
Autoritățile sudaneze au confiscat toate bunurile, activele și proprietățile mișcării palestiniene Hamas din Sudan, elemente care au constituit timp de decenii o resursă importantă pentru activitatea grupării. Principalele active ale Hamasului din Sudan includeau hoteluri, proprietăți imobiliare, companii și terenuri.
Postul american Fox News a relatat că există o stare de îngrijorare în Statele Unite din cauza transporturilor "misterioase și suspecte" trimise de EAU în Afganistan, în urma retragerii americane, și că acestea ar fi putut cădea în mâinile rețelei Haqqani, care este aliată cu talibanii, și pe care Washingtonul o clasifică drept "teroristă".
Prezența militară franceză la Cincu și sprijinul diplomatic pentru Republica Moldova ajută la consolidarea celor două țări din estul Europei, iar asta deranjează teribil la Moscova.
Produsele importate din Uniunea Europeană şi Mexic vor avea taxe vamale de 30% de la 1 august, a anunţat preşedintele american Donald Trump sâmbătă, în scrisori postate pe social media, relatează agențiile de știri.
Pe 10 iulie, forțele Direcției Principale de Informații (GUR) a Ucrainei au provocat distrugerea unui gazoduct rus situat la peste 3.000 km de linia frontului, în districtul autonom Hanti-Mansi din regiunea Tyumen, o conductă principală care furnizează gaze naturale instalațiilor de producție de tehnică militară din regiunile Orenburg, Celiabinsk și Sverdlovsk.
Regatul Unit și Franța vor comanda mai multe rachete de croazieră Storm Shadow/SCALP. În același timp, vor fi intensificate lucrările de înlocuire a acestui model de armament, ca parte a acordului Lancaster House 2.0, un nou acord Lancaster House, în domeniul apărării, semnat inițial în 2010.
Țările NATO dezvoltă o nouă modalitate de a furniza Ucrainei arme americane esențiale pentru lupta sa împotriva Rusiei, potrivit unui articol din 11 iulie al New York Times (NYT).
Rusia a lansat în noaptea de 11 spre 12 iulie un nou val masiv de atacuri cu drone și rachete asupra vestului Ucrainei, vizând zone îndepărtate de liniile frontului, au relatat sâmbătă presa și oficialii ucraineni.
Taiwan desfășoară, de câteva zile, cele mai ample exerciții militare din istorie. Ca răspuns, postul de televiziune de stat chinez CCTV a publicat imagini cu manevrele militare chineze din strâmtoarea Taiwan.
Bătrânul portavion rusesc “Amiral Kuznețov” s-ar putea să nu mai vadă marea, după ce lucrările de modernizare a navei au fost suspendate pe termen nelimitat.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a început o vizită planificată de trei zile în Coreea de Nord comunistă (RPDC). Asta, în timp ce Rusia taie comunicare cu statele occidentale.
Antrenarea piloților ucraineni pentru F-16 Fighting Falcon e un obiectiv pentru aliații Ucrainei, într-o coaliție din care fac parte mai multe state aliate și în care România are un rol primordial în contextul în care aici, la Baza 86 Aeriană Borcea, a fost ridicat singurul Centru de pregătire pentru F-16 din Europa. Însă mai multe state europene pun umărul în acest proces. Chiar dacă, paradoxal, nu dispun de F-16.
Într-un recent interviu acordat publicației ruse Expert, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a recunoscut existența unei „cenzuri militare” în Federația Rusă, precum și intențiile Moscovei de a menține acest regim pe termen nedeterminat.
Comisia pentru forţele armate a Senatului american a aprobat o asistenţă de securitate în valoare de 500 milioane de dolari pentru Ucraina, ca parte a proiectului său la Legea de autorizare a apărării naţionale (NDAA) pentru anul fiscal 2026, transmit Agerpres și Reuters.
Moscova a desemnat Franța drept 'principalul său adversar în Europa', a declarat vineri șeful Statului Major al armatei franceze Thierry Burkhard, explicând această atitudine a Rusiei prin sprijinirea de către Paris a Ucrainei invadate de Rusia, potrivit Agerpres și AFP.
O analiză a Israelului concluzionează că o parte din stocurile iraniene de uraniu îmbogățit au supraviețuit atacului american și ar putea fi, în teorie, utilizat de inginerii iranieni.
Guvernul german intenționează să cumpere încă 15 avioane de vânătoare F-35, crescând comanda de la 35 inițial la 50 de avioane americane. Citând mai multe surse, Politico a relatat joi că acest lucru este rezultatul dezacordurilor dintre Germania și Franța cu privire la proiectul comun FCAS, pentru avionul european de generația a șasea.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 11 iulie 2025, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic.
Ucraina ar putea primi Patriot: Germania și Norvegia sunt gata să cumpere sisteme americane pentru Kiev. „Sprijinul nostru pentru țara dumneavoastră este neclintit”, a declarat Merz într-o conversație cu președintele Ucrainei.
Nordul Extrem devine un punct cheie pentru apărarea și logistica Alianței NATO.
Președintele american Donald Trump trimite arme în Ucraina pentru prima dată de la revenirea sa la Casa Albă, folosind PDA (Presidential Drawdown Authority) - un instrument la care predecesorul său, Joe Biden, a a apelat în dese rânduri.
Atacurile intense cu drone și rachete rusești din iunie au provocat un număr record de victime civile în mai bine de trei ani de la invadarea Ucrainei de către Moscova. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat joi (10.07.2025) despre acest lucru, scrie agenția de presă slovacă TASR, preluând o știre de la AFP.
Pe 26 iunie 2025, la White Sands Missile Range (WSMR), US Army (forțele terestre ale SUA) și Lockheed Martin au efectuat o misiune critică de testare de zbor, demonstrând capabilitatea în evoluție a PAC-3 MSE în cadrul sistemului PATRIOT.
Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a anunțat oficial, în prima sa apariție publică de la preluarea mandatului, că firma israeliană Rafael a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru furnizarea de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VSHORAD) destinate apărării aeriene a României.
Grupul de luptă românesc Getica, parte a Legiunii Internaționale ce operează în Ucraina, a dezvăluit un incident care s-ar fi putut termina tragic petrecut în data de 17 iunie, în apropierea liniei frontului din regiunea Zaporizhia, mai exact în zona Orikhiv. Doi dintre membrii ai eroicei unități românești care ține piept în Ucraina ocupantului rus, au fost la un pas de moarte în timpul unei misiuni de extragere a unei echipe de infanterie aliată, după ce un dispozitiv exploziv improvizat activat de la distanță (remotely activated IED), mai exact o dronă FPV (first-person view) folosită pe post de mină, a fost detonată direct sub motorul vehiculului în care se aflau aceștia.
Parlamentul European a acordat pe 10 iulie votul de încredere președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și celor 26 de comisari europeni aflați sub coordonarea sa. Din cei 720 de europarlamentari, 553 au fost prezenți în sală, 360 au votat în favoarea menținerii încrederii în von der Leyen, 175 au fost împotrivă, iar 18 s-au abținut.
Un grup format din 16 generali americani în retragere, printre care șase foști șefi ai Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, au apelat la un gest rar pentru un avertisment public fără precedent, printr-o scrisoare către Congresul american, solicitând oprirea planurilor Pentagonului de a reduce drastic achizițiile de avioane F-35A și de a opri programul E-7 Wedgetail AWACS. Scrisoarea, semnată în numele Asociației Forțelor Aeriene și Spațiale (AFA), avertizează că aceste măsuri ar compromite grav capacitatea de descurajare și superioritatea aeriană a SUA într-o perioadă marcată de tensiuni globale și competiție strategică. Mai mult, pune în pericol capacitatea SUA de a învinge într-un ipotetic viitor conflict militar.
Ionuț Moșteanu, ministrul Apărării, într-un interviu recent, a declarat că au fost puse în transparență de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) două mari licitații: E vorba de înzestrarea cu armament individual de ultimă generație și mașinile de luptă ale infanteriei (MLI). În ambele proceduri va fi o competiție teribilă căci marile companii deja și-au manifestat interesul.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri că există un risc tot mai mare ca Rusia şi China să convină să se coordoneze astfel încât Beijingul să atace Taiwanul, în timp ce Moscova ar lansa o ofensivă împotriva teritoriului Alianţei Atlantice, informează agențiile Agerpres și EFE.
Potrivit portalului Itamilradar.com, în după-amiaza zilei de 09.07.2025, remorcherul Jakob Grebelsky (MB-119) aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a tranzitat Strâmtoarea Sicilia, îndreptându-se spre est, cu o viteză de aproximativ 11 noduri. Nava a intrat în Marea Mediterană la începutul lunii iulie, împreună cu submarinul Novorossiysk din clasa Kilo.
Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat joi că unul dintre agenţii lor a fost ucis la Kiev, un incident relativ rar în Ucraina.
Președintele american Donald Trump a trimis miercuri o nouă serie de scrisori către șase țări, printre care Republica Moldova, pentru a anunța tarifele vamale suplimentare ce ar urma să se aplice asupra produselor lor care intră în SUA, informează Agerpres și AFP.
În repetate rânduri, președintele SUA, Donald Trump, a afirmat că războiul ruso-ucrainean nu este al lui, aruncând vina pe fostul președinte, Joe Biden, și chiar pe Barack Obama, acesta din urmă pentru că nu a trimis arme ucrainenilor și pentru că nu a fost trașant la vremea când Rusia anexa Crimeea și o parte din Donbass.
O nouă investigație detaliată relevă o dependență critică a celor mai moderne avioane de luptă rusești de tehnologia occidentală și aliată, expunând lacune semnificative în regimurile de sancțiuni menite să sugrume mașinăria de război a Kremlinului. Conform unui raport publicat de International Partnership for Human Rights (IPHR) și Independent Anti-Corruption Commission (NAKO), aproape toate componentele electronice din avioanele Su-34 și Su-35S provin din țări care au impus sancțiuni Rusiei.