Pe rețelele de socializare circulă imagini foto și video cu tehnică militară americană care s-ar deplasa prin țara noastră către Ucraina.
Pe rețelele de socializare circulă imagini foto și video cu tehnică militară americană care s-ar deplasa prin țara noastră către Ucraina.
Vladimir Putin a anunțat miercuri, în Săptămâna Mare, că a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, cu o putere de distrugere nemaiîntâlnită și care poate să treacă de orice sisteme de apărare din lume. În speță, de cele ale inamicului american. Racheta intercontinentală cunoscută sub numele de ”Satan 2” nu este însă o noutate, ea face parte din programul declanșat în 2018 pentru înlocuirea rachetelor sovietice mai vechi.
Un text publicat într-un cunoscut portal de propagandă din Federația Rusă cere conducerii Moscovei reluarea testelor nucleare și admite că, în contextul în care Armata Rusiei nu poate face față NATO, Federația Rusă ar trebui să se pregătească de un război nuclear, rușii fiind de fapt victimele.
Propaganda neagră rusă a sugerat zilele acestea o axă distinctă, legată de re-construcția și personificarea inamicului. Vechiul dușman al poporului rus, putem spune deja, s-a banalizat, a devenit un loc prea comun, prăfuit și lipsit de rezonanță, parcă, după decenii de repetare a numelui. Motiv pentru care inamicul trebuie reinventat.
Portalul rusesc de propagandă pro-Kremlin Topwar.ru a anunțat pe 18.04.2022 că trupele ruse au luat cu asalt combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, pentru “anihilarea militanților și a mercenarilor străini”, care se află pe teritoriul întreprinderii.
Agresiunea rusă în Ucraina a crescut volumul de știri false transmise prin rețelele de socializare, în spatele cărora stau diverse cercuri pentru a-și extinde influența în regiune, inclusiv în nordul Macedoniei, spune Sefer Tahiri, profesor la Facultatea de Științe ale Comunicării la Universitatea din Europa de Sud-Est din Tetovo.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.04.2022, că o fregată din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus o dronă de tip Bayraktar TB2, în proximitatea litoralului Peninsulei Crimeea.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale armate au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană. După cum ştim din informaţiile comunicate oficial, singura ţară europeană care a livrat până acum un sisteme de rachete S-300 către Ucraina este Slovacia. Fără doar şi poate, aceasta este o altă minciună lansată de maşina de propagandă rusă care este disperată să relateze ''victorii'' şi ''reuşite'' pe care armata rusă le înregistrează în Ucraina.
Vladimir Putin dorește să ocupe inclusiv Republica Moldova, dar instituțiile sale de propagandă nu vorbesc despre aceasta, deoarece în cazul Republicii Molodova forțele ruse se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO. De aceea în spațiul public din Federaţia Rusă, propaganda pro-Kremlin amenință cu invazia unor țări cum ar fi Țările Baltice, Polonia, Germania, România și Bulgaria, a anunțat jurnalistul bulgar al platformei de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev în cadrul unui interviu pentru Ucraina24.
Ieri a avut loc la Moscova un spectacol propagandistic de amploare pentru susținerea războiului în Ucraina, spectacol ce amintește mai degrabă de anii 1930. Punctul culminant a fost atins de discursul președintelui Vladimir Putin.
Contrar poziției liderilor politici din Macedonia de Nord, care s-au alăturat forțelor euro-atlantice susținând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pe rețelele de socializare au apărut anumite grupuri care apără partea rusă, ceea ce a dus la polarizarea societății.
Atenție mare la ce informații ajung la dumneavoastră în aceste zile. DefenseRomania a sesizat încă de acum o săptămână un narativ extrem de periculos în presa din Federația Rusă: Anume că Ucraina ar fi doborât din greșeală cu un sistem S-300 avionul MiG-21 LanceR, dar și elicopterul IAR-330 Puma plecat în căutarea aeronavei, în tragedia de proporții care a avut loc pe data de 2 martie 2022.
Serviciul de Informare și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a blocat mai multe platforme de propagandă rusă care distribuie știri false.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 21.02.2022, că militarii ruși și polițiștii de frontieră au oprit încălcarea graniței de stat de către un grup de cercetare-diversiune de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior Kievul a clarificat situația și a acuzat Federația Rusă de diversiune, negând vehement cele semnalate de Moscova.
Ministerul Afacerilor Externe și Diasporei de la Priștina a reacționat ieri, 20 februarie,la declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov și la relatările agenției de presă ruse TASS potrivit cărora "mercenari din Kosovo" sunt trimiși în regiunea Donbas din Ucraina, unde forțele guvernamentale ucrainene luptă cu separatiștii susținuți de Moscova.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a clarificat informațiile venite din Federația Rusă cu privire la o așa-zisă ofensivă a Armatei ucrainene în Donbas, estul țării.
Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Mihail Popov, a precizat miercuri, că Statele Unite ale Americii încearcă să creeze o 'ameninţare permanentă' la adresa Rusiei prin desfăşurarea a 60.000 de soldaţi în Europa, precum şi a peste 200 de tancuri şi 150 de avioane. Precizările oficialului rus ar trebui să ne amuze, deoarece datele cu privire la numărul de militari americani dislocaţi în Europa, prin rotaţie, sunt publice şi au fost comunicate oficial de către Pentagon, în urmă cu câteva zile. Astfel, 80.000 de soldați americani se află în acest moment Europa. Deci, ruşii nici în favoarea lor nu ştiu să mai mintă!
Narativul rus cu privire la „încercuirea” Federației Ruse de către NATO e unul din cele mai invocate mituri de către Moscova. De fapt realitatea e cu totul alta.
SUA au declarat joi că au dovezi că Moscova intenţionează să filmeze un fals atac ucrainean asupra Rusiei pe care îl va folosi ca pretext pentru a invada Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează Agerpres, care citează AFP.
În ultimele zile, cu precădere de când a escaladat criza ucraineană, pe rețelele de socializare din România circulă numeroase filmulețe, poze, imagini video, care au ca scop denigrarea Armatei României.
Consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu a proiectului ”Investments in a Safer Future”. Proiectul are ca obiectiv combaterea dezinformărilor și știrilor false. Iar una din cele mai prezente dezinformări e reprezentată de „alocarea inutilă” a 2% din PIB pentru Apărare, deși securitatea în sine e o investiție esențială.
Ministerul Apărării Naționale a reacționat cu promptitudine maximă în fața unei campanii masive purtată pe rețelele de socializare cu privire la mișcări de trupe pe teritoriul național, trupe române și străine, materiale video plasate în contextul unui posibil conflict militar în Ucraina.
Ţările occidentale au început să folosească platforme mai serioase pentru a răspândi dezinformarea despre o presupusă iminentă invazie rusă a Ucrainei, întrucât nu mai pot "întinde la nesfârşit această poveste" prin intermediul reţelelor sociale, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova la postul de radio Eho Moskvî, citată de agenţia oficială de presă rusă TASS, potrivit agenției naționale de presă Agerpres.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza de la Deveselu, dar și sistemul Aegis Ashore la care americanii lucrează să devină operațional în Polonia, reprezintă cu siguranță principalul instrument al narativului Kremlinului împotriva NATO, în momentul în care Federația Rusă proiectează Alianța ca pe o amenințare la securitatea sa.
Potrivit site-ului Topwar.ru, - publicație aflată pe linia narativă a Kremlinului - specialiștii ruși apreciază că negocierile desfășurate în ultimele zile între reprezentanții Rusiei și cei ai SUA și NATO au demonstrat că Occidentul nu intenționează să-și schimbe politica externă față de Moscova. În opiniile acestora, Kremlinul continuă să fie acuzat de escaladare militară, în special, de intenția de invada Ucraina, este intimidat prin amenințarea introducerii de noi sancțiuni, iar NATO refuză să-și oprească extinderea către frontierele rusești.
Germania a suspendat difuzarea prin satelit a canalului de ştiri Russia Today în limba germană (RT DE), în absenţa unei licenţe valide, provocând iritarea Moscovei, care a ameninţat cu represalii, informează Agepres, care citează AFP.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei respinge categoric insinuările Rusiei cu privire la presupusele arme chimice, instructorii militari de la companii militare private americane și bombardarea cartierelor rezidențiale din estul Ucrainei.
Generalul-maior Iulian Berdilă, şef al Statului Major al Forţelor Terestre, a participat la patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”.
A patra etapă a proiectului ”Investments in a Safer Future”, organizat de consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, s-a desfășurat cu succes în Timișoara în 11 decembrie.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin şi cea mai vocală portavoce a propagandei de la Kremlin, susţine că Rusia vede în dorinţa Ucrainei de a recupera Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, drept o "ameninţare directă" la adresa sa.