Ministrul adjunct al Apărării rus, Andrei Kartapolov, în cadrul unui interviu, a continuat disputa cu Marea Britanie în ceea ce privește incidentul în care a fost implicat distrugătorul britanic HMS Defender în apele Mării Negre.
Ministrul adjunct al Apărării rus, Andrei Kartapolov, în cadrul unui interviu, a continuat disputa cu Marea Britanie în ceea ce privește incidentul în care a fost implicat distrugătorul britanic HMS Defender în apele Mării Negre.
Facebook a demontat o operaţiune de dezinformare rusă care încerca să discrediteze vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, inclusiv căutând să acrediteze ideea că primul dintre seruri "transformă persoanele vaccinate în cimpanzei", relatează Agerpres, citând AFP.
Ajutorul umanitar american este o "schemă politică sinistră" pentru a pune presiune pe alte ţări, a declarat un cercetător nord-coreean, după sugestii din partea unor aliaţi ai SUA precum Coreea de Sud că vaccinurile împotriva coronavirusului sau alt ajutor ar putea promova cooperarea, relatează luni Reuters.
Incidentul dintre distrugătorul britanic HMS Defender și Marina Federației Ruse, în apele Mării Negre, încă are ecouri fiind pe prima pagină a presei de la Moscova.
Falsificarea evenimentelor istorice a devenit un delict ce se pedepseşte în Rusia, conform unei controversate legi promulgate joi de preşedintele rus Vladimir Putin, act normativ care interzice negarea 'rolului decisiv al poporului sovietic în zdrobirea Germaniei naziste şi a misiunii umanitare a Uniunii Sovietice în eliberarea ţărilor Europei', relatează EFE şi DPA.
Profesorul Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA) a discutat despre narativul Federației Ruse în contextul incidentului din Marea Neagră între ruși și britanici, unde o navă rusă a deschis foc de avertisment împotriva distrugătorului britanic HMS Defender.
Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valery Gherasimov, a declarat, pe 23.06.2021, că Ministerul Apărării dezvoltă mijloace pentru neutralizarea amenițării sistemului global de apărare antirachetă al SUA.
În cursul zilei de ieri, Ministerul rus al Apărării, a alertat mass-media internaţională, prin transmiterea unui comunicat de presă în care preciza că o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, după ce acesta ar fi intrat în apele teritoriale ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa. La scurt timp, Marea Britanie a venit cu un răspuns precizând că incidentul naval nu a avut loc în condiţiile relatate de Moscova. Văzând că cele relatate nu mai stau atât de bine în picioare, Rusia a publicat şi imagini de la incidentul naval din Marea Neagră, doar că pe înregistrări nu apare momentul când pe direcţia de deplasare a distrugătorului HMS Defender sunt lansat bombe. Oare de ce?
La o zi după ce summit-ul NATO s-a încheiat şi cu o zi înainte ca Joe Biden să se întâlnească cu Vladimir Putin la Geneva, ministrul de externe adjunct al Rusiei, Aleksandr Gruşko a ţinut să facă apel la o naraţiune propagandistică, susţinând că recentul summit de la Bruxelles a demonstrat că alianţa nu poate exista fără un 'mare duşman'.
Ambasadorul Federației Ruse Valery Kuzmin își continuă seria de declarații controversate în ceea ce privește relațiile dintre țara noastră și Rusia.
Parlamentul chinez ar fi adoptat joi o lege pentru a contracara sancţiunile străine, într-un context de presiune tot mai mare din partea SUA şi a aliaţilor lor faţă de Beijing, au relatat joi media chineze, citate de AFP.
În urmă cu câteva zile, o informație potrivit căreia corveta rusă Stoiky a intrat în apele teritoriale ale Poloniei, a stârnit un val de reacții în presa din Polonia, dar și pe rețelele de socializare. Se pare însă că e un „fake news”.
Rusia a avertizat miercuri că va 'supraveghea îndeaproape' manevrele Sea Breeze ale NATO în Ucraina şi în Marea Neagră, prevăzute între sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, acestea survenind într-un moment în care tensiunile Moscovei cu Alianţa Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi cu unele ţări vecine au atins niveluri fără precedent, relatează EFE.
Direcţiile franceze de contraspionaj, din cadrul serviciilor de informaţii, derulează în momentul de faţă o investigaţie pentru a afla dacă Federaţia Rusă se află în spatele unei campanii de discreditare a vaccinului Pfizer în Franţa, după ce mai mulţi bloggeri – care redactau materiale pe subiecte medicale şi ştiinţifice – au primi e-mail-uri în care erau rugaţi să scrie articole care să semene îndoieli cu privire la cât de sigur şi eficient este vaccinul produs de compania Pfizer-BioNTech, a declarat un oficial francez de securitate, sub protecţia anonimatului, pentru The Wall Street Journal.
Mașina propagandistică a Kremlinului a început să forțeze tema unionismului, a limbii române și a Transnistriei în contextul alegerilor anticipate din 11 iulie. Publicaţia Deschide.md precizează că Postul NTV a difuzat un reportaj în care se face aluzia că Republica Moldova calcă pe urmele Ucrainei, alegând România și Occidentul în detrimentul Rusiei. Maia Sandu este prezentată drept unionistă, iar pacea de pe Nistru este foarte fragilă în contextul procesului de schimbare a puterii.
Un amplu articol extrem de controversat și de tendențios a fost publicat în presa din Federația Rusă. Materialul face referire la „românizarea” (?!?) Republicii Moldova și acuză acest proces, împreună cu unionismul, că e principalul factor al sângerosului război din Transnistria din 1992.
Cele mai bogate şapte state ale lumii (G7) vor analiza propunerea de stabilire a unui mecanism de răspuns rapid pentru a contracara ”propaganda” şi dezinformarea dinspre Rusia, a anunţat duminică ministrul de externe britanic Dominic Raab, citat de Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis miercuri rivalilor săi externi să nu 'treacă linia roşie' în relaţiile cu Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul, însă fără a specifica despre ce limite este vorba, relatează AFP, TASS şi EFE.
Comunismul a adus mult prea puține lucruri bune, spre deloc. Pe lângă un regim ilegitim și criminal, Lucian Boia aprecia corect: Comunismul a fost o mare greșeală a istoriei. Dar până la impunerea sovietizării forțate pe tancurile Armatei Roșii, noi, asemenea multor altor popoare, a trebuit să trecem și prin drame și masacre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Igor Dodon a făcut o declarație cel puțin deplasată cu privire la faptul că sub conducerea Maiei Sandu, Președinția Republicii Moldova, care este „controlată extern”, ar urma să intre într-un război împotriva Federației Ruse.
MApN vine cu precizări după ce pe rețelele de socializare circulă un fake news cu privire la faptul că zeci de avioane transferă armament și trupe de pe aeroportul Otopeni către Ucraina.
Institutul Inscop a dat publicității partea a patra a sondajului ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”.
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a vorbit despre lupta împotriva dezinformărilor și a fake news-ului, instrumente de care adversarii alianței se folosesc tot mai mult mai ales în contextul pandemiei.
Autoritățile poloneze au prelungit interdicția de intrare în ţară pentru un cetăţean rus care a făcut „propagandă agresivă” împotriva Poloniei, a declarat Serviciul Polonez de Informaţii (PAW).
Autoritățile separatiste din Transnistria poartă o campanie de propagandă împotriva țării noastre în contextul pandemiei de Covid-19 și a ajutorului pe care România l-a trimis peste Prut. Vaccinuri care, trebuie subliniat, au fost donate cu titlu gratuit de țara noastră și au ajuns și în regiunea transnistreană.
Iranul a difuzat luni imagini şi filmări despre ceea ce susţine că este o nouă bază a Gardienilor Revoluţiei, dotată cu rachete de croazieră şi balistice şi cu ''echipament electronic de război'', relatează Reuters.
Statele Unite au acuzat agențiile de informații rusești că au răspândit dezinformări cu privire la vaccinurile anit-covid produse de statele occidentale, în încercarea de a submina încrederea oamenilor în calitatea acestora şi în siguranța lor la adresa sănătăţii, a informat săptămâna trecută The Wall Street Journal, citand un raport al Global Engagement Center.
În cadrul unui eveniment local, ministrul Apărării din Iran, Amir Hatami a prezentat noua armă de asalt MASAF 7,62 x 51 mm.
Președintele Volodimir Zelenski a fost amenințat de „Platforma de Opoziție – Pentru viață”, partid pro-rus care i-a transmis lui Zelenski ca va avea sorta dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA) a anunțat ieri că mai multe echipe de cercetare au fost selectate pentru a dezvolta tehnologii care să automatizeze detectarea informațiilor false din mass-media.