Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut joi serviciilor de informatii ale Rusiei să stopeze politica occidentală agresivă împotriva ţării sale, care conform liderului de la Kremlin are ca obiectiv oprirea dezvoltării economice a Rusiei şi să o supună dictatelor din exterior, relatează agenţiile EFE şi TASS.
Azi se împlinesc exact șapte ani de când în Ucraina Oleksandr Turcinov devine președinte interimar. Se întâmpla după ce pe data de 22 februarie 2014, Parlamentul îl suspenda pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici. După luni de confruntări și proteste, Euromaidanul învingea iar Ucraina visa să meargă pe un drum spre Occident.
Pe 23 februarie, Rusia sărbătorește Ziua apărătorilor patriei, care reprezintă crearea Armatei Roșii. Cu această ocazie, președintele Vladimir Putin a lăudat capacitatea de luptă a Forțelor Armate, mulțumind tuturor soldaților pentru îndeplinirea demnă a datoriei lor militare.
Rusia a uitat că din 2014 se află în mod ilegal pe teritoriul Ucrainei - prin susţinerea de forţe separatistei în Donbas şi prin anexarea/militarizarea Peninsulei Crimeea - şi mai nou avertizează că ajutorul militar american destinat Armatei ucrainene poate agrava conflictul din estul acestei ţări, iar acest lucru ar putea incita guvernul de la Kiev să încerce soluţionarea acestuia prin metode agresive. Nu că este ironic ca un stat care conduce o invazie militară împotriva altui stat să susţină că acesta (statul invadat) încearcă să soluţioneze conflictul prin ''metode agresive''?
Un analist politic rus, pornind de la exercițiul „Iarna 20” organizat de Polonia, a tras câteva concluzii cu privire la faptul că, în opinia sa, polonezii deja au pierdut războiul psihologic cu Federația Rusă. Analistul Oleg Khavich consideră că Varșovia e acum conștientă că nu se poate apăra de Moscova prin mijloace militare.
Ministerul de Externe de la Chișinău reiterează solicitarea privind abținerea de la participarea diplomaților acreditați în Republica Moldova la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol care sunt utilizate în scopuri de propagandă și speculații politice a acestei regiuni a Republicii Moldova.
Letonia a suspendat marţi drepturile de emisie a încă 16 posturi de limbă rusă după ce a instituit luni o interdicţie temporară asupra canalului Rossiya RTR, relatează Agerpres, care citeaz[ dpa.
Piaţa de fructe de mare Huanan situată în Wuhan, China, ar fi putut face posibilă răspândirea noului coronavirus, dar acest lucru nu înseamnă că virusul a apărut acolo, a declarat un expert rus, citat sâmbătă de agenţia Xinhua.
Site-ul militar rusesc Avia.pro, cunoscut ca fiind unul de propagandă şi fake news, a dat naştere unei noi naraţiuni, susţinând că interesul Turciei pentru avioanele Su-57 este foarte mare şi un posibil contract ar putea fi încheiat în următorii 2-3 ani.
Potrivit portalului Topwar.ru, în ultimele zile, în presa norvegiană a apărut o analiză în care se vorbește despre prezența militară americană în Norvegia, țară care se învecinează cu Federația Rusă. Materialul a fost realizat de locotenentul colonel Turmud Heyer, lector la Academia Militară a Forțelor Armate norvegiene.
China a afirmat marţi că şi Statele Unite ar trebui să invite în ţară o echipă internaţională de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precum cea aflată în prezent în oraşul chinez Wuhan, pentru a cerceta originea coronavirusului, transmite EFE.
MAE de la Moscova o acuză pe Maia Sandu că ar fi cerut retragerea din regiunea transnistreană a pacificatorilor ruși care fac parte din Forțele Mixte de Menținere a Păcii, asta deși președintele R. Moldova a vorbit doar despre retragerea așa-numitului Grup Operativ al Trupelor Ruse, desfiinţarea depozitului de muniții de la Cobasna și formatarea misiunii mixte de pacificare în una civilă, sub egida OSCE.
O mulțime de informații manipulatoare au circulat în mass-media rusă, în ultimele luni, precizându-se că Irakul intenționează să-și înlocuiască actualele escadrilele de avioane F-16 cu avioane rusești MiG-29 . Mai mult, unele publicaţii mass-media au mers atât de departe cu speculaţiile lor, încât au susţinut că Bagdadul poate achiziționa versiunea de export a avionului Sukhoi Su-57E.
Participant la programul spațial Buran, pilotul sovietic Magomed Tolboyev a declarat că avionul de vânătoare Sukhoi Su-57 poate cu ușurință doborî un F-35 Lightning II.
Moscova consideră evenimentele de la Washington DC din 6 ianuarie ca fiind parte din treburile interne ale Statelor Unite și dorește ca poporului american să treacă cu demnitate această perioadă dramatică a istoriei lor, a declarat joi reprezentantului oficial al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova.
Membrii Parlamentului European şi-au exprimat îngrijorarea legată de rolul jucat de social media în invadarea recentă a Capitoliului din Washington de către manifestanţi pro-Trump, afirmând că proiectul legii privind serviciile digitale (DSA) ar trebui să se concentreze puternic pe răspândirea conţinutului online conspirator, notează Agerpres, citând Euractiv.com.
Rușii se laudă că sistemele lor Pantsir-S vor fi folosite pentru a proteja o bază militară din Irak. Baza ar fi protejată de atacurile cu rachete ale milițiilor iraniene.
Experții armatei iraniene spun că au reușit să mărească autonomia de zbor a dronelor la 4.000 de kilometri.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Departamentul de comunicare strategică al Armatei Ucrainene a explicat cum încearcă Rusia să legitimeze entitățile care luptă contra Guvernului de la Kiev.
Decizia Iranului de a crește îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20% contravine acordului nuclear încheiat în 2015, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, opinând că Teheranul a luat această decizie din cauza presiunilor exercitate de SUA, relatează Agerpres, citând agenţiile de presă EFE şi TASS.
În luna decembrie a anului trecut mai multe publicaţii mass-media ruseşti, citând site-ul de propagandă şi fake news Avia.pro, au relatat că Suedia este gata să lanseze atacuri asupra bazelor militare ruseşti.
Cu o zi înainte să se împlinească un an de la uciderea lui Qassem Soleimani pe internet a început să circule un film de propagandă în care o bază americană este atacată.
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene a declarat luni că mass-media publice ruse au răspândit informaţii false despre vaccinurile împotriva COVID-19 european şi american în ţări în care vrea să-şi vândă propriul vaccin împotriva coronavirusului, relatează Reuters.
Un incident nefericit din vara acestui an de folosit de media rusă ca insturment de dezinformare. Este vorba despre prăbușirea unui avion american F-15.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un briefing, susţinut în cursul zilei de joi, că infrastructura militară din Bulgaria şi România este în curs de modernizare, iar arme ofensive sunt desfășurate pe teritoriul acestora şi vor putea fi folosite împotriva Rusiei.
Profesorul Răzvan Munteanu, analist de politică externă și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), a făcut o analiză a războiului informațional purtat de Federația Rusă în regiune.
Analiştii platformei online din Ucraina, Inform Napalm – specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT) – au sesizat că reprezentanţii misiunii ruse la OSCE au publicat pe pagina oficială de Tweeter, în repetate rânduri, informaţii false despre trimiterea de tancuri ucrainene în Donbas.
Cu două zile înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova, președintele în exercițiu Igor Dodon a declarat că el împreună cu deputații socialiști au blocat tehnica militară SUA la intrarea în Republica Moldova și n-au admis ca aceasta să fie expusă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).
Comitetul pentru politica umanitară și informațională din Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul) a avizat favorabil un proiect de lege prin care interzice publicarea informații în care este negată agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.