În contextul agresiunii militare din Ucraina, Rusia caută să-şi crească influenţa în Balcanii de Vest prin transmiterea de ştiri false
Agresiunea rusă în Ucraina a crescut volumul de știri false transmise prin rețelele de socializare, în spatele cărora stau diverse cercuri pentru a-și extinde influența în regiune, inclusiv în nordul Macedoniei, spune Sefer Tahiri, profesor la Facultatea de Științe ale Comunicării la Universitatea din Europa de Sud-Est din Tetovo.
Acest lucru, potrivit lui Tahiri, a dus la creșterea discursului instigator la ură pe rețelele sociale, împărțind comentatorii de știri în pro-ucraineni și pro-ruși.
"O narațiune este cea a presei, care se află în principal în sfera online și care proclamă în principal o politică editorială pro-rusă. Între timp, este evident că într-o mare parte a presei tradiționale, dar și a presei online avem condamnări ale politicii ruse, ale invaziei care a avut loc în Ucraina. Cred că este evident un discurs care dă mai multă importanță faptului că Ucraina este invadată și că oamenii ucraineni sunt victime. Pentru aceasta, se fac paralele cu soarta istorică a albanezilor în timpul războiului din Kosovo. Deci, aici există o dualitate, un fel de raportare paralelă care este rezultatul orientărilor ideologice și politicilor diferitelor mass-media", spune Tahiri.
Biljana Petkovska de la Institutul Macedonean Media spune că modul în care mass-media acoperă războiul din Ucraina, felul în care sunt raportate evoluțiile acolo, sunt subiecte care trebuie analizate mai în profunzime, dar este adevărat că aceste evoluții au crescut dezinformarea sau știrile false.
"Acest lucru este influențat de mulți factori, inclusiv de faptul că mass-media noastră nu are echipe jurnalistice acolo. Unul sau doi jurnalişti au fost acolo sus şi s-au întors. Așadar, toate informațiile despre războiul din Ucraina sunt preluate din surse diferite și aici cred că mass-media ar trebui să fie atentă la ce relatează și de unde primește știrile, pentru a nu cădea pradă diverselor dezinformări care pot afecta, de asemenea, negativ asupra percepțieii. Este primul război în care avem ocazia să vedem impactul rețelelor sociale, al mediilor sociale și posibilitatea ca cetățenii să nu primească informații doar din rețelele oficiale de informare", afirmă Petkovska.
Știrile false, în special sprijinul pentru agresiunea rusă în Ucraina, au fost condamnate de instituțiile din Macedonia de Nord. Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul au vizat toți cetățenii, mass-media și alte entități care susțin presupuse crime de război împotriva civililor din Ucraina, precum și alte acte de violență împotriva populației civile, avertizând că, potrivit legii în vigoare, oricine comite o astfel de faptă poate fi pedepsit cu închisoare de la unu la cinci ani.
Cu toate acestea, Emir Hasanovic, de la Institutul pentru Dialog Strategic, spune că întârzierea procesului de integrare a Macedoniei de Nord în Uniunea Europeană a contribuit și la răspândirea dezinformării.
Acest lucru, potrivit lui Emir, a zdruncinat foarte mult încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană și o astfel de situație este folosită de terți, în special Rusia, pentru a extinde influența în această parte a regiunii prin diferite forme de propagandă, inclusiv știri false.
"Mânia, frustrarea sau nemulțumirea, în special în rândul cetățenilor macedoneni față de politicile europene, îi fac mai vulnerabili la campaniile de dezinformare venite din centrele care se opun instituțiilor euro-atlantice [...] Europa, conform tuturor sondajelor din țară, și-a pierdut credibilitatea în Macedonia de Nord, nereușind să impună o narațiune nouă sau credibilă. Acest vid plus frustrările sociale sunt folosite de Federația Rusă pentru a pune sub semnul întrebării viitorul european și a crea polarizări interne", conchide Emir Hasanovic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News