Rusia încearcă să influențeze opinia publică din Slovacia cu privire la decizia transferului avioanelor MiG-29 către Ucraina
În Slovacia, Rusia folosește instrumente de propagandă pentru a influența opinia publică pe tema sprijinului militar acordat Ucrainei de autorităţile de la Bratislava. Doar jumătate dintre cei intervievați în carul unui sondaj realizat în Slovacia susțin că țara lor ar trebui să-și vândă flota de avioane de vânătoare pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești.
În pofida influenței rusești, guvernul slovac nu va înceta să acorde sprijin militar ucrainei. Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nag, a declarat că sprijinul pe care ţara sa îl oferă Ucrainei va continua în ciuda eforturilor Rusiei de a influența opinia publică.
Slovacia vrea să transfere Ucrainei, în toamnă, avioane de vânătoare MiG-29 pentru 300 de milioane de euro.
,,Propaganda rusă face tot posibilul pentru a schimba starea de spirit a populației, pentru a opri sau bloca continuarea transferului de echipamente militare către Ucraina. Trebuie să îi ajutăm pe ucraineni - o merită - și înțelegem foarte bine ce înseamnă ocupația", a declarat Jaroslav Nag, potrivit Euronews.com.
Un sondaj realizat de GLOBSEC a arătat că, deși 62% dintre respondenți percep Rusia ca pe o amenințare, 37% văd în continuare Moscova ca pe unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai Slovaciei.
Forțele Aeriene Slovace vor retrage din serviciu avioanele de luptă MiG-29 până la sfârșitul lunii august. De atunci și până când Slovacia va primi avioanele de vânătoare F-16 comandate din SUA, Polonia și Republica Cehă îi vor proteja spațiul aerian.
Forțele Aeriene Slovace își iau în sfârșit la revedere de la avioanele de vânătoare MiG-29, după treizeci de ani utilizare, serviciul lor se va încheia la sfârșitul lunii august. Până la sosirea celor 14 avioane de vânătoare F-16C/D [cunoscute și sub numele de F-16V] comandate în 2018 în cea mai recentă configurație Block 70/72, a căror livrare va începe probabil în 2024, Polonia și Republica Cehă vor proteja spațiul aerian al Slovaciei în baza unui acord semnat luna trecută.
În aprilie, s-a decis ca Polonia să protejeze spațiul aerian al Slovaciei. Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a discutat detaliile acordului în cadrul unei întâlniri cu omologul său slovac. Grație acestui acord, Slovacia va putea să-și consemneze la sol avioanele de vânătoare MiG-29, lucru pe care îl are în vedere de ceva timp.
În iunie, Slovacia a cerut Republicii Cehe ajutor pentru ai proteja spațiului aerian până când va primi avioanele de vânătoare F-16 din SUA (n.a. primele livrări sunt aşteptate în anul 2024). Acestea ar trebui să înlocuiască MiG-29-urile utilizate până de curând de Forţele Aeriene Slovace.
De ceva timp, în mass-media au apărut informații potrivit cărora Slovacia ar putea ceda Ucrainei avioanele sale MiG-29. Cu toate acestea, chestiunea nu este atât de simplă. La începutul lunii iulie, premierul slovac Eduard Heger a declarat că țara sa ar putea trimite Ucrainei avioane de vânătoare MiG-29 și tancuri, dar nu au fost oferite prea multe detalii la acel moment.
Jaroslav Nad, ministrul slovac al apărării, a declarat, pe 25 iulie, că Slovacia este pregătită să discute despre transferul avioanelor MiG-29 către Ucraina.
La momentul respectiv, Nad a subliniat că țara să nu poate da pur și simplu aceste aeronave fără să le înlocuiască cu altele sau fără să primească bani pentru ele.
Jaroslav Nad a adăugat că țara sa nu este suficient de mare pentru a-și permite să facă Ucrainei cadouri avioane de luptă. Prin urmare, Slovacia ia în considerare opțiunea de a înlocui avioanele de luptă MiG-29 cu altele mai noi sau de a le vinde.
Slovacia a transferat deja elicoptere Mi-17 și Mi-2 în Ucraina. În august, Slovacia a oferit Ucrainei primele patru unități de artilerie autopropulsată „Zuzana 2”.
Până acum, începând cu luna aprilie, guvernul de la Bratislava a oferit Ucrainei sisteme antirachetă S-300 [în schimb, Germania, Olanda și SUA au desfășurat mai multe baterii Patriot în Slovacia], conform unei hotărârii de guvern, valoarea acestora fiind de 69 de milioane de euro, inclusiv rachete și piese de schimb.
Acest lucru a nemulțumit Rusia. Ajutorul slovac pentru Ucraina include și transferul altor arme și echipamente militare, inclusiv muniție de 122 mm pentru siistemele de artilerie Grad / RM-70 De asemenea, Bratislava a furnizat Ucrainei țiței și combustibil pentru avioane.
Deoarece Slovacia își scoate din uz avioanele MiG-29, au început să apară zvonuri conform cărora acestea vor fi sau au fost deja predate Ucrainei.
Duminică, 14 august, ministrul slovac al Apărării, Iaroslav Nad, a negat informațiile potrivit cărora Slovacia ar fi oferit deja Ucrainei avioane de luptă MiG-29. El a adăugat că avioanele slovace MiG-29 nu se află în Ucraina, ci pe aerodromuri slovace.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News