Un fals grosolan, demontat: Rusia susţine că a distrus sistemele S-300 oferite Ucrainei de către Slovacia
Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale armate au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană. După cum ştim din informaţiile comunicate oficial, singura ţară europeană care a livrat până acum un sisteme de rachete S-300 către Ucraina este Slovacia. Fără doar şi poate, aceasta este o altă minciună lansată de maşina de propagandă rusă care este disperată să relateze ''victorii'' şi ''reuşite'' pe care armata rusă le înregistrează în Ucraina.
Potrivit ministerului de la Moscova, rachete Kalibr lansate duminică de Rusia dinspre mare au distrus patru sisteme S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia oraşului ucrainean Dnipro, informează Reuters.
Rusia susţine că 25 de militari ucraineni au fost de asemenea ucişi în atac. Ministerul rus al Apărării rus nu specifică ce ţară europeană care a trimis aceste sisteme S-300 către Ucraina, dar, după cum ştim din informaţiile comunicate oficial, Slovacia este singura ţară europeană care a trimis un astfel de sistem de rachete.
Duminică după-amiaza, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk (estul Ucrainei) a anunţat că aeroportul din Dnipro a fost bombardat din nou de armata rusă şi "complet distrus". Aeroportul mai fusese lovit pe 15 martie, când pista fusese distrusă şi terminalul avariat.
Premierul Slovaciei, Eduard Heger, a negat informațiile răspândite de Rusia despre distrugerea sistemului de apărare aeriană S-300 furnizat Ucrainei.
,,Slovacia neagă categoric propaganda rusă că sistemul de apărare aeriană S-300 din Ucraina a fost distrus. Aceasta este o păcăleală. A fost confirmată oficial de Ucraina", a scris Heger pe contul său de Twitter.
Săptămâna trecută, pentru prima dată de la începutul noi agresiunii militare ruse, a devenit oficial cunoscut faptul că Ucraina a primit sisteme de apărare aeriană relativ moderne, pe care Kievul le cere de atâta timp pentru a se putea proteja împotriva atacurilor aeriene.
Astfel, la sfârşitul săptămânii trecut, Slovacia a transferat către Ucraina singurul său sistem de apărare antiaeriană S-300, de provenienţa sovietică, pe care militării ucraineni îl vor putea opera cu uşurinţă, deoarece armata ucraineană are în dotare sisteme similare.
Transferul a fost anunțat oficial vineri de prim-ministrul Slovaciei, Eduard Geger. Acesta a precizat atunci că țara a predat deja Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300.
„Este de datoria noastră să ajutăm, să nu stăm deoparte și să închidem ochii la pierderea de vieți omenești în timpul agresiunii Rusiei”, a scris el pe Twitter.
Pe 8 aprilie, ziarul slovac Visegrad24 a publicat un videoclip în care sistemele S-300 erau încărcate pe platformele feroviare şi transportate către Ucraina.
Jurnaliştii au scris că au primit acest material video „în urmă cu câteva zile”, dar nu l-au publicat până la anunţul oficial că sisteme de apărare aeriană S-300 au fost livrate Ucrainei
Ulterior, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nagy, a confirmat pentru BBC că aceste sisteme au fost deja trimise în Ucraina.
Ministerul slovac al Apărării a declarat deja că, în loc de S-300 sovietic, țara va fi apărată de un sistem modern american Patriot în decurs de o săptămână.
Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu va permite transferul către Ucraina din alte țări a sistemelor de apărare aeriană S-300.
Nu există informații exacte despre numărul de sisteme transferate, precum și despre câte dintre cele pe care armata ucraineană le avea în dotare nu au fost distruse de aviaţia rusă. La urma urmei, Rusia a încercat în primul rând să distrugă sistemul de apărare aeriană al Ucrainei.
Dar, conform informațiilor disponibile până la această dată, sistemul de apărare aeriană al Ucrainei și-a păstrat parțial funcționalitatea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News