Participant la programul spațial Buran, pilotul sovietic Magomed Tolboyev a declarat că avionul de vânătoare Sukhoi Su-57 poate cu ușurință doborî un F-35 Lightning II.
Participant la programul spațial Buran, pilotul sovietic Magomed Tolboyev a declarat că avionul de vânătoare Sukhoi Su-57 poate cu ușurință doborî un F-35 Lightning II.
În luna decembrie a anului trecut mai multe publicaţii mass-media ruseşti, citând site-ul de propagandă şi fake news Avia.pro, au relatat că Suedia este gata să lanseze atacuri asupra bazelor militare ruseşti.
Moscova consideră evenimentele de la Washington DC din 6 ianuarie ca fiind parte din treburile interne ale Statelor Unite și dorește ca poporului american să treacă cu demnitate această perioadă dramatică a istoriei lor, a declarat joi reprezentantului oficial al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova.
Rușii se laudă că sistemele lor Pantsir-S vor fi folosite pentru a proteja o bază militară din Irak. Baza ar fi protejată de atacurile cu rachete ale milițiilor iraniene.
Membrii Parlamentului European şi-au exprimat îngrijorarea legată de rolul jucat de social media în invadarea recentă a Capitoliului din Washington de către manifestanţi pro-Trump, afirmând că proiectul legii privind serviciile digitale (DSA) ar trebui să se concentreze puternic pe răspândirea conţinutului online conspirator, notează Agerpres, citând Euractiv.com.
Experții armatei iraniene spun că au reușit să mărească autonomia de zbor a dronelor la 4.000 de kilometri.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Departamentul de comunicare strategică al Armatei Ucrainene a explicat cum încearcă Rusia să legitimeze entitățile care luptă contra Guvernului de la Kiev.
Decizia Iranului de a crește îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20% contravine acordului nuclear încheiat în 2015, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, opinând că Teheranul a luat această decizie din cauza presiunilor exercitate de SUA, relatează Agerpres, citând agenţiile de presă EFE şi TASS.
Cu o zi înainte să se împlinească un an de la uciderea lui Qassem Soleimani pe internet a început să circule un film de propagandă în care o bază americană este atacată.
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene a declarat luni că mass-media publice ruse au răspândit informaţii false despre vaccinurile împotriva COVID-19 european şi american în ţări în care vrea să-şi vândă propriul vaccin împotriva coronavirusului, relatează Reuters.
Un incident nefericit din vara acestui an de folosit de media rusă ca insturment de dezinformare. Este vorba despre prăbușirea unui avion american F-15.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un briefing, susţinut în cursul zilei de joi, că infrastructura militară din Bulgaria şi România este în curs de modernizare, iar arme ofensive sunt desfășurate pe teritoriul acestora şi vor putea fi folosite împotriva Rusiei.
Profesorul Răzvan Munteanu, analist de politică externă și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), a făcut o analiză a războiului informațional purtat de Federația Rusă în regiune.
Analiştii platformei online din Ucraina, Inform Napalm – specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT) – au sesizat că reprezentanţii misiunii ruse la OSCE au publicat pe pagina oficială de Tweeter, în repetate rânduri, informaţii false despre trimiterea de tancuri ucrainene în Donbas.
Cu două zile înainte de alegerile prezidențiale din Republica Moldova, președintele în exercițiu Igor Dodon a declarat că el împreună cu deputații socialiști au blocat tehnica militară SUA la intrarea în Republica Moldova și n-au admis ca aceasta să fie expusă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).
Comitetul pentru politica umanitară și informațională din Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul) a avizat favorabil un proiect de lege prin care interzice publicarea informații în care este negată agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) a prezentat miercuri un nou tip de lansator pentru mai multe tipuri de rachete balistice fabricate indigen.
Inforadar – Portalul Știrilor Corecte, platforma Ministerului Apărării Naționale dedicată contracarării știrilor false, a fost lansată vineri, 30 octombrie, în spațiul virtual, cu ocazia sărbătoririi a 27 de ani de la înființarea Direcției informare și relații publice a MApN.
Cenzorii din China au întrerupt transmisiunea dezbaterii de miercuri noapte dintre nominalizaţii la postul de vicepreşedinte în SUA în momentul în care actualul vicepreşedinte, Mike Pence, a început să critice Beijingul, relatează DPA.
Gruparea rusă acuzată de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 s-a dat drept organizaţie media independentă pentru a ţinti utilizatorii de extremă-dreapta de pe social media înaintea scrutinului prezidenţial american din noiembrie, au declarat pentru Reuters două surse apropiate anchetei lansate de Biroul Federal de Investigaţii american (FBI).
Iranul se laudă că o dronă fabricată autohton a descoperit în apropiere de strâmtoarea Hormuz navele grupului de luptă conduse de portavionul USS Nimitz.
Pe 21 septembrie, agenția rusă de informații EADaily a publicat un material informativ în care anunță că Forțele Armate ale Republicii Populare Chineze au lansat un videoclip care “demonstrează modul în care bombardierele chineze N-6K vor incinera literalmente baza aeriană americană Andersen de pe insula Guam”.
Directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat joi că Rusia interferează în alegerile prezidenţiale americane din 2020 cu un val constant de dezinformări vizându-l pe candidatul democrat Joe Biden, precum şi pentru a submina încrederea americanilor în procesul electoral, relatează Reuters.
Pe măsură ce criza Covid-19 rămâne o provocare pentru lume, aceasta a amplificat și disputele de lungă durată ce divizează societățile. Dezinformarea și propaganda din jurul pandemiei au alimentat și mai mult aceste diviziuni cu știri false consolidând astfel narațiunile dăunătoare și și răspândind neîncrederea, se arată într-o analiză a iwpr.net.
Un expert toxicologic rus care a analizat dosarul medical al lui Alexei Navalnîi a declarat că opozantul ar fi putut fi victima unei probleme de digestie, a abuzului de alcool sau a oboselii, respingând diagnosticul de otrăvire stabilit de Germania, în timp ce Kremlinul susţine că îşi doreşte un dialog cu Berlinul în acest caz, relatează Agerpres, citând AFP şi Reuters.
După cum probabil ne aşteptam, Rusia a pornit motoarele maşinii de propagandă şi se angajează într-un nou război informaţional împotriva NATO şi Uniunii Europene. Azi, portavocea propagandei ruse este ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Acesta a condamnat miercuri ceea ce el a numit amestecul forţelor străine în Belarus şi a acuzat NATO şi Uniunea Europeană că fac declaraţii ''distructive'' în legătură cu criză politică din această ţară, fără măcar să prezinte nici ce mai mică dovadă.
Serviciile ruseşti de informaţii desfășoară operațiuni prin care urmăresc să polarizeze şi să divizeze societatea americană pentru a instiga la apariţia unor confruntări civile în Statele Unite ale Americii, a precizat Alexander Danilyuk, fost secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Aleksei Navalnîi este principalul opozant al regimului lui Vladimir Putin. Acesta se află în stare deosebit de gravă, conectat la aparate, după ce i s-a făcut brusc rău în avionul care îl aducea la Moscova.
Cel puțin 100 de persoane au murit și alte 4.000 au fost rănite ca urmare a exploziilor care au avut loc în portul din Beirut. Cifrele pot fi mult mai mari în contextul în care în continuare sunt persoane dispărute și se desfășoară ample operațiuni de căutare și salvare.
În contextul în care luptele de la frontiera dintre Azerbaidjan și Armenia în regiunea disputată Nagorno-Karabah au reizbucnit la jumătatea lunii trecute, mass-media e invadată cu fel de fel de informații ce trebuie puse sub semnul întrebării.