Astăzi a fost ultima zi de votare în cadrul așa-zisului referendum organizat de autoritățile de ocupație ruse în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson pentru aderarea la Rusia.
Creată în Lituania în primele zile după invadarea Ucrainei, inițiativa Apelează Rusia încearcă să schimbe percepția societății civile ruse asupra realității din țara vecină. Ca parte a inițiativei, voluntarii sună la numere de telefon mobil din Rusia pentru a discuta despre așa-numita „operație militară specială”, oferind cetățenilor ruși șansa de a regândi ceea ce se întâmplă atât în propria lor țară, cât și în Ucraina.
„De cele mai multe ori nu știm unde sunăm”, declară Paulius Senuța, unul dintre fondatorii inițiativei Call Russia. „Punem întrebări personale - cum ar fi, ce faci, de unde ești și așa mai departe – doar dacă conversația se dovedește a fi una prietenoasă”.
Până acum, aproximativ 60.000 de voluntari s-au alăturat inițiativei, cei mai mulți dintre aceștia folosind serviciile de voce (VoIP) ale unor aplicații de mesagerie precum Viber și WhatsApp, astfel încât să poată vorbi fără să-și facă griji privind durata sau costul apelului.
Astfel, în acest aproape un an care s-a scurs de la invadarea Ucrainei, au fost contactați peste un milion de persoane din Rusia.
Aproximativ un sfert din apeluri sunt efectuate din Lituania, în timp ce Polonia și Moldova sunt a doua și a treia sursă de apeluri ca număr de convorbiri. Marea Britanie se află în primele cinci țări din cele mai apelante, în timp ce Statele Unite se află în primele 10.
Părerile rușilor despre „operația militară specială” a armatei lor s-au schimbat considerabil de la începutul invaziei, a declarat Natalija Boguševičienė, manager de proiect pentru Apelați Rusia. La început, în majoritatea cazurilor, cetățenii ruși își obțineau informațiile doar de la televiziune, dar apoi informațiile au început să vină din alte surse, a subliniat aceasta.
„Oamenii se întorc unii împotriva altora și fiecare are propria lui interpretare privind ceea ce se întâmplă sau cine pe cine a atacat. Diferența de interpretarei este foarte vizibilă atât în lumea liberă, cât și în Rusia”, a declarat aceasta, precizând că, atunci când se reușește purtarea unei conversații decente cu cetățenii ruși li se oferă acestora și informații de contact ale organizațiilor care au rămas în Rusia și se opun războiului și proiectului lui Putin.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Astăzi a fost ultima zi de votare în cadrul așa-zisului referendum organizat de autoritățile de ocupație ruse în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson pentru aderarea la Rusia.
Incident diplomatic între România și Federația Rusă ca urmare a unei tentative a Moscovei de a deplasa în România cu ocazia unui eveniment oficial 14 cetățeni ruși cu alte identități profesionale.
Marionetele Kremlinului, instalate la vârful conducerii administraţilor din zonele ocupate din Donețk, Luhansk, regiunile Herson și Melitopol au anunțat azi că au început organizarea de „referendumuri” pentru aderarea la Rusia. În special, liderul miliţiilor separatiste din așa-numita Republică Populară Donețk, Denis Pushilin, a declarat că este „încrezător în rezultatul pozitiv” al „votului”. De precizat că, orice pseudoreferendum organizat în teritoriile ocupate temporar de ruşi în Ucraina nu va fi recunoscut de nimeni din lumea civilizată.
În patru regiuni ucrainene controlate complet sau parţial de forţele ruse, a început desfăşurarea aşa-numitelor referendumuri pe tema aderării la Federaţia Rusă.
TikTok susține că are toleranță zero față de dezinformare.
Rusia încearcă cu disperare să spele din înfrângerile militare și prăbușirea frontului, în sud (Herson) și nord-est (Harkov), unde forțele ucrainene au recuperat în doar câteva zile aproape întreaga regiune Harkov. Astfel, Ministerul Apărării de la Moscova a publicat imagini cu elicoptere care resping o operațiune de asalt amfibiu a forțelor speciale ucrainene.
Rusia folosește campaniile electorale ale țărilor străine pentru a influența viața politică a acestora.
În Slovacia, Rusia folosește instrumente de propagandă pentru a influența opinia publică pe tema sprijinului militar acordat Ucrainei de autorităţile de la Bratislava. Doar jumătate dintre cei intervievați în carul unui sondaj realizat în Slovacia susțin că țara lor ar trebui să-și vândă flota de avioane de vânătoare pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești.
Ruşii nu pot renunţa la vechile obiceiuri staliniste şi redesenează iar harta Europei. Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a publicat ieri pe contul său de Telegram o hartă a Europei pe care Ucraina nu există, iar teritoriile sale fac parte din alte țări. Desigur, cea mai mare parte a Ucrainei „aparține” Federației Ruse.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că forţele sale armate, care participă la aşa-zisa ''operaţiune militară specială'' au distrus două lansatoare de rachete americane M142 HIMARS folosite de Forţele Armate Ucrainene.
Mass-media rusă de propagandă continuă să răspândească falsuri despre capturarea unor obuziere care au fost oferite Forțelor Armate Ucrainene de către statele occidentale. Recent, maşina de propagandă a Rusiei a născocit o ştire falsă despre capturarea unui obuzier german PzH 2000 de către forţele armate ruse. Nu este prima ştire falsă pe subiectul capturării unor sisteme de artilerie occidentale, săptămâna trecută, propaganda rusă a susţinut, fără să prezinte dovezi, că militarii ruşi au capturat de la armata ucraineană un obuzier francez CAESAR.
Kremlinul intenționează să-i folosească pe militarii ucraineni care au luptat la Azovstal pentru a întări argumentul despre presupusa „luptă împotriva naziștilor” pe care Rusia o duce acum în Ucraina. Prin urmare, presupunerile că luptătorii din Batalionul Azov ar urma să fie executaţi în Federația Rusă sau că vor fi parte a unui schimb de prizonieri sunt puțin probabile să devină realitate, susţine un general în retragere al armatei germane.
Mesajul transmis de Președintele Vladimir Putin de 9 mai poate fi înțeles mai bine în contextul general al propagandei ruse din ultimele două luni și jumătate, care a fost permanent construit în pătratul mitologic Eroul Salvator - Vârsta de Aur – Conspirația - Unitatea în jurul Salvatorului. Ca întreg, mesajul de anul acesta nu aduce nimic nou cu adevărat față de ce a fost deja spus de la declanșarea invaziei Ucrainei.
Pentru a ascunde eșecurile înregistrate în Ucraina de militarii ruşi, propaganda Kremlinului publică rapoarte false despre cât de performant este echipamentul armatei ruse și despre cât de bine este folosit acesta în așa-numita "operațiune militară specială".
Parada de ,,Zilei Victoriei'', un eveniment propagandistic organizat anual la Moscova, a început după un discurt a lui Vladimir Putin, în timp ce forţele armate ruse continuă să ducă un război sângeros în Ucraina.
Trolii ruşi duc un război informaţional dintr-o fostă fabrică din Sankt Petersburg, de unde vizează lideri occidentali şi răspândesc propaganda Kremlinului cu privire la Ucraina, a informat duminică guvernul britanic, care a comandat un studiu pe acest subiect, relatează Agerpres, care citează AFP.
Propaganda rusă poate atinge culmi și valențe greu de imaginat într-o societate normală. În cadrul unui amplu interviu privind intervenția militară rusă în Ucraina, acordat pe 26 aprilie pentru Rossiyskaya Gazeta, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a făcut o adevărată demonstrație de virtuozitate propagandistică.
Pe rețelele de socializare circulă imagini foto și video cu tehnică militară americană care s-ar deplasa prin țara noastră către Ucraina.
Vladimir Putin a anunțat miercuri, în Săptămâna Mare, că a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, cu o putere de distrugere nemaiîntâlnită și care poate să treacă de orice sisteme de apărare din lume. În speță, de cele ale inamicului american. Racheta intercontinentală cunoscută sub numele de ”Satan 2” nu este însă o noutate, ea face parte din programul declanșat în 2018 pentru înlocuirea rachetelor sovietice mai vechi.
Un text publicat într-un cunoscut portal de propagandă din Federația Rusă cere conducerii Moscovei reluarea testelor nucleare și admite că, în contextul în care Armata Rusiei nu poate face față NATO, Federația Rusă ar trebui să se pregătească de un război nuclear, rușii fiind de fapt victimele.
Propaganda neagră rusă a sugerat zilele acestea o axă distinctă, legată de re-construcția și personificarea inamicului. Vechiul dușman al poporului rus, putem spune deja, s-a banalizat, a devenit un loc prea comun, prăfuit și lipsit de rezonanță, parcă, după decenii de repetare a numelui. Motiv pentru care inamicul trebuie reinventat.
Portalul rusesc de propagandă pro-Kremlin Topwar.ru a anunțat pe 18.04.2022 că trupele ruse au luat cu asalt combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, pentru “anihilarea militanților și a mercenarilor străini”, care se află pe teritoriul întreprinderii.
Agresiunea rusă în Ucraina a crescut volumul de știri false transmise prin rețelele de socializare, în spatele cărora stau diverse cercuri pentru a-și extinde influența în regiune, inclusiv în nordul Macedoniei, spune Sefer Tahiri, profesor la Facultatea de Științe ale Comunicării la Universitatea din Europa de Sud-Est din Tetovo.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 12.04.2022, că o fregată din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a distrus o dronă de tip Bayraktar TB2, în proximitatea litoralului Peninsulei Crimeea.
Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale armate au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană. După cum ştim din informaţiile comunicate oficial, singura ţară europeană care a livrat până acum un sisteme de rachete S-300 către Ucraina este Slovacia. Fără doar şi poate, aceasta este o altă minciună lansată de maşina de propagandă rusă care este disperată să relateze ''victorii'' şi ''reuşite'' pe care armata rusă le înregistrează în Ucraina.
Vladimir Putin dorește să ocupe inclusiv Republica Moldova, dar instituțiile sale de propagandă nu vorbesc despre aceasta, deoarece în cazul Republicii Molodova forțele ruse se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO. De aceea în spațiul public din Federaţia Rusă, propaganda pro-Kremlin amenință cu invazia unor țări cum ar fi Țările Baltice, Polonia, Germania, România și Bulgaria, a anunțat jurnalistul bulgar al platformei de investigaţii Bellingcat, Christo Grozev în cadrul unui interviu pentru Ucraina24.
Ieri a avut loc la Moscova un spectacol propagandistic de amploare pentru susținerea războiului în Ucraina, spectacol ce amintește mai degrabă de anii 1930. Punctul culminant a fost atins de discursul președintelui Vladimir Putin.
Contrar poziției liderilor politici din Macedonia de Nord, care s-au alăturat forțelor euro-atlantice susținând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, pe rețelele de socializare au apărut anumite grupuri care apără partea rusă, ceea ce a dus la polarizarea societății.
Atenție mare la ce informații ajung la dumneavoastră în aceste zile. DefenseRomania a sesizat încă de acum o săptămână un narativ extrem de periculos în presa din Federația Rusă: Anume că Ucraina ar fi doborât din greșeală cu un sistem S-300 avionul MiG-21 LanceR, dar și elicopterul IAR-330 Puma plecat în căutarea aeronavei, în tragedia de proporții care a avut loc pe data de 2 martie 2022.
Serviciul de Informare și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a blocat mai multe platforme de propagandă rusă care distribuie știri false.
În Italia, militarii ucraineni au finalizat antrenamentul privind sistemul antirachetă Samp-T.
Liderul Chinei, Xi Jinping, urmează să sosească luni la Moscova pentru un summit cu președintele Putin care va testa cât de departe este dispus să meargă Beijingul pentru a acționa ca un potențial mediator în războiul din Ucraina.
În cadrul unui interviu acordat publicației poloneze Rzeczpospolita, care a fost publicat în ediția din 19.03.2023, președintele Cehiei, Petr Pavel, a semnalat faptul că este posibil ca, în anul 2024, SUA și Europa să-și reducă sprijinul acordat Ucrainei.
Mass-media turcă a publicat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse [VKS] care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2. Videoclipul a fost publicat la cinci zile după ce două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane în apele Mării Negre. Presa turcă susține că incidentul aviatic în care un Su-27 încearcă să doboare o dronă Bayrakatar TB2 s-a petrecut tot deasupra apelor Mării Negre.
B-52H ”Stratofortress” este un bombardier greu, cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o mare varietate de misiuni. Aeronava poate zbura la viteze subsonice mari la altitudini de până la 50.000 de picioare (15.000 m).
Comanda totală de tancuri în Europa este deja de peste 1.800 de unități și sunt așteptate mai multe. SUA, Germania și Coreea de Sud se conturează ca principali furnizori, în timp ce Franța și Marea Britanie se pare că au pierdut startul pe acest segment de arme, considerat în declin acum câțiva ani.
Insula Șerpilor a fost anul trecut unul dintre locurile unde s-au purtat cele mai grele lupte între forţele armate ucrainene şi forţele ruse de ocupaţie. Insula Șerpilor a fost locul în care războiul ruso-ucrainean a fost cel mai aproape de frontierele României. Ucraina menține în prezent o prezență militară extrem de redusă pe insulă, care asigură doar misiuni de observare. Recent, Serviciul militar de informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a prezentat un material video despre bătălia pentru Insula Șerpilor și a oferit câteva noi informaţii care până acum erau confidenţiale.
Potrivit unei material video publicat de Ministerul rus al Apărării la 17 martie 2023, echipajele tancurilor rusești T-90M sunt supuse unui antrenament special pentru a invata care sunt punctele slabe ale tancurilor Leopard 2, Challenger 2 și M1A2 Abrams, pe care țările europene și Statele Unite le vor livra armatei ucrainene.
Dacă există o consecință pozitivă a recentelor cutremure din Turcia și Siria aceasta este cu siguranță activarea solidarității umane, determinantă pentru afișarea unei toleranțe mai ridicate în politica externă a unor state și un adevărat stimul al tendinței naturale spre reconciliere.
Compania Turkish Aerospace Industries [TAI] a publicat prima imagine cu noul avion de vânătoare fără pilot ANKA-3. Drona ANKA-3, dezvoltată integral de industria turcă de apărare, este de așteptat să efectueze primul său zbor în 2023.
În zilele următoare, în Coreea vor ajunge primele camioane Jelcz pe care vor fi instalate lansatoare de rachete Chunmoo. Atât coreenii, cât și angajații companiei poloneze Huta Stalowa Wol (HSW) vor lucra la integrarea sistemelor. Polonia nu este doar clientul nostru, ci și partenerul nostru în producția de componente de armament", spun reprezentanții companiei Hanwha Aerospace.
Incidentul înregistrat în urmă cu câteva zile în Marea Neagră, care s-a soldat cu prăbușirea unei dronei americane de tip MQ-9 Reaper, continuă să aibă o rezonanță largă în Occident. Astfel, presa britanică, dă vina pe Rusia pentru doborârea dronei și reamintește faptul că nu este pentru prima dată când acțiunile armatei ruse puteau provoca un conflict global.
O unitate a Forțelor pentru Operaţii Speciale din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), cunoscută în Ucraina sub numele de ''Lupii Albi'', a distrus, într-o singură noapte, zece tancuri rusești și un transportor blindat de trupe. Un material video cu momentul desfăşurării operaţiunii a fost postat de către biroul de presă al SBU pe pagina sa de Facebook sâmbătă, 18 martie.
Luni, 20 martie, în portul Constanța va avea loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „Sea Shield 2023”, care se va desfășura în condițiile închiderii de către Turcia a accesului navelor militare aparținând statelor neriverane Mării Negre și a recentului incident ruso-american soldat cu distrugerea dronei americane MQ-9 Reaper în spațiul aerian internațional din zona Mării Negre.
Turcia a cumpărat sisteme de rachete antiaeriene S-400 din Rusia în 2017 și ''a plătit'' pentru acestea cu excluderea de către SUA din programul avionului de luptă F-35. În același timp, ziarul turc Aydinlik a publicat recent următoarea informație interesantă: Rusia și Turcia ar trebui în prezent să ajungă la un acord privind furnizarea celui de-al doilea lot de sisteme S-400, iar contractul se află deja pe biroul ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, dar acesta nu a semnat încă documentul.
Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Agerpres, care citează Reuters.
Emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin este o decizie fără precedent, deoarece se adresează unui oficial al unui stat care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
La un an după ce oficialii Forțelor Aeriene ale SUA au declarat că au decis să reducă achiziţia de avioane F-15EX Eagle II de la 144 la 80, în cererea privind bugetul, recent publicată, pentru anul fiscal 2024 se solicita alocarea de fonduri pentru încă 24 de avioane de luptă F-15EX Eagle II nou-nouțe, ceea ce ridică numărul de avioane pe care se preconizează că le va cumpăra la 104.
Centrul de Cercetare pentru Arme și Echipamente Militare Moderne din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a organizat un eveniment special, prezentând componentele unui T-90M Proryv, capturat de Forţele Armate Ucrainene. Tehnicienii ucraineni care lucrează în industria apărării au precizat că T-90M Proryv, cel mai modern tanc pe care armata rusă îl foloseşte acum pe frontul din Ucraina, este mai mult o versiune modernizată a lui T-72B.
Forțele ruse de ocupaţie luptă în aceste zile la Bakhmut cu toate forțele și încearcă să înconjoare complet orașul, precizează Military Media Center, citându-l pe generalul Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene și comandantul Grupului Est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Un vagon care făcea parte dintr-o garnitură feroviară care transporta tehnică militară a deraiat, vineri seară, în apropierea unei staţii de cale ferată din judeţul Braşov. Traficul feroviar se desfăşoară pe un singur fir, relatează News.ro.
După ce în 2021, Marea Britanie a trimis portavionul Queen Elizabeth II în Orientul Îndepărtat, ajungând până în Japonia, după doi ani și jumătate Italia va face același același lucru. Portavionul italian Cavour, având la bord avioane de luptă F-35 va naviga spre finalul anului 2023 sau începutul lui 2024 spre Japonia, potrivit conducerii Forțelor Navale ale Italiei.
Potrivit dreptului internaţional, preşedintele Rusiei nu poate fi arestat de nicio autoritate străină, a declarat vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, Konstantin Kosacev.
Soldații ucraineni au doborât un avion de luptă rusesc în apropiere de satul Berestove, în districtul Bakhmut. Aeronava a fost lovită de soldații Brigăzii 10 de Asalt "Edelweiss".Soldații au declarat că aeronava pe care au reușit să o lovească este un avion Su-25.
O versiune modernizată a unui vehicul blindat ''Oncilla'' a fost oferită Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina. Departamentul de informații a declarat că fondurile pentru achiziționarea vehiculului blindat au fost strânse cu sprijinul companiei poloneze Trans Select.
Anders Fogh Rasmussen, fostul șef al Alianței Nord Atlantice are o viziune sumbră cu privire la rolul lui Trump în războiul dus de Rusia în Ucraina.
La numai câteva ore după ce Guvernului Slovaciei a aprobat livrarea către Ucraina a avioanelor de vânătoare de tip MiG-29 retrase din dotarea Forțelor Aeriene, pe 17.03.2023, părțile au mai făcut încă un pas în această direcție.
În seara zilei de vineri, 17 martie, a fost anunțată o alertă aeriană într-o serie de regiuni de est și nord ale Ucrainei .
Mai multe state membre ale UE sunt aşteptate să semneze un "Acord de Proiect" pentru achiziţia comună de obuze de calibrul 155 mm destinate Ucrainei, a anunţat vineri un responsabil european citat de Reuters.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin.
România caută să rezolve provocările privind pregătirea unui număr mare de piloți, în contextul în care anul acesta sunt așteptate primele avioane din cele 32 de F-16 Fighting Falcon achizționate din Norvegia.
Washingtonul este conștient că Ucraina nu are timp de pierdut, așa că armata americană furnizează noi sisteme de luptă și antrenează forțele ucrainene într-un ritm rapid, înaintea ofensivei majore așteptată la sfârșitul primăverii.