Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Propaganda rusă îşi dă arama pe faţă. Moscova cere bani Washingtonului pentru „ajutorul medical” inutil
Propagandă/Dezinformare
Data actualizării:
Data publicării:
De la începutul pandemiei de COVID-19 şi până astăzi am fost martorii, dar mai ales ţintele, unui război informaţional şi al unor campanii de propagandă orchestrate de Rusia. Cu toate acestea, Moscova ne arată că nu greşim cu ceea ce susţinem, dovadă stă faptul că Rusia a cerut Statelor Unite aproape 660.000 de dolari pentru zborul său cu echipamente medicale de luna trecută, pe care tot ea l-a prezentat ca ’’ajutor umanitar”, dar dovedit de mass-media americană ca fiind inutil.
Imagini din timpul transportului cu echipamente medical din Rusia către Statele Unite, sursă foto: Twitter
Imagini din timpul transportului cu echipamente medical din Rusia către Statele Unite, sursă foto: Twitter

Moscova a pornit maşinăria de propagandă şi a început atacul asupra ţărilor occidentale, dar mai ales împotriva Statelor Unite, împotriva NATO şi nu în ultimul rând împotriva Uniunii Europene. Rusia a început prin a lansa dezinformări cu privire la coronavirus.

 

Propaganda rusă: COVID-19, armă din laboratoarele NATO

 

Astfel, experții de la compania cehă Semantic Visions, care se ocupă cu analiza de date, au arătat într-un raport că Zvezda, postul propagandistic de televiziune al Ministerului rus al Apărării, a publicat pe 20 ianuarie un articol în care „acuză SUA că a produs Covid-19 ca armă biologică".

EU vs. Disinformation, platforma creată de experții în comunicare strategică ai Serviciului European de Acțiune Externă al UE, a publicat la 26 martie un raport intitulat Disinformation Can Kill , prin care atrăgea atenţia asupra informaţiilor false răspândite de Kremlin, precizând că, pe 22 ianuarie, și Sputnik, trustul de presă finanțat de Kremlin, a sugerat că virusul ar proveni dintr-un laborator biologic al NATO sau al SUA.

Canalele de dezinformare rusești nu doar că au lansat propriile teorii ale conspirației, pe tema coronavirusului, dar le-au și amplificat pe cele care au provenit din alte părți, mai arată raportul Semantic Visions. „O asemenea abordare duală de răspândire a dezinformării corespunde cu strategia Rusiei de a purta războiul informațional. Prin crearea unui cocktail Molotov de dezinformare, prin amestecarea mai multor mesaje contradictorii, Rusia caută să îi facă pe oameni confuzi, să le submineze încrederea în guvernele lor și astfel să impună haosul asupra democrațiilor occidentale", consideră experții de la Semantic Visions.

Această campanie rusă a amintit de tentativele KGB-ului din timpul Războiului Rece de a acredita ideea că HIV este o invenţie a cercetătorilor americani. Atunci că şi acum, scopul Rusiei a fost acela de a semăna discordie şi de a slăbi din interior instituţiile din SUA şi de a crea un sentiment de neîncredere în rândul statelor din cadrul NATO.

 

Tactica „bunului samaritean”

 

Dar, până aici cu dezinformarea! În timp ce mass-media rusă îşi făcea bine treaba, Kremlinul a deci să mai de o lovitură, aruncând în joc cartea ''bunului samaritean''- tactică de soft power a Rusiei – care sare în sprijinul celor mai puternic afectaţi de pandemia COVID-19. Rusia a început, dincolo de graniţele sale, să exploateze pandemia şi să transforme toată acesta situaţie critică în avantaje geopolitice. Astfel, Moscova a început prin a-şi construi imaginea de ''bun samaritean'' pe 22 martie când a început expedierea primelor echipamente medicale către Italia, cei drept în urma unei discuţii pe care preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a avut-o cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

Dar miza avea să devină mult mai mare. Atfel, ofensiva ''fermecatoare'' a Moscovei a continuat la 1 aprilie, după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avut o discuţie telefonică cu omologul sau rus Vladimir Putin, în cadrul căreia s-a căzut de comun acord ca Rusia să trimită o aeronavă militară cu echipamente medicale în Statele Unite.

La momentul respective, purtătorul de cuvânt al Departamentului, Morgan Ortagus, a menționat că, în urma convorbirii telefonice (30 martie 2020) dintre Donald Trump și Vladimir Putin, Statele Unite au fost de acord să achiziționeze din Rusia articole medicale necesare, inclusiv ventilatoare și echipamente de protecție personală. În trecut, ambele țări și-au oferit reciproc asistență umanitară în perioade de criză și o vor face din nou pe viitor, a susținut Morgan Ortagus.

La 30 martie, Donald Trump a declarat că Rusia a trimis un avion care transporta echipamente de protecție și echipamente medicale pentru a ajuta Washingtonul să lupte împotriva pandemiei COVID-19.

 

Kremlinul a mințit. SUA au plătit ajutorul medical

 

După ce Donald Trump, a avut o discuţia telefonică cu omologul sau rus Vladimir Putin, a urmat valul de minciuni, dar nu prin intermediul presei, ci prin vocea purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a mințit când a spus ,,Rusia a oferit ajutor medical și asistență Statelor Unite'', deoarece Washingtonul a cumpărat mai multe echipamente medicale, astfel încât atunci când cumperi ceva cu greu se poate numi ajutor, în cazul de față în niciun caz ''ajutor umanitar". ,,Trump a acceptat cu recunoştinţă ajutorul umanitar'', a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

,,Este important să subliniem că oferind un ajutor colegilor săi americani, preşedintele rus Vladimir Putin presupune că atunci când fabricanţii americani de echipamente şi de material medical îşi vor fi crescut producţia vor face la fel dacă este necesar", a mai precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

 

Rusia cere Statelor Unite suma de 660.000 de dolari pentru „ajutorul medical" care se dovedeşte a fi inutil


Potrivit ABC News, Rusia cere Statelor Unite aproape 660.000 de dolari pentru zborul său cu echipamente medicale de luna trecută. „Ajutorul umanitar", după cum a fost descris de Dmitri Peskov, a inclus mii de echipamente medicale care nu sunt folosite în mod normal de spitale, cum ar fi măști de gaze și mănuși de menaj.

Importantul ''ajutor umanitar'' a mai inclus 45 de ventilatoare care nu puteanu fi utlizate imediat din cauza unor probleme de natură tehnică, potrivit declarațiilor a doi oficiali americani, citaţi de ABC News. Nu a fost imediat evident cât de utilă va fi încărcătura livrată la 1 aprilie pentru spitalele din apropierea aeroportului internațional John F. Kennedy din New York. Guvernul federal a anunțat că a transferat loturile de echipamente autorităților din New York și New Jersey, însă acestea nu au precizat dacă echipamentele au fost puse la dispoziția personalului medical sau au rămas în depozitare.

Cu toate acestea, jurnaliştii de la ABC News se întreabă dacă nu cumva detaliile și prețul transportului, care nu au fost divulgate anterior, pun la îndoială descrierile oferite de Kremlin și președintele Donald Trump, nu au servit în principal unei lovituri de imagine pentru Rusia, cunoscută serviciilor de informații americane pentru purtarea de campanii de dezinformare.

Ministerul de externe rus a declarat că Kremlinul a acoperit jumătate din costul încărcăturii urmând că Statele Unite să plătească a doua jumătate.

Toate acestea ne sunt suficente pentru a putea trace o concluzie. Mass-media din Statele Unite vine la aproximativ o lună după cea italiana (La Stampa, un ziar italian, a precizat, la sfârşitul lunii martie, că 80% din ajutorul umanitar al Rusiei este absolut inutil sau de o însemnătate mică în lupta cu coronavirusul în Italia) şi prezintă dovezi incriminatorii cu privire la „ajutorul umanitar" oferit de Moscova, acesta fiind mai mult inutil, iar în spatele ''gestului de bunăvoinţă'' a fost tot timpul o campanie de propagandă prin care s-a dorit conturarea imaginii că Washingtonul este slab și nu poate face față unei situaţii de criză apărute pe plan intern.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Interdicția impusă de Meta asupra propagandei rusești nu este suficient de severă: Măsurile luate sunt în mare parte „simbolice”
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
Asaltul Rusiei asupra Chișinăului se intensifică. ”Nici în Ucraina nu am văzut un asemenea furt cinic de limbă”. Bonus: Două sperietori agitate constant de Moscova
Rușii mizează pe Pantsir-S1M pentru apărarea Podului Crimeea sau e doar un joc disperat de imagine?
Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Kremlinul, în picioare după arestarea lui Pavel Durov - ”șeful de comunicații al armatei ruse”. Lavrov denunță încălcarea libertății de exprimare
Armata Z-ero, la 2 ani jumate după invazie. Cum a transformat propaganda rusă dezastrul "în 3 zile suntem la Kiev", într-o companie patriotică
Rusia a evacuat fiecare al nouălea rezident al regiunii Kursk. Ce motive ar putea avea Moscova pentru o operațiune de relocare ce pare inutilă
Chișinăul e din nou ținta războiului hibrid rusesc: Știrea falsă cu F-16 ucrainene în R. Moldova, preluată oficial de Kremlin
Noul ministru rus al Apărării vorbește despre confruntarea cu NATO. Acesta a numit patru condiții necesare pentru obținerea victoriei ruse în Ucraina
MApN dezminte mai multe informaţii cu privire la pregătirea piloţilor ucraineni în România: Acest „document” este un fals grosolan
Principalii adversari ai SUA "își acoperă urmele" prin perfecționarea operațiunilor de manipulare a alegerilor: Monitorizează îndeaproape evoluțiile politice din Statele Unite
Propaganda rusă mută pentru a dezbina Moldova: Dezinformări privind expulzarea de către Moldova a ucranienilor apți de luptă
Deepfake în care vocea Kamalei Harris a fost recreată cu AI, distribuit de către Elon Musk. „Este doar o parodie”, s-a justificat miliardarul
Sistemele Gepard ale României nu au doborât dronele rusești deasupra Ucrainei. MApN, reacție după o dezinformare masivă preluată internațional
Noua Strategie de Apărare a Republicii Moldova pornește mașinăria rusă de propagandă: ”Moldova a început să primească arme americane”
De ce e aproape imposibilă trimiterea avioanelor olandeze F-16 aflate în România, direct in Ucraina
Furtuna rusă la New York: Lavrov amenință că „europenii își asumă un rol sinucigaș în conflict”
Propaganda rusă „vede” avioane F-16 românești zburând în Odesa, Ucraina. MApN demontează dezinformarea Rusiei
Rușii spun că au distrus două lansatoare Patriot. Kievul face o excepție și prezintă imagini cu loviturile rusești asupra machetelor Patriot
MApN demontează o dezinformare a Rusiei: Avioane F-16 ucrainene au decolat din România și au făcut zboruri de probă spre Odesa
SUA și Polonia creează un grup pentru a sprijini Ucraina să lupte împotriva dezinformării rusești: Căutam cele mai bune modalități de a combate războiul informațional
"Manipulare pragmatică": Cum se joacă Rusia cu mințile alegătorilor europeni?
Tensiuni în Polonia după ce trei militari polonezi au ajuns în cătușe pentru că au tras focuri de avertizare la granița cu Belarus
Cele mai recente teze ale propagandei ruse, dezminţite: Statele Unite nu au cerut un atac asupra Belgorodului, iar polonezii nu sunt mobilizați pentru un război în Ucraina
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Lukașenko: „Negocieri și pace imediat în Ucraina” / Ungaria: „Bruxellesul vrea să reducă la tăcere vocile iubitoare de pace”
Războiul psihologic continuă: Un bulgar, un neamț și un ucrainean au plasat sub Turnul Eiffel cinci sicrie cu inscripția „Soldații francezi căzuți în Ucraina”

Ştiri Recomandate

Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
Rușii au încercat spargerea frontului de sud. Nouă tactică folosită în regiunea Zaporojie, implică atacuri conduse cu o întregă unitate de luptă
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Avioanele US Navy au atacat un port petrolier important din Yemen
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
De la pacea în 24 de ore la eșec total? SUA amenință că vor abandona inițiativa de a realiza pacea în Ucraina dacă nu va fi semnat un acord rapid
Oare în România se poate? Polonia interzice fotografierea infrastructurii critice, inclusiv poduri, tuneluri sau trenuri
Un avion de generația a 6-a cum Europa nu a mai văzut, dar sunt probleme în paradis. Acuze între parteneri după fuziunea Tempest și F-X
Moscova anunță că ”armistițiul energetic” a expirat, dar nu este clar ce instrucțiuni va da Vladimir Putin
Zelenski: China trimite arme Rusiei. Cum ajutorul militar de la Beijing și Phenian ține în viață mașinăria de război rusească
Trump s-a răzgândit. Zelenski nu e vinovat de declanșarea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, dar continuă să îl critice
Nu doar România: Polonia își alege și ea președintele în luna mai. Cine sunt candidații și cine pleacă cu prina șansă
Chinezii reunță la contractele în derulare pentru avioane Boeing 737 MAX în contextul războiului tarifelor cu SUA? Boeing nu va fi însă afectată major
Rachete germane Taurus pentru Ucraina. Rusia amenință direct Germania cu războiul dacă planul Berlinului va fi dus până la capăt
De la Ana la Caiafa cu muniția de 155 mm. România va produce muniția pentru obuzierele sale K9 Tunetul, dar marea întrebare e când?
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
Au început discuțiile despre „pace în Ucraina” cu Europa la masă. Rubio și Witkoff, reprezentanții SUA, primiți la Paris
„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro
Danemarca vrea să trimită soldați neînarmați în Ucraina pentru antrenament. Rusia avertizează: Sunt o țintă legitimă
Dronele ucrainene atacă o altă brigadă rusă de rachete implicată în măcelul de Florii, de la Sumî / Rusia continuă loviturile masive cu Shahed în orașe și lovește la Dnipro
Un pas istoric pentru F-35 în Europa: În premieră un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate cu un sistem european
Delegația ucraineană sosește la Paris. Negocieri cu Witkoff, Rubio și cu oficiali europeni
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
România va primi în acest an corveta ușoară HISAR din Turcia, dar e nevoie și de aprobarea Parlamentului
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni hub strategic regional pentru NATO
Ucraina pregătește Armatei ruse o nouă surpriză ”hibrid”: BARS este o dronă-rachetă cu raza de acțiune de 800 de kilometri
Rusia spune că „nu este pregătită” să spună când va expira moratoriul fragil cu Ucraina privind atacurile asupra infrastructurii energetice
Forțele paramilitare din Sudan anunță formarea unui guvern alternativ. Criza se adâncește după scenariul libian
Aviația militară a SUA e în criză și nu numărul de F-35 sau F-16 e problema. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă
Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
Soldați chinezi capturați în Ucraina: Rusia nu este atât de puternică, nu luptați pentru ea
pixel