Propaganda rusă lansează o campanie de discreditare a mercenarilor Wagner: Au cucerit oraşul Bakhmut în şapte luni şi jumătate, iar armata rusă a ocupat Mariupol în 71 de zile
Postul rus de televiziune ''Pervîi Kanal'' (n.a. canalul rusesc cu cea mai mare acoperire națională şi controlat de guvernul Rusiei) a lansat o adevărată campanie de discreditare a mercenarilor Wagner, precizând că aceştia au fost mult ineficienţi pe frontul din Ucraina. ''Rezultatele'' mercenarilor aşa-zisei companii militare private (PMC) Wagner Group au fost comparate cu cele ale armatei ruse. În reportaj prezentat la TV, propagandiştii rușii au comparat bătăliile pentru Mariupol și Bakhmut.
Luptători ai grupului de mercenari Wagner sunt patrulează pe o stradă din apropierea sediului central al Districtului Militar Sudic din orașul Rostov pe Don, Rusia, 24 iunie 2023. Sursa Foto: Stringer.
După cum relatează publicaţia "Meduza", Pervîi Kanal - o portavoce a propagandei de la Kremlin - a vorbit în termeni laudativi despre ocuparea oraşului Mariupol, precizând că acesta este "unul dintre cele mai importante centre ale industriei metalurgie ucrainene".
Se remarcă faptul că populația orașului ar fi fost de 425.000 de locuitori. Propagandiștii spun că Mariupol a fost ocupat de Ministerul rus al Apărării și de Garda Naţională rusă în 71 de zile.
Eficiența mercenarilor Wagner a fost pusă la îndoială
După toate cuvintele de laudă aduse armatei ruse pentru ocuparea oraşului ucrainean Mariupol şi pentru luptele date pentru cucerirea oțelăriei Azovstal, propagandiştii ruşi încep să vorbească despre Bakhmut, despre care spun că "nu este cel mai important oraș din punctul din punct de vedere al importanţei pe care o are pe linia frontului", deoarece are o populație de 72.000 de persoane.
Propaganda rusă a ţinut să sublinieze că mercenari Wagner au distrus și capturat orașul în aproape şapte luni şi jumătate.
Publicaţia ''Meduza'' ne amintește că, pe 21 mai, când șeful mercenarilor Wagner Group, Evgheni Prigojin, a anunțat capturarea oraşului Bakhmut, același ''Pervîi Kanal'' s-a bucurat şi l-a prezentat ca pe un "eveniment de o mare importanţă istorică".
Propaganda adaugă că "nu dorește să diminueze" importanta acțiunilor acestora pe frontul din Ucraina, ci doar propune să se "reflecteze asupra mitului puterii mercenarilor wagner".
Ca o concluzie, la fix o săptămână de la rebeliunea mercenarilor, maşina de propagandă a Kremlinului începe să toace uşor, dar sistematic, imaginea mercenarilor Wagner pe care până recent o ridică pe un piedestal.
Totuşi, să dăm puţin context acestui reportaj apărut în mod întâmplător chiar acum pe ecranul celui mai influent post de televiziune din Rusia.
În seara zilei de 23 iunie, liderul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că armata regulată rusă a lansat un atac cu rachete asupra taberelor din spate ale mercenarilor.
Ca urmare, 25.000 de mercenari ai lui Prigozhin se presupune că vor merge să "restabilească ordinea". În dimineața zilei de 24 iunie, Prigojin a declarat că a preluat controlul asupra bazelor militare din Rostov pe Don, inclusiv asupra aerodromului, și că se îndreaptă "spre Moscova", și că soldații săi au doborât deja trei elicoptere rusești. Mercenarii PMC Wagner au preluat, de asemenea, facilități militare în Voronej.
Într-o alocuțiune de urgență, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia "luptă pentru supraviețuire" și că există tentative de "organizare a unei rebeliuni" în țară.
Administrația prezidențială rusă s-a temut că în câteva ore, mercenarii lui Evgheni Prigozhin ar putea fi în apropierea Moscovei, iar luptele ar putea izbucni în apropierea capitalei.
Insurgența a demonstrat în mod clar lumii occidentale că regimul de la Moscova s-a dovedit a fi vulnerabil
Sâmbătă seara, după o conversație cu președinte al Belarusului, Alexander Lukașenko, Prigojin a declarat că mercenarii au decis să întoarcă convoaiele și se îndreptau în direcția opusă, spre taberele de campanie. Ulterior, s-a aflat că dosarul penal împotriva lui Prigozhin va fi închis, iar acesta "va merge în Belarus".
Putin a recunoscut moartea piloților ruși în timpul rebeliunii, dar nu a făcut prea multe declarații pe această temă. Acesta a convocat la scurt timp o întâlnire cu șefii serviciilor de informaţii, dar le-a mulțumit doar pentru că ar fi "reprimat" revolta mercenarilor Wagner. Putin le-a mulțumit, de asemenea, mercenarilor Wagner înșiși, pentru că, se presupune, "nu au comis vărsare de sânge" împotriva poporului rus.
Revolta lui Evgheni Prigozhin, proprietarul PMC Wagner din Rusia, a avut consecințe pozitive pentru armata ucraineană, deoarece această structură militară a dispărut de pe câmpul de luptă. Acest eveniment a dovedit, de asemenea, că structura militară a Federației Ruse este mult mai slabă decât o spune uneori chiar şi propaganda Kremlinului.
Insurgența a demonstrat în mod clar lumii occidentale, și în special statelor partenere ale Ucrainei, că toate poveștile propagandei Kremlinului, conform cărora "totul decurgea conform planului", nu aveau nimic de-a face cu realitatea. Regimul de la Moscova s-a dovedit a fi vulnerabil.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News