Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
Profilul autoarei poate fi consultat AICI.
Puteți citi aici primul episod: Războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului (I.). Doctrina Gherasimov, forțe paramilitare (IPb) și grupurile de voluntari (IV).
Redăm așadar integral al doilea episod al lucrării semnată de Sînziana Iancu, „Consolidarea rezilienței în contextul amenințărilor hibride rusești”:
Dimensiunea cibernetică este esențială în războiul hibrid modern, fiind folosită pentru a destabiliza și influența statele țintă fără confruntări militare directe. Federația Rusă a demonstrat, în mod repetat, capacitatea de a integra atacuri cibernetice sofisticate în strategii complexe de dezinformare și subminare a infrastructurii critice. În cele ce urmează, vom discuta acțiunile din spațiul cibernetic ca pe o ilustrare a ambițiilor și metodelor Federației Ruse, ca pe un studiu de caz al unui microcosmos al războiului hibrid.
Federația Rusă folosește amenințările și atacurile cibernetice în contextul negării plauzibile prin intermediul unor tactici sofisticate care implică actori statali și non-statali, cum ar fi grupuri de hackeri afiliați sau proxy. Aceste atacuri sunt adesea atribuite unor grupuri obscure sau sunt disimulate pentru a crea confuzie cu privire la sursa reală, permițând Federației Ruse să nege oficial implicarea. Motivațiile includ influențarea politică și economică, destabilizarea guvernelor europene, subminarea încrederii în instituțiile democratice și obținerea de avantaje strategice fără riscul de a declanșa un răspuns militar direct. Negarea plauzibilă oferă Federației Ruse spațiu de manevră în diplomație, reducând probabilitatea unor sancțiuni internaționale severe sau a escaladării conflictului.
În acțiunile sale subversive, Federația Rusă folosește și viruși performanți / software malițioase în spațiul cibernetic în vederea influențării, monitorizării, controlării și dezinformării (Knut, Tanderø, 2022). După invazia Ucrainei în 2022, Federația Rusă a utilizat o gamă largă de “amenințări persistente avansate” (Advanced Persistent Threat / APT) în cadrul atacurilor cibernetice împotriva Europei. Principalele grupuri de APT implicate sunt APT28 (cunoscut și sub numele de Fancy Bear) și Sandworm (cunoscut și sub numele de Voodoo Bear) (K. Saalbach, 2020).
APT (Advanced Persistent Threats) sunt atacuri cibernetice complexe și bine coordonate, desfășurate de grupuri sau actori cu resurse semnificative și expertiză avansată. Scopul acestor atacuri este să obțină acces neautorizat și să mențină prezența în rețelele vizate pentru perioade lungi de timp, fără a fi detectate. Sunt avansate deoarece utilizează tehnici sofisticate și personalizate, adesea implicând vulnerabilități zero-day (vulnerabilități necunoscute anterior), persistente, deoarece atacatorii își mențin accesul în sistemul țintă pentru o perioadă extinsă, cu scopul de a extrage informații sensibile sau de a influența sistemele atacate și sunt realizate de entități motivate politic, economic sau militar, cum ar fi state naționale, organizații criminale sau grupuri de hackeri sponsorizate de state (MITRE, s.a.).
APT-urile sunt de obicei orientate către entități specifice, precum guvernele, corporațiile mari, infrastructurile critice și organizațiile cu informații sensibile, cu intenția de a fura date confidențiale, de a spiona sau de a compromite securitatea națională. Combaterea acestor amenințări necesită măsuri avansate de securitate cibernetică și monitorizare continuă.
La data de 03 mai 2024, diplomația americană a condamnat o campanie de atacuri cibernetice în Europa și a atribuit serviciului rus de informații militare (GRU) responsabilitatea pentru acțiuni împotriva Germaniei, Republicii Cehe, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei și a Suediei (US embassy & consulates in Russia, 2024). APT28, cunoscut și cu denumirile de Sofacy, Pawn Strom, Csar Team, Sednit, Fancy Bear, Strontium și Forest Blizzard, este o amenințare cu o istorie cunoscută de implicare în comportamente malițioase, nefaste, destabilizatoare și perturbatoare (Miller, 2024).
Acesta reprezintă un grup care se concentrează pe țintele de relevanță politică pentru Federația Rusă care și-a făcut simțită prezența începând cu 2004 (K. Saalbach, 2020). APT28 folosește folosește o varietate de programe malițioase (malware droppers, precum: Sofacy, X-Agent, X-Tunnel, WinIDS, Foozer și DownRange) inclusiv pentru telefoanele inteligente (smartphone) (K. Saalbach, 2020). Potrivit APT28 are o strategie tipică de atac, inițiat de un e-mail de phishing elaborat și țintit. Acesta poate include un link către un subiect interesant, însă adresa site-ului (URL) este ușor diferită de URL-ul original, astfel încât victima ajunge pe un site malițios (tabnabbing) (K. Saalbach, 2020).
Uneori, utilizatorul-țintă este rugat să reintroducă datele de autentificare. Ceea ce pare a fi o eroare tehnică inofensivă este, de fapt, folosit pentru a obține parole (Credential Phishing) (K. Saalbach, 2020). În prezent, numărul de URL-uri false este crescut, iar potrivit firmei de securitate ESET, peste 4.400 de URL-uri au fost scurtate între martie și septembrie 2015 prin metoda bitly (K. Saalbach, 2020). Mai multe dintre domeniile pe care APT28 le-a înregistrat imitau inclusiv nume de domenii NATO. De asemenea, uneori au fost folosite atacuri de tip „watering hole”, prin care anumite site-uri potențial interesante pentru țintă au fost infectate, cu Browser Exploitation Framework (BeEF), iar în timpul vizitei pe acel site, browser-ul persoanei țintă va fi atacat (K. Saalbach, 2020).
SUA au inculpat și sancționat anterior actori asociați cu APT28 pentru implicarea acestora într-o gamă largă de activități cibernetice malițioase, inclusiv activități cibernetice menite să interfereze în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 și operațiuni de hack-and-leak susținute, care au vizat Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), având intenția de a submina și a decredibiliza imaginea organizației (US Embassy & Consulates in Russia, 2024).
Astfel, comportamentul Federației Ruse ignoră Cadrul pentru comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic, așa cum a fost afirmat de toate statele membre ale ONU. Cadrul pentru comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic evidențiază necesitatea cooperării la nivel internațional și a coordonării unor măsuri de prevenire a activităților cibernetice malițioase care amenință securitatea și stabilitatea internațională. Implementarea normelor ONU contribuie la reziliența cibernetică, credibilitatea internațională și stabilitatea globală în spațiul cibernetic.
Potrivit site-ului MITRE, sunt 152 de grupuri, la nivel global, care desfășoară activități ce sunt urmărite de comunitatea de securitate. Analiștii urmăresc aceste clustere folosind diverse metodologii analitice și termeni, precum grupuri de amenințări, grupuri de activități și actori ai amenințărilor. Unele grupuri au mai multe denumiri asociate cu activități similare, deoarece diferite organizații urmăresc activități similare sub nume diferite (MITRE, s.a.).
Principalele APT-uri folosite în acțiunile agresive ale Federației Ruse în spațiul cibernetic:
1. APT28 (Fancy Bear): Această grupare a fost implicată în atacuri de spionaj cibernetic și dezinformare pe termen lung asupra rețelelor guvernamentale și a organizațiilor internaționale, utilizând tehnici sofisticate de infiltrare și exfiltrare a datelor (CISA, 2024). APT28 a exploatat vulnerabilitățile routerelor Cisco pentru a desfășura atacuri de recunoaștere și a instala malware (CISA, 2024).
2. Sandworm (Voodoo Bear): Această grupare a fost responsabilă pentru atacuri asupra infrastructurii critice și a folosit malware-ul Cyclops Blink, un înlocuitor pentru VPNFilter, pentru a compromite dispozitivele de rețea (CISA, 2024). Sandworm a fost implicat în atacuri asupra rețelelor electrice și a altor infrastructuri critice, similare cu cele realizate în Ucraina în 2015 și 2016 (Mueller et al., 2023).
3. APT Turla, cunoscut și sub numele de Snake: Un instrument sofisticat de spionaj cibernetic utilizat de actorii statali ruși pentru a compromite rețele și a exfiltra date (CISA, 2024). Este cunoscut pentru operațiunile sale complexe și persistente de spionaj cibernetic. Acest grup este activ de mai bine de un deceniu și este recunoscut pentru dezvoltarea și utilizarea de malware sofisticat, fiind implicat în atacuri împotriva guvernelor, organizațiilor diplomatice, instituțiilor militare și companiilor din diverse industrii. Folosește tehnici precum spear-phishing, exploatarea vulnerabilităților software, și implanturi de malware pentru a obține acces neautorizat și a extrage date sensibile.
4. APT Gamaredon: Acest APT este un alt grup de hacking afiliat cu Federația Rusă, care a fost activ în principal în operațiuni de spionaj cibernetic și război informațional. Gamaredon este implicat în atacuri care vizează organizații guvernamentale, militare și de infrastructură critică. Utilizează spear-phishing și malware pentru a compromite rețelele și a colecta informații sensibile. Este cunoscut pentru utilizarea de malware personalizat, inclusiv backdoor-uri și troieni de acces la distanță (RAT). A desfășurat multiple campanii de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, mai ales în contextul conflictului actual, însă a vizat și alte state din Europa de Est, inclusiv Polonia și România, în încercarea de a obține informații strategice și de a destabiliza regiunea.
Numărul de atacuri cibernetice și impactul acestora asupra societății europene a fost ridicat. În perioada 2022-2023, au fost înregistrate 806 atacuri cibernetice asociate războiului din Ucraina. Aceste atacuri nu s-au limitat doar la Ucraina, ci au vizat și aliații săi, inclusiv statele din Uniunea Europeană (CERT Europa, 2023).
Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), în primul an al invaziei, au fost identificate 47 de incidente cibernetice publice inițiate de Federația Rusă, în Ucraina (Mueller et al., 2023). De asemenea, raportul Thales Group subliniază că, în vara anului 2022, numărul incidentelor legate de conflict în statele UE era aproape egal cu cel din Ucraina (85 versus 86) (Thales, 2023).
Un alt studiu a arătat că în primele șase luni ale anului 2023, numărul incidentelor investigate de CERT-UA s-a dublat comparativ cu sfârșitul anului 2022, ajungând la o medie de 4-5 incidente pe zi (Pereira, 2023).
Pe parcursul perioadei menționate, Federația Rusă a desfășurat o serie de atacuri cibernetice majore, dintre care cele mai notabile includ:
Atacul asupra Viasat
- Data: 24 februarie 2022
- Locație: Ucraina și Europa Centrală
- Obiectiv: Infrastructura de comunicații a companiei Viasat, utilizată de forțele militare ucrainene.
- Impact: Atacul a provocat întreruperi masive pentru mii de utilizatori, inclusiv ferme eoliene și utilizatori de internet din Europa Centrală.
- Răspuns: Autoritățile europene și americane au condamnat atacul, subliniind implicarea GRU (serviciul de informații militare rusesc). (UK gov., 2022)
Campania de spionaj împotriva unor ambasade
- Data: Începând cu 2023
- Locație: Ambasadele Georgiei, Poloniei, Ucrainei și Iranului
- Obiectiv: Colectarea de informații politice și militare.
- Impact: Hackeri ruși au exploatat o vulnerabilitate a serverului webmail pentru a injecta malware și a colecta informații sensibile (CSIS, 2024).
Atacul ransomware asupra Suediei
- Data: Ianuarie 2024
- Locație: Suedia
- Obiectiv: Furnizorul de servicii digitale pentru guvernul suedez.
- Impact: Atacul a afectat operațiunile a 120 de birouri guvernamentale, cauzând întreruperi semnificative în contextul
pregătirilor Suediei de a adera la NATO.
- Răspuns: Suedia a implementat măsuri de recuperare și investigare a incidentului (CSIS, 2024).
Atacul asupra infrastructurii de energie
- Data: Perioada 2023
- Locație: Diverse locații din Europa
- Obiectiv: Infrastructura energetică.
- Impact: Atacuri persistente asupra sectorului energetic, în special asupra rețelelor electrice și a altor infrastructuri critice, pentru a crea instabilitate și a compromite operațiunile energetice.
- Răspuns: Îmbunătățirea măsurilor de securitate cibernetică și izolarea rețelelor operaționale de cele corporative (Pereira, 2023).
Atacul asupra FINTRAC (Centrul de analiză a tranzacțiilor și rapoartelor financiare din Canada)
- Data: Martie 2024
- Locație: Canada
- Obiectiv: Sistemul de informații financiare FINTRAC.
- Impact: Deși atacul nu a compromis sistemele de informații sau clasificate, a necesitat deconectarea temporară a sistemului pentru evaluare și remediere.
- Răspuns: Măsuri de securitate suplimentare și investigații pentru a determina sursa și metodele de atac (CSIS, 2024).
Cele mai recente atacuri includ campanii de spionaj cibernetic și atacuri asupra infrastructurii energetice și a organizațiilor guvernamentale. Un exemplu notabil este atacul asupra ambasadelor în februarie 2024, care a vizat colectarea de informații sensibile prin exploatarea vulnerabilităților serverelor de e-mail (CSIS, 2024). Atacurile cibernetice rusești au vizat infrastructuri critice, organizații guvernamentale și instituții internaționale, cu scopul de a destabiliza și a obține informații strategice. Deși multe dintre aceste atacuri au avut un impact semnificativ, măsurile de securitate și contracarare implementate de statele vizate au contribuit la atenuarea efectelor și la protejarea infrastructurilor critice.
În ianuarie 2024, au fost raportate și analizate 288 evenimente de atacuri cibernetice. Motivele principale au fost criminalitatea cibernetică (81.9%), spionajul cibernetic (6.3%), hacktivismul (3.8%) și războiul cibernetic (2.8%). Ransomware-ul a fost cea mai comună tehnică de atac (18.1%), urmat de malware (16%) și exploatarea vulnerabilităților (11.1%) (Passeri, 2024).
În trimestrul 1 al anului 2024, au fost înregistrate 833 de atacuri cibernetice. Cele mai frecvente tehnici de atac au fost malware-ul (19.8%) și ransomware-ul (16.1%). Distribuția țintelor a arătat că 29.2% dintre atacuri au vizat multiple industrii, iar 14% au vizat organizații guvernamentale (Passeri, 2024).
Până în iulie 2024, conform Parachute Cloud, numărul atacurilor cibernetice a continuat să crească, cu multiple atacuri notabile în sectoare critice precum energie și educație. Se estimează că pierderile globale din atacurile cibernetice vor atinge 9.5 trilioane de dolari în 2024, subliniind impactul economic semnificativ al acestor atacuri (Sullivan, 2024).
Aceste date subliniază importanța intensificării măsurilor de securitate cibernetică pentru a proteja infrastructurile critice și organizațiile de diversele forme de atacuri cibernetice, care sunt în continuă creștere și devin din ce în ce mai sofisticate.
Este dificil de oferit un număr exact de atacuri realizate de Federația Rusă sau folosind soft-uri rusești, însă se poate concluziona că Federația Rusă a fost un actor major în peisajul atacurilor cibernetice din Europa în această perioadă.
Pe de altă parte, potrivit unor analize elaborate de site-uri precum Politico, SecurityWeek și IT Governance, care au monitorizat activitatea cibernetică în Europa în primele șapte luni ale anului 2024, cu atacuri raportate și atribuite Federației Ruse, pe fiecare lună din ianuarie până în luna iulie din anul în curs, s-a observat că în prima jumătate a anului 2024, acestea au variat semnificativ de la o lună la alta, cu o intensificare în anumite perioade, astfel:
Ianuarie: Aproximativ 24 milioane de utilizatori afectați în Ucraina, din cauza atacurilor asupra gigantului telecom Kyivstar, atribuite unității ruse de război cibernetic Sandworm (Starcevic, 2024).
Februarie: Aproximativ 20 milioane de utilizatori afectați în cadrul atacurilor cibernetice. Unele dintre acestea au vizat instituțiile europene, inclusiv Parlamentul European, unde a fost descoperit spyware-ul Pegasus pe dispozitivele a doi membri ai parlamentului și al unui angajat al Subcomisiei pentru securitate și apărare (Starcevic, 2024).
Martie: Aproximativ 50 milioane de utilizatori afectați, incluzând atacuri cibernetice masive în Franța și compromiterea unei înregistrări secrete în Germania (Starcevic, 2024).
Aprilie: Aproximativ 24 milioane de înregistrări compromise în Europa (IT Governance Europe, 2024).
Mai: Aproximativ 30 milioane de utilizatori afectați; incidente notabile sunt cele care vizeză atacurile asupra conturilor de e-mail ale membrilor guvernului german, ai altor membri ai Partidului Social Democrat din Germania și alte incidente în Polonia și Cehia, atribuite grupului de hacking Fancy Bear (GRU) (Starcevic, 2024; Griffiths, 2024).
Iunie: Aproximativ 40 milioane de utilizatori afectați, cu un accent pe tentativele de manipulare a proceselor electorale în Europa (Associated Press, 2024 a.).
Iulie: Aproximativ 35 milioane de utilizatori afectați; incidente notabile vizează atacuri asupra infrastructurilor critice și entităților guvernamentale în diferite țări europene (date incomplete, Starcevic, 2024).
Diagrama de mai jos ilustrează numărul de atacuri cibernetice atribuite Federației Ruse în Europa pentru fiecare lună din ianuarie până în iulie 2024.
Deși atacurile cibernetice rusești au fost complexe, numeroase și persistente, acestea nu au reușit să producă efecte decisive pe câmpul de luptă. Eficacitatea acestor operațiuni a fost limitată de lipsa de coordonare cu atacurile convenționale și de măsurile de apărare cibernetică implementate de statele vizate (Lewis, 2022). În schimb, aceste atacuri au creat mai mult un impact psihologic și economic, destabilizând temporar sistemele și rețelele critice.
Pentru o protecție eficientă împotriva acestor amenințări, este esențial ca organizațiile să își întărească măsurile de securitate cibernetică, să monitorizeze constant rețelele pentru activități suspecte și să implementeze rapid recomandările de securitate emise de autoritățile competente (CISA, 2024).
În luna martie 2024, a avut loc un vârf (spike) al atacurilor cibernetice atribuite Federației Ruse pe teritoriul Europei, din cauza unei combinații de factori geopolitici și strategici. În acest sens, am fost martori ai unor tensiuni geopolitice sporite între Federația Rusă și statele europene, în contextul continuării războiului din Ucraina și al altor conflicte regionale. Aceste tensiuni au alimentat dorința Federației Ruse de a destabiliza infrastructurile critice și instituțiile guvernamentale europene.
Totodată, a fost o perioadă de pregătiri electorale. În perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European, care au avut loc în iunie 2024, atacurile cibernetice au vizat în mod special manipularea proceselor electorale și diseminarea dezinformării pentru a influența opinia publică și rezultatele alegerilor. Martie a fost caracterizată de atacuri coordonate și masive asupra unor ținte specifice, precum ministerele franceze și infrastructurile critice din Germania. De exemplu, compromiterea unei înregistrări secrete a discuțiilor militare în Germania și atacurile asupra mai multor ministere franceze au reflectat o strategie concertată de a destabiliza guvernele europene. Astfel, au fost exploatate vulnerabilități critice în sistemele de securitate cibernetică ale diferitelor state europene, permițând hackerilor să efectueze atacuri de amploare și să compromită volume mari de date.
Evoluția atacurilor cibernetice până la finalul anului 2024 va fi probabil caracterizată de intensificare, cu vârfuri semnificative în perioadele electorale și în contextul tensiunilor geopolitice continue. În contextul alegerilor prezidențiale ale SUA din noiembrie, tehnologiile avansate - inteligența artificială și deepfake-urile - vor fi probabil utilizate pentru a intensifica campaniile de dezinformare și manipulare. Infrastructurile critice, cum ar fi rețelele de energie, transport și comunicații, vor rămâne ținte principale. Orice vulnerabilități descoperite în aceste sisteme vor fi exploatate de către hackeri pentru a provoca perturbări semnificative. Este probabil ca Federația Rusă să continue să utilizeze campanii de dezinformare pentru a influența opiniile publice și a semăna discordie în societățile occidentale. Aceste campanii vor fi intensificate în perioadele electorale, atât în SUA, cât și în Europa, pentru a maximiza impactul.
În perioada august – octombrie, este posibilă intensificarea atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare, pe măsură ce alegerile prezidențiale din SUA se apropie. Este posibilă creșterea atacurilor asupra infrastructurilor critice și a tentativelor de interferență electorală pe ambele continente.
În perioada noiembrie – decembrie, ulterior alegerilor din SUA, activitatea cibernetică ar putea rămâne ridicată, în funcție de rezultatele alegerilor și de reacțiile politice internaționale. Dacă rezultatele alegerilor vor fi contestate sau vor genera instabilitate, acest lucru ar putea stimula noi valuri de atacuri și campanii de dezinformare.
În cele ce urmează, vom face câteva studii de caz, trecând în revistă cele mai recente atacuri hibride desfășurate pe teritoriul câtorva state europene (prezentate în ordine invers cronologică, pentru a pune mai ușor în evidență incidentele mai recente) și care au fost atribuite de experți sau de autorități Federației Ruse. Statele asupra cărora ne-am fixat atenția sunt în special cele de pe flancul estic al NATO și UE, dar am luat în discuție și alte state central și vest-europene, pentru a arăta astfel amploarea și diversitatea tipurilor de acțiuni hibride întreprinse de Federația Rusă. O absență notabilă este Ucraina: având în vedere amploarea acțiunilor și cazurile numeroase, acest subiect trebuie să fie tratat într-un material separat.
În săptămânile care au urmat invaziei Federației Ruse în Ucraina, statele europene au arestat și expulzat sute de ofițeri de informații ruși care operau din ambasadele de pe întregul continent. Acest fapt a perturbat aparatul de sprijin prin care Federația Rusă desfășoară multe dintre operațiunile sale (Praks, 2024). Deși operațiunile Federației Ruse a avut de suferit în urma retragerii agenților cu acoperire diplomatică, Moscova nu a încetat operațiunile de spionaj, influențare și manipulare. Dimpotrivă, a implementat, dezvoltat și diversificat alte metode menite să obțină rezultate similare. Printre aceste metode se numără acțiuni de sabotaj, atacuri cibernetice, dezinformare și culegere de informații de la recruți de alte naționalități sau chiar infractori.
De la începutul războiului din Ucraina, numărul angajaților acreditați la Ambasada rusă din Viena a scăzut considerabil, în principal din cauza expulzărilor și rechemărilor. Această fluctuație ridicată a personalului a fost corelată cu acuzațiile de spionaj și activități de informații care amenință securitatea națională a Austriei (VindoNews, 2024). Scandalul din martie 2024 a declanșat reacții puternice din partea autorităților austriece. Cancelarul austriac Karl Nehammer a convocat Consiliul Național de Securitate pentru a discuta măsurile necesare pentru a preveni infiltrarea rusească în viitor. De asemenea, ministrul justiției a anunțat planuri de înăsprire a legilor privind spionajul pentru a combate mai eficient aceste amenințări (Liechtenstein, 2024).
În martie 2024, Austria a fost zguduită de cel mai mare scandal de spionaj din ultimele decenii, odată cu arestarea lui Egisto Ott, fost ofițer de informații. Ott este acuzat că a furnizat date confidențiale către serviciile de informații rusești, inclusiv date despre telefoane mobile și alte informații sensibile. Acest caz a evidențiat infiltrarea extinsă a serviciilor de informații rusești și lipsa de supraveghere adecvată în Austria (VindoNews, 2024). Kremlinul, cu ajutorul unor austrieci, a avut acces la sistemul Schengen și la computerele NATO, folosind aceste date pentru a dirija echipe de asasini și pentru alte operațiuni de spionaj. Aceste acțiuni au inclus monitorizarea mișcărilor persoanelor de interes pentru Federația Rusă, cum ar fi disidenții ruși și foști oficiali ai serviciilor secrete ruse (Hotnews.ro, 2024).
Activitățile de spionaj desfășurate de Federația Rusă în Austria după invazia Ucrainei includ cazuri semnificative de infiltrare politică, scandaluri de spionaj de amploare și manipulări prin intermediul personalului diplomatic. Aceste acțiuni au fost menite să destabilizeze politica internă a Austriei și să submineze sprijinul internațional pentru Ucraina, influențând în același timp deciziile strategice la nivel național. Austria a răspuns prin măsuri de securitate consolidate și prin colaborarea strânsă cu partenerii europeni pentru a contracara aceste amenințări.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a distribuit în Pentagon un document secret care definește un sistem de securitate și priorități strategice ale SUA.
Președinții Finlandei și SUA s-au întâlnit pentru a conveni asupra achiziției de spărgătoare de gheață pentru SUA.
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită să remobilizeze o armată uriașă la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Regiunea arctică este un subiect de interes crescând în rândul puterilor mondiale. Rusia și-a sporit prezența militară în regiune în ultimii ani, modernizându-și bazele, instalând sisteme suplimentare de apărare aeriană și introducând noi spărgătoare de gheață nucleare pentru a facilita traficul pe tot parcursul anului. China nu este atât de prezentă militar, dar este evident interesată din punct de vedere economic de zona care este considerată ultima parte necucerită a lumii.
România are în prezent două escadrile complete de F-16 Fighting Falcon, dislcocate la Borcea și la Câmpia Turzii, urmând ca a treia escadrilă să fie livrată în cursul acestui an. E vorba de 17 avioane care formează prima escadrilă, achiziționate din Portugalia în 2012 și 32 de avioane F-16 care formează următoarele două escadrile, achiziționate din Norvegia.
Într-un peisaj marcat de tensiuni geopolitice reaprinse și de un sentiment din ce în ce mai mare de vulnerabilitate strategică, Europa da tot mai multe semne că este dispusă să se angajeze într-o călătorie ambițioasă pentru a-și consolida capacitățile de apărare. De la programe comune de achiziții la doctrine strategice și desfășurări de trupe, continentul este martorul unei schimbări semnificative în arhitectura sa de securitate.
Apropierea dintre Statele Unite și Rusia și îndepărtarea de NATO au relansat discuțiile la nivel internațional între vechii aliați - de la Berlin și Varșovia la Seul și Tokyo - cu privire la dezvoltarea propriilor arme nucleare, potrivit Financial Times. În conformitate cu Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT), numărul statelor care dețin oficial arme nucleare este limitat la Statele Unite, Rusia, China, Franța și Regatul Unit. India, Israelul și Pakistanul, care nu au semnat niciodată tratatul, au dezvoltat, de asemenea, arme nucleare, ca și Coreea de Nord, singura țară care s-a retras din NPT.
Presa sârbă anunță că Vucic negociază cu Ungaria o alianță militară, ca răspuns la acordul semnat săptămâna trecută între Croația, Kosovo și Albania.
O livrare de tancuri Abrams australiene second-hand către Ucraina s-ar putea confrunta cu posibile complicații după recentul îngheț temporar impus de președintele american Donald Trump asupra asistenței militare acordate națiunii devastate de război. În timp ce Departamentul australian al Apărării recunoaște că transferul militar internațional rămâne „complex”, ABC dezvăluie, de asemenea, că ministrul ucrainean al apărării Rustem Umierov este programat să viziteze în curând Canberra pentru a discuta despre sprijinul continuu al Australiei.
Astăzi, 23 martie 2025, în Riad, Arabia Saudită, au început negocierile trilaterale între Statele Unite, Rusia și Ucraina, având ca obiectiv principal stabilirea unui acord de încetare a focului în conflictul care durează de peste trei ani.
Germania a aprobat oficial un pachet masiv de ajutor militar în valoare de 3 miliarde EUR (3,25 miliarde USD) pentru Ucraina, după luni de amânări. Comisia pentru buget a parlamentului german a dat undă verde pentru echipamente de apărare esențiale, inclusiv muniție, drone, vehicule blindate și sisteme avansate de apărare aeriană.
Cele mai mari puteri militare din Europa elaborează planuri pentru a prelua treptat mai multă responsabilitate pentru apărarea continentului în locul Statelor Unite, a relatat Financial Times, facand referire la patru oficiali europeni din domeniul apărării. Ziarul scrie că aceasta include și o propunere a administrației președintelui american Donald Trump de a transfera aceste responsabilități statelor europene în următorii cinci până la zece ani.
Realpolitik reprezintă așa-zisul pragmatism politic. Se bazează mai mult pe circumstanțe decât pe teorii politice, deși în fundal există întotdeauna o anumită tendință dată de un curent politic. Nu este nimic nou pentru că acest mod de a face politică datează din cele mai vechi timpuri. Unele curente sau teorii politice sunt menite să nu se manifeste niciodată în practică deoarece sunt catalogate drept utopii.
Într-un interviu acordat controversatului jurnalist american Tucker Carlson, publicat vineri, 21 martie, trimisul special al SUA, Steven Witkoff, a declarat că autoritățile ucrainene au convenit să organizeze alegeri prezidențiale. "Da, o vor face. Au fost de acord în privința asta. Vor fi alegeri în Ucraina", a răspuns Witkoff întrebării puse de Carlson, fără a preciza cine anume de la Kiev și-a dat acordul sau când ar putea avea loc alegerile. Kievul nu a comentat până în prezent aceste declarații.
Un efort evident de a disemina informații false cu privire la conflictul din Ucraina a fost descoperit recent în urma încercărilor unor surse afiliate Rusiei de a prezenta drept autentică o primă pagină modificată a ziarului Hull Daily Mail. Pe imaginea falsă se afirmă în mod inexact că 70 000 de soldați ucraineni au pierit „în zadar” în regiunea Kursk - o astfel de afirmație fiind complet ruptă de realitate.
O posibilă zonă unde Rusia ar putea declasa o agresiune împotriva NATO s-ar putea să nu fie statele baltice, ci nordul bătrânului continentului . Oficialii ruși au făcut chiar afirmații într-o formă sau alta împotriva Norvegiei pentru presupusa „militarizare” a Svalbard, deși Tratatul Svalbard din 1920 prevede statutul demilitarizat al insulei.
Au fost publicate primele imagini din satelit cu baza aeriană strategică „Engels” unde Rusia are stationate cateva bombardiere Tu-95MS și Tu-160. Imagini din satelit de înaltă rezoltuie au dezvăluit rezultatul real al recentului atac din 20 martie, efectuate de fortele ucrainene cu o serie de drone cu raza lunga de actoiune.
Într-o declarație plina de determinare, președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că singura modalitate reală de a descuraja Moscova este de a „militariza Ucraina până în dinți”. Remarcile sale vin în urma informațiilor conform cărora președintele rus Vladimir Putin a ordonat noi atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, la doar câteva ore după ce a fost de acord să oprească astfel de atacuri.
După trei ani de agresiune neprovocată a Rusiei, asistăm la evoluții turbulente, iar Republica Cehă continuă să susțină foarte ferm Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ceh, Petr Pavel, într-o conferință de presă după întâlnirea de astăzi (21.03.2025) cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Potrivit președintelui ceh, orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă, condițiile sale trebuie să fie acceptabile pentru toți, iar ucrainenii trebuie să fie de acord cu ele.
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include nu numai trupe terestre, ci și aviație și forțe navale din țările aliate, relatează Bloomberg. La 20 martie, prim-ministrul britanic Keir Starmer a organizat o reuniune închisă cu lideri militari din mai multe țări pentru a discuta despre forțele de menținere a păcii în Ucraina.
Camera Landurilor Germane (Bundesrat), care reprezintă interesele celor 16 state federale, a aprobat vineri un pachet financiar cuprinzător care va debloca sute de miliarde de euro pentru investiții în apărare și infrastructură.
Uniunea Europeană a publicat Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, recunoscând Rusia drept o amenințare fundamentală și prezentând un plan de dezvoltare strategică pentru consolidarea capacităților de apărare atât ale UE, cât și ale Ucrainei în următorii cinci ani. Acest lucru este afirmat în Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, care a fost publicată de Comisia Europeană.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la națiunile europene să își regândească dependența de echipamentele militare fabricate în America, îndemnându-le să înlocuiască avioanele de luptă F-35 ale Lockheed Martin cu Rafale ale Franței și să renunțe la echipamentele americane.
Autoritățile ruse au raportat un atac „masiv” al dronelor ucrainene asupra bazei aeriene Engels din regiunea Saratov în cursul nopții, Ministerul rus al Apărării susținând că a doborât 54 de drone deasupra zonei. „Saratov și Engels au suferit astăzi cel mai masiv atac cu drone din toate timpurile”, a scris Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, pe Telegram. Oficialul rus a vorbit despre un incendiu puternic izbucnit pe aerodrom, dar și despre pagube la aproximativ 30 de case din zonă.
Planul de acțiune privind oțelul și metalele este esențial pentru a putea obține rezultate în ceea ce privește„Planul ReArm Europe/Readiness 2030”.
Pentru prima dată, forțele aeriene ucrainene și-au împărtășit experiența în ceea ce privește operarea sistemului modernizat de apărare aeriană Buk-M1, îmbunătățit în cadrul programului FrankenSAM. Această inițiativă adaptează platformele de apărare aeriană din perioada sovietică pentru a lansa rachete occidentale, sporind capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările aeriene, în ciuda diminuării stocurilor de muniții sovietice.
Aliații Americii se găsesc într-o situație de neconceput acum câteva luni. Posibila retragere a Statelor Unite din Europa ar putea veni la pachet și cu o serie întreagă de complicații referitoare la accesul necondiționat la tehnologia americană.
Semne de întrebare au apărut mai ales în privința celui mai important program de înarmare al europenilor, la care participă peste 10 state: F-35 Joint Strike Fighter, avionul ”invizibil” de generația a 5-a.
Congresmenii americani Brian Fitzpatrick, Mike Turner și Jerry Connolly, au introdus un proiect bipartizan de rezoluție privind nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor suverane ale Ucrainei.
Odată cu pasul în spate făcut de SUA, Franța e una din cele mai active state în ceea ce privește o poziție clară privind descurajarea statului agresor rus. În acest sens politica Franței - putere nucleară - devine tot mai accelerată în contracararea Rusiei în Europa. Printr-o astfel de poziție Parisul nu avea cum să nu intre în „vizorul” propagandei ruse.
Militarii ucraineni din cadrul Serviciului de Informații al Apărării (GUR) al Ucrainei au executat o serie de atacuri precise în Crimeea, care se află în prezent sub ocupație rusa din 2014, provocând perturbarea activității forțelor ruse. Timp de mai multe zile, trupele ruse de ocupatie ar fi fost supuse unui val de atacuri neobișnuite, sistemele lor avansate de apărare antiaeriană devenind ineficiente în fața operațiunilor precise ale ucrainenilor.
Principalii vinovați pentru majoritatea Bradley-urilor ucrainene care au fost distruse sau avariate sunt dronele ieftine rusești cu explozibili.
În ultima perioadă, mulți experți militari și jurnaliști ruși au vorbit despre necesitatea preluării controlului asupra regiunilor Odesa și Mîkolaiv din Ucraina. Cu toate acestea însă, aproape toată lumea este de acord cu faptul că acest lucru nu este posibil astăzi.
România are în derulare, 27 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe, iar programul PATRIOT este în capul listei de priorități.
Incursiunile avioanelor rusești în apropierea teritoriului NATO sunt din ce în ce mai dese, într-un moment în care discuțiile dintre SUA și Rusia privind încetarea focului în Ucraina sunt în impas.
Rusia, țara cu cel mai mare teritoriu din lume, dar în același timp cu una dintre cele mai mici densități de populație, are o problemă sistemică de populație care este într-un accentuat declin demografic. Uriașa suprafață de uscat și de ape teritoriale va deveni imposibil de apărat în următorii 10 – 20 de ani.
Rusia e departe de performanțele înregistrate de americani în ceea ce privește avioanele de generația a 5-a precum F-35 Lightning II sau F-22 Raptor, dar, la fel ca în marile războaie pe care le-a purtat, rușii mizează pe număr nu pe performanță. Lucru pe care îl vedem și în Ucraina, unde Rusia nu ține cont de numărul de morți și de pierderi.
Drona ”Lancet” este, poate, cea mai notabilă inovație militară a rușilor din ultimii ani. Capabil să pândească nedetectată în aer, Lancet s-a dovedit letală pentru blindatele ucrainene, așa că modelul nu avea cum să nu fie preluat și de industria militară occidentală.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 18.04.2025, fregata Amiral Golovko a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Oceanul Atlantic, unde va continua să îndeplinească misiuni în cadrul primului său marș de lungă durată.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 19.04.2025, că Gruparea de trupe Nord a eliberat localitatea Oleshnya din regiunea Kursk.
Aeronavele F16-Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 48 Aviație Vânătoare, participante la exercițiul Ramstein Flag 25, au revenit săptămâna trecută în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.
După trei ani în care Federația Rusă nu a dorit să dea curs solicitărilor repetate privind declararea unui armistițiu în zilele de Paște sau de Crăciun, Vladimir Putin anunță astăzi o încetare temporară a focului până la sfârșitul zilei de duminică.
Ucraina a impus vineri sancțiuni asupra a trei companii chineze, susținând că sunt implicate în producția de rachete avansate Iskander.
Moscova a anexat Crimeea în 2014 într-o mișcare pe care marea majoritate a comunității internaționale o consideră ilegală.
„Golden Dome” este viziunea ambițioasă a lui Trump de a construi un scut orbital antirachetă, iar Elon Musk, prin SpaceX, joacă un rol tehnologic și politic central în acest proiect. În timp ce Musk ar putea aduce inovație și rapiditate în desfășurare, implicarea sa ridică mari semne de întrebare privind transparența proiectului. În mod ironic, deși Musk a negat pe platforma X implicarea directă, toate datele sugerează contrariul, indicând un rol cheie în viitorul scutului spațial al Americii.
Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.
Valurile de atacuri cu drone sunt coșmarul oricărei apărări aeriene, nevoită să-și consume prețioasele rachete antiaeriene pe drone de câteva zeci de ori mai ieftine.
Israelul nu exclude un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului în lunile următoare, deși președintele Donald Trump i-a spus premierului Israel i Benjamin Netanyahu că SUA nu sunt dispuse deocamdată să susțină o astfel de mișcare, potrivit surselor Reuters.
Președintele Donald Trump a declarat vineri că negocierile dintre Ucraina și Rusia s-ar putea încheia și a insistat că niciuna dintre părți nu îl „joacă” în eforturile sale de a pune capăt războiului.
Rusia este pregătită să mai facă un pas în escaladarea conflictului și intenționează să trimită militarii nord-coreeni pe teritoriul Ucrainei, recunoscut internațional.
De această dată, armata rusă a pierdut trupele de asalt ale unei brigăzi, fără să înregistreze vreun avans.
În cei peste trei ani de război, Rusia s-a adaptat și a schimbat de mai multe ori tacticile în Ucraina. Însă dacă facem azi o radiografie, aviația militară rusă, cunoscută oficial ca Forțele Aerospațiale Ruse, și Marina Rusă au avut experiențe radical diferite.
Armata rusă schimbă tactica în sudul Ucrainei, atacând cu mai mult de un batalion odată, încercând spargerea frontului la Orikhiv, regiunea Zaporojie.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a atras atenția, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, asupra limitelor și implicațiilor reale ale capacităților nucleare franceze în actualul context geopolitic tensionat.
Atacul SUA asupra portului petrolier yemenit Ras Isa de pe coasta Mării Roșii a ucis peste 70 de persoane și a rănit alte 171, potrivit presei locale.
Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
Marco Rubio susține că Donald Trump va abandona în curând eforturile de mediere a păcii între Rusia și Ucraina, dacă nu apar rapid semne clare că un acord poate fi încheiat, informează Reuters.
Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.
Implicate în programul GCAP, care vizează dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a 6-a, Marea Britanie, Italia și Japonia au anunțat, în decembrie anul trecut, crearea unui jont venture deținut în părți egale de BAE Systems, Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC, care reunește Mitsubishi Heavy Industries și Society of Japanese Aerospace Companies). Programul are ca obiectiv dezvoltarea unui avion de generația a 6-a prin fuzionarea programelor Tempest (al Marii Britanii) și F-X al Japoniei. Până aici totul bine, doar că se pare că au început rapid problemele în paradis.
Vineri, 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „moratoriul de o lună privind grevele asupra instalațiilor energetice ” a trecut.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că furnizează arme Rusiei. Cel mai înalt oficial ucrainean a făcut această declarație joi, citând informații de la informațiile armatei.
Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski "responsabil" pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe preşedintele ucrainean, informează Agerpres și AFP.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliţiei Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intenţiile de vot înaintea primului tur ale alegerilor prezidenţiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmit Agerpres și Reuters.