Statele Unite au lansat un program extins care vizează împiedicarea Iranului de a produce drone, limitând astfel utilizarea acestora de către Rusia în luptele sale împotriva Ucrainei.
Potrivit unui comunicat al MApn, emis către DefenseRomania, discuțiile s-au axat pe programul comun dintre trupele portugheze dislocate în țara noastră și cele române, dar și despre programul de instruire al piloților.
„Agenda de discuții s-a circumscris dinamicii situației de securitate din estul Europei, programului comun al militarilor români și portughezi în țara noastră, precum și continuării pregătirii în Republica Portugheză a unor piloți și a personalului tehnic de sprijin din Forțele Aeriene Române”, anunță Ministerul Apărării.
Acest lucru a fost confirmat și de generalul Petrescu, șeful Armatei române, pe pagina personală de Facebook.
„Am discutat, în principal, despre programul comun cu trupele portugheze dislocate în țara noastră și continuarea pregătirii unor piloți români de către partea portugheză”, a transmis generalul Petrescu.
România și Portugalia au o relație foarte strânsă în ceea ce privește cooperarea militară.
Țara noastră a achiziționat prima escadrilă de F-16 Fighting Falcon din Portugalia, escadrilă formată din 17 avioane. Totodată, Portugalia a implementat programe de instruire pentru piloții noștri.
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în România în 2023.
Amintim că recent fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu a declarat că există discuții pentru pregătirea piloților cu diferite state precum Portugalia, SUA, Germania, însă numărul locurilor în școlile de instruire e limitat și, bineînțeles, și națiunile aliate gazdă au programele lor de pregătire.
România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 388 de milioane de euro.
Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.
Acestea vor veni într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia, formată din 17 avioane F-16.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Statele Unite au lansat un program extins care vizează împiedicarea Iranului de a produce drone, limitând astfel utilizarea acestora de către Rusia în luptele sale împotriva Ucrainei.
Directorul general al corporației de stat Rostec din Federația Rusă, Serghei Chemezov, a declarat, pe 28.12.2022, că Întreprinderea de aviație din Komsomolsk pe Amur intenționează să crească producția de avioane de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57.
Ucraina intenționează să dezvolte versiuni de drone aeriene care să poată ataca dronele kamikaze utilizate intensiv de Rusia în atacurile asupra infrastructurii ucrainene, după cum declară șeful Ministerului ucrainean al Digitalizării, Mykhailo Fedorov.
Forțele aeriene cu rază lungă de acțiune ale Rusiei urmează să fie echipate cu noi rachete hipersonice, a informat luni agenția de presă Interfax, citată de Reuters.
Armata israeliană a decis să rețină la sol 11 avioane F-35A, similare cu aeronava prăbușită în Statele Unite, în timpul unor teste premergătoare livrării către beneficiar.
În prezent, în Marea Neagră există trei platforme purtătoare de 16 rachete Kalibr - o navă de suprafață și două submarine.
În august 2022, oficialii americani din domeniul apărării au confirmat informatiile apărute pentru prima dată în cercurile analiștilor OSINT potrivit cărora Forțele Aeriene Ucrainene au folosit rachete anti-radar AGM-88, lansate de pe aeronave ucrainene. Confirmarea a ridicat atunci multe semne de întrebare cu privire la compatibilitatea dintre munițiile occidentale și flota de avioane ex-sovietică a Ucrainei.
Polonia și-a redislocat cele 22 de avioane sovietice de vânătoare de tip MiG-29 la o bază aeriană aflată la numai 60 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad. Deocamdată, conducerea Forțelor Aeriene poloneze nu a comentat această măsură.
Din 28 noiembrie și până pe 24 decembrie, au fost efectuate 54 de zboruri cu avioanele de transport greu, AN-124 și IL-76, iar activitatea este în creștere.
În Polonia va fi creat un centru modern de pregătire pentru piloții de avioane de vanatoare F-16. Elbit Systems a semnat un contract în valoare de 36 de milioane de dolari pentru furnizarea a patru simulatoare de zbor pentru avioanele de luptă F-16.
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu, vorbind despre programul de achiziția a F-16 Fighting Falcon al României, a atras atenția asupra faptului că în momentul în care programul a fost planificat, contextul de securitate era cu totul altul. El a subliniat că planificatorii Armatei României vor trebui să răspundă la întrebarea dacă sunt suficiente trei escadrile.
F-35 Lightning II a învins JAS 39 Gripen în ceea ce presa a numit „bătălia pentru Canada”, într-un contract gigant pentru achiziția a 88 de avioane ce vor înlocui treptat avioanele de luptă CF-18, vechi de patru decenii, ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF).
Turcia caută intens să achiziționeze avioane F-16 Fighting Falcon americane, în contextul în care Forțele Aeriene ale Turciei au mari probleme în ceea ce privește tehnica militară. Criza din aviația turcă a fost accentuată de excluderea Ankarei din programul F-35, ca urmare a deciziei de a continua achiziția sistemelor rusești S-400.
MApN, prin Romtehnica, și Elbit Systems au semnat ieri contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.
Două avioane militare de transport A400M ale Forţelor Aeriene Turce care au rămase timp de 10 luni la Kiev - de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina - au părăsit în sfârșit pista Aeroportului Internațional Kiev-Boryspil şi se îndreaptă către Turcia.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 19.12.2022, că încă un bombardier strategic profund modernizat de tip Tu-160M a efectuat primul zbor.
Livrarea sistemelor americane de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina e un subiect adus tot mai des în atenția publică de presa americană care, citând surse oficiale sub protecția anonimatului, susține că SUA pregătesc terenul pentru a transfera baterii Patriot Ucrainei.
U.S. Air Force ( Forțele Aeriene ale SUA) și-au consenat la sol flota de bombardiere B-2 Spirit după ce unul dintre avioane a fost avariat în timpul unei aterizări de urgență care a avut loc, pe 10 decembrie, la Baza Aeriană Whiteman din Missouri.
Potenţiala livrare de către Grecia, Kievului, a unor sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusească ar fi o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova şi Atena şi orice echipament militar trimis în Ucraina va fi "urmărit şi distrus" de armata rusă, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată luni într-un comunicat oficial publicat pe site-ul ministerului.
Pe 16 decembrie, compania Saab și Administrația suedeză a mijloacelor de apărare (FMV) au semnat un contract prin care Saab se angajează să modernizeze și să asigure operabilitatea continuă a aeronavei de luptă JAS 39 Gripen C/D.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 16.12.2022, două avioane de vânătoare Mirage 2000D aparținând Forțelor Aeriene ale Franței au îndeplinit misiuni de zbor deasupra acvatoriului Mării Negre.
Tot mai multe surse indică faptul că SUA pregătesc în următoarele pachete de asistență către Ucraina, livrarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație, precum Patriot, care se află și în dotarea Armatei române.
Imagini rare, spectaculoase și cu impact emoțional, surprinse la prăbușirea unui avion de luptă de generația a V-a F-35B Lightning II.
Bulgaria a achitat în ultimul moment în cele din urmă prima tranșă a următoarelor 8 avioane de luptă americane F-16 Fighting Falcon Block 70 Viper - în cea mai modernă versiune a F-16.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun project a informat, într-o postare pe Twitter, că, pe 13.12.2022, trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, purtătoare de rachete hipersonice Kinzhal, aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au fost redislocate în Republica Belarus.
Comisia pentru buget a parlamentului german a aprobat alocarea a 13 miliarde de euro pentru proiecte de achiziţii militare de către Germania, inclusiv 10 miliarde de euro pentru cumpărarea de avioane F-35 produse de gigantul american Lockheed Martin, a anunţat miercuri ministrul apărării Christine Lambrecht, potrivit Reuters.
Cererea Ucrainei de a primi sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație SAMP/T, denumite și MAMBA în Armata franceză, a primit în cele din urmă curs.
Dronă de luptă Bayraktar Kizilelma, prezentată de compania turcă Baykar ca fiind un "avion de luptă fără pilot", a efectuat primul zbor. Vestea a fost comunicată pe Twitter, la 14 decembrie 2022, de către Selcuk Bayraktar, director al companiei turce Baykar.
În ianuarie 2021, în cadrul subprogramului "I4FCAS" [pentru "Innovations for FCAS" sau "Innovations for the SCAF - Sistemul de Luptă Aeriană al Viitorului"], compania Airbus Defence & Space a prezentat un proiect care constă în lansarea unui drone de la bordul un avion de transport A400M "Atlas". Recent, acest lucru a fost realizat si cu ajutorul companiilor germane Geradts și SFL, precum și cu sprijin din partea Centrului german pentru Aeronautică (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR).
Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că două bombardiere strategice rusești Tu-95 au efectuat un zbor de patrulare de 7 ore deasupra Mării Japoniei.
Ambasadorul israelian la Berlin, Ron Prosor, susţine că Israelul oferă Ucrainei mai mult sprijin decât se ştie în mod public.
În perioada 27-28.01.2023, în Republica Cehă s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor prezidențiale. După cum a informat agenția cehă de știri ČTK, rezultatele preliminare comunicate de Institutul de Statistică arată faptul că acestea au fost câștigate de generalul de armată în retragere Petr Pavel, care a obținut un procent de 56,32%, după numărarea a peste 90% din voturi. Prezența la vot a fost de 69,87%.
În vara anului 2022 România a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru a achiziționa cel puțin două submarine franceze din clasa Scorpene. În acest context multă lume se întreabă care mai e starea Delfinului, singurul submarin românesc.
Trupele ucrainene sunt angajate într-o confruntare "feroce" cu forţele ruse care încearcă să preia controlul asupra localităţii Vugledar, în sud-vestul Doneţkului (estul Ucrainei), unde luptele s-au intensificat în ultimele zile, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei au avut o serie de întrevederi care s-au axat pe cooperarea în domeniul securității.
Ucraina și-a făcut calculele după primul val de anunțuri cu privire la numărul de tancuri occidentale pe care le va primi după ce Germania a „eliberat Leoparzii” iar SUA au dat și ele undă verde pentru Abrams americane.
Sâmbătă tragică în India, unde forțele armate indiene au pierdut două avioane, un Su-30 și un Mirage 2000.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Într-un raport recent al Ministerul Apărării din Marea Britanie se precizează că tancurile T-14 Armata, cele mai moderne tancuri dezvoltate de Federația Rusă, se pregătesc să ajungă pe frontul din Ucraina, însă doar pentru câteva „poze” care ulterior vor fi utilizate de aparatul de propagandă. Britanicii spun că T-14 se confruntă cu probleme iar soldații ruși sunt nemulțumiți de tancuri.
Ambasada Ucrainei în România a transmis că, în ultima perioadă, pe fondul adoptării Legii Ucrainei „Privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina”, în mass-media și discursul public din România, „au apărut informații și comentarii de natură distorsionată și manipulatoare care denaturează realitatea”.
Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite Agerpres, care citează AFP.
Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Agerpres, care citează EFE.
Aflat într-o vizită oficială la Budapesta, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 27.01.2023, că Ungaria se va alătura Cehiei și Poloniei pentru apărarea spațiului aerian al Slovaciei. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu omologul său ungar, Kristóf Szalay-Bobrovnicz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a pronunțat împotriva furnizarii de avioane de luptă germane Ucrainei, pentru a descuraja agresiunea rusă. Acest lucru a fost spus într-un interviu acordat ziarului german Suddeutsche Zeitung.
Potrivit site-lui "Business Insider", pe fondul tensiunilor dintre Atena și Ankara și escaladării războiului ruso-ucrainean, armata americană a dislocat o serie de drone avansate MQ-9 Reaper pe teritoriul elen, la sfârșitul anului trecut, la Baza Aeriană Larissa, în centrul țării, pentru a monitoriza granițele dintre Grecia și Turcia, într-un moment în care Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu dorește să izbucnească o altă confruntare la frontierele sale estice.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Pentagonul a confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unui briefing, relatează The Hill. Deși nu se cunoaște încă calendarul exact de livrare, oficialii americani au precizat că procesul va dura luni, nu săptămâni.
Belgia vrea să trimită tancuri Leopard în Ucraina, dar se află într-o situaţie de-a dreptul jenantă, deoarece armata belgiană şi-a vândut cu mult timp în urmă toate tancurile la un preţ derizoriu - 15.000 euro/tanc. Belgienii vor să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc.
Având în vedere capacitatea actuală a Rusiei de a produce rachete de înaltă precizie, aceasta ar putea lovi Ucraina, în cel mai pesimist scenariu, încă pe o perioadă de șase până la nouă luni. Potrivit colonelului Margo Grosberg, șeful direcţiei de informații din cadrul forțelor armate estoniene, pe bază mai multor estimări, atacurile cu rachete rusești ar putea dura între trei și nouă luni, precizează EFE.
Premierul polonez a anunțat că țara sa intenționează să furnizeze Ucrainei 74 de tancuri, dintre care 14 Leopard.
Infanteria Marină a Statelor Unite (United States Marine Corps, USMC) a activat o nouă bază militară americană pe insula strategică Guam din vestul Pacificului. Denumită Camp Blaz, baza este prevăzută să deservească aproximativ 5.000 de pușcași marini, timp de aproximativ 70 de ani, în contextul situației tot mai tensionate generate de creșterea nivelului de asertivitate al Chinei în această regiune.
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.
Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres, care citează DPA.
Organizaţia pentru Interzicea Armelor Chimice (OIAC) a acuzat vineri Damascul că a întreprins un atac cu clor care s-a soldat cu 43 de morţi în 2018 în Siria, un incident ce a declanşat tensiuni între Damasc şi Occident, informează Agerpres, care citează AFP. Se pare că e al doilea atac chimic după cel confirmat în 2013.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 27 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Pe 26 ianuarie, în prima parte a zilei, forțele ruse au lansat 55 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, din aer, de pe aeronave Tu-95, Su-35, MiG- 31K și de pe navele desfășurate în largul Mării Neagre, după cum a declarat comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujni.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Miniștrii de externe ai României, Franței și Olandei s-au deplasat astăzi la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu.
Președintele SUA, Joe Biden, ia în considerare ca luna viitoare să efectueze o vizită o ficiala în Europa, care să coincidă cu data la care se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat trei oficiali americani pentru presa americană. Pentru efectuarea acestei vizite sunt luate în considerare mai multe state, inclusiv Polonia, au declarat doui dintre oficiali.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Naď, a declarat, pe 26.01.2023, că Ucraina intenționează să încheie un nou contract cu Slovacia pentru furnizarea unui alt lot de obuziere autopropulsate pe roți de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Marea Britanie speră că tancurile Challenger 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie. Acest lucru a fost declarat joi de către adjunctul secretarului britanic al apărării Alex Chalke, relatează Reuters.