România dă startul achiziției de blindate. Vor fi cumpărate 1059 de vehicule tip ATBTU, iar fabricarea şi asamblarea se face de către industria națională de apărare
Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 14 decembrie, o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.
Oshkosh JLTV. Foto: DefenseRomania
Procedura specifică aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA, care includ și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca „material client” în valoare de aproximativ 228 milioane lei, fără TVA.
Fondurile vor fi asigurate pe perioada de derulare a contractului multianual, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu această destinație prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naționale.
Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României.
De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României.
Conform procedurilor legale, Ministerul Apărării Naționale a primit, în luna februarie 2021, aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire aferente acestui program de înzestrare.
România intenționează să schimbe parcul de autovehicule tactice blindate de tip ușor. Actualul parc are un grad de uzură mare, majoritatea autovehiculelor fiind de generație veche.
Potrivit datelor oficiale se urmărește achiziționarea de „autovehiculele tactice blindate de tip ușor - ATBTU, varianta de bază și 8 tipuri de derivate”. Acestea vor fi achiziționate vor fi în număr de 1059.
Oshkosh cu JLTV, marele favorit pe actualul caiet de sarcini?
DefenseRomania a scris încă de când a fost publicat documentul oficial că cerințele oficiale oferă indicii către un mare câștigător.
România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).
Pe lângă contractul de înzestrare cu JLTV a forțelor speciale, Oshkosh oferă JLTV și în programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.
În acest program 4x4, știm sigur că pe lângă Oshkosh cu JLTV, în competiție mai intră și francezii de la Arquus cu Sherpa. Momentan nu există alte confirmări oficiale cu privire la alți competitori, însă ne așteptăm că programul să atragă atenția mai multor companii în contextul în care discutăm despre un program uriaș.
Pentru că, în ceea ce privește competitorii știm că există interes din partea mai multor giganți, dar în joc s-ar afla cu adevărat două oferte.
Americanii de la Oshkosh cu JLTV și francezii de la Arquus cu Sherpa. Acestea sunt cele două companii care s-ar afla în pole position, deși cu programul au mai cochetat și cei de la General Dynamics cu vehicule de tip EAGLE sau Thales cu Hawkei.
Francezii propun României blindate Sherpa 4x4 și vor ca 70% din vehicul să fie „made in Romania”
Amintim că în luna septembrie a anului trecut, DefenseRomania a participat la evenimentul organizat de francezii de la Arquus, parte a grupului AB Volvo, în care grupul francez a prezentat în țara noastră blindatul ușor Sherpa 4x4 cu care vor intra în licitația organizată de MApN. La vremea respectivă subiectul a fost abordat pe larg de către publicația noastră.
Oferta face parte din programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pe care l-a demarat MApN.
Potrivit reprezentanților Arquus, aproximativ 60-70% din blindate vor fi fabricate în România, în cazul în care MApN va alege Sherpa pentru înzestrarea forțelor armate române.
În ceea ce privește relația cu țara noastră, compania franceză folosește deja componente românești atât în producția civilă cât și militară. Totodată, Arquus a livrat Armatei României și blindate PVP 4x4. În acest moment 16 astfel de blindate se află în serviciul forțelor armate române.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News