Livrare accelerată pentru România. Proces de producție mai rapid cu un an pentru Patriot
Pentru prima dată, o echipă de ingineri și manageri de proiect de la Raytheon Technologies a livrat un sistem de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot în numai doi ani, cu un an mai puțin decât durata obișnuită de producție.
Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române
La cererea autorităților române, care au solicitat un termen de livrare de 24 de luni pentru prima unitate de tragere, echipa Raytheon a accelerat procesul de producție, precizează Raytheon Missiles and Defense.com.
”Ne-am dat seama că timpul nostru de execuție a fost redus semnificativ”, a spus Patrick Griffin, Program Manager.
Această solicitare s-a transformat într-un pas nou și important pentru procesul de producție al sistemului Patriot, care s-ar putea aplica și altor achiziții de sisteme. Conceptul potrivit căruia mai repede este mai bine a generat varianta unui program de producție accelerat, ceea ce reprezintă unul dintre modurile în care Raytheon Missiles & Defense răspunde cerințelor clienților săi.
”Un timp de livrare mai scurt este esențial pentru o operaționalizare rapidă a sistemului... amenințările în continuă evoluție nu așteaptă după termene de livrare”, a adăugat Griffin.
Aceasta este povestea modului în care echipa Patriot a răspuns acestei provocări, reinventând ceea ce fusese un proces de producție de neclintit astfel încât să respecte contractul de achiziții militare externe încheiat cu România.
Totul a început cu lanțul de aprovizionare
Un radar Patriot conține mii de componente, așadar reevaluarea sistemului de aprovizionare a fost punctul de plecare cel mai nimerit. Condusă de Jack Hurley, directorul diviziei de producție integrată accelerată a unității de tragere, echipa Patriot s-a concentrat asupra creșterii vitezei de achiziție a fiecărei componente. S-au întâlnit zilnic pentru a descoperi și rezolva orice întârzieri sau blocaje ar fi apărut, inclusiv relația cu furnizorii și timpii de livrare ai acestora.
Preîntâmpinarea acestor riscuri a intrat în responsabilitatea echipei de inginerie a furnizorilor și a celei de control de calitate, aceasta din urmă realizând în premieră o inspecție chiar la fabrica furnizorului companiei. Raționamentul a fost simplu: dacă piesele sunt perfecte când ajung în fabrica Raytheon, nu mai pierdem timp reparând sau comandând din nou piesele necorespunzătoare.
”Acestea au fost doar câteva dintre soluțiile pe care le-a găsit echipa și care s-au transformat în bune practici și pentru alte programe Patriot”, a spus Hurley.
Livrare mai rapidă, mai puțină logistică
Și echipa de livrare și logistică a Raytheon Missiles & Defense găsit căi de a lucra mai rapid. De exemplu, au colaborat cu biroul de comerț global al Raytheon Missiles&Defense și cu guvernul SUA pentru a dezvolta un proces alternativ de vânzare ce include re-exportare către Europa. În mod normal, procesul de achiziții militare externe presupune ca furnizorii nerezidenți în SUA să trimită componentele către SUA, care le va include apoi în livrarea către clientul final. De această dată, componentele au fost livrate direct de la furnizorul din Germania către România, scurtând astfel cu peste 40 de zile programul de livrare.
Și lucrurile nu s-au oprit aici.
Livrarea și logistica au mai descoperit un truc care le-a ajutat să primească mai repede componente de la un furnizor local. În loc să aștepte ca firma de transport să încarce piese pentru lansator și să le livreze din Texas către clientul său din Pensylvania, echipa a ridicat și transportat ea însăși piesele.
O echipă tenace
Echipa era în plin proces de producție accelerată când a apărut pandemia cauzată de COVID-19 și odată cu ea riscul de a da peste cap programul și așa foarte strâns.
”A fost ca și cum eram în timpul celui mai important eveniment sportiv al anului, tocmai ne apropiam de linia de sosire și dintr-o dată s-au stins luminile pe stadion”, a spus Griffin. ”Cu toate acestea, a trebuit să continuăm să lucrăm și să găsim căi să rezolvăm toate impedimentele.”
Iar echipa a reușit să termine la timp.
”Cheia succesului nostru au fost oamenii potriviți la locurile potrivite”, a spus Ron Sinclair, inginer șef la Raytheon Missiles & Defense. ”Au lucrat foarte bine împreună și online, și offline și au contribuit fiecare cu idei grozave.”
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News