Bulgaria a demarat un proces amplu de înzestrare cu avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon noi. Vecinii de la sud de Dunăre au ales aeronave noi, în varianta Block 70 sau „Viper”.
Unul din programele „restante” în ultimii ani a fost F-16 Fighting Falcon. România ar fi trebuit încă de acum 15 ani să dețină trei escadrile de F-16.
În prezent Forțele Aeriene Române operează o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, aeronave pe care România le-a achiziționat la mâna a doua din Portugalia.
Cele 17 avioanele, împreună cu suportul logistic, au costat peste 900 de milioane de euro fiind la standardul M5.2R. Ele sunt zburate mult mai puțin de portughezi, avioanele de vânătoare fiind cam pe la jumătatea resursei de zbor.
La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene. Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic. Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
Știm că avioanele F-16 norvegiene vor începe să ajungă în țara noastră din luna octombrie a acestui an. Și, potrivit unui material privind înzestrarea forțelor armate, publicat pe Trustul de Presă al MApN, „dacă totul se va desfășura conform planificărilor, la sfârșitul lui 2023, Forțele Aeriene române ar urma să aibă în componență o a doua escadrilă de F-16”.
Avioanele F-16 norvegiene vor veni într-un flux foarte mare. Marea provocare pe care o va avea România din acest moment va fi să reușească să pregătească piloți, operatori, tehnicieni pentru F-16 Fighting Falcon, proces care nu doar că e costisitor, dar care durează aproximativ un an sau doi și necesită implicarea statelor aliate.
Vestea bună e că modernizările și mentenanța escadrilelor se va face în țară la Aerostar Bacău. Tot aici vor fi modernizate și avioanele F-16 din prima escadrilă, achiziționate din Portugalia, care vor fi aduse la standardul celor norvegiene. Modernizarea lor va începe tot în 2023, an în care ar trebui să avem operaționale două escadrile de F-16.
Potrivit Forțelor Aeriene Române, modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023- 2025, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor și pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziționate de România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Bulgaria a demarat un proces amplu de înzestrare cu avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon noi. Vecinii de la sud de Dunăre au ales aeronave noi, în varianta Block 70 sau „Viper”.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 12.04.2022, pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina, un avion de patrulare antisubmarin P-8A din cadrul Forțelor Navale americane a îndeplinit misiuni deasupra Mării Negre.
Marți, 12 aprilie, pe timpul executării unui zbor de instrucție, o aeronavă MiG-21 LanceR, aparținând Bazei 86 Aerienă Borcea, a înregistrat o problemă minoră legată de funcționarea trapelor trenului de aterizare.
În urmă cu mai puțin de o lună preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, declara că ţara sa se va opune și va rezista presiunilor de a impune sancţiuni Rusiei. Cu toate acestea, pe 11 aprilie, Vucic a recunoscut că Serbia intenţionează să cumpere avioane de luptă Rafale din Franţa, decizia fiind considerată de analiști drept cel mai recent semn al distanțării Belgradului de furnizorul său militar tradițional, Rusia.
Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în prezent reprezentant al reputatului insittut de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) a propus crearea unui centru de excelență NATO al dronelor pe teritoriul României. Generalul american vorbește despre „lecții pe care trebuie să le învățăm” în urma războiului din Ucraina.
Canalul de Telegram Linia operativă din Rusia a informat, pe 09.04.2022, că, în scurt timp, Marea Britanie va disloca la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România încă două avioane de vânătoare suplimentare de tip Eurofighter Typhoon. Acestea se vor alătura celor patru aeronave de acest tip, care îndeplinesc deja misiuni de Poliție Aeriană în România.
Știm în momentul de față că gigantul Elbit Systems, singurul competitor rămas în programul de înzestrere cu drone, a propus producția în România a dronelor Watchkeeper X. Înzestrerea face parte din programul denumit oficial „Sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO)”, cunoscut în esență ca programul de înzestrare cu drone pentru Armată.
Marocul așteaptă primirea a 25 de avioane de vânătoare F-16 din Statele Unite în valoare de 4 miliarde de dolari. Forțele Aeriene Regale Marocane fac pregătiri necesare pentru primirea avioanelor de luptă produse de compania americană Lockheed Martin, extinzându-și bazele aeriene Ben Guerir și Ben Slimane.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 08.04.2022, un avion de vânătoare-interceptare de tip MiG-31 s-a prăbușit în Regiunea Leningrad.
Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al anului 2022, Ucraina a achiziționat de treizeci de ori mai multe echipamente pentru industria de apărare din Turcia decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Canalul de Telegram Fighterbomber a anunțat, pe 07.04.2022, citând o serie de informații preluate de la abonații săi, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au reactivat bombele explozive de tip FAB-3000-M46, în scopul întrebuințării în cadrul operației militare speciale din Ucraina.
Ceremonia dedicată certificării detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii sosit în România pentru a executa misiuni de poliţie aeriană întărită va avea loc vineri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în prezenţa ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X, în cadrul programului de înzestrare cu drone pentru Armata României.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 05.04.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni specifice în spațiul aerian din estul și sudul Europei, unul dintre acestea evoluând și deasupra României.
Un nou contingent de forțe americane a fost trimis, zilele acestea, în regiunea Mării Baltice, pentru a întări dispozitivul militar al NATO.
Achiziția de F-16 Fighting Falcon a României a generat numeroase discuții și nu de puține ori critici, în special din cauza faptului că aeronavele sunt second hand. Să aruncăm un ochi spre vecinii noștri de la sud de Dunăre.
În ultima lună a conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă, conflict generat de atacul neprovocat al forțelor ruse de ocupație asupra statului vecin, au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă.
La finalul lunii martie Federația Rusă anunța că Ucraina nu mai deține drone turcești Bayraktar TB2, după ce forțele ruse le-ar fi distrus aproape în totalitate.
Ministrul Vasile Dîncu a declarat că România nu deține avioane de tip MiG-29 funcționale.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat că, pe 01.04.2022, militarii ruși au doborât în Ucraina “încă o dronă” de producție turcească de tip Bayraktar TB2.
Două elicopterele de atac ale Ucrainei au lovit vineri dimineață un depozit de combustibil din orașul rus Belgorod, a declarat un oficial rus, făcând astfel prima acuzație de atac aerian ucrainean pe teritoriul Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina.
Potrivit canalelor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 31.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au simulat executarea unei lovituri nucleare împotriva Republicii Belarus, de pe teritoriul Poloniei.
Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X ca soluție pentru Ministerul Apărării Naționale în cadrul programului de înzestrare UAS-TO. Dronele vor fi modernizate cu cele mai noi sisteme.
Patru aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat miercuri, 30 martie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.
Pe lângă drone kamikaze, despre care publicația noastră a scris, Ucraina se pare că a solicitat Statelor Unite ale Americii și avioane de atac de tip Su-25, informează chiar CNN.
Generalul român (r) Dr. Mircea Mîndrescu, președinte al Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate și Apărare, a vorbit despre scenariul unui ipotetic atac al Federației Ruse asupra unui stat NATO.
Conturi de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au informat că, pe 29.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni specifice în spațiul aerian al României.
Pentagonul a lansat ieri cea mai recentă cerere pentru bugetul apărării, pentru anul fiscal 2023, o finanțare totală de 773 de miliarde de dolari. Bugetul pentru apărare propus pentru anul fiscal 2023 include o serie de evoluții semnificative în ceea ce privește puterea aeriană militară a SUA, susţin analiştii publicaţiei The War Zone.
Potrivit canalelor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 28.03.2022, o dronă americană de cercetare RQ-4B a îndeplinit o misiune complexă de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) în zona conflictului din Ucraina. UAV-ul a efectuat un zbor complex, imclusiv deasupra României.
Forțele armate Ucrainene au doborât o altă aeronavă a Forțelor Aeriene ale Federației Ruse. De această dată este vorba de un avion de luptă multi-rol Su-35, precizează mass-media ucraineana.
Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţia France Presse.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Forțele pentru Operații Speciale, în cooperare cu Forţele de Apărare Teritorială, continuă să poarte un adevărat război de gherilă în spatele liniilor inamice pentru a bloca rutele de aprovizionare cu armament ale armatei ruse. Astfel, Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer o cale ferată importantă din punct de vedere strategic, mai precis un pod care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk din Lugansk.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.
Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează AFP. Totodată, secretarul general al NATO a declarat că Alianța e pregătită să ofere garanții de securitate Suediei și Finalandei, înainte de aderarea lor.
Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.
Mașinile de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator au fost semnalate, pe 15.05.2022, în raionul localității Severodonețk din Regiunea Lugansk, unde forțele aliate ale Rusiei și Republicii Populare Lugansk au ajuns la periferia orașului și desfășoară lupte în condiții urbane.
În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de DPA, potrivit Agerpres. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa NATO.
De ceva timp, poate mai bine de două săptămâni, nu mai sunt informații despre întrebuințarea în luptă a aviației operativ-tactice rusești.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, la discuţia cu omologii din Finlanda şi Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianţă a celor două state.
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, emis DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu a efectuat la sediul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt". Aici, echipa de comandă a prezentat ministrului Apărării Naţionale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activităţi planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum şi nivelul de dotare cu echipamente şi tehnică militară. Oficialul român a precizat că prioritatea MApN nu e doar înzestrarea Armatei la nivelul celorlalte state NATO, ci și ridicarea nivelului salarial și pensii echitabile pentru toți rezerviștii.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, sâmbătă, că Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Armata rusă se retrage din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-a intensificat bombardamentele în ultimele zile.
Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”. Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.