Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Rusia acționează pentru realizarea unei zone continue și compacte de supraveghere radar de-a lungul granițelor țării
16 oct, 10:20
Cotidianul rus Izvestia a informat, citând surse din cadrul Ministerul Apărării, că s-a luat decizia dotării Diviziei 76 Apărare Antiaeriană din Regiunea Militară Centru cu radare mobile de tip Nebo-M. Acestea vor asigura monitorizarea spațiului aerian deasupra Regiunilor Volga și Ural. 

Primul complex de acest tip a fost introdus deja în înzestrarea marii unități. Cu ajutorul său, este posibilă urmărirea permanentă a obiectivelor aerodinamice pe o suprafață de peste un milion de kilometri pătrați. Radarul poate detecta rachete balistice, drone și avioane, inclusiv cele cu tehnologie stealth. Experții militari consideră că măsura face parte dintr-un plan de creare a unui câmp radar continuu de-a lungul granițelor țării.

 

La toate altitudinile

 

Spre deosebire de radarele sistemelor de rachete antiaeriene, Nebo-M se va afla în permanență în serviciu și va efectua supravegherea non-stop a spațiului aerian. Noile complexe de radiolocație vor merge la Diviziei 76 Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Centru, care este cea mai mare unitate rusă de profil din întreaga regiune a Asiei Centrale.

Aceasta acoperă nu numai localitățile Samara, Ekaterinburg și grupurile lor industriale, ci și principala bază rusă a Aviației Strategice din Engels. Aici se află dislocată Divizia 22 Aviație de Bombardament, dotată cu bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3, precum și cu bombardiere strategice grele Tu-95MS și Tu-160. 

După cum a anunțat anterior Izvestia, Divizia 76 Apărare Antiaeriană va fi echipată complet cu cele mai moderne sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumph. De asemenea, aceasta primește complexe Pantsir, precum și cele mai noi radare. În luna decembrie a anului trecut, Ministerul Apărării a informat despre planurile de creare a unui câmp radar continuu de-a lungul frontierelor Rusiei, similar cu cel construit pentru sistemul de avertizare asupra unui atac cu rachete balistice. Cu ajutorul său, va fi posibilă urmărirea din timp a avioanelor militare și a lansărilor de rachete de croazieră.

„Astfel de radare sunt absolut necesare. Un câmp radar unic a fost creat de-a lungul granițelor Rusiei, dar la altitudini extrem de mici nu există încă un control complet. Conflictele din Libia și din Nagorno Karabah arată că sunt necesare sisteme radar diferite, care să permită funcționarea atât pentru ținte mari cu rază lungă de acțiune, cât și pentru drone de dimensiuni mici”, a declarat pentru Izvestia expertul militar Viktor Murakhovsky.

Nebo-M este specializat în detectarea țintelor la altitudini medii și mari. Prin urmare, împreună cu el, de obicei, se folosește și stația radar Podlet. Radarul mai mic monitorizează ținte la altitudini reduse, care pot fi dificil de observat. Autonomia sa este de până la 300 de kilometri.

 

Pe toate lungimile de undă

 

Complexul de radiolocație Nebo-M combină trei radare independente, fiecare dintre ele fiind amplasat pe un vehicul separat. Acestea funcționează pe unde centimetrice, decimetrice și metrice. Informațiile sunt integrate în punctul de conducere.

Radarele pot funcționa atât în mod independet, cât și împreună. Regimul cu utilizarea simultană a diferitelor lungimi de undă face posibilă detectarea mai sigură a aeronavelor invizibile (cu tehnologie stealth), precum și a rachetelor sau a vehiculelor aeriene fără pilot. Computerul complexului analizează și compară datele obținute în diferite lungimi de undă și poate recunoaște chiar și cele mai slabe semnale reflectate.

Nebo-M deține recordul de putere între toate sistemele de radiolocație mobile. Conform datelor concernului Almaz-Antey, la o distanță de 600 de kilometri, radarul detectează ținte cu o suprafață reflectantă eficientă de un metru pătrat, care corespunde unui mic avion privat. Dacă se renunță la vizibilitatea globală și se concentrează toată energia radarului într-o singură direcție, atunci acesta va vedea rachetele balistice în sectorul de 90 de grade chiar și la 1.800 de kilometri.

Schimbul de informații între cele patru vehicule (radarele și punctul de conducere) se realizează pe canale de comunicații fără fir, fără a fi nevoie de întinderea de cabluri între ele. Fiecare radar are propriul generator electric de 100 de kW. Această autonomie accelerează foarte mult și simplifică desfășurarea complexului într-o locație nouă. Conform normativelor, acest lucru durează doar 25 de minute.

„Nebo-M este un model modern de locator cu procesare digitală a semnalelor. Acesta poate lucra cu baze de date de semnături ale obiectelor. Există un sistem de susținere a adoptării deciziilor care permite, în funcție de situație, selectarea țintelor în funcție de diferite criterii: de importanță, de distanță sau de pericol. Toate acestea sunt automatizate, construite pe o bază modernă de elemente”, a spus Viktor Murakhovsky.

Informațiile despre țintele detectate de către complex sunt transmise, în regim automatizat, către statul major al diviziei de apărare antiaeriană, iar de acolo sunt distribuite regimentelor de rachete antiaeriene și punctelor de dirijare a aviației. Complexul a fost creat special pentru interacțiunea automatizată cu sistemele de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune S-400 și S-300V4, a căror bătaie atinge 400 de kilometri.

 

Închidere solidă

 

Radarele de tip precum Nebo-M și Kontainer vor deveni baza pentru crearea unei acoperiri radar continue de-a lungul întregii frontiere terestre a Rusiei.

În primul rând, cu noile complexe au fost echipate unitățile situate pe cele mai amenințate direcții. Primul complex Nebo-M din producția de serie a fost trimis în 2017 în Regiunea Militară Vest. Apoi, radare de acest tip au fost trimise la regimentele radiotehnice din Ținuturile Trans-Baikal, Khabarovsk și Primorsky.

În anul 2018, cu astfel de complexe au fost echipate unitățile de apărare antiaeriană din Crimeea. Mobilitatea complexului Nebo-M permite transferul rapid în locul dorit, nu numai pe cale terestră, ci și cu aeronavele de transport militar. Această oportunitate a fost folosită atunci când a fost necesară consolidarea controlului spațiului aerian din Siria. Un complex Nebo-M a fost trimis la baza aeriană rusă din Khmeimim.

Pe lângă radarele Nebo-M, monitorizarea activităților aeriene militare în apropierea frontierelor rusești va fi asigurată și de stațiile de radiolocație staționare dincolo de linia orizontului Kontainer. Cu ajutorul acestora, pot fi urmărite zborurile la distanțe de până la 2.000 de kilometri.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Ministrul de Interne din Belarus, destituit din funcţie după ce a vorbit despre folosirea unor arme letale împotriva protestatarilor
Azerbaidjanul a distrus un lansator de rachete Smerch al Armeniei (Video)
Joe Biden: Nu voi şantaja Coreea de Sud cu ameninţarea retragerii militarilor americani
Armata SUA testează o nouă versiune a vehiculului de luptă Bradley
Franța se așteaptă la mai multe atentate teroriste, fiind angajată într-un 'război împotriva ideologiei islamiste'
Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului
Tancuri Abrams și vehicule Bradley, în drum spre Europa. Soldații SUA și tehnica de luptă vor ajunge și în România
Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite
US Army dezvăluie în premieră o armă cu laser pe un vehicul blindat Stryker
Cu transponderele oprite, aviația de transport rusă transferă în mod activ arme pe teritoriul Armeniei
"Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi", afirmă fostul premier malaezian Mahathir Mohamad
Trump îşi exprimă solidaritatea cu Franţa şi denunţă ''atacurile teroriste'' inacceptabile
Trafic de arme | O companie privată a importat ilegal în Ucraina trei sisteme de rachete S-125 (Foto)
Rusia vrea să trimită în insulele Kurile tancurile principale de luptă T-72B3
Turcia reacționează față de atacul terorist de la Nisa
Iranul condamnă "ferm" atacul sângeros de la Nisa
Macron spune că a fost 'atacată întreaga Franță', dar 'nu vom ceda cu nimic'
Două avioane F-16 scoase din uz vor fi donate Bulgariei de SUA
Polonia se documentează în România despre testele sistemului PATRIOT
Mitingul electoral al lui Trump, perturbat de un avion F-16 care a interceptat un avion civil (Video)
Atac asupra unui ofițer de securitate la consulatul francez din Arabia Saudită
Azerbaidjanul susține că a doborât două avioane Su-25 ale Armeniei
Afgan înarmat cu un cuţit, reţinut la Lyon
Nivelul alertei de securitate, ridicat în Franţa la "urgenţă atentat"
Franţa: Atac terorist într-o catedrală la Nisa, soldat cu trei morți (Foto/Video)
Kevlar-E, un posibil vehicul de luptă pentru infanterie al armatei ucrainene
Comandamentul strategic american a încheiat un exercițiu esențial de control
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro