Rusia acuză din nou Ucraina că încearcă crearea unei bombe nucleare. Narîșkin spune că la Cernobîl ar fi fost transferat combustibil nuclear
A apărut o informaţie care demonstrează posibilitatea ca Kievul să fi continuat activităţile privind crearea "bombei nucleare murdare", a comunicat Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de informaţii externe al Federaţiei Ruse. Aceasta e una din acuzele aduse de Moscova Ucrainei prin care rușii care au încercat să justifice invazia din februarie 2022 și care nu a fost niciodată probată, alături de așa-zisele laboratoare biologice de pe teritoriul ucrainean și presupusul genocit comis de ucraineani în Donbas.
Armata ucraineană, din nou la Cernobîl după retragerea ocupantului rus din martie 2022. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina via PublicNewstime.com
După cum a mai arătat Narîșkin, citat de Rador, rușii susțin că există informaţii referitoare la hotărârea Kievului de a trimite prntru procesare un transport de combustibil iradiat de la centrala atomoelectrică de la Rivne.
Rusia mai acuză Kievul că nu a adus la cunoştinţa AIEA mutarea la Cernobîl a combustibilului nuclear uzat de la centrala atomo-nucleară de la Rivne, a declarat şeful Serviciului de informaţii externe al Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin.
Combustibilul iradiat de la centrala nucleară Rivne a fost mutat în două containere speciale "în depozitul centralizat de combustibilul nuclear uzat de la Cernobîl", spune oficialul rus. "Despre aceste activităţi Kievul nu a înştiinţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în ciuda acordului privind garanţiile". El a explicat că de fapt conbustibilul, potrivit datelor Serviciului de informaţii externe al Federaţiei Ruse, a fost trimis pentru prelucrare.
Centrala de la Cernobîl, care a fost afectată de explozia de la 26 aprilie 1986, s-a aflat sub controlul militarilor ruşi de ocupație în perioada 24 februarie - 31 martie 2022, timp în care aproximativ 1.000 de soldaţi au staţionat în zona de excludere.
Ucraina nu mai deține arme nucleare din anii 1990 ca urmare a Memorandumului de la Budapesta, când a cedat arsenalul nuclear Rusiei, stat care i-a recunoscut granițele, inclusiv peninsula Crimeea ca parte a Ucrainei.
Prin Memorandumul de la Budapesta semnat în 1994, Rusia a dat garanții privind securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei
Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994 de președinții Rusiei, Ucrainei, Marii Britanii și Statelor Unite, este un document care prevede garanții de securitate pentru Ucraina în urma renunțării la arsenalul său nuclear și aderării la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare.
Rusia consideră că Crimeea a devenit parte a Federației Ruse în 2014, în urma unui referendum ”în care majoritatea covârșitoare a locuitorilor peninsulei au votat pentru reunificarea cu Federația Rusă”, susținut însă după ocuparea peninsulei de către trupele ruse.
Comunitatea internațională, în special Occidentul și, evident, Ucraina refuză să recunoască rezultatele votului, subliniind că referendumul nu a respectat normele internaționale și nu este legitim.
CITEȘTE ȘI: Cum apără Rusia anexarea ilegală a Crimeei. Moscova spune că nu a încălcat niciodată Memorandumul de la Budapesta
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News