Sistemele ruseşti de apărare antirachetă S-400, dislocate la Baza Aeriană Khmeimim din Siria, au fost „dezactivate", potrivit unor surse și militare ruse, potrivit publicaţiei israeliene DEBKA, specializ ă în analiz ă strategică.
Informaţia potrivit căreia Rusia a dispus dezactivarea sistemelor antirachetă pe care le are dislocate la Baza Aeriană Khmeimim din Siria, nu a fost confirmată sau infirmată de ministerul rus al Apărării sau de către orice altă sursă oficială guvernamentală de la Kremilin.
Publicaţie DEKA, specializată în analiza strategică, susţine că o sursă, a cărei identitate nu a vrut să o precizeze, le-a spus că niciun sistem antiracheta rusesc S-400 nu este la această oră operațional în Siria.
Cu trei luni în urmă, sursele militare au precizat pentru DEBKA, având informaţii de la armata siriană, ca sistemele ruseşti S-400, amplasate în apropierea complexului militar sirian Masyaf, au fost „dezactivate", indicând oprirea sistemelor lor radar.
Analiştii publicaţiei DEKA ţin să precizeze un aspect foarte important şi anume că, deși sistemele de apărare aeriană ruseşti S-300 și S-400 au fost dislocate în Siria în ultimii patru ani, ele nu au fost niciodată folosite nici ca să prevină şi nici ca să răspundă atacurilor aeriene întreprinse de forţele aeriene israeliene împotriva poziţiilor militare iraniene aflate pe teritoriul sirian.
La fel, în ciuda coordonării și a înțelegerilor făcute între Rusia și Israel, piloţii forţelor aeriene israeliene au ţinut cont şi au fost foarte atenţi când au zburat în spațiul aerian sirian, fiind conştienţi de prezenţa sistemelor de apărare aeriană ruseşti.
Motivul deciziei Rusiei de a opri funcţionarea sistemului de apărarea aeriană S-400, nu este clară. DEBKA speculează ar putea fi probleme de natura financiară (costuri prea mari cu menţinerea acestora în Siria) sau Rusia se pregăteşte să retragă aceste sisteme din Siria.
Săptămâna aceasta, pentru prima dată de când a început intervenția militară a rușilor în războiul din Siria, în 2015, un bombardier strategic american B-52 a zburat în apropiere de baza aeriană Khmeimim și apoi a ateriza în Iordania. Sursele DEBKA precizează că bombardierul american a fost, cel mai probabil, într-o misiune de testare a capacităţii de distruge a sistemelor ruseşti de apărare din Siria.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News