Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia își dezactivează sistemele S-400 de la baza aeriană Khmeimim din Siria
04 noi 2019 / 17:10
Sistemele ruseşti de apărare antirachetă S-400, dislocate la Baza Aeriană Khmeimim din Siria, au fost „dezactivate", potrivit unor surse și militare ruse, potrivit publicaţiei israeliene DEBKA, specializ ă în analiz ă strategică.

Informaţia potrivit căreia Rusia a dispus dezactivarea sistemelor antirachetă pe care le are dislocate la Baza Aeriană Khmeimim din Siria, nu a fost confirmată sau infirmată de ministerul rus al Apărării sau de către orice altă sursă oficială guvernamentală de la Kremilin.

Publicaţie DEKA, specializată în analiza strategică, susţine că o sursă, a cărei identitate nu a vrut să o precizeze, le-a spus că niciun sistem antiracheta rusesc S-400 nu este la această oră operațional în Siria.

Cu trei luni în urmă, sursele militare au precizat pentru DEBKA, având informaţii de la armata siriană, ca sistemele ruseşti S-400, amplasate în apropierea complexului militar sirian Masyaf, au fost „dezactivate", indicând oprirea sistemelor lor radar.

Analiştii publicaţiei DEKA ţin să precizeze un aspect foarte important şi anume că, deși sistemele de apărare aeriană ruseşti S-300 și S-400 au fost dislocate în Siria în ultimii patru ani, ele nu au fost niciodată folosite nici ca să prevină şi nici ca să răspundă atacurilor aeriene întreprinse de forţele aeriene israeliene împotriva poziţiilor militare iraniene aflate pe teritoriul sirian.

La fel, în ciuda coordonării și a înțelegerilor făcute între Rusia și Israel, piloţii forţelor aeriene israeliene au ţinut cont şi au fost foarte atenţi când au zburat în spațiul aerian sirian, fiind conştienţi de prezenţa sistemelor de apărare aeriană ruseşti.

Motivul deciziei Rusiei de a opri funcţionarea sistemului de apărarea aeriană S-400, nu este clară. DEBKA speculează ar putea fi probleme de natura financiară (costuri prea mari cu menţinerea acestora în Siria) sau Rusia se pregăteşte să retragă aceste sisteme din Siria.

Săptămâna aceasta, pentru prima dată de când a început intervenția militară a rușilor în războiul din Siria, în 2015, un bombardier strategic american B-52 a zburat în apropiere de baza aeriană Khmeimim și apoi a ateriza în Iordania. Sursele DEBKA precizează că bombardierul american a fost, cel mai probabil, într-o misiune de testare a capacităţii de distruge a sistemelor ruseşti de apărare din Siria.

Ştiri Recomandate

Test cu drona PHASA-35 care are autonomie de până la un an de zile
Nicolae Ciucă: Militarul nu trebuie să mai fie pe ultima linie a grilei de salarizare
Preşedintele Bashar al-Assad se angajează să continue ofensiva în nord-vestul Siriei
Trupele daneze vor reveni la baza irakiană Al-Asad pe 1 martie
Nicolae Ciucă a primit aviz pozitiv pentru funcția de ministru al Apărării
Șeful NATO respinge apelul lui Emmanuel Macron de a pune Franța în centrul strategiei europene de apărare
Cel puţin 24 de morţi şi 18 răniţi, într-un atac asupra unui sat din Burkina Faso
Talibanii anunţă finalizarea acordului cu SUA