S-au grăbit atunci? UK a casat, înainte de anexarea Crimeei, 43 de Challenger 2. Tancurile erau considerate prea uzate pentru recondiționare
Ministerul Apărării din Marea Britanie a distrus zeci de tancuri de luptă principale Challenger 2 care, dacă ar fi fost într-o stare mai bună, ar fi putut fi conservate și, eventual, trimise în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei.
Deceniile de subfinanțare cronică a industriei de apărare europene se vede inclusiv la partenerii ”seniori” din NATO, care se văd nevoiți să renunțe la echipamente valoroase, dar care se află într-o stare prea proastă pentru a mai putea fi utilizate.
Primul gând se îndreaptă, evident, către starea Armatei Române, care are încă în dotare tancurile T-55/TR-580 (varianta produsă în țară). Ne putem doar imagina cum se prezintă cele câteva zeci de tancuri sovietice produse în anii '70, având în vedere că perioada de producție a omologilor Challenger 2 a fost una mult mai recentă, mai exact 1993–2002.
T-55 / Sursă foto: MApN
Ministerul Regatului Unit a casat 43 de Challenger 2, încadrându-le în categoria „imposibil de reparat”, notează publicația The Times.
Decizia a fost descrisă în raport ca fiind una care a costat milioane de lire sterline din banii contribuabililor.
Procesul de casare a avut loc între 2010 și 2014, într-o perioadă când se credea că zilele războiului convențional s-au încheiat în Europa.
Armata britanică are doar 157 de tancuri Challenger 2 disponibile pentru operațiuni
Tancuri Challenger 2
Privind retrospectiv la acțiunile Federației Ruse din ultimii 15 ani, vedem cât de importante ar fi fost cele 43 de echipamente pentru susținerea efortului de apărare al Ucrainei și putem intui cât de eronată a fost evaluarea decidenților europeni privind un eventual conflict major în Europa.
Politica struțului care își ascunde capul în nisip a fost îmbrățișează și de Marea Britanie, care descoperă acum că are o armată prea puțin pregătită pentru un conflict militar serios.
Pe hârtie, Marea Britanie dispune de 227 de Challenger 2, dar flota a fost redusă din cauza canibalizării platformelor pentru piese de schimb, stârnind îngrijorări suplimentare cu privire la dimensiunea forțelor terestre ale Regatului Unit.
Armata britanică are doar 157 de tancuri Challenger 2, care sunt fie gata de luptă, fie pot fi pregătite de luptă în maxim 30 de zile. Cifra a fost dezvăluită în timpul unei sesiuni a Comitetului de Apărare al Regatului Unit din 8 martie 2023.
De aici înțelegem reținerea Londrei în privința furnizării de noi tancuri pentru Ucraina. Ucraina a primit 14 Challenger 2 preluate direct din flota operațională, urmând ca alte 14 echipamente să fie scoase din stocurile pe termen lung pentru a completa flota operațională din Regatul Unit.
Intrate în serviciul Armatei britanice în 1998, cele aproximativ 150 de tancuri rămase ar urma să treacă printr-un program de îmbunătățire, fiind aduse la varianta Challenger 3, care oferă sisteme de protecție activă, senzori și optică îmbunătățite, precum și o nouă turelă și tunul Rheinmetall L55A1 de 120 mm cu țeavă lină.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News