Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Secretarul general al NATO: Rusia nu este ţinta exerciţiului american Defender-Europe 20
03 feb, 09:27
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări luni că Rusia nu este ţinta exerciţiului militar american de amploare Defender-Europe 20, care va avea loc în lunile mai şi iunie ale acestui an, transmite AFP.

,,Acest exerciţiu ilustrează angajamentul solid al SUA faţă de NATO şi pentru libertatea şi securitatea Europei. El nu este îndreptat împotriva niciunei ţări în particular şi trebuie să demonstreze capacitatea de desfăşurare rapidă a forţelor americane în Europa pentru a ajuta la protejarea aliaţilor NATO, în caz de nevoie'', a subliniat Stoltenberg.

El a explicat că NATO este o alianţă defensivă şi că este vorba despre un exerciţiu defensiv. ''Nu căutăm confruntarea cu Rusia, dar realitatea este că unele activităţi recente ale acestei ţări au redus stabilitatea şi securitatea'', a spus reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că Rusia şi celelalte ţări membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost informate despre acest exerciţiu de Washington, cu respectarea regulilor în domeniu.

În urmă cu câteva zile şi Generalul Andrew M. Rohling, comandantul adjunct al Forțelor Armate ale SUA în Europa a declarat că Defender Europe 20 este un exercițiu de apărare, de pregătire pentru situaţii de criză, dar și un exercițiu de pregătire strategică. Generalul a ţinut să puncteze că exerciţiul nu este îndreptat împotriva niciunei țări.

Defender-Europe 20 va reprezenta cea mai mare desfăşurare de forţe americane în Europa în ultimii 25 de ani. Aproximativ 37.000 soldaţi din 18 ţări urmează să participe la acest exerciţiu, care se va desfăşura în special în Germania, Polonia şi ţările baltice.

O primă navă, britanică, care transportă material militar, este aşteptată luni în portul belgian Anvers.

După ani de scăderi ale efectivelor militare în Europa după încheierea Războiului Rece, această desfăşurare excepţională reflectă bulversarea strategică provocată de anexarea Crimeei de Rusia în 2014, comentează AFP.

Aproape 20.000 de soldaţi americani suplimentari se vor alătura celor 9.000 prezenţa deja în Europa în cadrul acestei desfăşurări menite să arate ''puterea militară'' a SUA, afirma în luna decembrie generalul american Christopher Cavoli, în timpul prezentării acestui exerciţiu militar.

Ştiri Recomandate

Germania aprobă vânzarea unui submarin către Egiptului şi a patru nave de război Israelului
Coronavirus | Donald Trump către americani: Următoarele două săptămâni vor fi foarte, foarte dureroase
Rusia trimite în SUA un zbor cargo cu echipamente medicale în contextul pandemiei de COVID-19
Convoi rusesc de blindate, împotmolit în noroi după ce a fost blocat de US Army (VIDEO)
Aviația Israelului ar fi atacat o bază militară a trupelor lui Assad în Siria
Şapte cadre medicale de la Spitalul Militar Dr. Carol Davila au fost diagnosticate cu Covid-19
Alertă în US Navy. Peste 100 de marinari de pe portavionul USS Theodore Roosevelt sunt infectați cu Covid-19
Marinar de pe un submarin Royal Navy oferă sfaturi pentru a trece mai ușor de perioada de izolare