Industria sârbă de apărare a dezvoltat o bombă ghidată de mare precizie care poate fi lansată cu ajutorul unui UAV (Foto)
Compania sârbă de apărare Green Power Turbine Systems a prezentat, la expoziţia internaţională de tehnică militară La UMEX 2024, bomba ghidată de înaltă precizie PGB-128, destinată lansării de pe vehicule aeriene fără pilot (UAV) și pentru a ataca în principal ținte terestre fixe.
Bomba PGB-128 are un design modular și poate fi fixată pe montanții externi, care respectă standardul NATO MIL-STD-8591, ai vehiculelor aeriene fără pilot. Bomba dispune de un sistem de navigație inerțială și prin satelit și poate fi echipată opțional cu un sistem de ghidare cu infraroșu sau cu laser semiactiv pentru a îmbunătăți precizia muniției și pentru a lovi ținte aflate în mișcare.
Publicaţia European Defence Review precizează că, în prezent, a devenit destul de evident faptul că UAV-urile care zboară cu viteză redusă sunt vulnerabile la sistemele de apărare aeriană. În același timp, acestea sunt foarte potrivite ca aeronave ''purtătoare de muniție'' de precizie aer-sol sau de bombe ghidate lansate din afara zonei de acoperire a sistemelor de apărare aeriană.
Astfel, în cadrul expoziției UMEX 2024 au fost prezentate diverse muniții de acest tip, ale căror avantaje includ rază de acțiune, focos puternic și precizie ridicată. Una dintre aceste muniţii prezentate la UMEX 2024 este şi bomba ghidată de înaltă precizie PGB-128.
În ceea ce privește raza de acțiune a bombei ghidate cu precizie PGB-128, totul depinde de altitudine de la care este lansată - 15 km la 2000 m și până la 60 km de la o altitudine de 7620 m (în același timp, compania sârbă de apărare Yugoimport indică o rază maximă de acțiune de 25 km pentru această altitudine, deși este posibil ca aceasta să fie un aspect nouă prezentată la expoziția UMEX).
În ceea ce privește alte caracteristici tactice și tehnice, lungimea bombei este de 1,053 m, iar anvergura aripilor este de 1,49 m. Greutatea este de 30 kg, din care 18 kg reprezintă focosul.
Alte informaţii prezentate anterior au indicat faptul că această bombă a fost prezentată pentru prima dată în 2019 și că a fost integrată şi pe aeronavele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Sârbe.
În același timp, publicația European Defence Review notează că un reprezentant al companiei a anunțat începerea dezvoltării unei variante a bombei PGB-128 care poate fi lansată şi de la sol, iar traiectoria de zbor este stabilită în două etape - bomba este ridica în aer cu ajutorul unui lansator de rachete, după care îşi urmează planarea cu ajutorul sistemului de aripi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News