Serbia va numi sistemele anti-aeriene ruseşti Panţîr-S1 după numele piloților uciși de NATO
La 20 de ani după bombardamentele NATO asupra Belgradului în martie 1999, iată că achiziția de sisteme de apărare anti-aeriană Panţîr-S1 cu rază scurtă de acţiune (20 km) arată o apropiere foarte clară între Rusia și Serbia, notează într-un comentariu apărut luni publicaţia franceză La Tribune, transmite Agerpres.
Aceste două noi evenimente 'sună ca o revanşă a Serbiei - şi într-o anumită măsură a Rusiei - asupra NATO', susţine un expert occidental, citat de publicaţia menţionată. Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi-a propus chiar să denumească aceste dispozitive cu numele piloţilor iugoslavi ucişi în luptele împotriva NATO în 1999.
Serbia a cumpărat, de asemenea, în această vară, sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune franceze Mistral 3 (MBDA). După Turcia, Rusia intenţionează la rândul său să îşi consolideze poziţia în Balcani, comentează sursa citată.
Militarii sârbi s-au școlit în Rusia
Panţîr-S1 urmează să fie livrat la începutul anului 2020, dar deja personalul sârb a fost instruit şi a putut participa la manevrele bilaterale (23-20 octombrie) pentru a-şi perfecţiona pregătirea. Prima etapă a avut loc în septembrie la Centrul de formare şi de aplicare a tehnicilor de luptă a Forţelor aerospaţiale ruse în regiunea Astrahan din Rusia. Acest antrenament în două etape a avut succes, având în vedere că trupele sârbe au doborât două ţinte la exerciţiile din 25 octombrie. Aceasta este prima oară când Moscova desfăşoară sisteme Panţîr-S1 în străinătate.
Serbia, care şi-ar dori şi sisteme antiaeriene ruse S-400, este în prezent pe cale să-şi modernizeze un lot de MiG-29 (între 6 şi 10), care i-au fost vândute se pare de Belarus.
În timpul bombardamentelor NATO, un F-117 'invizibil' a fost doborât de apărarea antiaeriană sârbă, dar aceasta nu a putut să împiedice raidurile aeriene asupra trupelor sale şi asupra Belgradului.
Vezi și: SUA, îngrijorate de posibila achiziţionare de către Serbia a unor sisteme militare ruse
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News