Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Şi spionii ruşi dau like pe Facebook. „Prietenia” dintre promotorul culturii ruse la București și un spion și presupus asasin de la Praga
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Nu puține au fost cazurile din ultima vreme în care diverși oficiali ai ambasadelor ruse din întreaga lume au fost trimiși acasă sub suspiciunea că desfășurau acțiuni de spionaj pe teritoriile statelor din întreaga lume, inclusiv în România. La schimb, rușii au luat măsuri direct proporționale și au expulzat și ei diplomați din țările respective. Cu toate acestea, am putut vedea că de-a lungul timpului acțiunile de spionaj cu impact major care au condus inclusiv la (re)scrierea unor pagini în cărțile de istorie, nu au venit ca urmare a unor operațiuni derulate de diplomați sau angajați ai ambasadelor, ci de agenți, fără legături aparente cu guvernul țării de origine „plasați” în diferite zone, precum mediul de afaceri, spațiul media, ONG-uri sau chiar în structuri guvernamentale.
Foto sus: Actualului director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti, Mikhail Davydov. Foto jos: Andrei Konchakov, director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Praga. Konchakov a fost în atenţia serviciilor de spionaj din Cehia pe
EXCLUSIV
Foto sus: Actualului director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti, Mikhail Davydov. Foto jos: Andrei Konchakov, director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Praga. Konchakov a fost în atenţia serviciilor de spionaj din Cehia pentru o tentativă de asasinat.

Analiza de faţă nu îşi propune să demonstreze modul în care reţelele de socializare sunt utilizate de serviciile ruse de informaţii şi nici despre generarea de conţinut fals dintr-o ’’fabrică de trolli’’ din Sankt Petersburg, de la butoanele unui laptop folosit de un tânăr rus debutant în ale acţiunilor de ’’spionaj pe internet’’, orchestrate de FSB sau GRU.

Tot ceea ce veţi citi în următoarele rânduri este rezultatul mai multor luni de documentare care au la bază un simplu şi banal like dat la poza de profil a actualului director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti, Mikhail Davydov. Puteţi spune că un like la o poză de profil nu înseamnă mare lucru! Dar, dacă vă spun că like-ul vine din partea unei persoane care în urmă cu aproape un an se afla în atenţia serviciilor de spionaj din Cehia pentru o tentativă de asasinat şi a fost declarat ulterior persona non-grata în această ţară, mai este sau nu un lucru banal ?

În vara anului trecut, mai precis pe 2 august, Mikhail Davydov îşi anunța prezența la Bucureşti – la Centrul Rus de Știință și Cultură – printr-un mesaj postat pe contul personal de Facebook. Să nu credeţi că Davydov a venit la Bucureşti direct de la Moscova şi nici că este pentru prima dată în România – aspecte pe care le recunoaşte chiar el într-un interviu acordat site-ului rus de propagandă Sputnik.md. Interesant că acest interviu este făcut la aproape şase luni (25.02.2021) de când Davydov a fost instalat în funcţia de director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti.

Poate mulţi dinte cei care citesc acest articol nu ştiu ce este şi cu ce se ocupă Centrul Rus de Știință și Cultură. În anul 2018, publicaţia MediaStandard.ro, preciza că de câțiva ani – mai precis din anul 2015 – la București funcționează Centrul Rus de Știință și Cultură, iar acesta funcţionează ca un instrument de soft power al Rusiei în România. Centrul a fost înființat în baza unui acord semnat de fostul ministru de Externe, Titus Corlățean la Moscova, în 2013.

În conformitate cu acest acord, România urma să deschidă un institut cultural similar la Moscova. Vizita lui Corlățean din 2013 a survenit într-un moment în care Guvernul Ponta încerca o îmbunătățire a relațiilor cu Federația Rusă.

         

Davydov calcă pe urmele lui Kuzmin şi vine de la Chişinău în Bucureşti

 

Asemenea ambasadorului Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, Mikhail Davydov a venit la Bucureşti, nu direct de la Moscova, ci de la Chişinău. Acest aspect nu ar trebui sa surprindă pe nimeni, deoarece rușii care au de respectat o agendă, cu indicații stabilite la Moscova, stau o perioadă la Chișinău, după care vin la București. Foarte important de precizat că, de la venirea lui Davydov la Bucureşti, Centrul Rus de Știință și Cultură şi-a schimbat numele în Casa Rusă.

Cu câteva zile înainte de a-şi ura singur pe Facebook ’’bun venit la Bucuresti’’, Davydov posta un mesaj şi o fotografie prin care îşi lua la revedere de la colegii săi de la  Centrul Rus de Știință și Cultură de la Chişinău.

’’Iată că au trecut cei 4 ani ai de muncă pe frumosul meleag moldovenesc. De la 1 august, îmi voi continua activitatea în calitate de șef al reprezentanței Rossotrudnichestvo deja într-o altă țară.’’

Cu alte cuvinte, Davydov a fost timp de patru ani la Chişinău, ce este azi la Bucureşti: Director al Centrului Rus de Știință și Cultură. Acesta a venit în locul Nataliei Muzhennikova, persoana care a ocupat timp de cinci ani această funcţie. Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, pe 31 iulie 2020, Natalia Muzhennikova preciza că nu mai lucrează la Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti (devenit între timp Casa Rusă).

Şi cu toate acestea, de ce este atât de importantă persoana lui Mikhail Davydov? Pe vremea când Davydov încă era director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Chișinău, în primăvara anului 2020, în Cehia se derula o anchetă pentru acțiuni de spionaj şi tentativă de asasinat care avea în centrul atenţiei persoane din conducerea Centrului Rus de Știință și Cultură de la Praga.

 

Şi spionii ruşi dau like pe Facebook

 

Pe 26 aprilie 2020, ziarul ceh Respekt a relatat că un cetăţean rus cu pașaport diplomatic a ajuns în Cehia, având în posesia sa toxină din seminţe de ricin, o temută otravă fără antidot, preferată de asasini. Ziarul a susținut, citând sursele sale, că bărbatul dorea să-l otrăvească pe primarul general al Pragăi, Zdenek Hrib, alături de primarii a două districte – Ondrej Kolar și Pavel Novotny.

Zdenek Hrib a atras mânia Moscovei după ce a redenumit, la cererea cetățenilor, scuarul din fața Ambasadei Ruse la Praga în amintirea lui Boris Nemțov, critic înverșunat al Kremlinului, asasinat în 2015. Ondrej Kolar, la rândul său, a sprijinit demontarea statuii mareșalului sovietic Ivan Konev în districtul 6 din Praga. La momentul respectiv, Rusia a condamnat acest act și a anunțat că îl va investiga ca o încălcare a tratatului ruso-ceh de prietenie din 1993.

O lună mai târziu, pe 10 mai, mai multe publicaţii mass-media cehe au citat surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii, potrivit cărora persoana este un cetăţean rus pe nume Konchakov.

Pe 21 mai 2020, Mikhail Davydov posta pe contul său de Facebook o nouă poză de profil. Cum probabil deja intuiți, printre cele 243 de like-uri pe care acesta le-a primit la poza de profil se numără și cel al lui Andrei Konchakov.

Cu alte cuvinte, în perioada în care numele său era pe toate ziarele de la Praga, Konchakov avea timp să aprecieze postările de pe contul de Facebook al lui Davydov.

Potrivit presei cehe, Andrei Konchakov a ajuns la Praga pe 14 martie. Serviciile de informaţii cehe cred că bărbatul transporta o valiză care conținea o „substanță letală”. Cotidianul ceh Seznam a raportat, citând propriile sale surse, că serviciile de informaţii cehe au fost avertizate în acest sens, dar nu l-au interogat pe aeroport, pe cetăţeanul rus, de frică ca nu cumva reţinerea acestuia să fie utilizată de Rusia ca „parte a unei campanii de dezinformare”.

La aeroport, Andrei Konchakov a fost aşteptat de Alexander A., un șofer de la Ambasada Rusiei din Cehia, suspectat de serviciile de informații cehe că ar fi un agent FSB. Despre el se credea la momentul respectiv că este responsabil să aibă grijă nu doar de diplomați, dar și de documentele secrete sau orice alte obiecte și materiale care se află în posesia acestora.

Potrivit cotidianului Seznam, pe 6 aprilie 2020, serviciile de informaţii cehe au avertizat poliția că există un „agent care reprezintă o amenințare la adresa securității oficialilor cehi. Andrei Konchakov a oferit un scurt interviu cotidianului ceh Seznam, negând acuzațiile ce i se aduc, precizând că avea în valiză doar dezinfectant și bomboane.

„Probabil a fost o greșeală”, a mai adăugat Koncealov pentru cotidianul ceh, apoi a refuzat să mai comenteze sub pretext că are nevoie de permisiune de la Moscova și a cerut, dacă mai exista şi alte întrebări, acestea să fie trimise prin e-mail.

Potrivit relatărilor Seznam, BIS (principalul serviciu de informaţii al Cehiei) considera, la momentul respectiv, că Andrei Konchakov era un angajat al serviciilor ruse de informaţii. Acesta lucra în Republica Cehă de mulți ani, dar numai în ultimii ani într-o poziție diplomatică.

Potrivit datelor oficiale, Konceakov s-a născut la Moscova în 1986, dar, în rest, informațiile publice despre viața sa sunt puține sau chiar contradictorii. Potrivit site-ului rus de investigații The Insider, Konceakov a absolvit Institutul de Inginerie și Fizică de la Moscova, MIFI, dar nu e clar în ce an.

Tot The Insider scrie că Andrei Konceakov a început să lucreze în Praga pentru Rossotrudnicestvo, o agenție de stat pentru bunăstarea rușilor de peste hotare. Din decembrie 2017, el a fost prezentat ca director al Centrului Rus pentru Știință și Cultură din Praga.

 

O joacă de-a spionii şi asasinii – Andrei Konceakov a fost declarat persona non grata şi obligat să părăsească Praga în 48 de ore.

 

În acest caz, scandalul a ajuns la o concluzie neașteptată: pe 5 iunie 2020, premierul Cehiei, Andrej Babis a anunțat la o conferință de presă o decizie prin care doi diplomați ruși erau declaraţi persona non grata - Andrey Konchadov și colegul său Igor Rybakov.

The New York Times preciza pe 5 iunie 2020 că Konchadov şi Rybakov ar fi dus în eroare, în mod intenţionat, serviciile cehe de informaţii. Mai precis, între Konchakov și Rybakov exista un conflict mai vechi, iar divergențele pe care aceştia le aveau de mai mult timp au ajuns să fie duse în spaţiul public. Astfel, Igor Rybakov ar fi născocit toată povestea cu otrava din seminţe de ricin.

Inclusiv premierul Babis a susţinut că ambasada Rusiei la Praga a trimis către BIS, “informaţii inventate intenţionat”, iar ca urmare, guvernul pe care îl conduce “a adoptat măsuri corespunzătoare şi a declarat persona non grata doi membri ai personalului ambasadei” Rusiei.

„Toată această afacere a fost inițiată ca urmare a unei lupte interne între angajații ambasadei ruse la Praga. Pe lângă munca inutilă pentru serviciile noastre speciale, diplomatul a creat probleme suplimentare în relațiile ceho-ruse și a afectat reputația Rusiei în Republica Cehă. Suntem un stat suveran și astfel de acțiuni sunt inacceptabile pentru noi. Într-o astfel de situație, am luat o decizie: doi angajați ai Ambasadei Ruse au fost numiți persoane non grata”, a declarat premierul Andrei Babis, pe 5 iunie 2020.

Cu toate acestea, o astfel de explicație nu i-a mulţumit pe jurnaliști cehi care erau siguri că nu există un denunț fals și că informațiile despre tentativa de asasinat a fost cât se poate de reale, iar informaţiile proveneau din surse de încredere.

După cum arată o analiză recentă a acestui caz, realizată de jurnalista Kseniya Kirillova pentru site-ul The Geopolitics, există mai mulți factori care susțin această versiune. În primul rând, dacă  Konchadov a fost ’’victima’’ unei înscenări, de ce atât el, cât şi Rybakov au fost declaraţi „persona non grata” ?

În al doilea rând, informațiile despre tentativa de asasinat au provenit din mai multe surse diferite și în niciun caz nu au putut fi atribuite unui singur denunţător anonim. Acestă ipoteză stă în picioare, deoarece, numele lui Andrei Konchakov a apărut pentru prima dată pe site-ul centrului de investigaţii media „Dossier”, pe 10 mai 2020, și nu în mass-media cehă.

De asemenea, jurnaliștii cehi au declarat că informațiile despre implicarea unui diplomat într-o tentativă de asasinat au fost primite și confirmate din diferite surse independente. Viteza cu care persoanele care urmau să fie asasinate au primit protecție și cât de serios a fost tratată această ameninţare, sugerează că sursa era de încredere în ochii serviciului ceh de contrainformații.

Jurnalista Kseniya Kirillova precizează, citând mai mulţi experţi, că legăturile strânse ale unor oficiali guvernamentali cehi cu Rusia a fost motivul pentru care autoritățile de la Praga ar fi fost de acord cu versiunea unui denunț fals.

Chiar dacă a fost declarat persona non grata în Cehia, Andrei Konchakov nu a uitat de prietenul său de la Bucureşti, Mikhail Davydov.

Şi după cum puteţi observa, acesta a continuat să urmărească activitatea pe Facebook a directorului Centrului Rus de Știință și Cultură de la Bucureşti. Are şi de ce!

În cele aproape 10 luni de când ocupă această poziţie, Davydov a organizat conferinţe şi întâlniri la care au participat: elevi şi studenţi, jurnalişti, oameni de afaceri, profesori, etc.

Mikhail Davydov şi fostul său coleg de la Praga, Andrei Konchakov, mai au un lucru în comun: pasiunea pentru motociclete şi motociclişti.

Konchakov, pe când era director al Centrului Rus de Știință și Cultură de la Praga, se fotografia cu membri din Cehia ai Ruskie Motoţiclistî – un grup de motociclişti care sunt parte a controversatului club rus Night Wolves.

Pentru cine nu ştie, liderul clubului de motocicliști „Lupii Nopții” este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

În cea mai recentă postare pe pagina de Fecebook – pe 15 iunie – Davydov îşi invita urmăritorii să vizioneze un material video de pe YouTube cu ’’motocicliști ruși din Bucovina’’.

Materialul video, nu mai este disponibil pe YouTube, dar cum reiese dintr-un articol publicat pe site-ul Crainou.ro: ’’La Gura Humorului a avut loc sâmbătă, 12 iunie, o întâlnire a motocicliştilor. Aproximativ 100 de motociclişti din întreaga ţară au răspuns invitaţiei Asociaţiei Ruskie Motoţiclistî din România şi Camerei de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă, organizatorii evenimentului din Parcul Ariniş’’.

Pentru ca cititorii să intelega mai bine utilitatea acestei analize, dar şi motivaţia din spatele ei, voi face trimite la un interviu acordat pentru Czech Radio, în urmă cu două luni, de fostul şef al Serviciului Ceh de Informații Militare (VZ) Andor Šandor.

 

Spionii ruşi nu trebui căutaţi în ambasade

 

În contextul discuţiilor de anul acesta pe tema unei operațiuni GRU de aruncare în aer a depozitului de muniții din Vrbetice, incident pentrecut în 2014, Andor Šandor a făcut o remarcă, care pentru omul de rând poate părea foarte interesantă, iar pentru angajaţii serviciilor de informaţii nu pare de loc ieşită din comun: ’’Cea mai mare problemă sunt agenții sub acoperire civilă despre care nu știm nimic’’.

Generalul de brigadă susţine că atunci când vorbim de spionaj şi acţiuni subversive, cea mai mare amenințare sunt oamenii despre care serviciile de informaţii nu știu că aparțin unor rețele de agenţi de informaţii, în cazul de faţă, celor rusești. Chiar dacă Andor Šandor vorbeşte strict despre situaţia din Cehia – ruși care lucrează sub acoperire ca jurnaliști, oameni de știință, oameni de afaceri etc – atenţionările sale pot fi luate în calcul şi de alte agenţii de informaţii din state UE şi NATO, iar România nu ar trebui să fie excepţia de la acesta regulă.

Persoanele care lucreză sub diverse acoperiri nu sunt sub o ’’supraveghere atât de dură’’ ca cei despre care se știe că au legătură cu serviciile de informaţii şi care lucrează într-o ambasadă.

Şi aici putem face o pararela cu recentul caz al adjunctului ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexey Grishaev, care în luna aprilie a acestui an a fost declarat persona non grata pe teritoriul României. Petru a vedea că Andor Šandor nu greşeşte în ceea ce spune cu privire la personalul care lucrează într-o ambasadă, asupra lui Alexey Grishaev exista bănuiala că este agent GRU (Serviciul de informații al Armatei Federației Ruse). Pentru mass-media a fost o informaţie ’’bombă’’ un subiect care prinde la public, dar foarte puţin analizat în detaliu. Atât pentru cei care cunosc domeniul intelligence-ului, cât şi pentru cei care lucrează în servicii de informaţii guvernamentale sau private, subiectul Alexey Grishaev nu a fost unul ieşit din comun, deoarece prinderea în fapt a celor care lucrează sub acoperire diplomatică este o chestiune de timp. Aceiași situație a fost şi în cazul lui Alexey Grishaev care ar fi urmărit să obțină de la persoane din România informații din domeniul militar. Cu alte cuvinte, spionajul este un joc ’’de-a v-ați ascunselea’’, o lume mică în care oamenii se caută unii pe ceilalţi, iar un pas greşit te poate scoate din acest joc.

În concluzie, Rusia ’’a pierdut’’ la Bucureşti un adjunct al ataşatului militar, dar are la Centrul Rus de Știință și Cultură un nou director care, cel puţin pe Facebook, are o relaţie de prietenie virtuală cu un cetăţean rus – ’’refugiat’’acum la Moscova –  care a fost în atenţia serviciilor de spionaj din Cehia pentru o tentativă de asasinat. Personal, tind să cred că Davydov şi Konchakov nu se cunosc doar pe Facebook, ci şi în viaţa reală. Iar, cel mai bun argument este că ambii au ocupat funcţii de conducere în  ’’centre ruse de ştiinţă şi cultură’’ – Davydov la Chişinău (în prezent la Bucureşti) şi Konchakov la Praga.

După ce am analizat în detaliu o foarte mică parte a acțiunilor de spionaj ruse, care, sub o formă sau alta au „scăpat” în spațiul public, se ridică o întrebare esențială, deși mai mult retorică, cu privire la acțiunile spionilor ruși din România: Unde și mai ales câți Grishaevi în civil mișună nestingheriți pe teritoriul țării noastre?


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ochii Iranului din Marea Roșie. O navă de spionaj iraniană oferă informații rebelilor Houthi înainte de atacurile asupra navelor comerciale
Informațiile europene iau în calcul un atac rusesc asupra Europei în iarna viitoare
Pentru 2024, Ucraina are planuri de intensificare a operațiunilor de recunoaștere și sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia
Rusia continuă să ocolească sancțiunile impuse de statele occidentale: China ajută piaţa rusă la importul de tehnologie
Un dispozitiv de interceptare a fost găsit într-un birou al șefului armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi
Iranul a executat un agent al serviciului de informaţii israelian Mossad
Cum au preluat serviciile secrete ruse operațiunile lui Wagner Group în Africa după uciderea lui Prigojin
Justiția americană a hotârât că fostul șef al contrainformațiilor din FBI a lucrat pentru un oligarh rus
Un pilot taiwanez plănuia să dezerteze în China cu tot cu un elicopter militar fabricat în SUA
Serviciul de Securitate al Ucrainei declară deschis ''sezonul de vânătoare'': Un fost deputat ucrainean pro-rus, asasinat în Rusia
Cum pedepsește Bratislava trădarea: Un slovac, colaborator al spionajului militar rus, a primit o amendă de 15.000 de euro
Soția șefului informațiilor militare ucrainene, Kirill Budanov, ar fi fost intoxicată cu metale grele
Ucrainenii au găsit vinovatul pentru protestele de la graniţa cu Polonia: Serviciile ruse de informaţii ar putea fi implicate în blocarea frontierelor
Moscova pare că a îngropat securea războiului cu Wagner Group: Mai mulţi mercenari au primit certificate de veterani de război
Mercenarii Wagner Group îşi refac simţită prezenţa şi profită de conflictul din Israel: Se pregătesc să furnizeze arme către Hezbollah sau Iran
Foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Companiile din China în rețeaua 5G a României, „operațiunea” serviciilor chineze și ruse? Fostul ambasador american Zuckerman se teme că da
SRI a identificat nu bărbat care „instiga la acțiuni teroriste în România”. Bărbatul din Brașov a fost arestat
În urma presiunilor SUA și UE, șeful Agenției de Securitate și Informații din Serbia (BIA) a demisionat
MApN retrage proiectul de lege privind reforma DGIA - Structura de informații a Armatei
Reformă în spionajul militar. Cum se transformă Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) în baza unui proiect legislativ al MApN
Oficiali ai serviciilor de informații din SUA: Ne pregatim de o escaladare majoră a atacurilor milițiilor pro-iraniene împotriva trupelor americane
FSB trage la răspundere KGB-ul din Belarus: Federația Rusă este nemulțumită de întreruperea aprovizionării cu arme din Belarus către Iran
Tortul otrăvit. Serviciile speciale ucrainene au încercat să otrăvească piloții militari ruși participanți la un eveniment festiv
Şeful spionajului militar ucrainean spune cât de mult poate continua războiul din Ucraina şi ce oficial rus este cel mai problematic
Spionajul militar ucrainean susţine că ruşii au transferat către Hamas arme capturate de pe front şi vor să discrediteze armata ucraineană
Mercenarii ruşi ai Wagner Group au cumpărat acces la doi sateliţi chinezeşti: Care este motivul pentru care au evitat să apeleze la Rusia?
Un agent al spionajului rusesc a încercat să saboteze unităţile militare ucrainene unde sunt pregătiţi operatorii de drone (Foto)
Mai multe grupuri de mercenari din cadrul forțelor susținute de Wagner au fost atacate în Sudan (Foto/Video): În spatele atacurilor s-ar afla forţele speciale ucrainene
UK Defense Intelligence: Rusia modernizează sistemele de apărare antiaeriană din jurul Moscovei
Investigație: Persoane care au strânse legături cu spionajul rusesc au rămas în Republica Moldova după expulzarea în masă a diplomaților ruși

Ştiri Recomandate

Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Grecia cumpără 35 de elicoptere UH-60M Black Hawk, același pedigree cu cele achiziționate și de România, dar nu pentru Armată. Ci pentru MAI
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
O companie din Ungaria vrea să stabilească noi standarde în aviație: Uaviator prezintă Phantom, o dronă cu caracteristici stealth capabilă să zboare 10 000 km
Germania nu vrut să ofere Ucrainei rachete de croazieră Taurus, dar dezvolta o nouă versiune a acestora pe paza lecțiilor învățate din război
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Așa arată o Europă unită: Sistemul Patriot donat Ucrainei de România va fi înlocuit prin fonduri comune. Norvegia achită o parte importantă pentru un alt Patriot pentru România
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Rusia a lovit clădirea-emblemă a Harkivului. “Ne vom reconstrui orașul, dar națiunea rusă va rămâne barbară pentru totdeauna!”
Paravanul ONU: După ce Israelul a eliminat un lider Hamas care lucra pentru ONU, ucrainenii arestează un voluntar ONU, suspectat de spionaj pentru Rusia
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
De la Iron Dome la Iron Beam: Implementarea sistemului de arme laser duce apărarea antiaeriană a Israelului la următorul nivel
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Belgia alege sistemul european SAMP/T în detrimentul Patriot: Achiziţia este justificată de competiţia asumată cu industria americană
În așteptarea ofensivei rusești, armata ucraineană construiește noi fortificații în regiunea Zaporojie. În total, vor fi amenajate patru linii de apărare
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Polonia prezintă sistemul de apărare antiaeriană împotriva dronelor SA-35MM: Muniție programabilă, cea mai importantă caracteristică
Rusia are încă forțe care nu au fost afectate de războiului din Ucraina, avertizează generalul Christopher Cavoli
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei
Avionul ideal pentru Ucraina: Între F-16 și Mirage, câștigătorul neașteptat ar putea fi JAS 39 Gripen
Se mai întoarce cineva în Nord? Cât vor rezista în fața trupelor ucrainene cei 11.000 de soldați nord-coreeni și care e de fapt marele pericol
Georgia, încotro? Președinta pro-europeană cere oamenilor să iasă în stradă și acuză o „operațiune specială rusă” și fraudă masivă a partidului Visul Georgian
Dronele ucrainene au lovit o distilerie din Rusia, iar explozii au răsunat în Crimeea / Rusia a lansat rachete către regiune Harkiv
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
pixel