Sistemul portabil de apărare aeriană Piorun, utilizat în prezent de ucraineni împotriva aeronavelor ruseşti, a fost achiziţionat şi de armata norvegiană
Agenția norvegiană pentru apărare (NDMA) a semnat un contract cu compania poloneză Mesko S.A., o filială a Grupului Polonez de Armament (Polska Grupa Zbrojeniowa, PGZ), pentru sistemele portabile de apărare antiaeriană Piorun (MANPADS).
Contractul în valoare de 350 de milioane de coroane norvegiene (35 de milioane de dolari) a fost semnat la 29 noiembrie la Oslo. Contractul în numele Mesko S.A. a fost semnat de vicepreședintele companiei, Przemyslaw Kowalczuk.
Noile sisteme urmează să fie folosite de armata norvegiană, livrările urmând să înceapă încă din 2023. Noile MANPADS Piorun sunt sistemele portabile de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune, putând trage cu rachete asupra dronelor, elicopterelor și aeronavelor care zboară la altitudini de 4.000 de metri.
Agenția norvegiană pentru apărare (NDMA) intenţionează să achiziţioneze şi să livreze mai multe noi de sisteme de apărare aeriană către Forțele Armate Norvegiene pentru a îmbunătăţii apărarea împotriva amenințărilor aeriene.
"Piorun" vine ca o completare la noile sisteme de apărare aeriană NASAMS și la avioanele de luptă F-35 ale Forțelor Aeriene. Împreună cu alte capabilități din cadrul Forțelor Armate Norvegiene, Piorun va servi drept factor de descurajare pentru orice viitor adversar care va trebui să se confrunte cu o gamă largă de sisteme defensive. Prin urmare, considerăm că este o completare importantă a capacităților noastre generale de apărare", a declarat Gro Jaere, directorul general al NDMA.
"Este pentru prima dată când Norvegia va opera acest tip de sisteme de apărare aeriană, iar Forțele Armate Norvegiene vor primi, prin urmare, o capabilitate importantă pe care nu o aveau până acum în inventar. De asemenea, este pentru prima dată când semnăm un contract major cu industria de apărare poloneză, ceea ce reflectă evoluțiile pozitive în cooperarea norvegiano-poloneză în domeniul apărării", a declarat ministrul norvegian al apărării Bjorn Arild Gram.
Piorun (care înseamnă "fulger" în poloneză) este un sistem de apărare antiaeriană portabil de producție poloneză, conceput pentru a distruge aeronavele care zboară la joasă înălțime, avioane, elicoptere și vehicule aeriene fără pilot.
MANPADS-ul Piorun este o modernizare a sistemului PPZR Grom, bazat pe 9K38 Igla (SA-18 Graal) de producție sovietică, de aceea a doua denumire a rachetei este Grom-M. Ca parte a modernizărilor aduse acestui sistem, eficacitatea focosului ghidat a fost îmbunătățită semnificativ prin creșterea sensibilității de detecție, ceea ce a mărit distanța la care racheta este capabilă să țintească și să lovească ținta. Sistemul cântărește puțin sub 20 de kilograme și are o rază de acțiune de 6,5 km la altitudini de până la 6 km.
Piorun se află în serviciul forțelor armate poloneze din 2017. Acesta este al treilea succes la export pentru acest sistem în mai puțin de două două luni, deoarece Estonia a plasat un contract pentru 100 de lansatoare și 300 de rachete în luna septembrie a acestui an. Un număr nespecificat de sisteme Piorun a fost comandat şi de Departamentul american al Apărării.
Comanda făcută de Pentagon ar putea ajunge în cele din urmă la câteva sute de sisteme MANPADS Piorun. Înainte de a plasa această comandă, SUA au achiziționat mai multe sisteme portabile de apărare antiaeriană Grom din Polonia, livrate în 2016 și 2018-2019.
În 2022, Polonia a anunțat aprovizionarea rapidă a Ucrainei cu sisteme Piorun. De la începutul agresiunii militare ruse, Forțele Armate ale Ucrainei au susținut că un număr de avioane de luptă rusești (Su-34, Su-25) și elicoptere (Mi-24, Ka-52) au fost doborâte cu rachete lansate din sistemele portabile de apărare antiaeriană Piorun.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News