Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Statul austriac, chemat în instanță de rudele victimelor din atentatul de la Viena
16 feb, 21:21
Familiile a două dintre victimele atentatului jihadist care a îndoliat Viena în noiembrie trecut au decis să depună plângere împotriva statului austriac, acuzat că nu a reuşit să prevină atacul, au anunţat marţi avocaţii reclamanţilor, transmite AFP.

Kujtim Fejzulai, un simpatizant al grupării Stat Islamic, a semănat teroare în plin centrul Vienei, ucigând patru oameni înainte de a fi omorât de poliţie, transmite Agerpres.

Printre victime s-a aflat şi o tânără germană de 24 de ani, studentă la Universitatea din Viena. Mama ei a decis să dea în judecată 'autorităţile austriece pentru că nu au făcut tot ce le stătea în puteri pentru a împiedica atentatul', a explicat avocatul Norbert Wess pentru France Presse.

Conform raportului unei comisii de anchetă, dat publicităţii de guvern săptămâna trecută, serviciile austriece au neglijat o serie de informaţii care le-ar fi putut permite să detecteze periculozitatea atacatorului.

Mama tinerei, care suferă de 'depresie', cere o compensaţie financiară de peste 104.000 de euro pentru trauma suferită şi cheltuielile de înmormântare.

Suma de 5.800 de euro oferită de statul austriac nu acoperă nici măcar costul transportului trupului neînsufleţit al tinerei în Germania, a precizat avocatul, care, în plus, a deplâns atitudinea autorităţilor faţă de ei.

Pentru obţinerea acestei sume, surorii victimei i s-a cerut 'să dovedească, cu fotografii şi alte documente, că avea o legătură afectivă puternică cu victima', o procedură reglementară, dar contestabilă 'într-un caz de un tragism atât de evident', a arătat Wess. Părinţii unei alte victime a atentatului, un tânăr de 21 de ani, au deschis şi ei o acţiune în justiţie din motive similare.

'Solicităm reparaţii' de peste 60.000 de euro 'pentru durerea, şocul şi cheltuielile funerare', a declarat avocatul Mathias Burger, contactat de AFP, subliniind că au existat 'deficienţe grave din partea autorităţilor, care justifică această procedură'. 'Sperăm să ajungem la o înţelegere amiabilă, fără a trebui să mergem până la proces', a adăugat el.

O a treia plângere a fost de asemenea anunţată, în numele mai multor răniţi.

Citește și: Atac islamist în centrul Vienei. Trei civili au fost uciși

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Armata americană se pregătește pentru realizarea unei „autostrăzi spațiale”, cu opriri la boxe
Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)
Armata britanică deține o structură specială secretă destinată „războiului economic”
România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE
Ultimatum pentru R. Moldova. Gigantul rus Gazprom sistează de la 1 decembrie livrările de gaze către Chișinău
Șoigu, derapaj: NATO e tot mai aproape de granițele Rusiei. Germania ar trebui să știe cum s-a sfârșit ceva similar pentru ea
Ministrul polonez al apărării: 7.500 de militari la granița polono-belarusă
Viktor Orban acuză UE și SUA că se implică pentru ca acesta să piardă alegerile în Ungaria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro