DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 8 martie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 8 martie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Pacea poate veni doar atunci când Rusia va înceta să mai ucidă ucraineni, a declarat la Berlin ministrul german de externe Annalena Baerbock. Iar omologul său britanic, David Cameron, a exprimat o întrebare adresată tuturor aliaților cu privire la războiul Rusiei din Ucraina: "Vom merge până la capăt?". Burbock a adăugat: "Nu poți să suporți pe cineva care îți ține un pistol la tâmplă". Miniștrii au vorbit despre acest subiect în cadrul unei conferințe de presă comune la Berlin, la 7 martie.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu omologul său francez Emmanuel Macron la Paris, la 7 martie, unde cei doi lideri au semnat un acord bilateral în domeniul apărării. Pactul pune bazele pentru viitoarele antrenamente militare, schimbul de informații și o consultare sporită în domeniul apărării între cele două țări.
Moldova resimte presiunea Rusiei, dar are un mesaj pentru Moscova: cunoașteți-vă limitele. Amenințările de securitate din ce în ce mai belicoase venite din partea Moscovei și aluziile că ar putea anexa regiunea separatistă Transnistria, sunt îngrijorătoare, dar nu corespund realității capacităților militare actuale ale Rusiei, a declarat pentru POLITICO cel mai înalt diplomat de la Chișinău. Ministrul de externe Mihail Popșoi a susţinut cu tărie că puterea militară a Rusiei a scăzut "datorită sacrificiului bravului popor ucrainean și al armatei ucrainene".
După Avdiivka, armată rusă și-a mutat obiectivul principal cu 30 km mai la sud și trimite rezerve importante în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic (GOS) ucrainean „Tavria”.
Președintele Maia Sandu a declarat că Federația Rusă încearcă destabilizarea Republicii Moldova, dar și-a manifestat convingerea că Rusia nu poate ajunge în Republica Moldova în contextul în care „scutul Ucraina” rezistă.
Liderii UE au salutat propunerea Comisiei Europene privind o nouă strategie industrială de apărare, care ar plasa economia UE pe o bază militară și ar integra mai strâns Ucraina în industria de apărare a UE. Însă ei au remarcat, de asemenea, că planul ar putea să nu aibă o finanțare stabilă și un coordonator responsabil în materie de politică de apărare. Mass-media europeană subliniază , de asemenea, că problema finanțării planurilor ambițioase ale UE ar putea diviza planurile blocului comunitar.
O serie de declarații ale președintelui francez Emmanuel Macron au stârnit reacții din partea Germaniei care indică fricțiuni între Paris și Berlin, pe fondul afirmațiilor potrivit cărora comunitatea internațională nu este capabilă să ofere Ucrainei un nivel adecvat de asistență pentru a contracara agresiunea rusă.
La 5 martie, președintele francez Emmanuel Macron a cerut aliaților Ucrainei să nu fie "lași" și a declarat că este timpul să intensifice sprijinul pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești. Comentariile lui Macron, citate de AFP, au venit ca o confirmare a declarațiilor pe care liderul francez le-a făcut pe 26 februarie, menționând că trimiterea de trupe în Ucraina în viitor nu poate fi exclusă, ceea ce a stârnit obiecții puternice din partea oficialilor occidentali și ai NATO.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat în timpul unei ședințe organizate pe 4 martie că "retorica nucleară rusă este o dovadă de iresponsabilitate". Miller a făcut această precizare în timp ce răspundea la întrebările jurnaliștilor cu privire la recentele amenințări pe care Rusia le-a făcut cu privire la disponibilitatea de a utiliza arme nucleare tactice.
Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat, pe 04.03.2024, că, deși relațiile dintre Rusia și Statele Unite se află la cel mai scăzut nivel din istorie, iar negocierile privind stabilitatea strategică sunt în pauză, recent, în Arabia Saudită, a avut loc o întâlnire a “celor cinci țări nucleare”.
Tensiunile au crescut în ultimii ani în jurul Taiwanului, insula guvernată democratic pe care China urmărește să o încorporeze în teritoriul său.
Un înalt oficial al serviciilor secrete sudaneze a declarat că Sudanul a respins cererea de a înființa o bază navală pentru Teheran pe coasta Mării Roșii, ceea ce ar fi permis Iranului să monitorizeze traficul maritim pe una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume.
Președintele francez Emmanuel Macron a comentat din nou declarația să controversată privind desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina, subliniind că forțele franceze nu vor fi desfășurate acolo deocamdată. Aceste precizări au fost făcut Macron într-un interviu acordat publicaţiilor cehe Novinky și Pravo.cz.
Doi experții ucraineni consideră că, teoretic, soldați ai unor state membre NATO ar putea păzi granițele cu regiunea Transnistreană și cu Belarus. Analiștii politici subliniază că acest lucru ar elibera unități ale forțelor armate ucrainene, comasate pentru a păzi granițele Ucrainei din nord şi sud, pentru a lupta în zonele cele mai disputate de pe linia frontului.
Aproximativ 20.000 de militari din zece ţări membre NATO vor traversa luni cel mai lung fluviu din Polonia, Vistula, ca parte a unui important exerciţiu militar menit să descurajeze agresiunea Rusiei.
Dezvoltarea Chinei în privința armelor nucleare, a vectorilor purtători pentru acestea, precum și a programului spațial este incredibil de rapidă, au avertizat joi comandanții forțelor strategice și spațiale americane în fața congresmenilor americani.
Pe 2 martie, la Moscova, a avut loc o întâlnire între ministrul adjunct de Externe al Rusiei Mihail Galuzin și reprezentantul special al guvernului chinez pentru Afaceri eurasiatice și șef al delegației Chinei pentru soluționarea crizei din Ucraina, Li Hui. Evenimentul a fost anunțat într-un comunicat de presă pe site-ul oficial al Ministerului rus de Externe.
Cotidianului american The Wall Street Journal a anunțat că a intrat în posesia unui document privind propunerile de pace discutate în timpul negocierilor ruso-ucrainene din aprilie 2022.
Ieri a fost înmormântat la Moscova Alexei Navalnîi, ucis în colonia „Lupul polar” din Siberia, unde a fost încarcerat politic de regimul dictatorial al lui Vladimir Putin. Navalnîi a murit cu o lună înaintea simulacrului de scrutin prezidențial care va avea loc în Rusia peste câteva săptămâni.
Săptămâna aceasta Parlamentul de la Budapesta a votat într-un final ratificarea tratatului de aderare al Suediei la NATO - cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie.
Președintele rus Vladimir Putin a amenințat țările NATO cu un conflict nuclear dacă vor trimite trupe în Ucraina. În timpul discursului său anual în fața parlamentului rus, el a mai spus că Rusia dispune de arme pentru a lovi ținte din Occident.
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că se ia în considerare "totul" pentru a ajuta Ucraina să îl învingă pe Putin. Șeful guvernului estonian a declarat că liderii ar trebui să discute toate posibilitățile în spatele ușilor închise, inclusiv ce se mai poate face pentru a ajuta Ucraina. "Cred că acesta este, de asemenea, un semnal pe care îl transmitem Rusiei că nu excludem anumite aspecte. Pentru că toate țările și-au dat seama că trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina câștigă și Rusia pierde acest război", a declarat Kallas într-un podcast realizat de Politico.
Președintele rus Vladimir Putin a spus că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord riscă un conflict nuclear dacă își trimite trupele în Ucraina.
În contrast cu aniversările sumbre din această lună - a 10-a aniversare a ocupării Crimeei și a 2-a aniversare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina - dedicarea ucrainenilor față de cauza lor și încrederea în capacitatea lor de a învinge Rusia și de a-și elibera țara dacă partenerii lor internaționali continuă să îi sprijine reprezintă un motiv de optimism. Aceste teze au fost evidenţiate în cadrul unei întâlniri la Institutul Hudson din Washington, la 28 februarie.
Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în contextul în care industria de apărare din Europa pare să nu poată să țină pasul cu nevoile ei în timp ce asistența militară americană e blocată în Congres de către o parte din republicanii radicali care tergiversează votul decisiv în Camera Reprezentanților.
O serie de documente militare clasificate care au ajuns în presă evidențiază doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare, inclusiv criteriile minime care pot conduce la utilizarea armelor nucleare tactice, după cum a informat Financial Times pe 28 februarie. Armele nucleare tactice ale Federației Ruse sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă în Europa și Asia, având o rază de acțiune mai mică în comparație cu cele strategice, care vizează SUA.
Potrivit lui Neeme Vali, liderii europeni continuă să discute despre cum pot continua să sprijine Kievul în confruntarea cu Kremlinul. Moscova înțelege că Occidentul nu este pregătit să se oprească. Discuția despre faptul că Occidentul ar fi dispus să trimită trupe în Ucraina este un semn pentru Federația Rusă, a declarat generalul estonian Neeme Vali, relatează ERR.
DefenseRomania vă invită la o ediție specială a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic dedicată situației la nivel global și extinderea istorică a NATO odată cu aderările Finlandei și Suediei, după ce ultima a primit chiar la începutul acestei săptămâni ratificarea aderării din partea Parlamentului maghiar, Ungaria fiind ultima care nu a ratificat aderarea.
Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus ferm furnizării de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, invocând riscul ca Germania să fie atrasă în conflict.