Săptămâna aceasta Parlamentul de la Budapesta a votat într-un final ratificarea tratatului de aderare al Suediei la NATO - cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie.
Săptămâna aceasta Parlamentul de la Budapesta a votat într-un final ratificarea tratatului de aderare al Suediei la NATO - cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie.
Președintele rus Vladimir Putin a amenințat țările NATO cu un conflict nuclear dacă vor trimite trupe în Ucraina. În timpul discursului său anual în fața parlamentului rus, el a mai spus că Rusia dispune de arme pentru a lovi ținte din Occident.
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat că se ia în considerare "totul" pentru a ajuta Ucraina să îl învingă pe Putin. Șeful guvernului estonian a declarat că liderii ar trebui să discute toate posibilitățile în spatele ușilor închise, inclusiv ce se mai poate face pentru a ajuta Ucraina. "Cred că acesta este, de asemenea, un semnal pe care îl transmitem Rusiei că nu excludem anumite aspecte. Pentru că toate țările și-au dat seama că trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina câștigă și Rusia pierde acest război", a declarat Kallas într-un podcast realizat de Politico.
Președintele rus Vladimir Putin a spus că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord riscă un conflict nuclear dacă își trimite trupele în Ucraina.
În contrast cu aniversările sumbre din această lună - a 10-a aniversare a ocupării Crimeei și a 2-a aniversare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina - dedicarea ucrainenilor față de cauza lor și încrederea în capacitatea lor de a învinge Rusia și de a-și elibera țara dacă partenerii lor internaționali continuă să îi sprijine reprezintă un motiv de optimism. Aceste teze au fost evidenţiate în cadrul unei întâlniri la Institutul Hudson din Washington, la 28 februarie.
Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în contextul în care industria de apărare din Europa pare să nu poată să țină pasul cu nevoile ei în timp ce asistența militară americană e blocată în Congres de către o parte din republicanii radicali care tergiversează votul decisiv în Camera Reprezentanților.
O serie de documente militare clasificate care au ajuns în presă evidențiază doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare, inclusiv criteriile minime care pot conduce la utilizarea armelor nucleare tactice, după cum a informat Financial Times pe 28 februarie. Armele nucleare tactice ale Federației Ruse sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă în Europa și Asia, având o rază de acțiune mai mică în comparație cu cele strategice, care vizează SUA.
Potrivit lui Neeme Vali, liderii europeni continuă să discute despre cum pot continua să sprijine Kievul în confruntarea cu Kremlinul. Moscova înțelege că Occidentul nu este pregătit să se oprească. Discuția despre faptul că Occidentul ar fi dispus să trimită trupe în Ucraina este un semn pentru Federația Rusă, a declarat generalul estonian Neeme Vali, relatează ERR.
DefenseRomania vă invită la o ediție specială a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic dedicată situației la nivel global și extinderea istorică a NATO odată cu aderările Finlandei și Suediei, după ce ultima a primit chiar la începutul acestei săptămâni ratificarea aderării din partea Parlamentului maghiar, Ungaria fiind ultima care nu a ratificat aderarea.
Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus ferm furnizării de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, invocând riscul ca Germania să fie atrasă în conflict.
În Federația Rusă se tatonează tot mai insistent terenul unor revendicări teritoriale asupra unor zone din Strâmtoarea Bering, în aproiere de Alaska, controlate de Statele Unite ale Americii în urma unor tratate sovieto-americane.
În contextul împlinirii a doi ani de la invadarea la scară largă a Ucrainei de către Federaţia Rusă, Marea Britanie a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, inclusiv arme antitanc şi un nou lot de 200 de rachete Brimstone, precum și instruire suplimentară pentru armata ucraineană.
Pe 24 februarie 2022, în urmă cu doi ani, Federația Rusă declanșa invadarea la scară largă a Ucrainei, și totodată, cea mai gravă criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. La doi ani de la invazia rusă obiectivele Moscovei sunt departe de a fi atinse. Iar pierderile, copleșitoare, de ambele părți.
Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, într-un briefing cu presa la care a participat și DefenseRomania, întrunire care a marcat doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a vorbit inclusiv despre retragerea de la Avdiivka.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 23.02.2024, ministrul Serghei Șoigu și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, au inspectat progresul lucrărilor de renovare a clădirii Statului major al Regiunii Militare Moscova, de pe terasamentul Kosmodamianskaia din capitala rusă.
Avionul A-50U, doborât pe 23 februarie, a fost lovit la peste 170 de km de linia frontului. Rusia a pierdut într-o lună două avioane-radar Beriev A-50 de tip AWACS. La începutul invaziei rușii aveau doar 6 aparate modernizate - dintre care unul a fost avariat în Belarus (în 2023), iar două au fost doborâte anul acesta.
După Somalia, Djibouti se aliniază cooperării militare cu Turcia, într-o încercare evidentă de a acționa după controversatul memorandum de înțelegere semnat la 1 ianuarie trecut între Etiopia și Somaliland pentru accesul Etiopiei la Marea Roșie.
Amenințările oficialilor ruși vin constant, iar declarațiile au un scop precis: slăbirea unității în rândul aliaților NATO.
Ucraina trebuie să câștige, iar lumea trebuie să împiedice o situație în care să fie pur și simplu inclusă pe lista zonelor gri cu conflicte înghețate, deoarece astfel de zone sunt periculoase. Acest lucru a fost declarat de Douglas Lute, un general în retragere din armata SUA și ambasador al SUA la NATO în perioada 2013-2017.
Rusia intenționează să aibă o armată de 1,5 milioane de oameni, asta este mai mult decât are nevoie pentru Ucraina, spune un fost ambasador al SUA la NATO și consilier al președintelui Trump.
SUA încearcă să convingă Moscova să întrerupă programul pentru construirea unei arme spațiale.
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat pe 20 februarie la Kiev că Statele Unite nu au "un plan B" în ceea ce privește pachetul de ajutor suplimentar care este dezbătut în prezent în Congres" pentru că suntem concentrați 100% pe planul A".
Războiul din Ucraina se află într-un "stadiu foarte periculos", iar dacă legea privind ajutorul suplimentar nu va fi adoptată în Congres, va fi extrem de dificil pentru ucraineni să își mențină chiar și pozițiile actuale în estul țării. Nu doar Harkov și Kiev, ci și granițele NATO ar putea fi în pericol, avertizează generalul în retragere al armatei americane Wesley Clark, fost comandant al Forțelor Aliate din Europa ale NATO.
În terminologia militară, ”linia de despărțire dintre unități” este o zonă relativ îngustă care separă dispozitivele de luptă ale unităților învecinate. Definiția se extinde, desigur, și la marile unități tactice, operative sau strategice.
Kievul va "răspunde cu fermitate" oricăror încercări de a implica regiunea Transnistria, controlată de Rusia, în războiul purtat împotriva Ucrainei și de a destabiliza situația din Moldova, a declarat Ministerul de ucrainean de Externe, pe fondul creșterii presiunii rusești asupra țării est-europene.
Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, i-a criticat dur pe omologii săi din UE pentru că nu au reușit să ofere Ucrainei suficientă muniție pentru a învinge Rusia, relatează The Guardian. Prezent la summitul miniștrilor de externe de la Bruxelles, Landsbergis a declarat că este "un miracol că a reușit să supraviețuiască până acum", având în vedere "avantajul de 6:1" pe care Rusia îl are în materie de muniție.
Dorința Rusiei de a rămâne un actor geopolitic global se sprijină, în cea mai mare măsură, pe puterea sa militară.
Statele europene duc, acum, greul ajutorului militar pentru Ucraina. După anunțul Danemarcei, care a dezvăluit că va trimite Kievului toate obuzele de artilerie de care dispune, guvernul de la Stockholm anunță cel mai important pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
În acest timp, atât opinia publică din România, dar și din Ucraina, află din clipuri video cum sprijină țara noastră efortul de apărare al Ucrainei.
Gruparea teroristă Hamas a răpit în cursul atacului fără precedent din 7 octombrie anul trecut împotriva Israelului circa 250 de israelieni şi străini, majoritatea civili, şi a ucis alţi aproximativ 1.200. Dintre ostatici, circa 130 se află încă în Gaza, iar potrivit israelienilor 29 sunt morţi.
Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a avertizat că Rusia ar putea lansa un atac surpriză asupra țărilor NATO și a subliniat importanța unității la nivelul Alianței pentru apărarea statelor care o compun.