Scenariul unui conflict de mare intensitate în viitorul apropiat, între Federația Rusă și NATO, a fost avansat inclusiv de oficiali politici și militari aliați.
Scenariul unui conflict de mare intensitate în viitorul apropiat, între Federația Rusă și NATO, a fost avansat inclusiv de oficiali politici și militari aliați.
NATO mai are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să își recapete capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva alianței, a relatat Bloomberg pe 3 iunie, citându-l pe generalul Eirik Kristoffersen, generalul de rang înalt al Norvegiei.
Casa Albă și-a clarificat poziția cu privire la permisiunea acordată Ucrainei de a lovi ținte aflate în Rusia cu arme americane și nu a exclus că această permisiune ar putea fi prelungită. În timpul unui briefing susținut luni, 3 iunie, de consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale al Casei Albe, John Kirby, jurnaliștilor li s-a reamintit că președintele american Joe Biden a permis Kievului să folosească arme americane "pe un teritoriu foarte limitat din Rusia".
Ucraina nu poate aștepta până la sfârșitul războiului pentru a-și construi economia, așa că Statele Unite investesc acum în dezvoltarea economiei ucrainene. Acest lucru a fost declarat de consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul Forumului Global Impact, care a avut loc la 3 iunie, la Washington, DC.
Crimeea e un punct central în războiul provocat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a început de fapt în martie 2014, odată cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și care a escaladat la o scară fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, după invadarea la scară largă a Ucrainei de către forțele ruse de ocupație pe 24 februarie 2022.
Armata ucraineană a efectuat un atac precis asupra poziției sistemului rusesc de rachete antiaeriene S-400 din regiunea Belgorod. Imagini cu urmările acestui nou atac au fost postate pe canalul de Telegram ''Dosarul Spionilor'', potrivit Militarnyi.
Înlăturarea de către Kremlin a unor importanți comandanți îi va înspăimânta pe cei mai mulți militari ruși. Aceștia vor considera obediența față de regim și de superiori mai importantă decât competența. Este principala concluzie care rezultă din evaluarea Ministerului Britanic al Apărării privind evoluțiile războiului ruso-ucrainean postată, la 2 iunie, pe Twitter (X).
Schimbarea politicii americane în ceea ce privește permisiunea acordată Ucrainei de a lovi teritoriul rusesc cu arme americane are deja un impact asupra situației de pe câmpul de luptă, în special, ruinează planurile Rusiei de a ataca Harkovul, spun mai mulţi experţi militari.
Pregătirea Rusiei pentru discuții de pace, așa cum a relatat Reuters, citând surse rusești, nu este nimic mai mult decât "teatru", potrivit expertului militar George Barros de la Institute for the Study of War (ISW).
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat la o reuniune a unor înalți oficiali din domeniul securității că nu vede războiul cu China ca fiind iminent și nici inevitabil, în ciuda escaladării rapide a tensiunilor în regiunea Asia-Pacific.
Federația Rusă a început să construiască hangare de protecție pe aerodromul Marinovka din regiunea Volgograd, la aproximativ 300 de kilometri de granița cu Ucraina. Această acțiune are ca scop protejarea avioanelor rusești de eventualele atacuri cu drone și rachete. Imagini realizate recent din satelit, distribuite pe rețeaua de socializare X de către pagina MilitaryAviationInUa, indică apariția unor noi hangare proiectate pentru a proteja bombardierele Su-24 și avioanele de vânătoare-bombardament Su-34.
La Ministerul polonez al Apărării a fost încheiat un acord privind achiziționarea de aerostate de recunoaștere în cadrul programului cu numele de cod "Barbara". Acestea vor permite utilizatorului să detecteze amenințările, inclusiv pe cele care zboară la joasă înălțime, la o distanță de peste 300 de kilometri.
Președintele Comisiei de apărare a parlamentului german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a cerut Forțelor Armate ale țării să activeze nu mai puțin de 900.000 de rezerviști germani ca urmare a politicilor amenințătoare ale Rusiei, după cum a informat agenția de presă DPA pe 1 iunie.
Reacțiile pozitive au continuat după anunțul surprinzător al președintelui american Joe Biden privind propunerea care vizează un parcurs în trei etape de încetare durabilă a focului și eliberare a ostaticilor deținuți de mișcarea Hamas.
Analiştii consideră că permisiunea acordată de președintele american Joe Biden pentru ca Ucraina să atace Rusia cu arme fabricate în SUA reprezintă o "schimbare majoră de politică" și "depășirea unor linii roșii personale". Deși permisiunea se aplică doar pentru "autoapărare" și nu acoperă utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, acest pas, potrivit analiştilor politici, "ar putea fi un nou capitol al războiului pe care Rusia în poarta împotriva Ucrainei".
În timpul summitului NATO din iulie de la Washington D.C., aliații vor lua măsuri clare pentru a aduce Ucraina mai aproape de aderarea la Alianță, a declarat vineri secretarul de stat american Anthony Blinken în timpul unei conferințe de presă susținute la Praga.
Odată cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, aliații au oferit în fiecare an sprijin militar Ucrainei in valoare aproximativ 40 de miliarde de euro și "ar trebui să mențină cel puțin acest nivel de sprijin în fiecare an atât timp cât va fi nevoie". Această propunere a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă susținute în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din cadrul statelor membre NATO.
Franța este foarte aproape să trimită instructorii militari în Ucraina pentru a participa la pregătirea personalul militar ucrainean, după cum a informat Reuters citând surse diplomatice. Parisul speră să formeze și să conducă o coaliție de țări care își vor trimite specialiștii în Ucraina, în pofida temerilor unor aliați că o astfel de mișcare ar putea duce la un conflict direct cu Rusia.
Rusia a lansat recent un satelit care este „probabil o armă contraspațială”, după cum a declarat săptămâna trecută Pentagonul, lansând noi acuzații potrivit cărora Rusia înarmează spațiul încâlcând astfel acordurile privind utilizarea spațiului cosmic.
Miercuri, Suedia a anunțat un ajutor militar de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina, care vine în contextul în care Kievul se confruntă cu întârzieri în livrările din țările occidentale.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 31 mai 2024, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Monessa Balzhiser, nume de cod „Sirena”, dezvăluie într-un flash interviu impresiile cu privire la F-35 Lightning II, avionul de luptă de generația a 5-a.
Încă de la începutul invaziei la scară largă împotriva Ucrainei , invazie neprovocată declanșată în februarie 2022 de Federația Rusă, marile puteri militare din Occident au acționat treptat și prudent: Ucraina a beneficiat de sprijin, dar nu într-o măsură în care ar fi putut să înfrângă militar Rusia, ci în una în care i-a permis să reziste.
Miniștrii din Uniunea Europeană au discutat problema antrenării trupelor ucrainene în Ucraina, dar nu există încă o poziție comună clară, a precizat marți şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Presiunea crește asupra administrației americane pentru a permite utilizarea armelor americane împotriva trupelor și instalațiilor militare rusești de pe teritoriul recunoscut internațional al Federației Ruse. Numeroși politicieni și experți militari sunt de părere că Ucraina ar fi putut evita bombardarea orașelor și a infrastructurii civile dacă ar fi reușit să lovească concentrațiile de trupe și locurile de lansare a rachetelor și avioanelor aflate încă pe teritoriul rusesc.
Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Republica Belarus a anunțat, pe 27.05.2024, că pe teritoriul național a început executarea unui exercițiu comun ruso-belarus, cu participarea unor structuri de aviație și apărare antiaeriană.
Ministerul polonez al Apărării a dezvăluit pe 27 mai detaliile unui plan numit "Scutul de Est" pentru a consolida apărarea și supravegherea de-a lungul întregii frontiere estice a țării, lungă de 700 km, cu Rusia și Belarus, relatează Reuters. Astfel, în aceste zile suntem martori la cea mai mare operațiune de consolidare a frontierei estice a Poloniei, flancul estic al NATO, din 1945 încoace.
Premierul bulgar Dimitar Glavchev a cerut extinderea prezenței NATO în regiunea Mării Negre și în Balcanii de Vest, citează Mediapool. Oficialul a declarat că nicio altă regiune din NATO și din Uniunea Europeană nu a fost atât de grav afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei precum regiunea Mării Negre.
NATO ia în considerare închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei, dar nu a luat încă nicio decizie. Mai multe țări NATO sunt pregătite să sporească sprijinul pentru Ucraina și să înceapă acțiuni directe pe teritoriul ucrainean, informează cotidianul german Bild. Potrivit surselor Bild, printre țările favorabile extinderii asistenței se numără: Estonia, Regatul Unit, Polonia, Canada, Lituania,Franța.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, deși aliații asigură 99% din asistența de apărare pentru Ucraina, ultimele luni au arătat că aliații nu și-au respectat toate promisiunile și că ajutorul a fost marcat de întârzieri. Stoltenberg a calificat asistența internațională acordată Ucrainei drept insuficientă și a făcut apel la comunitate, în special la aliați, să rectifice această situație.