Declarația din weekend-ul trecut a fost un duș rece pentru europeni, care caută soluții în eventualitatea în care liderul american ar duce SUA în direcția izolaționismului și s-ar dezangaja din Europa.
Declarația din weekend-ul trecut a fost un duș rece pentru europeni, care caută soluții în eventualitatea în care liderul american ar duce SUA în direcția izolaționismului și s-ar dezangaja din Europa.
Rusia s-a transformat, treptat, într-un uriaș gulag. Poate doar atmosfera din Româna anilor '80 ar putea concura cu restricțiile majore Kremlinului, aplicate în toate zonele societății ruse.
Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, sună ultima avertizare venită din partea oficialilor din Estonia.
Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, semnează un editorial pentru DefenseRomania, în care dă asigurări că SUA nu vor abandona Europa. Mai mult, el afirmă că declarațiile președintelui Donald Trump au fost scoase din context și subliniază necesitatea ca toți membri să își achite echitabil contribuția și să respecte angajamentele pe care le-a luat NATO l-a summitul din Țara Galilor din 2014. Azi, SUA contribuie singură cu 70% din bugetul NATO, în timp ce state din vestul Europei, cu economii uriașe, sunt încă foarte departe chiar și de ținta de 2%, la doi ani după invadarea neprovocată a Ucrainei. Iar ele sunt primele care ar trebui să conștientizeze pericolul rusesc și că prin nerespectarea angajamentelor pun în pericol toate celelalte state din Alianță. Redăm integral textul semnat de Adrian Zuckerman:
Președintele Joe Biden a subliniat în repetate rânduri că Statele Unite vor apăra "fiecare centimetru de teritoriu NATO", și asta ar trebui să spună și comandantul-șef al SUA. Acest lucru a fost declarat de John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, comentând declarațiile recente ale fostului președinte Donald Trump cu privire la NATO, în care acesta a sugerat că Statele Unite ar putea să nu fie în măsură să protejeze aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare de o potențială invazie rusă.
Cancelarul german, Olaf Scholz, l-a criticat pe fostul președinte american, Donald Trump, care a spus că va „încuraja Rusia” să atace țările NATO care nu investesc suficient în apărare.
Diplomatul și istoricul Mihail Dobre semnează o analiză pentru DefenseRomania după conferința ambasadorului rus Valeri Kuzmin și derapajele împotriva României la care s-a angajat din nou șeful misiunii diplomatice ruse.
Aflată în vizită oficială în Japonia, șefa guvernului italian Giorgia Meloni a discutat cu omologul său nipon, Fumio Kishida, aspecte privind concretizarea programului comun privind avionul de luptă de generația a șasea.
Turcia sprijină cu echipamente militare Egiptul.
Pentru România urmează un golden year electoral, un „an de aur” cu patru rânduri de alegeri. Alegeri electorale sunt însă în întreaga Uniune Europeană, dar și în state care organizează scrutine locale, parlamentare sau prezidențiale, cel mai elocvent exemplu fiind SUA, unde pe 5 noiembrie ochii întregii lumi vor fi ațintiți pe alegerile prezidențiale americane.
Mai mulți oficiali militari NATO de rang înalt au avertizat recent, la câteva zile unul față de celălalt, că alianța trebuie să se pregătească pentru un conflict cu Rusia. Astfel, recent, presa britanică a elaborat un scenariu cu privire la un posibil conflict militar între Rusia și NATO. Cotidianul The Telegraph susţine că Vladimir Putin ar putea de un ordin pentru mobilizarea a 200.000 de soldați ruşi cu care să pornească o nouă ofensivă în Ucraina în primăvara anului 2024. Ulterior, Federația Rusă ar urma să provoace proteste în rândul vorbitorilor de limbă rusă din țările baltice și desfășoară atacuri cibernetice împotriva acestor țări în vară.
DefenseRomania va difuza azi, 07.02.2024, un interviu eveniment, cu Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România.
Oficiali militari ai statelor membre NATO dau, rând pe rând semnale, privind postura tot mai agresivă a Federației Ruse în raport cu statele din Flancul Estic al Europei.
Coreea de Sud și Arabia Saudită au semnat duminică un memorandum de înțelegere pentru extinderea cooperării în domeniul apărării, a declarat Administrația Programului de Achiziții pentru Apărare din Seul, arată Reuters.
Potrivit colonelului Eero Rebo, șeful Statului Major al Ligii Apărării (structură militară voluntară, aflată sub conducerea Ministerului eston al Apărării), forțele ruse păstrează inițiativa în operațiunile la sol, dar fără succes semnificativ, iar situația de pe front din Ucraina nu s-a schimbat în general în ultima săptămână.
Premierul armean, Nikol Pașinian, a declarat vineri (02.02.2024) că țara sa nu se mai poate baza pe Rusia ca principal partener militar și de apărare. El a precizat că Erevanul ar trebui să ia în considerare legături de securitate mai strânse cu alte state, inclusiv cu Statele Unite și Franța.
Într-un articol publicat pentru CNN, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate Ucrainene, a subliniat trei obiective majore asupra cărora ar trebui să se concentreze eforturile Ucrainei în timpul războiul purtat împotriva agresiunii rusești. Potrivit generalului ucrainean, crearea unui sistem de aprovizionare a forțelor armate ucrainene cu sisteme de arme de ultima generaţie ar trebui să fie unul dintre cele trei obiective ale Kievului pentru anul 2024.
NATO ar trebui să adreseze o invitație Ucrainei la summitul de la Washington din iulie, deoarece aceasta ar putea servi drept "un instrument" pentru a pune capăt războiului Rusiei, a declarat fostul secretar general al alianței, Anders Fogh Rasmussen, la 30 ianuarie la Kiev.
Pe fondul amenințării tot mai mari pe care Rusia începe să o reprezinte pentru statele europene, SUA intenționează să readucă arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în ultimii 15 ani.
Neacordarea unui ajutor militar adecvat Ucrainei ar însemna o greșeală "de proporții istorice" pentru aliații occidentali, a scris directorul CIA, William Burns, într-un articol pentru Foreign Affairs Magazine publicat pe 30 ianuarie. "Cheia succesului constă în menținerea ajutorului occidental oferit Ucrainei", a scris Burns. "Dacă Statele Unite s-ar îndepărta de conflict în acest moment crucial și ar tăia sprijinul acordat Ucrainei ar fi un autogol de proporții istorice".
NATO ar trebui să fie pregătită pentru probabilitatea unor atacuri cu rachete rusești în Europa în cazul unui război total cu Rusia, a declarat generalul Alexander Sollfrank, un comandant al centrului de logistică militară al NATO din Germania, într-un interviu pentru The Times publicat pe 28 ianuarie. Forțele militare ale NATO și-au consolidat capacitatea și pregătirea din momentul în care a început invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Deși posibilitatea ca războiul să escaladeze până la o confruntare totală între Alianță și Rusia a fost evitată până acum, există îngrijorări legate de faptul că Occidentul nu tratează cu superficialitate ca situaţia ar putea escalada.
În pofida impasului de finanțare din Congresul american, administrația Biden lucrează la o strategie pe termen lung pentru sprijinirea Ucrainei. Dar aceste planuri nu mai au în vedere recâștigarea unor teritorii ucrainene în 2024, după cum susțin mai mulți oficiali americani.
Fie că este vorba de Suedia, de statele baltice, de Germania, de Marea Britanie sau, mai recent, de Belgia, liderii politici și militari insistă asupra necesității de a pregăti societatea civilă pentru posibilitatea unui război, deoarece toți consideră că Rusia ar putea reprezenta o amenințare în anii următori.
Peninsula Coreea a cunoscut un război major între Nord și Sud în perioada 1950-1953 ce a dus la diviziunea peninsulei. Azi, la peste 70 de ani de la încetarea ostilităților riscul unei provocări militare a Phenianului e la cel mai înalt nivel. Iar toate datele arată că în ciuda faptului că în Nord populația se confruntă cu o sărăcie cumplită, regimul comunist-dinastic se înarmează la un nivel fără precedent.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 26 februarie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
După ce la începutul lunii ianuarie SUA atrăgeau atenția că Rusia folosește rachete balistice nord-coreene KN-23B în luptele din Ucraina, s-au intensificat îngrijorările privind posibilitatea ca, în compensare, Kremlinul să exporte avioane de luptă Coreei de Nord.
Regatul Unit este una dintre țările al căror sprijin pentru Ucraina este încă de neclintit. Niciun partid din parlamentul britanic nu pledează pentru o reducere a asistenței politice, economice sau militare acordate Kievului. Marea Britanie a fost prima care a trimis tancuri și rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune în Ucraina. În ianuarie 2024, a fost prima care a semnat un acord de angajamente de securitate cu Ucraina, așa cum au promis țările G7 vara trecută.
În urmă cu aproape două săptămâni, la sediul NATO din Bruxelles a avut loc un eveniment care a trecut aproape neobservat în mijlocul luptelor de pe frontul din Ucraina și al atacurilor rusești asupra oraşelor ucrainene. Între timp, acest eveniment este important pentru a înțelege cum și de ce se schimbă strategia NATO față de Ucraina și răspunsul aliaților la agresiunea Rusiei.
Generalul Christian Freuding este unul dintre principalii consilieri ai ministrului german al apărării Boris Pistorius.
Rusia ar putea anunța mobilizarea generală și trecerea întregii economii la sistem de război. Iar un asemenea scenariu va fi foarte dificil de gestionat pentru Ucraina, chiar și cu cei 500.000 de noi recruți care ar putea ajunge curând pe front.