Monessa Balzhiser, nume de cod „Sirena”, dezvăluie într-un flash interviu impresiile cu privire la F-35 Lightning II, avionul de luptă de generația a 5-a.
Monessa Balzhiser, nume de cod „Sirena”, dezvăluie într-un flash interviu impresiile cu privire la F-35 Lightning II, avionul de luptă de generația a 5-a.
Încă de la începutul invaziei la scară largă împotriva Ucrainei , invazie neprovocată declanșată în februarie 2022 de Federația Rusă, marile puteri militare din Occident au acționat treptat și prudent: Ucraina a beneficiat de sprijin, dar nu într-o măsură în care ar fi putut să înfrângă militar Rusia, ci în una în care i-a permis să reziste.
Miniștrii din Uniunea Europeană au discutat problema antrenării trupelor ucrainene în Ucraina, dar nu există încă o poziție comună clară, a precizat marți şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Presiunea crește asupra administrației americane pentru a permite utilizarea armelor americane împotriva trupelor și instalațiilor militare rusești de pe teritoriul recunoscut internațional al Federației Ruse. Numeroși politicieni și experți militari sunt de părere că Ucraina ar fi putut evita bombardarea orașelor și a infrastructurii civile dacă ar fi reușit să lovească concentrațiile de trupe și locurile de lansare a rachetelor și avioanelor aflate încă pe teritoriul rusesc.
Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Republica Belarus a anunțat, pe 27.05.2024, că pe teritoriul național a început executarea unui exercițiu comun ruso-belarus, cu participarea unor structuri de aviație și apărare antiaeriană.
Ministerul polonez al Apărării a dezvăluit pe 27 mai detaliile unui plan numit "Scutul de Est" pentru a consolida apărarea și supravegherea de-a lungul întregii frontiere estice a țării, lungă de 700 km, cu Rusia și Belarus, relatează Reuters. Astfel, în aceste zile suntem martori la cea mai mare operațiune de consolidare a frontierei estice a Poloniei, flancul estic al NATO, din 1945 încoace.
Premierul bulgar Dimitar Glavchev a cerut extinderea prezenței NATO în regiunea Mării Negre și în Balcanii de Vest, citează Mediapool. Oficialul a declarat că nicio altă regiune din NATO și din Uniunea Europeană nu a fost atât de grav afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei precum regiunea Mării Negre.
NATO ia în considerare închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei, dar nu a luat încă nicio decizie. Mai multe țări NATO sunt pregătite să sporească sprijinul pentru Ucraina și să înceapă acțiuni directe pe teritoriul ucrainean, informează cotidianul german Bild. Potrivit surselor Bild, printre țările favorabile extinderii asistenței se numără: Estonia, Regatul Unit, Polonia, Canada, Lituania,Franța.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, deși aliații asigură 99% din asistența de apărare pentru Ucraina, ultimele luni au arătat că aliații nu și-au respectat toate promisiunile și că ajutorul a fost marcat de întârzieri. Stoltenberg a calificat asistența internațională acordată Ucrainei drept insuficientă și a făcut apel la comunitate, în special la aliați, să rectifice această situație.
Statele baltice se tem că tocmai politica occidentală de a se abține de la mișcări mai curajoase ar putea provoca o escaladare suplimentară.
China și Brazilia au ajuns săptămâna aceasta, pe data de 23 mai, la o poziție comună privind modalitatea de a se iniția rezolvarea crizei din Ucraina.
Dacă mai avem îndoieli privind modul cum ar arăta vecinătatea noastră în Marea Neagră în cazul în care Rusia ar ocupa regiunea Odesa și ar ajunge la Gurile Dunării, putem înțelege foarte bine din ceea ce se întâmplă în prezent în Marea Baltică.
Generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa, a expus trei motive principale pentru care Ucraina trebuie să învingă. O victorie rusă deschide scenariile teribil de sumbre pentru Europa și întreaga lume liberă, care ar putea avea un efect de domino, care să înceapă din Republica Moldova.
Franța a efectuat cu succes primul test al unei rachete de croazieră cu rază medie de acțiune îmbunătățită, ASMPA-R. Anunțul a fost făcut de Sébastien Lecornu, ministrul francez al Forțelor Armate, care și-a exprimat satisfacția față de rezultatul testului.
Turcia desfășoară exercițiul multinațional de nivel întrunit EFES-2024, organizat de Comandamentul Armatei turce din Marea Egee. Subliniind că exercițiul se desfășoară într-un format complex, ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, a remarcat marți că "participarea la exercițiu crește de la o zi la alta și, în acest sens, EFES-2024 a devenit cel mai mare exercițiu multinațional din regiune".
U.S. Navy a desfășurat un sistem MRC (Mid-Range Capabilities) Typhon pe insula daneză Bornholm din Marea Baltică pentru efectuarea unui exercițiu. Sistemul de rachete MRC Typhon cuprinde rachetele sol-aer SM-6, adaptate pentru roluri anti-navă și rachetele de croazieră subsonice Tomahawk pentru atacarea țintelor terestre.
China a lansat un exercițiu de amploare în jurul Taiwanului, denumit Joint Sword-2024A. Manevrele militare vor avea loc în perioada 23-25 mai și vor implica armata, marina, forțele aeriene, punctele cheie fiind blocarea insulei și, potrivit unei declarații oficiale, exersarea unui "atac de precizie întrunit". Colonelul Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului Estic al Forțelor Armate Chineze, în cadrul căruia se desfășoară manevrele, a declarat că exercițiile reprezintă "o pedeapsă puternică pentru ''forțele separatiste'' din Taiwan și un avertisment sever pentru forțele externe".
Lideri ai Congresului SUA, foști oficiali și reprezentanți ai Ucrainei solicită administrației americane să ridice interdicția privind utilizarea armelor americane în scopuri militare împotriva Rusiei. Pentagonul spune că politica nu s-a schimbat încă, dar că sunt în curs o serie de discuții.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 21.05.2024, că, în Regiunea Militară Sud, a început executarea primei etape a exercițiului care vizează creșterea gradului de pregătire a Forțelor Nucleare Nestrategice, cu întrebuințarea complexelor de rachete Iskander și Kinjal.
Este o resursă limitată și ar afecta în mod semnificativ propria apărare, a precizat ministrul suedeze al Apărării . Într-un interviu pentru Bloomberg (preluat de RBC Ucraina), publicat pe 21 mai, Pal Jonson, ministrul suedeze al Apărării, s-a referit la conflictul ruso-ucrainean și a explicat importanța țării sale în arhitectura de securitate a NATO. Alianța nord-atlantică are nevoie de până la doi ani pentru a înarma semnificativ Ucraina, potrivit lui Pal Jonson.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la varianta ca România să pună la dispoziţia Ucrainei unul dintre sistemele Patriot aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române, că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din Ministerul Apărării, apoi în CSAT, menţionând că el nu acceptă, sub nicio formă, că România să rămână fără apărare antirachetă şi antiaeriană.
Șeful Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a vorbit la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024 despre riscurile extinderii războiului de la granițele României. De asemenea, Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat că România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii, fiind parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume, "a unui sistem de descurajare foarte solid".
Potrivit unei imagini publicate pe rețelele de socializare, U.S. Army a desfășurat noul său M-LIDS, un sistem mobil contra aeronavelor fără pilot la bord (C-UAS), pentru prima dată într-o zonă de luptă pentru a proteja portul plutitor temporar instalat de SUA în largul Fâşiei Gaza, o facilitate militară construită de Armata SUA pentru a facilita livrarea de mărfuri şi bunuri cuprinse în asistența umanitară destinată civililor din Gaza.
Cum răspundem „parteneriatului fără limite” dintre China și Rusia? Un răspuns în acest sens este o atenție sporită pe coridoare care să lege Mările Baltică, Neagră și Adriatică.
Statele Unite nu intenționează să trimită instructori militari în Ucraina, a declarat la 20 mai, în cadrul unei conferințe de presă susținute în urma rezultatelor Grupului de contact pentru sprijinirea Ucrainei, președintele Statului Major interarme, generalul Charles Brown.
Regiunea Mării Negre, precum și rolul crucial al României au ajuns pe prima pagină a prestigioasei reviste americane National Interest.
Ucraina continuă să lovească obiective militare rusești din Crimeea. Armata ucraineană a raportat distrugerea unei nave rusești de tip vânător de mine, în noaptea de 19 mai. "Forțele Armate ale Ucrainei au distrus vânătorul de mine Kovrovets din cadrul proiectului 266-M al Flotei rusești din Marea Neagră", a raportat Marina ucraineană.
Șeful comisiei pentru afaceri externe a parlamentului francez, Jean-Louis Bourlange, a cerut Parisului să ridice tabuul privind lovirea țintelor din Rusia cu arme franceze. Potrivit Le Figaro (19 mai), Bourlange a trimis o scrisoare conducerii franceze în care a cerut să renunțe la „ reținere și să ia o decizie”, urmând exemplul Marii Britanii, care a permis trupelor ucrainene să lovească Rusia cu armele sale.
Ingeniozitatea forțelor armate ucrainene a fost recunoscută de inspectorul general al Pentagonului, Robert P. Storch, într-un raport adresat Congresului SUA. Cu toate acestea, raportul notează că abilitățile forțelor armate ucrainene sunt afectate de utilizarea continuă a doctrinei sovietice și că standardele de calitate și nivelurile de pregătire ale trupelor sunt afectate de luptele prelungite, de constrângerile legate de resurse și echipamente, precum și de situația operațională tactică.
Posibilitatea ca trupe NATO să fie trimise în Ucraina nu trebuie exclusă, dar nu trebuie să fie făcută publică, a declarat fostul secretar american al apărării Robert Gates.