Cotidianul american The New York Times a relatat că Statele Unite ale Americii discută cu Arabia Saudită despre un tratat de apărare similar celor semnate de Washington cu Japonia și Coreea de Sud.
Cotidianul american The New York Times a relatat că Statele Unite ale Americii discută cu Arabia Saudită despre un tratat de apărare similar celor semnate de Washington cu Japonia și Coreea de Sud.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 22 septembrie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Prinsă între agresiunea militară rusă și reformă internă derulată superficial, nesusținută financiar și în final ineficientă, Armata ucraineană trece acum printr-o etapă inedită în lume, de reorganizare și modernizare după alte standarde chiar în timp ce se află prinsă într-un război de amploare. Procesul este unul destul de complicat, echivalând practic cu schimbarea pieselor unui motor în timp ce funcționează.
Armele spațiale desfășurate de China și Rusia reprezintă o amenințare majoră pentru sistemele de pe orbită, se arată în raportul Pentagonului înaintat către Congres.
Enclava armeană Nagorno Karabah a capitulat în fața Armatei Azerbaidjanului la mai puțin de 24 de ore de la atacul masiv pe care forțele azere l-au lansat în regiune. Acesta pare finalul unui război de 35 de ani, desfășurat în diferite etape între Azerbaidjan și Armenia.
Vadim Brînzaniuc, candidat la Primăria Chișinăului, va fi prezent în studiourile DefenseRomania.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a oferit detalii despre componenta F-16 pentru România. În exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Apărării a oferit informații importante cu privire la achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia.
China și Statele Unite, ca două puteri majore, poartă o responsabilitate și mai importantă pentru pacea, stabilitatea și dezvoltarea mondială, a declarat marți liderul chinez Xi Jinping.
Angel Tîlvăr (ministrul Apărării Naționale a României) va fi prezent în cadrul unui interviu eveniment la DefenseRomania.
Mali, Niger și Burkina Faso, trei țări conduse de junte militare, au semnat sâmbătă un acord de securitate, angajându-se să-și acorde asistență reciprocă în cazul oricărei rebeliuni sau agresiuni externe. Potrivit acordului "Coaliției Statelor Sahel", semnat de cele trei țări, "orice atac la suveranitatea și integritatea teritorială a uneia dintre părțile semnatare ale acordului va fi considerat un atac împotriva celorlalte părți", iar celelalte părți "vor acorda asistență individual sau colectiv, inclusiv utilizarea forței armate".
Oficialii polonezi au arătat o serie de documente, ce par a fi extrase din Strategia de apărare a Poloniei și despre care spun că au fost desecretizate. Documentele conțin planurile de retragere pe scară largă a Armatei poloneze peste râul Vistula, în cazul unei invazii ruse.
Șeful informațiilor militare ucrainene (GUR/HUR), Kirilo Budanov, spune că până la iarnă, forțele de apărare ale Ucrainei ar putea reuși să distrugă coridorul terestru care leagă Donbasul ocupat de Crimeea anexată de Rusia.
În contextul crizei generate de componentele dronelor ruse căzute pe teritoriul României, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu lansează o ipoteză interesantă: România s-ar putea folosi de canalele diplomatice de comunicare și parteneriatul strategic pe care îl are cu Turcia pentru a pune presiune pe Moscova și a-și urmări interesul la Gurile Dunării, inclusiv din punct de vedere militar.
Mai multe surse au semnalat în ultima lună faptul că China folosește inteligența artificială pentru a influența opinia publică democratică, țintele cele mai probabile fiind alegerile din Taiwan și SUA de anul viitor.
„Armata Roșie” a Federației Ruse ocupă în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei. Războiul de agresiune neprovocat generat de Rusia pe 24 februarie 2022 nu are doar o componentă de cucerire a unor teritorii, dar și de exterminarea ucrainenilor.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit vineri în orașul rus Komsomolsk, situat pe râul Amur și s-a îndreptat imediat către o uzină aeronautică unde sunt fabricate avioane de luptă.
Victoria Ucrainei în războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat în 2022 e extrem de importantă inclusiv pentru România și stabilitatea regiunii.
George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul reputatului think tank New Strategy Center, vine la DefenseRomania după participarea la conferința Yalta European Strategy Forum.
Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cunoscută și ca ”Satan 2”, ar fi trebuit să fie noua mândrie a complexului militaro-industrial rusesc. Cu toate acestea lucrurile nu par așa cum lasă Federația Rusă să se înțeleagă.
La jumătate de secol după retragerea trupelor americane din Vietnam, președintele american Joe Biden face o vizită istorică la Hanoi, într-o încercare de a duce relațiile dintre cele două țări la un nivel fără precedent.
Varșovia știe de unde vine pericolul și acționează, cei 4% din PIB - promiși pentru Armată - nefiind doar pe hârtie.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 8 septembrie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.Misterul dronei ruse care a căzut în România și infrastructura militară, călcâiul lui Ahile. Gen. Virgil Bălăceanu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Situația Erevanului este mai complicată chiar decât cea a Republicii Moldova: Armenia se găsește înghesuită în Caucazul de Sud, fără ieșire la mare, izolată între Azerbaidjan, Turcia și Iran. Mai mult, Rusia are o bază militară în Armenia și se consideră puterea dominantă în regiunea Caucazului de Sud, parte din Uniunea Sovietică până în 1991.
Pe măsură ce mult așteptata contraofensivă ucraineană a început în sudul Ucrainei la începutul lunii iunie, comandanții ruși au făcut o ajustare importantă la doctrina lor defensivă - una care a avut un efect imediat și profund asupra operațiunilor ucraineni.
Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, a anunțat încetarea tuturor sancțiunilor privind armamentul impuse țării sale în octombrie, indicând disponibilitatea Teheranului de a consolida relațiile de apărare cu alte țări după încheierea embargoului.
Ambasadorul României în Japonia, Excelența Sa Ovidiu Dranga, a vorbit despre situația geopolitică foarte complicată în care ne aflăm.
Crimeea rămâne principalul obiectiv în eforturile Ucrainei de a învinge invazia rusă, a declarat fostul comandant al forțelor americane în Europa, generalul (r.) Ben Hodges, în timp ce forțele ucrainene își continuă împingerea lentă spre sud, care s-ar putea dovedi crucială în conturarea sfârşitului conflictului.
Excelenţa Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, este invitatul analistului politic Bogdan Chirieac, la Interviurile DC News și Defense România.
Forțele Aeriene ale Statelor Unite sunt în curs de restabilire şi reluarea a unei misiunii de descurajare nucleară prin desfăşurarea mai multor arme de acest tip pe teritoriul Marii Britanii, potrivit think tank-ul american Federation of American Scientists (FAS) care a analiza mai multe documente oficiale ale Comandamenlui Forţelor Aeriene ale SUA.
Al 15-lea summit al țărilor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - are ca obiectiv, la presiunea Beijingului, extinderea grupului născut ca un format economic.