Statul Major General (SMG) ucrainean a informat, în dimineața de 23 iulie, că Punctul de Comandă era situat lângă granița cu Ucraina, la nord de orașul Harkov.
Statul Major General (SMG) ucrainean a informat, în dimineața de 23 iulie, că Punctul de Comandă era situat lângă granița cu Ucraina, la nord de orașul Harkov.
În ultima perioadă, trupele ruse au schimbat modul de abordare a loviturilor aplicate țintelor de pe teritoriul ucrainean. În timp ce anterior atacurile erau mai rare, fiind executate aproape exclusiv pe timp de noapte, cu un număr mare de rachete și drone, acum acestea se realizează mai des, pe parcursul întregii zile, cu utilizarea unui număr mai mic de mijloace de distrugere.
Ofensiva rusă din nord este sufocantă, lipsită de oameni, de arme și de energie ofensivă generală, și ar putea să se epuizeze în următoarele câteva luni, susține Shashank Joshi, jurnalist specializat în domeniul apărării al revistei The Economist.
,,Asistăm la un război", a declarat Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, amintind de bombardamentele intense ale Rusiei asupra infrastructurii portuare din Odesa și de pe Dunăre. "Până acum, au fost înregistrate șase incidente cu drone rusești pe teritoriul nostru", a spus ea.
Generalul american Cavoli, ca și alți înalți comandanți militari NATO, trage un nou semnal de alarmă privind prioritatea momentului – lumea liberă trebuie să construiască acele capacități de apărare credibile, deoarece amenințarea va persista și se va amplifica.
La Kiev, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice John Bass i-a asigurat pe jurnaliști că capacitatea forțelor armate ucrainene de a lovi ținte din Rusia nu este limitată de geografie, ci "doar de bunul simț". Fostul ambasador al SUA în Afganistan, Turcia și Georgia a precizat însă că, "din motive evidente", nu va intra în detalii operaționale cu privire la viitoarele atacuri pe care ucrainenii le vor efectua asupra țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, pentru a nu da posibilitate autorităţilor ruse să anticipeze care vor fi următoarele mişcări ale Ucrainei.
Din punct de vedere militar, războiul din Ucraina este un impas", afirmă fostul șef al Statului Major Interarme, generalul Mark Milley, în cadrul unei reuniuni organizate la Universitatea Princeton care a avut ca tema provocărilor globale. Generalul american subliniază că Rusia nu a reușit să își atingă obiectivele, iar forțele ruse au suferit pierderi semnificative pe parcursul derulării războiului de agresiune pe care îl duce împotriva Ucrainei.
Coreea de Sud își reevaluează decizia anterioară de a nu furniza arme Ucrainei, ceea ce a dus la un avertisment din partea președintelui rus Putin că ar face "o mare greșeală" dacă și-ar schimba politica. În timp ce Seulul a condamnat până acum Moscova pentru invazia la scară largă a Ucrainei și a oferit Kievului ajutor economic și umanitar, nu a trimis arme. O reacție furioasă din partea lui Putin - care s-a întors recent din Coreea de Nord, unde a semnat un pact de apărare reciprocă cu liderul Kim Jong-un - nu ar trebui să fie o surpriză.
A acorda Ucrainei prioritate în ceea ce privește furnizarea de muniție pentru Patriot și NASAMS va însemna că aceasta va primi aceste rachete într-un ritm accelerat pentru a-și proteja infrastructura, pe care Rusia încearcă să o distrugă înainte de iarnă. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, răspunzând la întrebările adresat de Vocea Americii.
Joi, 20 iunie, Guvernul federal al Statelor Unite ale Americii a declarat că toate comenzile deschise pentru sistemele de apărare aeriană Patriot și rachetele interceptoare vor fi oprite până când Ucraina va avea suficiente sisteme de apărare pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene rusești, precizează Financial Times, care citează trei surse aflate la curent cu această decizie. De precizat că, tot azi, la Bucureşti, Administrația Prezidențială a anunțat, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), donarea unui sistem Patriot către Ucraina.
Casa Albă a confirmat că Ucraina i-a fost permis să folosească arme furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul rusesc din regiunile ucrainene Harkov și Sumy, potrivit genției de știri Ukrinform, care îl citează pe Michael Carpenter, directorul pentru afaceri europene al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, în timpul unui briefing.
Armata franceză este una modernă și are o mare experiență operațională în teatrele din întreaga lume. În prezent, se află într-un amplu proces de transformare, accelerat de evoluțiile internaționale negative din sfera securității și apărării. Șeful de Stat Major al Armatei Franceze, generalul Pierre Schill, conduce forța terestră din iulie 2021, implementând un amplu efort de modernizare denumit Scorpion, care include vehicule blindate noi, conectate, într-o tranziție către lupta în rețea. El supraveghează un buget care a crescut cu 12% în 2024, depășind 10 miliarde de euro și o forță de peste 110.000 de militari.
Ultimul pterodactil a fost de o mie de ori mai mare decât primul liliac. Asta ar trebui să-și amintească strategii care discută joi în CSAT despre mutarea unui sistem Patriot pe frontul din Ucraina.
Ungaria, care preia președinția rotativă a Consiliului UE în iulie, va folosi motto-ul “Make Europe Great Again”, după cum fost relatat pe contul Reprezentanței permanente a Ungariei pe lângă UE de pe rețeaua de socializare X, marți, 18 iunie.
Turcia și-a exprimat aspirația pentru o cooperare pozitivă cu Statele Unite în Siria și cere întreruperea sprijinului pe care Washingtonul îl oferă Unităților de protecție a poporului kurd, care conduc Forțele Democratice Siriene (SDF), și a subliniat că nu va accepta organizarea de alegeri în zonele controlate de SDF.
Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că acuzațiile de crime formulate de Rusia în lipsă împotriva personalului militar și a oficialilor militari ucraineni reprezintă o încercare de a impune legea federală rusă în afara jurisdicției sale și un indiciu că Ucraina nu ar trebui să existe ca stat independent.
Strategia NATO pentru Ucraina, în cadrul căreia statele membre acționează atât individual, cât și colectiv, dă rezultate eficiente și dă speranța că "Ucraina poate respinge agresiunea rusă". Acest lucru a fost declarat la 18 iunie de secretarul de stat american Anthony Blinken în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire avută la Washington.
Războiul din Ucraina reprezintă o "amenințare fizică și directă" la adresa Uniunii Europene. Țările blocului comunitar ar trebui să facă totul pentru a ajuta Ucraina să "câștige acest război". Această afirmație a fost făcută de generalul-locotenent Michiel van der Laan, directorul general al Statului Major al Uniunii Europene, într-un interviu acordat la 17 iunie Centrului pentru Analiza Politicilor Europene, în cadrul seriei "Starea Alianței": Uniunea Europeană.
Experții occidentali consideră că, dacă Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, acesta se va întâmpla în Peninsula Crimeea ocupată temporar. În prezent, forțele armate ucrainene atacă cu succes sistemele de rachete rusești din peninsulă și podul Crimeea (Kerci) pentru a perturba logistica rușilor.
Conflictul din Sudan aruncă încă o umbră asupra țărilor vecine și a intereselor marilor puteri, întrucât războiul care are loc pe scena sudaneză nu poate fi separat de toate conflictele din regiune și Orientul Mijlociu și de conflictul de interese și influență din continent african.
Guvernul elvețian intenționează să discute rezultatele summitului global pentru pace cu țările care nu au participat, inclusiv Rusia și China, după cum a declarat ministrul elvețian de externe Ignazio Cassis pe 16 iunie. Așa cum se cunoaște, Elveția a găzduit summitul inaugural de pace pentru Ucraina între 15 și 16 iunie, eveniment la care au participat aproximativ 100 de țări și organizații. Rusia nu a fost invitată să participe, în timp ce China a refuzat invitația primită.
NATO continuă discuțiile privind desfășurarea mai multor arme nucleare, pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei și a Chinei. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru The Telegraph. Potrivit acestuia, Alianța ar trebui să își arate arsenalul nuclear pentru a trimite un avertisment direct adversarilor săi.
Armata ucraineană trebuie să primească rapid un schimbător de joc altfel, Rusia va beneficia de suficient timp pentru a-și reface capacitatea de luptă, și fără un armistițiu de încetare a focului.
La Summitul pentru pace dedicat Ucrainei, organizat in Elveția au participat reprezentanți din 100 de țări și instituții din toate colțurile lumii. Acest lucru a arătat că există un sprijin larg și profund pentru o pace justă în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, la sesiunea plenară de închidere a summitului. El a calificat evenimentul drept un succes răsunător.
Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia și membru al National Security Council în administrațiile Bill Clinton și George W. Bush, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania în care a admis că Vestul s-a înșelat profund în relația cu Federația Rusă. Data de 24 februarie 2022, invadarea pe scară largă a Ucrainei și generarea celei mai mari crize de securitate în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial stă mărturie faptului că România și statele din estul Europei au avut dreptate.
Ucraina acționează ca un scut azi pentru Republica Moldova, iar faptul că dacă Ucraina cade Moldova e următoarea țintă a Rusie nu e un clișeu geopolitic, ci un fapt cât se poate de clar asupra căruia au atenționat nenumărați lideri militari și politici.
Volodimir Zelenski și Joe Biden au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani între Ucraina și Statele Unite. Astfel, Statele Unite au devenit a 17-a țară care încheie un astfel de tratat după Japonia - documentul a fost semnat joi, în cadrul summitului G7.
DefenseRomania publică un interviu cu Excelența Sa Daniel Fried, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în Polonia și fost director în cadru National Security Council, lucrând atât sub administrația președintelui Bill Clinton, cât și George W. Bush.
Un semnal de alarmă pentru toată Europa este tras de la Tallin. Secretarul permanent al Ministerului eston al Apărării, Kusti Salm, și-a înaintat demisia din funcție invocând lipsa de acțiune a guvernului. Salm a spus că Estonia trebuie să cheltuiască cel puțin încă 1,6 miliarde de euro pe muniție pentru a aborda o penurie "critică".
Germania a furnizat deja Ucrainei 3 sisteme de apărare antiaeriană Patriot, ceea ce reprezintă un sfert din arsenalul total al țării, și nu va putea furniza sisteme suplimentare. În schimb, ceilalți parteneri ai Ucrainei ar trebui să contribuie la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la 13 iunie, înainte de reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.