Noul ministru bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a declarat, duminică, într-un interviu televizat că noul guvern își va schimba radical politica privind furnizarea de arme și muniții pentru Ucraina.
Noul ministru bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a declarat, duminică, într-un interviu televizat că noul guvern își va schimba radical politica privind furnizarea de arme și muniții pentru Ucraina.
La acest moment se consideră că un eventual eșec al contraofensivei ucrainene ar fi ușor de observat. Dacă aliniamentele de contact rămân relativ neschimbate sau Ucraina nu poate recuceri un oraș semnificativ, este de așteptat să apară voci care vor avea îndoieli cu privire la succesul acesteia, mai ales dacă ucrainenii pierd prea multe trupe, iar o mulțime de echipamente este distrusă.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că armele nucleare tactice vor fi livrate Belarusului după 7-8 iulie.
DefenseRomania vă propune o ediție specială în care invitat va fi Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Expertul italian Mirko Mussetti a subliniat importanța Poloniei și României pe Flancul Estic și a arătat similitudini majore între cele două state cheie în strategia SUA pentru Flancul Estic. Însă rolul României de pivot regional e decisiv și în cazul în care „se va întâmpla ceva în Balcani”.
James M. Dorsey de la Institutul Orientului Mijlociu al Universității Naționale din Singapore a evidențiat sprijinul statelor din Golful Arab pentru președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, mai ales după recenta sa victorie la alegerile prezidențiale, subliniind că sprijinul saudit și emiratez, în special, a apărut la câteva zile după succesul electoral al liderului turc.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 9 iunie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Comandantul Forțelor Întrunite ucrainene, generalul-locotenent Serghei Naev, într-un comentariu pentru Ukrinform, a declarat că, comandamentul militar ucrainean a prevăzut posibilitatea ca inamicul să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, iar planurile ofensive ucrainene care au fost construite, au ținut cont de o astfel de posibilitate.
Coreea de Sud, SUA și Japonia se unesc pentru a pune în comun date de avertizare, în timp real, privind atacurile cu rachete. În Marea Baltică, 19 țări NATO și o națiune parteneră – Suedia - desfășoară cele mai ample manevre navale din Europa.
Donald Trump și principalul său contracandidat la alegerile primare republicane au avut o primă încleștare cu mânuși, de la distanță, în statul american Iowa. Republicanii au dat startul campaniei pentru alegerea liderului care îl va înfrunta pe democratul Joe Biden în 2024 la alegerile prezidențiale de la finalul anului viitor.
Iranul înarmează militanții din Siria pentru o nouă fază de atacuri împotriva trupelor americane din țară, lucrând în același timp cu Rusia la o strategie mai amplă de a alunga forțele americane din regiune, după cum susțin oficialii serviciilor de informații și documentele secrete scurse.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 2 iunie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
În pofida rezervelor exprimate de mai multe țări est-europene, președintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri garanții de securitate "tangibile și credibile" pentru Ucraina înaintea aderării acestei țări la NATO și a făcut apel la o "Europă a apărării" mai puternică în cadrul NATO.
Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a participat, pe 30.05.2023, la o consfătuire cu conducerea armatei ruse, care s-a desfășurat în Centrul Național de Conducere a Apărării Federației Ruse din Moscova.
Chiar dacă pe parcursul războiului a utilizat deja peste o mie de rachete cu rază lungă de acţiune de diferite tipuri pentru a bombarda Ucraina, Rusia are încă suficiente rachete pentru a continua să încerce să lovească teritoriul ucrainean, a declarat expertul militar Mihailo Jirokov într-un interviu acordat publicaţiei The New Voice of Ukraine.
Noul buget militar (Loi de Programmation Militaire - LPM) al Franței pentru perioada 2024-2030, va fi cel mai probabil votat în parlamentul francez la sfârșitul săptămânii viitoare. În urma unor decizii declarate de autoritățile franceze „fără precedent”, bugetul prevede 413 miliarde de euro pentru următorii șase ani, o creștere de 40% a bugetului de apărare al Franței.
Miniștrii apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, Serghei Șoigu și Viktor Hrenin, au semnat, pe 25.05.2023, la Minsk, un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus.
O analiză publicată de revista americană, Responsible Statecraft, consideră că planurile americane care au fost dezvăluite recent de mass-media despre medierea Statelor Unite pentru a încheia normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel sunt o idee proastă, pentru că Washingtonul nu ar trebui să-și asume angajamentele suplimentare pe care le va cere Riadul pentru a realiza acest lucru.
Forţele Armate Ucrainene au intrat, recent, în posesia rachetelor cu rază lungă de acţiune Storm Shadow. Rachetele au fost oferite de Marea Britanie pentru a sporii semnificativ capacitățile de atac cu rază lungă a armatei ucrainene. Forțele ruse s-au adaptat deja in fata atacurilor cu sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate Ucrainei de catre SUA. Dupa cum remarca mai multi experții militari, rachetele Storm Shadow ar putea da noi batai de cap comandantilor rusi, deoarece armata ucraineana poate lovi iar lantul logistic al fortelor ruse de ocupate.
Tendințele expansioniste ale Rusiei au fost susținute de-a lungul istoriei de ideologia centrată pe puterea militară a imperiului, uniunii sau federației sub care a evoluat țara, iar pentru aceasta au fost evidențiate permanent succesele campaniilor militare ruse, în timp ce eșecurile au fost fie minimalizate, fie prezentate din perspective deformate, convenabile autorităților momentului.
Potrivit unui raport publicat pe 18 mai de Biroului de Responsabilitate Guvernamentală al SUA (GAO) privind situația mai largă a proiectelor de apărare împotriva atacurilor cu rachete balistice, se așteaptă ca Agenția de Apărare a Antirachetă din SUA (MDA) să certifice facilitatea Aegis Ashore din Polonia ca fiind „sigură și capabilă din punct de vedere tehnic”, iar Marina SUA să finalizeze acceptanța instalației în acest an.
Așa cum arăta acum câteva luni și publicația Foreign Policy, în geopolitică, rare sunt momentele când o schimbare tectonică se observă în momentul în care se produce. Războiul din Ucraina este, alături de căderea Zidului Berlinului sau atacurile de la 11 septembrie, una dintre puținele excepții.
Agresiunea militară din estul Europei, coroborată cu relația strânsă dintre Rusia și China, au fost motive suficiente pentru ca Japonia să ia o decizie care, în sine, marchează un punct de cotitură, și care o va transforma într-un actor geopolitic major.
"Sprijinul american pentru Ucraina a început să se epuizeze" consideră o analiză a revistei "Responsible Statecraft" aparținând Institutului american "Quincy" și subliniază dezbaterea amplă asupra bugetului de ajutor al SUA pentru Ucraina în lumina scăderii aparente a stocurilor Ministerului Apărării.
Premierul moldovean Dorin Recean a vorbit despre agresiunea neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei și despre războiul hibrid pe care Moscova îl conduce împotriva Ucrainei.
După mai bine de un an de zile de la invadarea Ucrainei, Rusia continuă să execute lovituri aproape zilnice cu drone de atac și rachete de croazieră cu bazare terestră, aeriană și maritimă asupra unor ținte terestre de pe teritoriul ucrainean.
În perioada 18-19 mai 2023, New Strategy Center organizează cea de-a șaptea ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor. Forumul este organizat în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, având ca parteneri instituționali Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe din România, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu 49.5%, fiind urmat de Kemal Kilicdaroglu, reprezentantul opoziției care a obținut 44.9%. Pe poziția a treia s-a clasat ultranaționalistul Senan Ogan cu 5.17%.
DefenseRomania vă invită să urmăriți luni, 15 mai 2023, de la ora 12.00, o ediție specială a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Contraofensiva ucraineană este iminentă. Unitățile ruse din linia întâi, formate în mare parte din rezerviști nepregătiți cedează rapid pozițiile. În plus, forțele ucrainene și-au intensificat loviturile asupra obiectivelor rusești din spatele frontului, care ar trebui să sprijine militarii Moscovei din prima linie.
Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, unul din cei mai avizați experți români ai frontului ucrainean, a atras atenția într-o analiză publică pe o rețea de socializare că „se întâmplă ceva” în Ucraina.