2023 aduce un nou sezon, împreună cu multe surprize, în cadrul Obiectiv EuroAtlantic. DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 13 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, prima ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic din acest an.
2023 aduce un nou sezon, împreună cu multe surprize, în cadrul Obiectiv EuroAtlantic. DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 13 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, prima ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic din acest an.
Statele Unite şi Japonia au afişat miercuri "alinierea strategică" în domeniul apărării care se extinde până în spaţiu, în faţa preocupărilor crescânde cu privire la China şi tensiunile legate de Taiwan şi Coreea de Nord, notează Agerpres, care citează AFP.
De mai bine de 30 de zile, peste 120.000 de armeni din Nagorno-Karabakh sunt supuși blocadei terestre impuse ilegal de autoritățile azere, fiind amenințați cu foamete, lipsa medicamentelor și a obiectelor de primă necesitate.
Premierul armean, Nikol Pashinyan, a declarat, pe 10.01.2023, în cadrul unei conferințe de presă, că Armenia consideră că este inadecvat să se organizeze exerciții ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) pe teritoriul țării în 2023.
Polonia va forma o nouă divizie de infanterie, care va opera în nord-estul țării, mai precis în zona de frontieră cu Belarus și coridorul Suwalki, care leagă țările baltice cu teritoriul NATO.
La mai puțin de o săptămână după ce Germania a acceptat, în sfârșit, să furnizeze Ucrainei mai multe vehicule de luptă pentru infanterie Marder, oficialii de la Berlin sunt acum supuşi unor presiuni tot mai mari pentru a trimite Kievului şi tancuri de luptă moderne. Publicaţia POLITICO scrie că Franța și Polonia fac presiuni asupra Germaniei pentru a dota armata ucraineană cu mai multe tancuri Leopard 2, în timp ce Marea Britanie se pare că ia în considerare trimiterea mai multor tancuri Challenger 2, cel puţin asta susţin mai multe publicaţii mass-media, dar oficialii de la Londra încă nu au luat această decizie.
Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim Ministrului României, a analizat actualul război din Ucraina, declanșat de Federația Rusă pe 24 februarie 2022.
China pregătește o resetare radicală a politicii externe și economice. Principalul obiectiv al Beijingului din punct de vedere diplomatic este acela de a îmbunătăți relațiile cu unele țări occidentale, în special cele europene, și de a se distanța de Rusia.
Profesorul și istoricul Armand Goșu, unul din cei mai importanți experți în spațiul ex-sovietic, a fost întrebat înspre ce scenariu crede că se îndreaptă Federația Rusă ca urmare a agresiunii asupra Ucrainei.
Cu o strategie bine planificată și o exploatare atentă a decalajelor deschise de schimbările de politică externă a SUA, China și-a sporit cu succes rolul de actor strategic în Orientul Mijlociu, inclusiv prin obținerea unui punct de sprijin pe piața regională a armelor. Vizita președintelui chinez Xi Jinping la începutul lunii decembrie în Arabia Saudită, la invitația regelui Salman, exemplifică recenta îmbunătățire a legăturilor sino-arabe. În timp ce se afla în Arabia Saudită, Xi a inițiat două noi forumuri multilaterale menite să consolideze angajamentul dintre China și lumea arabă: Summitul China-State Arabe și Summit-ul Consiliului de Cooperare China-Golf.
În cadrul unui articol comun scris pentru cotidianul The Washington Post, Condoleezza Rice și Robert Gates au semnalat faptul că, deși răspunsul Kievului la invazia rusă a fost “unul eroic”, iar armata ucraineană a obținut rezultate “strălucitoare”, timpul lucrează împotriva Ucrainei.
Cunoscutul portal de specialitate Global Firepower a efectuat și anul acesta celebrul clasament al celor mai puternice armate la nivel mondial.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 06.01.2023, mijloace aeriene aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii au îndeplinit o nouă misiune de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Ultimele zboruri de acest tip au fost efectuate pe 30 decembrie 2022.
Războiul neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina prin invadarea la scară largă a Ucrainei la data de 24 februarie 2022 a amintit Europei și implicit României nu doar că pacea nu e eternă, dar a arătat cât se poate de clar importanța aderării României la NATO și UE.
Volumul „Putin, obsesia imperiului”, semnat de profesorul și istoricul Armand Goșu, specializat în istoria Rusiei și a spațiului ex-sovietic, domină topul celor mai vândute cărți în domeniu la final de 2022 și început de 2023.
Kind reminder, 2023. În vara acestui an se vor împlini exact patru ani de când Ministerul Apărării Naționale a declarat Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa drept câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”.
La sfârșitul anului 2022, în Federația Rusă a avut loc un eveniment semnificativ, care a trecut însă neobservat. În urma președintelui rus, Vladimir Putin, care a rostit pentru prima dată mesajul de Anul Nou din mijlocul personalului militar al Forțelor Armate, fostul președinte, Dmitri Medvedev, s-a adresat și el națiunii printr-un mesaj video. Cu siguranță, acest lucru nu a fost făcut fără motiv. Ar putea fi vorba despre un indiciu că Dmitri Anatolevici se pregătește să redevină succesorul lui Vladimir Vladimirovici?
Mai multe evoluții din ultimele luni în Orientul Mijlociu au ridicat semne de întrebare cu privire la faptul dacă regiunea trece printr-o schimbare fundamentală în modelele de cooperare și conflict între țările din regiune și cu puterile externe.
Războiul din Ucraina este o bătălie decisivă pentru viitorul arhitecturii economice și de securitate euroatlantice.
Ministrul chinez de externe Wang Yi a argumentat astăzi poziția țării sale cu privire la războiul din Ucraina și a subliniat că, în condițiile presiunilor americane din Pacific, China va aprofunda legăturile cu Rusia în anul care vine.
România este parte a viitoarei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră, iar aceasta este o dovadă în plus a bunei funcţionări a Parteneriatului strategic pe care ţara noastră îl are cu SUA, a declarat, sâmbătă preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
În timpul vizite efectuate la Centrul Militar de Instruire de la Biedrusko al Forțelor Terestre Poloneze, premierul și ministrul polonez al apărării au vorbit despre consolidarea armatei poloneze. Ministerul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak a subliniat că tancurile Abrams, recent achiziţionate de Polonia, vor apăra partea de est a țării, iar asta ar trebui să-i descurajeze pe oficialii de la Kremlin care încearcă să reconstruiască un imperiu al răului.
Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, a vorbit în exclusivitate pentru DefenseRomania despre decizia istorică a Japoniei de a investi în apărare. El atrage atenția asupra ascensiunii militare chineze și asupra faptului că Beijingul urmărește să schimbe status quo-ul prin forță. Înaltul oficial japonez ne-a declarat că ceea ce se întâmplă azi în Europa se poate repeta oricând în Asia.
Premierul Nicolae Ciucă, a avut, vineri, discuţii cu reprezentanţii companiei Samsung, pe teme legate, printre altele, de energia nucleară şi de semiconductori, arătând că există perspective de colaborare în acest sens în contextul parteneriatului strategic dintre România şi Coreea de Sud.
Administrația Biden va trimite Ucrainei sistemul de rachete Patriot, a declarat marți târziu un oficial de rang înalt al administrației, marcând cea mai semnificativă contribuție la sprijinul militar american pentru guvernul de la Kiev. Sistemul Patriot urmează să fie inclus într-un nou pachet de asistență militară de securitate în valoare de 2 miliarde de dolari pe care președintele Biden intenționează să îl prezinte miercuri, marcând vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, a declarat oficialul, potrivit The Washington Post.
Într-o analiză publicată în cursul nopții, Institutul pentru studierea războiului (ISW) din SUA a informat că, se pare, că președintele rus, Vladimir Putin, nu a reușit să-l convingă pe liderul belarus, Alexander Lukașenko, să se alăture campaniei sale militare din Ucraina.
La peste două luni după ce generalul Thierry Burkhard (șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Franței) a fost audiat (5 octombrie) în Comisia pentru Apărare și Forțe Armate a Adunării Naționale (Parlament), a fost dată publicității expunerea făcută de acesta în sesiunea cu ușile închise, a informat publicația franceză Zone Militaire, pe 17 decembrie.
Fostul președinte Emil Constantinescu a făcut dezvăluiri despre momente cruciale din istoria României: Parteneriatul Strategic cu SUA, drumul pro-european al țării noastre și acceptarea survolului de către forțele aliate pentru a pune capăt crimelor comise în Iugoslavia.
Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 16.12.2022, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a efectuat o vizită de lucru la Statul major al „operației militare speciale”, unde a audiat o serie de rapoarte ale comandanților militari privind planurile de acțiune pe termen scurt și mediu.
Potrivit rapoartelor ameircane, în ceea ce privește spionajul militar, China se află de departe pe primul loc în lume. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.