DefenseRomania continuă ediția specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, dedicată Revoluției române din Decembrie 1989, difuzată în două părți.
DefenseRomania continuă ediția specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, dedicată Revoluției române din Decembrie 1989, difuzată în două părți.
Comandantul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din Federația Rusă, general colonel Serghei Karakaev, a confirmat retragerea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) Topol din serviciul de luptă al Forțelor Armate ruse.
Ca parte a acordului bilateral de cooperare în domeniul apărării semnat luni între Statele Unite și Finlanda, Pentagonul a obținut acces la patru baze aeriene finlandeze, o bază navală și o serie de alte facilități militare, potrivit documentului.
Serviciul britanic de Informații al Apărării a declarat că, în ultimele săptămâni, Ucraina și-a mobilizat eforturile pentru a-și îmbunătăți fortificațiile militare, în timp ce trece la o poziție mai defensivă de-a lungul unei mari părți a liniei frontului.
Pentru că mai există încă opinii, chiar și în randul unor oficiali occidentali, că ar putea avea loc negocieri reale de pace cu Rusia privind războiul din Ucraina, în ultima perioadă au apărut noi apeluri publice în acest sens.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.12.2023, citând o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării, că formarea Regiunilor Militare Moscova și Leningrad se va încheia în luna martie 2024, prin desființarea Regiunii Militare Vest și reorganizarea Flotei de Nord.
Realizând necesitatea extinderii surselor de sprijin diplomatic, economic și militar dincolo de Statele unite și Uniunea Europeană, într-un moment în care apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse pare să fi ajuns într-un impas, un grup de experți ucraineni apropiați biroului președintelui Volodimir Zelenski a inițiat o campanie de promovare a intereselor Kievului în opt țări din afara axei UE-SUA.
Încetarea fluxului de ajutoare militare americane și europene către Ucraina ar afecta atât de mult efortul de război al Kievului, încât o "cucerire" a Ucrainei de către Rusia este "aproape imposibil" să nu aibă loc, potrivit unui important think tank militar american.
Marea Neagră. Un punct strategic nu doar pentru România, din perspectivă economică și energetică, dar și pentru întreaga regiune, martora unui război fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, conflict declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, este un „cal troian” care rupe unitatea europeană și protejează interesele Rusiei, a declarat duminică ministrul ceh al Afacerilor Europene, Martin Dvořák, după ce Orbán a blocat ajutorul financiar pentru Ucraina în timpul summitului Consiliului European de săptămâna trecută.
Declarațiile preşedintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora Rusia nu este interesată să invadeze NATO sunt foarte asemănătoare cu declarațiile insistente ale Kremlinului de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 - inclusiv în ajunul zilei de 24 februarie - potrivit cărora Rusia nu intenționează să atace Ucraina.
Cotidianul german Welt a publicat un articol în care face dezvaluiri despre contraofensiva planificată de Ucraina pentru 2024 va fi, evident, cea planificată de Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru vara acestui an.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, consideră că Europa trebuie să se pregătească pentru noi amenințări militare. El a făcut această afirmație într-un interviu, publicat la 16 decembrie, pentru ziarul Welt am Sonntag.
Finlanda a semnat recent un acord de cooperare în domeniul apărării cu Statele Unite, acordând armatei americane acces larg la facilități și zone din țară pentru instruire, depozitare de arme și alte scopuri. Acordul permite soldaților americani să aibă acces la zone și instalații militare din Finlanda, inclusiv la baze navale și aeriene. În timp ce detaliile despre acordul de cooperare în domeniul apărării sunt putine, s-a raportat că nu vor exista baze americane în Finlanda, iar prezența militară americană va rămâne sub jurisdicția SUA. Acest acord consolidează legăturile militare dintre Finlanda și Statele Unite, definind drepturile și îndatoririle forțelor americane staționate sau care se antrenează în Finlanda.
Utilizarea dronelor a avut un impact semnificativ asupra dinamicii liniei frontului din Ucraina, făcând aproape imposibile planificarea şi desfăşurarea unor operaţiunii militare în care să fie implicat un număra mare de blindate. Pe frontul din Ucraina, dronele servesc în diverse scopuri, de la efectuare unor misiuni de recunoaștere şi ataca, până la război psihologic. Ucraina a adaptat dronele atât în scopuri militare, cât și de propagandă, grupuri de voluntari furnizând mii de drone modificate armatei.
Ca parte a Legii Bugetului Apărării cunoscută sub numele de NDAA, Congresul SUA a aprobat o măsură care interzice chiar și viitorilor președinți să părăsească NATO în mod unilateral, adică fără acordul Congresului.
DefenseRomania prezintă o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, dedicată Revoluției române din Decembrie 1989, care va fi difuzată în două părți.
Senatul SUA a aprobat miercuri, 13 decembrie, bugetul de apărare al țării pentru anul fiscal 2024, cunoscut și sub numele de National Defense Authorization Act, în valoare de 886,3 miliarde de dolari. Noul buget este cu 28 de miliarde (3%) mai mare decât anul anterior.
Vorbind astăzi 14 decembrie, la tradiționala conferință de presă de la sfârșitul anului, președintele rus Vladimir Putin, care deține puterea de aproape 24 de ani și care și-a anunțat săptămâna trecută candidatura pentru un nou mandat, a fost întâmpinat cu aplauze la intrarea în sală.
Turcia încearcă în toate modurile să-și extindă influența economică și diplomatică în Asia Centrală, o răscruce actuală a multor interese geopolitice, jucând un joc foarte ambiguu în relațiile cu Rusia. După cum notează mulți comentatori, acest lucru ar putea duce și la mai multe tensiuni cu Statele Unite, cu China urmărind situația în fundal. De la întâlnirea din noiembrie de la Astana, Kazahstan, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să exploateze toate oportunitățile pentru a renaște visul neo-otoman al "Uniunii Turanice".
New Strategy Center organizează conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania” în perioada 13-14 Decembrie 2023, în Sinaia, în vederea dezbaterii multiplelor aspecte referitoare la procesul de reconstrucție a Ucrainei și evidențierea rolului strategic pe care România trebuie să-l joace în acest context. Conferința reunește oficiali din Ucraina, Republica Moldova, din România și din alte state UE și NATO, experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, ai corpului diplomatic, fiind cea mai amplă conferință din România dedicată acestei teme. Conferința este organizată sub patronajul Guvernului României.
Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, a spus că Washingtonul și aliații săi vor ajuta Kievul să creeze forțe pentru a respinge agresiunea rusă în următorii ani.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore din Polonia, situat la Redzikowo, urmează să devină operațional până la jumătatea lunii decembrie 2023, după cum a confirmat contraamiralul Douglas Williams.
Grecia și Turcia au convenit, joi, să-și îmbunătățească relațiile și să elaboreze o foaie de parcurs menită să demareze o nouă eră a relațiilor strânse între cele două țări membre NATO, după ani de tensiuni și certuri.
Dacă în ceea ce privește războiul din Ucraina nu este încă foarte clar în favoarea cărei părți lucrează timpul, atunci când vine vorba de regiunile smulse Kievului în 2014, și în special de regiunea autonomă Crimeea, putem spune cu certitudine că titanul Cronos a fost un aliat al Federației Ruse.
Ucraina și aliații săi ar trebui să se pregătească pentru un război care ar putea dura mai mulți ani, dar și pentru o descurajare pe termen lung a Rusiei, spun mai mulţi analiștii şi experţi în studii de securitate din Statele Unite. Într-un articol pentru Foreign Affairs, experții Liana Fix, de la Council on Foreign Relations, și Michael Kimmage, profesor la Catholic University of America, fac apel să nu se ignore această nouă realitate a războiului purtat de Rusia în Ucraina și să se pregătească pentru un conflict de lungă durată, în loc să se aștepte la o victorie rapidă din partea Ucrainei sau, în lipsa acesteia, la o soluţionare a acestuia prin negociere.
Forţele Armate Ucrainene vor putea să distrugă podul din Crimeea dacă dispune de suficiente rachete ghidate, cum ar fi sistemul tactic de rachete ATACMS și rachetele germane Taurus. Într-un articol pentru Foreign Affairs, Ben Hodges, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa, scrie despre acest lucru. Generalul în retragere numește construcția podului parte a strategiei Rusiei de a domina Ucraina și regiunea Mării Negre. Distrugerea acestuia ar putea fi cheia victoriei Ucrainei în Peninsulă Crimeea, dar poate aduce şi câştigarea în războiului.
Regiunea Kaliningrad, o exclavă a Rusiei, a atras atenția și a stârnit îngrijorări cu privire la militarizarea să. Importanța militară a Kaliningradului este evidențiată de locația sa, care separă Belarusul de partea continentală a Rusiei, fiind în vecinătatea statelor membre NATO. În ultima perioadă, regiunea a cunoscut o intensificare a procesului de militarizare, cu o desfășurare sporită de echipamente și soldați. Polonia a reacționat prin pregătirea unui răspuns militar la militarizarea percepută a Kaliningradului.
Pe 1 decembrie, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu ministrul australian al apărării, Richard Marles, și cu secretarul de stat britanic pentru apărare, Grant Shapps.
Președintele leton Edgars Rinkēvičs a comentat într-un interviu acordat publicaţiei Suspilne raportul șefului Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko, potrivit căruia Rusia s-ar putea pregăti pentru un viitor atac asupra statelor baltice.