Mai multe surse au semnalat în ultima lună faptul că China folosește inteligența artificială pentru a influența opinia publică democratică, țintele cele mai probabile fiind alegerile din Taiwan și SUA de anul viitor.
Mai multe surse au semnalat în ultima lună faptul că China folosește inteligența artificială pentru a influența opinia publică democratică, țintele cele mai probabile fiind alegerile din Taiwan și SUA de anul viitor.
„Armata Roșie” a Federației Ruse ocupă în prezent aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei. Războiul de agresiune neprovocat generat de Rusia pe 24 februarie 2022 nu are doar o componentă de cucerire a unor teritorii, dar și de exterminarea ucrainenilor.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit vineri în orașul rus Komsomolsk, situat pe râul Amur și s-a îndreptat imediat către o uzină aeronautică unde sunt fabricate avioane de luptă.
Victoria Ucrainei în războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat în 2022 e extrem de importantă inclusiv pentru România și stabilitatea regiunii.
George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul reputatului think tank New Strategy Center, vine la DefenseRomania după participarea la conferința Yalta European Strategy Forum.
Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cunoscută și ca ”Satan 2”, ar fi trebuit să fie noua mândrie a complexului militaro-industrial rusesc. Cu toate acestea lucrurile nu par așa cum lasă Federația Rusă să se înțeleagă.
La jumătate de secol după retragerea trupelor americane din Vietnam, președintele american Joe Biden face o vizită istorică la Hanoi, într-o încercare de a duce relațiile dintre cele două țări la un nivel fără precedent.
Varșovia știe de unde vine pericolul și acționează, cei 4% din PIB - promiși pentru Armată - nefiind doar pe hârtie.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 8 septembrie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.Misterul dronei ruse care a căzut în România și infrastructura militară, călcâiul lui Ahile. Gen. Virgil Bălăceanu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Situația Erevanului este mai complicată chiar decât cea a Republicii Moldova: Armenia se găsește înghesuită în Caucazul de Sud, fără ieșire la mare, izolată între Azerbaidjan, Turcia și Iran. Mai mult, Rusia are o bază militară în Armenia și se consideră puterea dominantă în regiunea Caucazului de Sud, parte din Uniunea Sovietică până în 1991.
Pe măsură ce mult așteptata contraofensivă ucraineană a început în sudul Ucrainei la începutul lunii iunie, comandanții ruși au făcut o ajustare importantă la doctrina lor defensivă - una care a avut un efect imediat și profund asupra operațiunilor ucraineni.
Ministrul iranian al Apărării, Mohammad Reza Ashtiani, a anunțat încetarea tuturor sancțiunilor privind armamentul impuse țării sale în octombrie, indicând disponibilitatea Teheranului de a consolida relațiile de apărare cu alte țări după încheierea embargoului.
Ambasadorul României în Japonia, Excelența Sa Ovidiu Dranga, a vorbit despre situația geopolitică foarte complicată în care ne aflăm.
Crimeea rămâne principalul obiectiv în eforturile Ucrainei de a învinge invazia rusă, a declarat fostul comandant al forțelor americane în Europa, generalul (r.) Ben Hodges, în timp ce forțele ucrainene își continuă împingerea lentă spre sud, care s-ar putea dovedi crucială în conturarea sfârşitului conflictului.
Excelenţa Sa Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, este invitatul analistului politic Bogdan Chirieac, la Interviurile DC News și Defense România.
Forțele Aeriene ale Statelor Unite sunt în curs de restabilire şi reluarea a unei misiunii de descurajare nucleară prin desfăşurarea mai multor arme de acest tip pe teritoriul Marii Britanii, potrivit think tank-ul american Federation of American Scientists (FAS) care a analiza mai multe documente oficiale ale Comandamenlui Forţelor Aeriene ale SUA.
Generalul Mark Milley, președintele Comitetului întrunit al șefilor Statelor Majore ale SUA, a declarat că forțele ucrainene au spart prima linie majoră de apărare a rușilor din sudul Ucrainei.
Al 15-lea summit al țărilor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - are ca obiectiv, la presiunea Beijingului, extinderea grupului născut ca un format economic.
BRICS a aprobat joi admiterea de noi membri într-un efort de a accelera schimbarea ordinii mondiale pe care o consideră depășită, dar nu a luat în considerare înlocuirea sistemului internațional de plăți, care include SWIFT, scrie Reuters.
Statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) se pregătesc pentru desfășurarea celor mai mari exerciții din acest an, care sunt programate pe teritoriul Republicii Belarus. De la activitățile de pregătire pentru luptă va lipsi Armenia, care acuză în continuare lipsa de sprijin din partea organizației în timpul conflictului cu Azerbaidjanul.
Pe 22 august, președintele rus Vladimir Putin a transmis de la Kremlin mesajul său dedicat summitului BRICS a cărui desfășurare a început în Johannesburg, Africa de Sud, subliniind că forumul în care Rusia joacă un rol determinant este pe cale să răspundă aspirațiilor majorității populației lumii.
Activitățile de securitate ale SUA în regiunea Indo-Pacific îl îngrijorează pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. Potrivit acestuia, SUA își extinde infrastructura militară acolo, care se apropie de China și Rusia. El a menționat pactul AUKUS, furnizarea de arme către Taiwan și eforturile SUA de a crea o nouă uniune în Asia-Pacific.
Acordul finlandezo-american DCA va consolida, în cadrul NATO, capacitățile de descurajare și apărare, atât pe timp de pace, cât și în situații de criză, a declarat comandantul forțelor armate finlandeze, generalul Timo Kivinen. În prezent, se speculează că Armata SUA va primi din partea Finlandei unul dintre aeroporturile finlandeze și un port maritim pentru a putea desfăşura trupe.
Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit să stabilească o cooperare mai strânsă în domeniul securității, la primul astfel de summit, desfășurat vineri, lângă Washington și au transmis un mesaj de unitate Chinei și Coreei de Nord.
Într-un alt semn al repercusiunilor indirecte ale războiului ruso-ucrainean pe scena geopolitică, Washingtonul caută, în cooperare cu Grecia, să-și extindă prezența militară și raza strategică în Marea Egee, o mișcare care va stârni, fără îndoială, furie în Turcia.
Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, atrage atenția asupra vulnerabilității Porții Focșaniului și a Dobrogei, considerând că România trebuie să intensifice exercițiile și să aducă în aceste regiuni o componentă militară mai mare. Acesta e de părere că Poarta Focșaniului ar trebui să fie la fel de importantă precum e coridorul Suwalki în nord-estul Europei.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 august 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Comandanții militari ucraineni s-au întâlnit cu omologii lor britanici și americani. Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că desfășurarea contraofensivei militarilor ucraineni a fost unul dintre subiectele de discuție.
Roderich Kiesewetter, membru al Bundestagului german din partea formațiunii Uniunii Creștin Democrate (CDU) aflată în opoziție, i-a răspuns aspru colegului său de partid, prim-ministrul statului Saxonia, Michael Kretschmer, din cauza ultimelor sale declarații cu privire la Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.08.2023, ministrul Serghei Șoigu a inspectat gruparea de trupe din Arctica și, împreună cu șeful Rosatom, Alexei Likhachev, a vizitat poligonul central al Federației Ruse din Arhipelagul Novaya Zemlya.