Analiștii occidentali iau în considerare scenariile care s-ar putea derula odată ce Putin va pleca și cum ar trebui să reacționeze Occidentul.
Analiștii occidentali iau în considerare scenariile care s-ar putea derula odată ce Putin va pleca și cum ar trebui să reacționeze Occidentul.
După loviturile masive cu rachete și drone explozive, aplicate de o săptămână de Rusia împotriva Ucrainei, a început să se contureze în Occident un trend de prioritizare a aprovizionării Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană.
Agresorul și ocupantul rus continuă să calce în picioare nu doar integritatea teritorială a Ucrianei, dar și suveranitatea politică a țării vecine, acuzând NATO de aventura militară fără precedent după al Doilea Război Mondial în care Vladimir Putin a angrenat Armata rusă invadatoare.
Generalul Cătălin Tomescu a vorbit despre alegerile de securitate ale României. ”Nu poţi în partea asta, când eşti atât de mic, nu poţi să rezişti. Singur nu poţi supravieţui în zona asta”.
Vladimir Putin își joacă viitorul politic în războiul din Ucraina, iar liderul de la Kremlin știe acest lucru. Iar istoria ne arată că liderii ruși înfrânți militar nu au avut o soartă politică plăcută.
Atacul neprovocat lansat pe 24 februarie 2022 la scară largă a Federației Ruse asupra Ucrainei, o continuare a agresiunii din 2014, a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Recucerirea Insulei Șerpilor de către forțele de ocupație ale Armatei ruse invadatoare nu ar pune presiune doar pe Ucraina, ci ar afecta serios interesele și securitatea României, existând un risc ridicat ca România să se confrunte cu acțiuni de hărțuire din partea Federației Ruse în zona economică exclusivă a țării noastre.
România va susţine crearea unui tribunal special care să analizeze "crima de agresiune din Ucraina", a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 14 octombrie 2022, de la ora 12.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Nu este un secret pentru nimeni faptul că guvernele multor state membre ale UE au depozitele de arme și muniții aproape goale.
Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), în cadrul unui interviu, a analizat situația de pe frontul ucrainean după atacul fără precedent al Federației Ruse asupra obiectivelor de infrastructură critică și civile din Ucraina.
Rusia nu-și mai face treaba, incapabil să protejeze regiunea. Kârgâzstan și Tadjikistan ies treptat de sub influența sovietică.
Ministerul Apărării al Federației Ruse este mulțumit de lovitura masivă cu rachete.
Cotidianul Washington Times a dezvăluit că Partidul Democrat a propus un proiect de lege care prevede retragerea forțelor și sistemelor de apărare antirachetă americane din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ca manifestare a dezacordului privind reducerea producției de petrol.
Ceremonia fantasmagorică a Rusiei de anexare a 15% din teritoriul Ucrainei a scos la iveală încă o dată discrepanța dintre triumfalismul Kremlinului si realitatea din teren.
Istoricul și profesorul Armand Goșu atrăgea în 2019 atenția asupra faptului că Federația Rusă a transformat Crimeea anexată ilegal în 2014 într-o adevărată fortăreață.
Pe 8 octombrie, la ora 06.07, o explozie puternică a zguduit podul peste strâmtoarea Kerci care leagă Rusia de peninsula Crimeea.
Colonelul Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, a vorbit la emisiunea DefenseRomania, „Obiectiv EuroAtlantic”, despre situația frontului din Ucraina, dar și despre posibilele evoluții ale conflictului.
Există un incendiu puternic pe artera de cale ferată a podului din Crimeea.
Fost militar și ambasador în Ucraina, Bill Taylor vorbește despre situația gravă din estul Europei.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 7 octombrie 2022, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
La 7 luni de la declanșarea invaziei barbare și neprovocate a Rusiei în Ucraina, e cât se poate de clar că țara vecină nu ar fi reușit să reziste atacului total al Rusiei fără sprijinul militar al SUA. Iar lista armamentului trimis Ucrainei e cu adevărat impresionantă. Pe timp de pace o asemenea donație ar fi transformat radical orice Armată din lume.
Polonia intenționează să participe la Programul american de partajare nucleară. Declarații în acest sens au fost făcute, în premieră, de președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unui interviu acordat (05 octombrie) publicației Gazeta Polska.
Postul american de televiziune Fox News a enumerat cinci motive care ar indica că Rusia se află în spatele sabotajului industrial de la Nord Stream. Potrivit sursei citate, militari ruși au studiat de mult timp modalități de a ținti ataca elemente de infrastructură critica/civilă.
Armata ucraineană este pe cale să-și atingă cele trei obiective pe care și le-a propus.
Se conturează deja un răspuns la posibilitatea ca Finlanda și Suedia să nu fie incluse în Alianța Nord-Atlantică. Țările din nordul Europei sunt decise să lupte împreună în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva oricăreia dintre ele.
Mircea Geoană a vorbit, în deschiderea anului universitar, despre importanța dezvoltării ”potenţialului agro-industrial”, inclusiv prin prisma întăririi rezilienței României, ca stat membru al Alianței.
Secretarul de stat britanic pentru Europa efectuează, astăzi, o vizită oficială la Bucureşti pentru a sublinia angajamentul Marii Britanii de a proteja securitate europeană şi de a consolida relaţiile apropiate cu România.
David Steward este invitatul lui Radu Golban în ediţia de luni, 3 octombrie 2022, a emisiunii „Outlook” difuzată pe canalele DC Media Group.
Fostul director al CIA David Petraeus a făcut câteva comentarii extrem de tranșante despre liderul de la Kremlin.
Think tank-ul românesc New Strategy Center a prezentat în SUA, unei delegații a Congresului american, studiul „The Strategic Importance of Snake Island”.