DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 10 martie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 10 martie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
În marja Congresului Național al Poporului din China, săptămâna aceasta, atât președintele chinez Xi Jinping, cât și ministrul de externe proaspăt promovat, Qin Gang, și-au exprimat frustrările față de politica externă a SUA.
Suma totală a bugetului alocat pentru apărare de către SUA, pentru anul viitor, ar putea depăși 835 de miliarde de dolari. Se crede că acesta ar deveni unul dintre cele mai mari bugete alocate pentru apărare pe timp de pace. Bugetul actual este de 816 milioane de dolari.
Ministerul Apărării din Belarus a fost însărcinat să elaboreze o nouă doctrină militară care să răspundă la „escaladarea tensiunilor politice globale”. Citând surse rusești, Reuters relatează că încă nu este clar ce trebuie să conțină exact noua doctrină.
Poate influența regională în creștere a Turciei, în lumina creșterii constante a exporturilor sale de apărare, în special către statele din Golf, să ofere o alternativă la influența crescândă chineză în regiune?
Gratie Poloniei, sistemele de apărare antiaeriană Patriot vor ajunge rapid în Ucraina, spune ministrul polonez al Apărării Mariusz Balaszczak.
Potrivit portalului rusesc topcor.ru, sâmbăta trecută, pe 04.03.2023, reprezentanții ucraineni au încercat să lovească un aerodrom aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse din Crimeea. Astfel, în zona localității Gvardeyskoye, forțele de apărare antiaeriană au respins atacul în care, potrivit unor evaluări preliminare, Forțele Armate ale Ucrainei au folosit din nou o dronă reactivă sovietică de tip Tu-141, echipată cu un dispozitiv exploziv.
Generalul-locotenent (în retragere) Ben Hodges, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa, explică de ce eliberarea Crimeii este elementul cheie pentru ca Ucraina să câștige războiul. În acest sens, Hodges face și unele referiri la un posibil plan operațional care ar putea fi pus în acțiune în această vară de forțele ucrainene.
Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, vizita oficială în Japonia, cu o întâlnire cu preşedintele Camerei Consilierilor, Hidehisa Otsuji, la sediul Camerei Superioare a Dietei Naţionale a Japoniei.
În cursul zilei de 03.03.2023, mai multe mijloace de cercetare aparținând unor state membre NATO au îndeplinit misiuni specifice în zona litoralului românesc și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Specialiștii militari ruși apreciază că, de regulă, intensificarea misiunilor de cercetare ale NATO precede executarea unor atacuri cu drone ale armatei ucrainene asupra Peninsulei Crimeea.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 3 martie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Tot mai multe semnale atrag atenția că Federația Rusă draghează intens canalul Seaway care va lega, prin regiunea Volgograd, Marea Neagră de Marea Caspică.
Rusia utilizează tot arsenalul de război hibrid de care dispune, în special pentru a compensa lipsa de rezultate de pe frontul din Ucraina.
Rusia și China colaborează pentru a înclina ”balanța nucleară”. În acest sens, Moscova a trimis în China uraniu puternic îmbogățit care ar putea fi folosit pentru producerea a sute de arme nucleare.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, că asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, la narative ostile, construite pe propagarea intenţionată de informaţii false, el precozând că l-a asigurat pe omologul său cu privire la susţinerea de neclintit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
În premieră, în Congresul american, există o lege privind strategia Statelor Unite la Marea Neagră. E vorba de „Black Sea Security Act 2022”, proiect legislativ istoric care va accentua rolul României la Marea Neagră.
Germania contestă spusele consilierului lui Biden despre tancurile Abrams pe care SUA a decis sa le ofere Ucrainei. Berlinul a contrazis comentariile consilierului pe probleme de securitate, Jake Sullivan, potrivit cărora Casa Albă a trimis tancuri Abrams doar la insistențele Germaniei.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ambasadorul SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, au efectuat o vizită de lucru în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța. La activitate a fost prezent și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Cunoscutul analist militar Ion Petrescu se numără printre experții care consideră că o eventuală înfrângere a Rusiei în Ucraina ar echivala cu căderea președintelui rus Vladimir Putin.
O nouă lecție a războiului din Ucraina produce efecte în organizarea Forțele Aeriene ale Franței. Atacurile masive cu rachete de croazieră executate de Rusia împotriva Ucrainei determină experții franzcezi în apărare să combine într-un alt mod piesele militare de ”lego”, pentru a putea răspunde eficient acestei amenințări.
Un nou eveniment excepțional, care ar trebui să pună foarte mult pe gânduri toate țările membre NATO și partenere, a avut loc în aceste zile.
Personalul Ministerului grec al Apărării Naționale și americanii de la Joint Strike Fighter Program Office (JPO), Washington, au propus anul 2028 ca an de referință pentru începerea livrării primelor 20 de F-35 care vor forma prima escadrilă de avioane de vânătoare de generația a V-a pentru Grecia. În 2028, se așteaptă ca modernizarea celor 83 de F-16 ale Forțelor Aeriene Elene la versiunea ''Viper'' să fie finalizată, iar americanii propun să înceapă imediat după programul de livrare a primelor F-35. Statele Unite vor să livreze Forțelor Aeriene Elene patru F-35 în 2028, două în 2029, trei în 2030, trei în 2031, patru în 2032 și ultimele patru F-35 în 2033.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat vineri favorabil faţă de unele elemente ale propunerii avansate de China pentru o încetare a focului în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an, adăugând însă că numai ţara unde are loc războiul poate iniţia un plan de pace şi a cerut insistent Beijingului să nu livreze arme Moscovei, transmit agenţiile Reuters şi EFE.
DefenseRomania a participat la conferința „Unmanned Systems Forum” ,organizată de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, va avea loc în perioada 23-24 februarie, în București, la Universitatea Națională de Apărare.
China pregătește lansarea, în zilele următoare, unui „document de poziție” cu privire la Ucraina, iar președintele Xi Jinping este de așteptat să susțină un „discurs de pace” în această săptămână, a declarat ministrul de externe al Italiei.
MAE chinez a transmis Kievului o selecție cu principalele puncte ce vor fi abordate. La o primă lectură, oficialii ucrainenii care au fost informați de conținutul documentului chinez, nu au încredere în pașii propuși de Beijing.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 24 februarie 2023, începând cu ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.
Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat rezultatele agendei discuțiilor purtate la Varșovia de șefii de stat de pe Flancul Estic al NATO cu președintele SUA, Joe Biden, și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România este dispusă să sprijine Republica Moldova în orice scenariu.
Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat rezultatele agendei discuțiilor purtate la Varșovia de șefii de stat de pe Flancul Estic al NATO cu președintele SUA, Joe Biden, și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că statele de pe Flancul estic al NATO au datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii şi a subliniat că sporirea prezenţei militare americane în regiune trebuie să continue.
Preşedintele american Joe Biden a reconfirmat marţi seara sprijinul puternic al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cursul unei întâlniri bilaterale cu lidera de la Chişinău, Maia Sandu, scrie Agerpres.
Președintele Joe Biden s-a întâlnit astăzi, la Varșovia, cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. În ajunul împlinirii unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, liderii au reflectat asupra eforturilor lor comune de a sprijini Ucraina.