Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina va primi tancurile Abrams la începutul toamnei și că până atunci ar trebui să fie finalizate programele de pregătire a armatei ucrainene pentru operarea acestora.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina va primi tancurile Abrams la începutul toamnei și că până atunci ar trebui să fie finalizate programele de pregătire a armatei ucrainene pentru operarea acestora.
Ambasadorul SUA în România, Excelenţa Sa Kathleen Ann Kavalec, în cadrul unui interviu televizat, a salutat deciziile politice ale României de a se înzestra cu tehnică modernă americană de ultimă generație și a precizat că după agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei țara noastră a jucat un rol fundamental în asigurarea securității flancului estic al NATO. În prezent numărul soldaților americani din România s-a triplat.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 12 mai 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambassadorul Custodelui celor Două Sfinte Moschei în România, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre situația din regiune, dar și despre relația dintre țara noastră și Arabia Saudită.
Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, și-a arătat convingerea că forțele ruse de ocupație sunt în expectativă și așteaptă să identifice direcțiile pe care vor ataca ucrainenii la începutul contraofensivei.
Peste 20 de nave de luptă, 35 de avioane și opt unități terestre din 13 națiuni aliate și partenere ale NATO au început de azi, 8 mai la exercițiul „Formidable Shield” desfășurat în interiorul Cercului Arctic cu scopul de a antrena apărarea antiaeriană și antirachetă împotriva oricărui potențial atac rusesc cu rachete. Războiul aflat în desfășurare în Ucraina a complicat cursa arctică situată până anul trecut la un nivel care părea gestionabil prin mecanismul Consiliului Arctic.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 08.05.2023, că șeful biroului Transnistriei din Rusia, Leonid Manakov, a declarat că autoritățile transnistrene au solicitat părții ruse mărirea efectivelor contingentului de menținere a păcii de pe teritoriul republicii nerecunoscute, pe fondul deteriorării situației de la granița cu Ucraina.
Monopolul asupra idealului pur al păcii pe care Rusia l-a pus în lume prin coloana a V-a e o mișcare abilă a puternicului aparat de propagandă de la Moscova. Dar cum arată pacea în „russkiy mir” (n.a. lumea rusă)? Asemenea Bahmutului, Mariupolului și a gropilor comune din Bucea, Izium și restul Ucrainei.
Pe 24 februarie 2022 Rusia a lansat o invazie neprovocată asupra Ucrainei, fără precedent în ultimii 80 de ani, declanșând cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Obiectivul „operațiunii militare speciale” a fost un blitzkrieg care ar fi trebuit să paralizeze Armata Ucrainei și să ducă la decapitarea rapidă a conducerii politice de la Kiev.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 6 mai 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Generalul de brigadă (r.) Dan Grecu, într-o analiză efectuată la postul de televiziune Digi 24, a atras atenția asupra faptului că mult așteptata contraofensivă ucraineană ar putea profita și de moralul scăzut al forțelor ruse de ocupație. Însă ucrainenii nu vor putea lovi cu mai multe de trei brigăzi mecanizate grele și, spune generalul (r.) Grecu, nu ar trebui să ne așteptăm la rezultate miraculoase sau la scenariu din Kuweit în 1991 din timpul operațiunii „Desert Storm”.
Rusia a crezut că va putea folosi în Ucraina tactica siriană, unde succesul și implicarea aviației militare au fost decisive. Dar în ciuda superiorității evidente a aviație militare ruse, atât tehnologic cât și cantitativ, eșecul a fost unul de proporții.
Generalul Mark Milley a vorbit despre pregătirea forțelor armate ucrainene, dar și despre perspectiva ca războiul să se încheie anul acesta.
România ar putea fi un beneficiar direct al eliberării Ucrianei și implicit Crimeei, anexată ilegal de Federația Rusă în martie 2014, explică expertul în securitate George Scutaru.
Măsura oficialilor de la Canberra vine la câteva zile după ce o analiză a constatat că postura de apărare a Australiei „nu este adecvată”, pe fondul concurenței în creștere între Statele Unite și China.
Una din tacticile folosite intens de către mesagerii anti-occidentali e apelul fals la istorie prin alimentarea unor frici din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat. Schimbarea radicală prin care Germania trece odată cu invadarea neprovocată a Ucrainei e un astfel de exemplu.
Ajutorul occidental consistent pentru Ucraina pare un lucru normal astăzi, dar e bine să ne aducem aminte de unde am pornit: căștile și vestele antiglonț donate de Germania probabil că s-ar fi transformat în câteva (zeci) de obuziere și tone de muniții dacă nu ar fi existat un format solid de cooperare a statelor care sprijină apărarea Ucrainei împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei.
Ucraina se află într-o "poziție bună" pentru a lansa o contraofensivă, potrivit comandantului suprem al forțelor aliate din Europa și comandant al Forțelor Statelor Unite din Europa, generalul Christopher Cavoli. În timpul unei audieri a Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților din SUA, la 26 aprilie, generalul Christopher Cavoli și-a prezentat evaluarea pregătirii Ucrainei pentru o contraofensivă.
La un an de la invadarea neprovocată a Ucrainei pe 24 februarie 2022, nu mai e niciun secret că obiectivul Rusiei a fost și este de a ajunge până la Odesa și a rupe Ucrainei accesul la Marea Neagră. Odesa ar fi capătul de linie al conceptului țarist Novorossia, ocuparea sud-estul Ucrainei.
DefenseRomania va difuza o nouă ediție specială a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, în care în studiourile noastre va fi prezent Vlad Filat, fost prim ministru al Republicii Moldova în perioada septembrie 2009- aprilie 2013.
DefenseRomania vă invită să urmăriți marți, 25 aprilie 2023, de la ora 10.00, o ediție specială a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
La mai bine de un an de la invadarea neprovocată a Ucrainei, Federația Rusă e prinsă într-un război de uzură și supusă unui val uriaș de sancțiuni din partea lumii occidentale. În acest sens toți ochii sunt pe China, stat care și-a arătat o susținere față de Rusia, însă limitată.
Forțele armate ale Ucrainei ar fi plănuit operațiuni militare prin extinderea frontului în Siria, pentru a pune presiune pe forțele ruse și a obliga ocupantul să disloce în Siria tehnică și personal militar. Întregul plan a fost dezvăluit de celebrele scurgeri de informații PentagonLeaks.
Invazia rusă în Ucraina a fost marcată de eșecuri logistice spectaculoase, în special ofensiva eșuată a Rusiei asupra Kievului, dar și de succese logistice, demonstrate de hotărârea SUA și a aliaților NATO de a asigura o aprovizionare fiabilă cu arme, muniții și alte echipamente pentru forțele armate ucrainene. În timp ce atenția publică a fost atrasă de tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei, transportoare blindate de trupe, HIMARS și muniție de precizie, au trecut neobservate elemente esențiale oricărei contraofensive: vehiculele blindate TEHEVAC, cisternele de combustibil, camioanele utilitare, echipamentele de deminare și podurile mobile de asalt.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 21 aprilie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Relațiile dintre Rusia și China avansează rapid, cel puțin la nivelul întâlnirilor oficiale. La mai puțin de o lună de la vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, unde a avut loc mediatizata ședință cu conducerea rusă, consilierul de stat chinez și ministru al Apărării Naționale, Li Shangfu, a venit și el în Rusia, pentru a se întâlni cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
O analiză publicată de Middle East Eye care tratează tensiunile iraniano-azere sugerează că președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, ar putea "oferi Iranului un motiv legitim" pentru un atac, deoarece "unii iranieni consideră că Republica Baku nu are viitor decât să se alăture patriei mamă".
Preşedintele Parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat pentru Agenţia de presă RIA Novosti, citat de Rador, că, după finalizarea aşa-ziei operaţiuni speciale militare ruse din Ucraina, ţinuturile istorice din regiunea de nord a Mării Negre ar trebui să revină în componenţa Rusiei, aşa cum a fost în perioada împărătesei Ecaterina a II-a.
Pentru țările din nordul Europei se conturează dezvoltarea unui efort de apărare comun condus Marea Britanie. Dacă se va concretiza, abordarea va duce la o economie însemnată de forțe și mijloace militare care vor fi folosite în alte direcții.
NATO regândește și ajustează propriile capacități militare la nivelurile din perioada Războiului Rece.
Invazia rusă pe scară largă asupra Ucrainei a determinat Alianța Nord-Atlantică să-și schimbe conceptul defensiv – acum NATO se pregătește să-și apere „fiecare centimetru” de teritoriu încă din prima zi a atacului, scrie The New York Times.