"India va fi cel mai important partener pentru Statele Unite în regiunea indo-pacifică (...) în acest secol", a declarat Mark Esper într-un discurs adresat grupului de reflecţie Atlantic Council.
Vizita face parte dintr-o iniţiativă mai largă a SUA de a consolida alianţele istorice şi a dezvolta altele noi pentru a contracara eforturile Rusiei şi ale Chinei de a-şi extinde reţelele de influenţă în întreaga lume și succede vizitei președintelui Donald Trump din luna februarie.
Potrivit presei, dezvoltarea schimbului de informaţii s-ar putea afla pe agenda discuţiilor care ar urma să pună accentul pe necesitatea unei "colaborări mult mai strânse" între cele două ţări. Vizita are loc pe fondul unei perioade de tensiuni militare între China şi India, care au masat fiecare zeci de mii de soldaţi în regiunea frontalieră disputată din Himalaya.
India "este cea mai mare democraţie din lume, o ţară foarte capabilă cu oameni talentaţi care se confruntă cu agresiunea chineză în Himalaya în fiecare zi", a spus Esper. În ultimele decenii, China a încercat să îşi crească în mod considerabil influenţa în Myanmar, Sri Lanka, Pakistan şi Bangladesh, provocând îngrijorare la New Delhi, transmite Agerpres.
Australia, care se confruntă cu tensiuni diplomatice în relaţia cu Beijingul, a anunţat la rândul său marţi că va participa pentru prima dată în noiembrie la exerciţii militare navale de amploare alături de India, Japonia şi SUA în largul coastei indiene.
Aceste manevre sunt prezentate ca o modalitate de a contracara influenţa chineză şi în special marina chineză în care Beijingul a investit mult în ultimele decenii pentru a o moderniza.
În luna iulie, portavionul american Nimitz a desfăşurat exerciţii comune cu marina indiană, iar în noiembrie 2019 cele două ţări au organizat primele exerciţii în comun. În septembrie a început o colaborare bilaterală şi în domeniul apărării informatice, a informat Esper.
Citește și: India vrea ca Rusia să se alăture inițiativei Indo-Pacific condusă de SUA
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.