Astfel, Departamentul Apărării a avansat planurile prin care va fi construită o nouă Bază Aeriană pe insula Tinian. Baza va fi o „rezervă” a punctului strategic reprezentat de Baza Aerienă Andersen de pe insula Guam din Oceanul Pacific.
Insula Tinian se află la doar 160 de kilometri de Guam și va reprezenta o alternativă în cazul în care, într-un potențial conflict cu China, baza de la Guam „cade” ori devine inoperabilă din cauza unui dezastru natural.
Noua bază va fi ridicată în contextul planurilor Pentagonului de a își extinde prezența în Pacific pentru a putea fi folosite aceste puncte militare în cazul unui conflict major, spre exemplu, cu China, într-o regiune atât de vastă.
Cei de la The Drive, care au analizat subiectul, arată că Andersen US Air Force Base din Guam e atât de esențială din punct de vedere militar și strategic pentru SUA încât acestea nu își permit pierderea ei. Fie chiar și o situație în care baza militară ar fi inactivă doar temporar din cauza unui dezastru natural.
Sursa citată precizează că deși baza din insula Guam nu ar reprezenta o țintă primordială, în comparație cu avanposturile militare americane din Japonia sau Coreea de Sud, capacitatea sa de a rămâne funcțională după un bombardament cu rachete balistice în cazul unui conflict cu China, este discutabilă.
Acesta este și motivul pentru care baza din Guam are nevoie de o „rezervă”, fapt pentru care va fi dezvoltată o bază și în Tinian.
Din insula Tinian, unde SUA vor construit o alternativă la baza Baza Aeriană Andersen de pe insula Guam, au decolat cele două bombardiere B-29 Superfortress care au lansat bombele nucleare de la Hiroshima și Nagazaki, care au dus la capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.
Guam este o insulă cu suprafața de 541 de kilometri pătrați aflată în Oceanul Pacific, între Filipine și Hawaii. După războiul americano-spaniol din 1898 Guam a devenit posesiune a SUA. În 8 decembrie 1941, în cel de-al Doilea Război Mondial, Guam a fost invadat de armata japoneză. Statele Unite au recâștigat insula în 21 iulie 1944, după bătălia Guamului.
După război, Guam a fost declarat teritoriu organizat al Statelor Unite, locuitorii insulei primind cetățenie americană. În prezent, insula are o populație de aproximativ 163.000 de locuitori. SUA dispun de o prezență militară semnificativă în acest teritoriu, considerat un punct strategic foarte important în protejarea intereselor americane în zonă, având acces rapid către zone precum Marea Chinei de Sud, Coreea de Sud și Coreea de Nord, precum și Taiwan.
Bazele militare americane ocupă aproximativ un sfert din teritoriul insulei, aproximativ 6.000 de soldați fiind desfășurați acolo, iar numărul lor ar putea să crească cu alte mii. Pe insulă se află o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2.
Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) cere sprijinul cetăţenilor americani pentru găsirea unui Humvee furat vineri dimineață, 15 ianuarie 2020, dintr-un depozit de vehicule militare al Gărzii Naţionale a SUA din California.
Pe 18 ianuarie, cotidianul israelian "Maariv", citat de site-ul "i24NEWS", a relatat că șase avioane israeliene de tipul F-35 vor ateriza pentru prima dată în afara granițelor Israelului, pentru a participa la exerciții militare internaționale în Italia.
Armata algeriană a desfăşurat importante manevre aeriene şi terestre la Tindouf (sud), provincie la frontiera cu Sahara Occidentală şi Marocul, potrivit unor imagini difuzate luni seară la postul naţional de televiziune din Algeria, notează AFP.
Armata Statelor Unite a finalizat procesul de retragere a trupelor sale din Somalia, conform unui comunicat de presă al Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM).
O navă rusească având misiunea de a amplasa conducte pentru finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va intra sub incidenţa unor sancţiuni din partea administraţiei americane, a indicat luni Ministerul german al Economiei, citat de AFP.
În cadrul unui interviu acordat publicației germane Spiegel, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Shroeder, a declarat că reunificarea Crimeii cu Rusia reprezintă o reacție la extinderea NATO spre Est.
Inginerii care lucrează la radarul din cadrul programului pentru avionul de luptă Tempest au declarat că se așteaptă să obțină un succes la capitolul înregistrare și procesare date. Secretul, explică ei, este despre miniaturizare și digitalizare.
Jurnalul indian Times of India a informat, pe 18.01.2021, că oficialitățile de la New Delhi și-au exprimat intenția de a achiziționa din Rusia 21 de avioane de vânătoare MiG-29 și 12 avioane de vânătoare Su-30MKI.