SUA înființează „clubul HIMARS” în Europa: Sistem de pregătire la scară mare a statelor care operează HIMARS, inclusiv România
Corpul de Armată V (Victory) din US Army, în coordonare cu aliații NATO, a lansat recent un proiect de instruire în domeniul artileriei. Abordarea este centrată pe artileria cu rachete și este cunoscută sub numele de Inițiativa Europeană a Sistemului de Artilerie de Înaltă Mobilitate (EHI), potrivit unui comunicat de presă, din 2 martie, al Corpului V.
Lansator multiplu de rachete de producție americană, de tip HIMARS. Foto: U.S. Army
EHI își propune să reunească experți în artilerie din națiunile care au achiziționat HIMARS sau și-au exprimat interesul în achiziționarea sistemului.
Constă într-un summit inițial cu liderii seniori, care este conceput pentru a-i pregăti cu privire la capabilitățile sistemelor HIMARS și despre cum să antreneze, să sprijine și să lupte cu aceste sisteme de luptă. În urma summitului, se vor lua o serie de angajamente pentru a crește cunoștințele despre operațiunile și susținerea HIMARS și a sistemelor asociate.
Programele vor avea loc în mai multe țări din Europa Centrală și de Est
Pregătirea efectivă va consta în două module de pregătire. Primul este un program de formare de bază, în care militarii din alte armate se integrează cu unități similare din SUA. Cel de-al doilea mare modul este numit New Equipment Training (NET) și se va desfășura atunci când guvernul SUA este pregătit să livreze HIMARS într-o anumită țară. Programul NET are ca scop perfecționarea pregătirii astfel încât unitățile să atingă nivelul operațional de bază, pregătirea fiind condusă de instructori cu o înaltă expertiză din SUA.
Summitele și angajamentele ulterioare vor avea loc în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, în funcție de națiunea care primește echipamentul.
Alte structuri din SUA implicate în pregătire cunt Brigada 41 Artilerie de câmp, Brigada 4 Asistență a Forțelor de Securitate, Comandamentul 56 Artilerie, Comandamentul US Army din Europa și Africa, Divizioanele de Artilerie ale Diviziei 101 Aeropurtate și Diviziei 4 Infanterie, Școala de Artilerie a US Army și Biroul executiv al programului Rachete și Spațiu.
EHI este programat să înceapă în această primăvară.
„Clubul” HIMARS din Europa va spori interoperabilitatea și pregătirea utilizatorilor sistemelor americane
Sisteme HIMARS ale Armatei române. Foto: Batalionul 81 ROT via MApN
Comentariul autorului: Noul standard de pregătire inițiat de US Army, prin care militarii din alte țări se antrenează mai mult în comun cu militarii americani, va duce la o interoperabilitate mai mare și la un nivel avansat de cooperare și integrare. Astfel, în viitor va fi posibilă crearea mai rapidă a unor mari grupări de artilerie, formate din unități aparținând diverselor țări NATO, capabile să sprijine mai eficient forțele de manevră aflate la contact cu inamicul.
În octombrie 2022, generalul-maior Stephen Maranian, comandantul Comandamentului 56 Artilerie al US Army Europe, a declarat că el și statul său major s-au îndreptat spre aliații din Europa pentru a-și evalua planurile și capabilitățile de lovire și ce obstacole există pentru a conecta aceste sisteme într-un pumn mai mare de luptă.
Ideea acum este să vedem cum țările învecinate – în mod ideal cu același echipament, dar nu neapărat – decid să formeze, pe continent, grupuri regionale de artilerie conectată, a explicat atunci Maranian. Grupările potrivite ar putea fi, de exemplu, în Scandinavia, Țările Baltice și națiunile din sud-estul Europei.
O inițiativă asemănătoare de extindere a cooperării și integrării există și pe partea de pregătire pentru luptă a unităților care operează avioanele multirol F-16, prezente în dotarea multor armate din Europa.
Corpul V, aflat în subordinea Forțelor Terestre americane din Europa și Africa, deține comanda și controlul pentru toate marile unități și unități ale US Army alocate prin rotație teatrului european de acțiuni militare.
Pe lângă statul major principal dislocat la Fort Knox, Corpul V mai are un stat major în Europa (forward headquarters), dislocat la Camp Kosciuszko, în Poznan, Polonia.
România face parte și ea din lista statelor care au achiziționat HIMARS.
CITEȘTE ȘI: Câte sisteme HIMARS și Patriot deține România. Generalul Mîndrescu: Avem încă lipsuri mari privind înzestrarea
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News