Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SUA vor domina în continuare oceanele lumii: Americanii au o generație avans în fața Chinei în domeniul aviației navale
Industrie de apărare
Data publicării:
SUA își intensifică eforturile de a dezvolta și implementa până la începutul anilor 2030 un avion de luptă de generația a șasea pentru Forțele Navale americane.
FA-XX Concept, open sources
FA-XX Concept, open sources

Această mișcare vine în momentul în care China își testează avionul de luptă de generația a cincea cu bazare pe portavion, care se anticipează că va fi operațional în perioada următoare. În pofida progresului Chinei, evoluția sugerează că forțele sale navale ar putea rămâne cu o generație în urma celor americane, raportat la tehnologia de luptă de ultimă oră.

Șeful Operațiilor Navale din SUA, amiralul Lisa Franchetti, a subliniat importanța viitoarei aeronave, denumită provizoriu F/A-XX, în cadrul unui mesaj din 2 octombrie.

„Ne așteptăm ca platforma de generația a șasea să poată avea senzori avansați, letalitate avansată, rază avansată de acțiune și să se poată integra cu capabilități cu și fără echipaj”, a declarat Franchetti remarcând concentrarea US Navy pe combinarea acestor inovații cu lecțiile învățate din programul  NGAD al Forțelor Aeriene americane.

Marina americană intenționează să acorde în curând un contract, iar companiile Boeing, Lockheed Martin și Northrop Grumman concurează pentru a dezvolta noua generație de avion de luptă.

„Suntem în procesul de selecție a sursei chiar acum”, a confirmat Franchetti în timpul unei întâlniri la Defense Writers Group, subliniind importanța strategică a platformelor aeriene și a submarinelor ca avantaje cheie ale US Navy.

Se așteaptă ca F/A-XX să înlocuiască vechile avioane de luptă multirol F/A-18 Super Hornet, dar și și versiunea acestora E/A-18 Growler specializată în acțiuni de război electronic.

 

Boeing F/A-XX pentru U.S. Navy,  la mijlocul anilor 2030

O caracteristică cheie a programului F/A-XX este integrarea sa într-o „familie de sisteme”, similară inițiativei NGAD a Forțelor Aeriene. Această familie de sisteme va include avioane de luptă cu un grad mare de colaborare automată (CCA) și drone extrem de autonome concepute să opereze ca însoțitori loiali alături de avioanele de luptă cu echipaj.

Aceste drone vor fi bazate pe inteligență artificială și vor îmbunătăți capacitățile avionului de luptă în medii contestate, în special în scenariile A2/AD (anti-acces/interdicție în zonă).

Avionul va oferi o rază de acțiune îmbunătățită, detecție avansată și capabilități de război electronic, depășind semnificativ capacitățile flotei actuale de avioane de generația a cincea F-35C a Marinei. Noua platformă este programată să intre în funcțiune până la mijlocul anilor 2030.

 

Avioanele de generația a șasea vor menține avantajul față de China

În timp ce China continuă să își modernizeze capabilitățile de aviație navală, această platformă de ultimă generație va menține Marina SUA în frunte în peisajul evolutiv al tehnologiei militare.

Deși Marina Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) a avansat în testarea FC-31 (varianta bazată pe portavion a J-35), Statele Unite sunt în continuare lider în ceea ce privește capacitățile aviației navale.

Avioanele de luptă ale US Navy sunt deja o forță de luat în calcul. F-35C – care a intrat în serviciu în 2019 – este cel mai avansat avion de luptă al Marinei, dar rămâne și primul și singurul avion stealth de luptă cu rază lungă de acțiune din lume conceput în mod explicit pentru operarea pe portavion.

Avion de tip F-35C aterizând pe portavionul american USS Carl Vinson. Foto: U.S. Navy

În contrast puternic, capabilitățile aviației navale chineze încă sunt din urmă. Singurul său avion de luptă bazat pe portavion este în prezent J-15, o aeronavă de generația a patra care a intrat în funcțiune în urmă cu peste un deceniu. În timp ce J-15 a fost utilizat în mod semnificativ, greutatea, încărcarea generată de combustibil și gama de misiuni îi limitează eficiența în comparație cu omologii săi americani.

Cu toate acestea, China a început recent să testeze o variantă navală a avionului de luptă avansat J-35, o aeronavă de generația a cincea care promite capacități radar îmbunătățite și semnătură radar redusă.

Avionul a fost inițial conceput pentru a fi utilizat cu portavionul Fujian, iar apariția sa pe Liaoning, care folosește o rampă de lansare înclinată, indică faptul că J-35 ar putea fi operat și de pe portavioanele mai vechi ale Chinei.

Punerea în funcțiune a J-35 nu este însă așteptată până la începutul anilor 2030, ceea ce indică faptul că China va rămâne mult timp la nivelul generației a cincea. Până când China va desfășura J-35 în număr semnificativ, U.S. Navy va fi probabil pe punctul de a introduce F/A-XX-ul, cum este deocamdată cunoscut, de generația a șasea.

 

Semnificația aeronavelor asupra impunerii în Indo-Pacific

 

Decalajul generațional dintre avioanele de luptă din SUA și China va avea implicații profunde asupra dinamicii puterii navale, în special în regiunea Indo-Pacific, unde ambele națiuni se luptă pentru influență.

Desfășurarea unui avion de luptă de generația a șasea ar oferi Statelor Unite un avantaj decisiv în zone strategice cheie precum Marea Chinei de Sud și strâmtoarea Taiwan, regiuni în care China și-a sporit constant prezența militară.

Saltul tehnologic anticipat al Marinei SUA i-ar putea permite să depășească până la descurajare avioanele de luptă ale Chinei, asigurând în același timp superioritatea aeriană într-un posibil conflict.

În plus, aeronavele de generația a șasea nu sunt doar un răspuns la progresele Chinei, ci o parte a unei strategii mai ample de a asigura viitorul armatei americane într-o eră a schimbărilor tehnologice rapide.

Statele Unite intenționează să dezvolte o forță aeriană echipată adecvat pentru a aborda amenințările viitoare caracterizate de încorporarea AI, a dronelor și sistemelor de arme avansate.

Capacitatea de a opera în medii extrem de contestate, cum ar fi zonele A2/AD, va fi critică pentru menținerea dominației navale a SUA într-o lume din ce în ce mai multipolară.

Cu toate acestea, U.S. Navy se confruntă cu provocările sale bugetare. La începutul acestui an, Marina a amânat investiții de aproximativ 1 miliard de dolari pentru F/A-XX pentru a acorda prioritate cerințelor de pregătire imediată și există posibilitatea ca în Congresul SUA să se impună reduceri suplimentare la bugetul programului.

Limitările bugetare și constrângerile financiare specifice ar putea întârzia introducerea avionului de luptă de generația a șasea. În pofida acestor obstacole și chiar a existenței unor critici care susțin că nu este neapărat necesară o aeronavă complet nouă și avansată, accentul putând fi pus pe optimizarea performanțelor aeronavei existente F-35C, pozițiile înalților oficiali ai US Navy sugerează că dezvoltarea unui nou avion de luptă cu echipaj rămâne o prioritate ridicată.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Noul AbramsX divide America: Un tanc de luptă tehnologizat cu AI cum nu s-a mai văzut vreodată sau un coșmar pentru SUA?
Rheinmetall vrea să implice Automecanica Moreni în construcția de mașini de luptă Lynx și în modernizarea Gheparzilor Armatei României
România pregătește cadrul legislativ pentru programul de F-35 și explică de ce nu a existat o altă opțiune în afară de F-35 americane
Mândria industriei ucrainene de apărare: Tancul T-84 Oplot își face debutul în apărarea regiunii Harkov (Foto)
Statele Unite au refuzat să aprobe vânzarea de rachete PrSM și GMLRS ER către Norvegia: Decizia rămâne fără o justificare clară
Rușii vor avea probleme cu F-16 ucrainene. SUA au pus pe F-uri cea mai avansată bază de date de război electronic: „Dacă nu noi, atunci cine?”
În plin război industria Ucrainei reușește o performanță majoră: Prima rachetă balistică ucraineană a fost testată cu succes
O posibilă retragere a Marii Britanii din programul american F-35: Ce implicaţii de securitate ar avea o astfel de decizie şi de ce contează proiectul Tempest?
Croația intenționează să cumpere sisteme de artilerie americane M142 HIMARS și tancuri Leopard 2A8
Armata SUA obține 322 milioane de dolari pentru producția mult aşteptatului blindat M10 Booker
Cine a păcălit Rusia cu tancuri şi sisteme de rachete gonflabile propune să vândă Ucrainei ''false avioane F-16'' (Foto/Video)
Ucraina are o nouă ''armă misterioasă'' care a fost deja utilizată pentru a-i lovi pe ruşi - un hibrid între o dronă și o rachetă
Ucraina a primit cel mai bun tanc american, dar fără cele mai bune sisteme de protecţie: ''Abrams-ul ucrainean'' a fost adaptat condiţiilor frontului
S-a deschis primul centru de producție pentru Redback, în afara Asiei. În Europa, România poate fi al doilea centru din lume unde se produc mașinile de luptă Redback
Rachete aer-aer AIM-120 AMRAAM pentru escadrilele de F-16 ale României. SUA au aprobat achiziția României de AIM-120
Moscova avertizează Turcia să nu urmeze politica occidentală de furnizare de arme pentru Ucraina
F-22, considerat de mulți cel mai performant avion de luptă, e de acum și mai letal. SUA testează tehnologii de generația a 6-a pe Raptor
Copiind modelul Rusiei, Armata Transnistriei a început să echipeze flota sa de tancuri cu sisteme anti-dronă
Rușii se laudă cu o „navă minune” care în caz de răzoi va face ca orice submarin american din clasa Virginia să fie o „muscă pe sticlă” pentru Rusia
Rușii au prezentat Octavis, prima stație pentru drone subacvatice care elimină nava-mamă. Conceptul revoluționar ar face dronele și mai letale
Armata ucraineană vrea să transfere dronelor cât mai mult din povara luptei directe: Sistemele fără pilot au devenit o prioritate
De ce a ales Bulgaria să achiziționeze sistemul IRIS-T SLM în locul MIM-104 Patriot, alese și de România? Decizia s-a luat fulgerător
Israelul își construiește o aviație militară imbatabilă. Contract gigant pentru noile avioane F-15EX, dar într-o versiune personalizată pentru Israel
Rusia face presiuni asupra unor țărilor să oprească vânzările de arme din perioada sovietică către Ucraina: Vizate sunt statele ,,neprietenoase'' din Europa
Turcia nu crede că prietenia cu Rusia e incompatibilă cu NATO. Turcii vor să revină în programul F-35 și să achiziționeze avioane Eurofighter
Iranul prezintă drone cu rază lungă de acțiune la un eveniment organizat în Rusia
Rusia a încheiat cu industria autohtonă contracte pentru achiziții de armament în valoare de aproape 5 miliarde de euro
Bizonul revitalizat intră în faza finală de omologare. Versiunea M1R dezvoltată de industria românească e cea mai nouă a tancului TR-85
De ce visul Rusiei de a deține portavioane s-a terminat mereu cu dezastre. Amiral Kuznețov ruginește, dar rușii visau la 15 nave, mult peste SUA
Compania bulgară Samel-90 a lansat o linie de producție pentru drona kamikaze autohtonă “Samjet”

Ştiri Recomandate

România cumpără nave noi: Două OPV-uri cu caracteristici apropiate de corvete și trei fregate. Programele, o prioritate pentru Marină
Tanc coreean de luptă K2 Panther, produs de Hyundai Rotem și testat în România. Photo source: Excelența Sa Kap-soo Rim, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea la București
EXCLUSIV
Corespondență din Coreea: Tancuri K2 pentru România. Care este stadiul discuțiilor și când ar putea fi semnat contractul pentru K2
Iranul a susţinut că „20 de avioane de luptă F-35 aflate la sol au fost distruse” în baza Nevatim: Imaginile din satelit arată contrariul
Estonia nu poate achiziționa un sistem american Patriot în următorii 10 sau 15 ani: Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare
Lituania dorește să cumpere până la 100 de tancuri Leopard 2A8: Plan pentru formarea unui batalion de tancuri lituanian care să fie pe deplin interoperabil cu forțele germane
Schema ”Șor”: Cu 15 milioane de dolari, Rusia a cumpărat 10% din voturi. Moldova blochează site-urile rusești; trei candidați ar putea fi excluși din cursa electorală
România, în meniul propagandei ruse: Dacă Israelul poate ataca, noi putem ataca România, Țările Baltice sau Polonia
SUA au oprit planurile FSB care încerca să spioneze serverele instituțiilor americane, printre care Pentagonul și Departamentul de Stat
Noile lovituri israeliene de lângă Beirut l-au vizat pe succesorul lui Nasrallah
Componentele occidentale continuă să fie folosite pentru fabricarea armelor rusești. Moscova le procură, în special, prin intermediul companiilor chineze
Doborârea dronelor rusești deasupra Poloniei sau României este exclusă. Vrem să evităm războiul, precizează SUA
SUA vor domina în continuare oceanele lumii: Americanii au o generație avans în fața Chinei în domeniul aviației navale
A început în România, la Galați, construcția unui portavion pentru drone. Nava nu a fost însă comandată pentru Marina română
Israelul poate alege dintr-o vastă "bancă de ținte" cum să răspundă atacului iranian
Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord
O nouă reuşita pentru industria poloneză de apărare: Compania WB Electronics, acord semnat cu Hanwha Aerospace pentru producția de rachete CGR-080 de calibru 239 mm
Rușii au confirmat oficial preluarea controlului asupra orașului Vuhledar: Poziția sa la intersecția liniilor frontului îl face important pentru aprovizionarea trupelor ruse
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Noul Secretar General al NATO explică de ce Ucraina va fi prioritatea sa principală: Securitatea voastră contează pentru scuritatea noastră
Ucraina a folosit rachete ATACMS pentru a lovi un radar rusesc Nebo-M. Rusia dispune de numai 10 radare de acest tip
Vehiculele blindate de ultimă generație Rila 8x8 ar urma să fie produse în Bulgaria. Compania International Armored Group a deschis o nouă fabrică la Burgas
Învață Armata SUA suficient din războiul purtat de Rusia în Ucraina? Analiștii militari americani studiază experiența forțelor armate ucrainene, dar nu atât de amănunţit
SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează
Apărare antiaeriană mobilă / Armata Ucrainei
EXCLUSIV
Nou atac rusesc de amploare cu peste 100 de drone Shahed. Rusia urmărește să obosească apărarea ucraineană și să consume stocurile de muniție antiaeriană ale Kievului
Cehia ridică ștacheta: Acord major cu Ucraina pentru producția de muniție NATO. Primele obuze, livrate în 2025
Compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune autonomă a obuzierului K9 Thunder pentru atacuri rapide strategice pe distanțe lungi
Impactul Inteligenței Artificiale în industria de casino online
Premierul României merge vineri în R. Moldova. Întrevederi cu Maia Sandu, premierul Dorin Recean și șeful legislativului Igor Grosu
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Israelul are o șansă unică de a distruge proiectul nuclear al Teheranului? Expert: Capacitatea Iranului de a intercepta atacurile Israelului, „aproape de zero”
Ambasadorul Republicii Coreea: România va deveni Hub Regional de Apărare pentru Hanwha Aerospace
SUA refuză să dea Israelului mână liberă. America se opune ca aviația militară a Israelului să lovească facilitățile nucleare din Iran
pixel