Menţionând un raport al serviciilor secrete americane, două surse afirmă pentru CNBC că Rusia a testat din nou cu succes racheta hipersonică 3M22 Tsirkon, cunoscuta si ca 3M22 Zircon (Cod NATO : SS-N-33 ). Efectuat pe 10 decembrie, acest test ar fi al cincilea din 2015 încoace al acestei rachete ce ar urma să fie instalată pe noua generaţie de submarine nucleare, clasa Husky.
Testul ar fi fost efectuat cu succes pe 10 decembrie, racheta atingând o viteză maximă de Mach 8.
,,Ceea ce observăm în particular la această armă este că rușii au proiectat-o pentru a avea o capacitate cu dublă utilizare – poate fi folosită împotriva unei ținte aflate la sol, precum și pentru o doborî o țintă navală", a declarat una dintre surse pentru CNBC.
Sursele citate au mai menționat că, potrivit informațiilor din raportul la care au avut acces, intrarea pe linia de producție a rachetei Tsirkon/ Zircon este planificată pentru 2021 şi să intre în dotarea armatei ruse în 2022.
La scurt timp, după apariţia acestor informaţii la postul american de televiziune CNBC, agenţia rusă de ştiri TASS a transmis, citând o sursă din industria de apărare că până acum s-ar fi făcut 10 teste ale rachetei Tsirkon.
,,În ansamblu, mai mult de zece teste au fost efectuate împotriva țintelor pe mare la o distanță de câteva sute de kilometri", a declarant, potrivit TASS, o sursă anonimă.
Agenţia rusă de ştiri a ţinut să precizeze că informaţiile nu o fost confirmate până în prezent de nicio sursă oficială.
Racheta este dezvoltată de „NPO Maşinostroienia“, biroul de proiectare a rachetelor din Reutovo, care a realizat mai multe arme balistice din arsenalul armatei ruse. Zircon utilizează tehnologia Scramjet care combină combustibilul cu aerul pentru a fi proiectată cu o viteză supersonică. Ceea ce înseamnă că racheta poate traversa 244 de kilometri în 2,5 minute si are o raza de aproximativ 400 de kilometri.
Americanii dezvoltă un plan prin care să implementeze sistem de armament cu laser pentru avioanele aflate sub comanda US Air Force. Printre ele se numără și avioanele din generația a V-a, F-35.
Coreea de Sud a publicat un videoclip în care este prezentat un avion de generația a V-a, F-35A, care distruge cel mai nou sistem de rachete din Coreea de Nord, transmite defence blog.
Cu ocazia recentului summit de la Paris, în format Normadia, unde s-a discutat problema Ucrainei, a regiunilor separatiste și a Crimeei, președintele Vladimir Putin a fost însoțit aproape în permanență de o echipă de protecție formată din șase persoane. Aceștia au intrat și la toaletă împreună cu președintele Rusiei, transmite paginaderusia.
O nouă serie de psihologi recruţi ai Armatei Române au depus vineri, jurământul de credinţă faţă de ţară la Centrul de Perfecţionare pentru Geniu şi EOD "Panait Donici" din Râmnic, anunță Agerpres.
Două elicoptere Mi-17 ale Forțelor Aeriene Burkina Faso (FABF) vor fi recondiționate la LOM Praha din orașul Kbely situat la câțiva kilometri de orașul Praga, transmite Jane.
Forțele rebelilor houthi de apărare aeriană au doborât un vehicul aerian fără pilot (UAV) aparținând coaliției militare conduse de Arabia Saudită care zbura peste orașul Jizan în sud-vestul Arabiei Saudite, au declarat vineri surse locale, transmite agenția iraniană de știri Tasnim.
Parlamentarii americani doresc o supraveghere suplimentară a planurilor Pentagonului de a dezvolta rachete cu rază intermediară, lansate la sol și sunt pregătiți să împiedice departamentul să procure și chiar să dezvolte aceste arme, transmite Jane.
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, transmite Novini, citat de Rador.