Tancurile poloneze PT-91 Twardy luptă în adâncimea teritoriului rus. Polonia, un exemplu de urmat pentru țările care încă ezită să lase Ucraina să se apere
E greu de crezut, dar chiar și azi, la aproape o lună de la operațiunea Kursk, intrarea Armatei Ucrainei pe teritoriul Rusiei, există multe state europene care ezită să dea undă verde ucrainenilor să folosească împotriva țintelor militare din Rusia echipament militar livrat de țările respective.
Ucrainenii solicită intens acest lucru, inclusiv dintr-un motiv strategic: Forțele de apărare ucrainene nu au nici resurse, și nici capacitatea de a avansa mai mult în interiorul Rusiei ori de a stabiliza acolo un front. Asta în contextul în care în Donbas, pe direcția Prokrovsk, situația e cu adevărat dramatică pentru forțele de apărare ucrainene.
Acesta a fost și unul din subiectele pe care DefenseRomania le-a abordat în Polonia. La invitația părții poloneze, cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București, publicația noastră s-a deplasat în Polonia unde au avut loc mai multe întrevederi cu reprezentanți și oficiali polonezi din cadrul Ministerului de Externe de la Varșovia și Biroului de Securitate Naţională a Președinției Poloniei.
Totodată, oficiali ai MAE polonez s-au arătat sceptici că în cazul în care ucrainenii ar cuceri centrala nucleară de la Kursk, ea ar putea fi folosită ca monedă de schimb pentru centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub ocupație rusă.
Tocmai și din cauza faptului că operațiunea Kursk nu poate fi prelungită la nesfârșit, din lipsă de resurse și capabilități militare, Kievul a cerut în repetate rânduri Occidentului să dea „undă verde” pentru a putea lovi cu rachete cu rază lungă de acțiune ținte din Rusia. Ministrul Apărării de la Kiev a confirmat că a prezentat Washingtonului o listă cu ținte militare din Rusia care ar trebui lovite de ucraineni, ținte ce reprezintă puncte logistice sau aerodromuri militare de unde ocupantul lovește intens Ucraina de mai bine de doi ani și jumătate.
Însă SUA și Ucraina se contrazic pe țintele rusești pe care ATACMS le-ar putea lovi. Cu alte cuvinte cele care ar intra în raza de acțiune a rachetelor americane.
Dacă SUA are o poziție ambiguă, uneori ezitantă și în funcție de evoluția din teren, Italia se opune categoric și nu permite ca armele furnizate Kievului să fie folosite pe teritoriul Federației Ruse.
Polonia, un exemplu de urmat pentru statele care ezită, la aproape o lună de la Operațiunea Kursk: Tancurile poloneze PT-91 Twardy luptă pe teritoriul Rusiei
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
În cadrul unei discuții cu oficiali ai Biroului de Securitate Naţională a Președinției Poloniei, una din temele abordate a fost intrarea Armatei Ucrainei în Kursk. Ne-a interesat poziția Poloniei cu privire la folosirea de armament polonez în teritoriul rus.
Ca o paranteză, amintim că Polonia a unul din principalii donatori de tehnică militară către Ucraina. De la tancuri, la sisteme antiaeriene și antitanc, până la avioane MiG-29, polonezii au donat aproape în totalitate tehnica sovietică Ucrainei.
Iar la Biroul de Securitate Naţională a Președinției Poloniei, un înalt oficial polonez a confirmat că Varșovia nu se opune sub nicio formă ca Ucraina să se apere în fața agresiunii ruse, chiar și lovind ținte din Rusia.
Mai mult, potrivit acestuia, tancuri de producție poloneză de tip PT-91 Twardy, operate de ucraineni, au intrat și luptă în Kursk, în interiorul Rusiei.
Oficialul polonez a adăugat că echipamentul donat Ucrainei nu mai e al Poloniei iar singurii care decid cum să îl folosească, și unde să îl folosească, sunt ucrainenii.
O poziție corectă ce ar trebui să fie o lecție pentru multe state care încă ezită.
Amintim că încă de anul trecut Polonia anunțase că suplimentează cu încă 60 de tancuri poloneze PT-91 asistența militară pentru Ucraina.
De la începutul războiului rus împotriva Ucrainei, Polonia a mai donat Kievului un număr neprecizat de tancuri PT-91 - ce se apropie însă de 100 -, plus cel puţin 250 de tancuri T-72. PT-91 Twardy e de fapt versiunea poloneză a T-72 sovietic.
Exemplul Poloniei ar trebui urmat și de statele care încă ezită. Un caz aparte e Germania, principalul furnizor european de armament pentru Ucraina: Tancuri de producție germană Leopard se află și ele în Rusia, o ironie a istoriei la mai bine de opt decenii de la evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, dar Berlinul refuză cu încăpățânare, de luni bune, să livreze Ucrainei atât de necesarele rachete cu rază lungă de acțiune Taurus.
Câteva detalii despre tancurile poloneze PT-91 Twardy care luptă azi în interiorul Rusiei, o versiune poloneză a sovieticelor T-72
Tanc polonez PT-91 Twardy. Photo source: Ministerul Apărării din Varșovia
PT-91 Twardy este un tanc principal de luptă fabricat în Polonia - o îmbunătățire a modelului T-72M1 (o variantă de export a tancului sovietic T-72 fabricată sub licență în Polonia) Primele prototipuri au fost fabricate în 1993 - versiunea de bază a fost produsă în seria la uzina Bumar-Labedy până în 2002.
РТ-91 are sisteme moderne de control al focului și de comunicații. Protecția tancului și a echipajului este îmbunătățită. Tancul este echipat cu un motor diesel PZL-Wola S-12U de 850 CP produs de industria poloneză de apărare.
O atenție deosebită trebuie acordată armurii reactive ERAWA. Partea din față a carenei și turelei tancului PT-91 Twardy este acoperită cu 400 de blocuri de protecție ERAWA. Se spune că sistemul de protecție ERAWA crește nivelul de protecţie pentru tancul PT-91 Twardy cu 30-70%, în funcție de tipul de proiectil folosit de inamic.
CITEȘTE ȘI: De ce e aproape imposibil pentru avioanele F-16 ale Poloniei să doboare rachete rusești. O chichiță legală, în timp ce rușii ne testează aproape zilnic
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News