Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO.
Ucrainenii solicită intens acest lucru, inclusiv dintr-un motiv strategic: Forțele de apărare ucrainene nu au nici resurse, și nici capacitatea de a avansa mai mult în interiorul Rusiei ori de a stabiliza acolo un front. Asta în contextul în care în Donbas, pe direcția Prokrovsk, situația e cu adevărat dramatică pentru forțele de apărare ucrainene.
Acesta a fost și unul din subiectele pe care DefenseRomania le-a abordat în Polonia. La invitația părții poloneze, cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București, publicația noastră s-a deplasat în Polonia unde au avut loc mai multe întrevederi cu reprezentanți și oficiali polonezi din cadrul Ministerului de Externe de la Varșovia și Biroului de Securitate Naţională a Președinției Poloniei.
Totodată, oficiali ai MAE polonez s-au arătat sceptici că în cazul în care ucrainenii ar cuceri centrala nucleară de la Kursk, ea ar putea fi folosită ca monedă de schimb pentru centrala nucleară din Zaporojie, aflată sub ocupație rusă.
Tocmai și din cauza faptului că operațiunea Kursk nu poate fi prelungită la nesfârșit, din lipsă de resurse și capabilități militare, Kievul a cerut în repetate rânduri Occidentului să dea „undă verde” pentru a putea lovi cu rachete cu rază lungă de acțiune ținte din Rusia. Ministrul Apărării de la Kiev a confirmat că a prezentat Washingtonului o listă cu ținte militare din Rusia care ar trebui lovite de ucraineni, ținte ce reprezintă puncte logistice sau aerodromuri militare de unde ocupantul lovește intens Ucraina de mai bine de doi ani și jumătate.
Însă SUA și Ucraina se contrazic pe țintele rusești pe care ATACMS le-ar putea lovi. Cu alte cuvinte cele care ar intra în raza de acțiune a rachetelor americane.
Dacă SUA are o poziție ambiguă, uneori ezitantă și în funcție de evoluția din teren, Italia se opune categoric și nu permite ca armele furnizate Kievului să fie folosite pe teritoriul Federației Ruse.
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
În cadrul unei discuții cu oficiali ai Biroului de Securitate Naţională a Președinției Poloniei, una din temele abordate a fost intrarea Armatei Ucrainei în Kursk. Ne-a interesat poziția Poloniei cu privire la folosirea de armament polonez în teritoriul rus.
Ca o paranteză, amintim că Polonia a unul din principalii donatori de tehnică militară către Ucraina. De la tancuri, la sisteme antiaeriene și antitanc, până la avioane MiG-29, polonezii au donat aproape în totalitate tehnica sovietică Ucrainei.
Iar la Biroul de Securitate Naţională a Președinției Poloniei, un înalt oficial polonez a confirmat că Varșovia nu se opune sub nicio formă ca Ucraina să se apere în fața agresiunii ruse, chiar și lovind ținte din Rusia.
Mai mult, potrivit acestuia, tancuri de producție poloneză de tip PT-91 Twardy, operate de ucraineni, au intrat și luptă în Kursk, în interiorul Rusiei.
Oficialul polonez a adăugat că echipamentul donat Ucrainei nu mai e al Poloniei iar singurii care decid cum să îl folosească, și unde să îl folosească, sunt ucrainenii.
O poziție corectă ce ar trebui să fie o lecție pentru multe state care încă ezită.
Amintim că încă de anul trecut Polonia anunțase că suplimentează cu încă 60 de tancuri poloneze PT-91 asistența militară pentru Ucraina.
De la începutul războiului rus împotriva Ucrainei, Polonia a mai donat Kievului un număr neprecizat de tancuri PT-91 - ce se apropie însă de 100 -, plus cel puţin 250 de tancuri T-72. PT-91 Twardy e de fapt versiunea poloneză a T-72 sovietic.
Exemplul Poloniei ar trebui urmat și de statele care încă ezită. Un caz aparte e Germania, principalul furnizor european de armament pentru Ucraina: Tancuri de producție germană Leopard se află și ele în Rusia, o ironie a istoriei la mai bine de opt decenii de la evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial, dar Berlinul refuză cu încăpățânare, de luni bune, să livreze Ucrainei atât de necesarele rachete cu rază lungă de acțiune Taurus.
Tanc polonez PT-91 Twardy. Photo source: Ministerul Apărării din Varșovia
PT-91 Twardy este un tanc principal de luptă fabricat în Polonia - o îmbunătățire a modelului T-72M1 (o variantă de export a tancului sovietic T-72 fabricată sub licență în Polonia) Primele prototipuri au fost fabricate în 1993 - versiunea de bază a fost produsă în seria la uzina Bumar-Labedy până în 2002.
РТ-91 are sisteme moderne de control al focului și de comunicații. Protecția tancului și a echipajului este îmbunătățită. Tancul este echipat cu un motor diesel PZL-Wola S-12U de 850 CP produs de industria poloneză de apărare.
O atenție deosebită trebuie acordată armurii reactive ERAWA. Partea din față a carenei și turelei tancului PT-91 Twardy este acoperită cu 400 de blocuri de protecție ERAWA. Se spune că sistemul de protecție ERAWA crește nivelul de protecţie pentru tancul PT-91 Twardy cu 30-70%, în funcție de tipul de proiectil folosit de inamic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Uzina de Produse Speciale (USP) Dragomirești a semnat un document cu gigantul american General Dynamics în vederea realizării unui proces de modernizare pentru ca uzina românească să producă muniție de calibru mare la standarde NATO.
Angel Tîlvăr: „Prin transfer de tehnologie din țări avansate în domeniul producției de armament de ultimă generație, precum R. Coreea, contribuim la dezvoltarea industriei naționale de apărare.” Ministrul Apărării a participat azi la expoziția BSDA 2024, unde a avut o întrevedere cu înalți reprezentanți din industria de apărare din Coreea.
Tehnica militară românească e foarte prezentă pe frontul din Ucraina. În ciuda politicii de la București care a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina, numeroase imagini video cu tehnică românească pe front au apărut în ultimii doi ani. Un reportaj special e dedicat lansatoarelor românești APR-40 de 122 mm.
Hanwha Aerospace prezintă o serie de capabilități avansate de apărare la BSDA 2024, care are loc în România, în perioada 22-24 mai.
Hanwha Aerospace a organizat la București pe 17 Mai - Ziua Industriei, cu angajamentul deplin de a promova colaborarea cu industriile locale. Hanwha Aerospace intenționează să maximizeze beneficiile economice pentru industriile românești prin producție la nivel local, transferul de tehnologie, crearea de locuri de muncă și localizarea MRO (Maintenance Repairs Operations).
Armata iordaniană a anunțat duminică lansarea exercițiului militar multinațional "Eager Lion", la care participă forțe terestre, maritime și aeriene din 33 de țări arabe și străine care vor executa operații de combatere a terorismului și a amenințărilor cu drone și arme de distrugere în masă.
Gigantului israelian Elbit Systems i-a fost acordat un contract pentru implementarea sistemului de protecție activă Iron Fist pe cea mai modernă versiune a mașinii de luptă Bradley americană. Despre acest lucru a scris și publicația noastră în urmă cu doar câteva zile.
Apariția recentă pe câmpul de luptă din Ucraina a unui tanc rusesc cu protecție integrală împotriva dronelor, în asaltul asupra localității Krasnogorovka de pe direcția Maryinsky, nu a trecut neobservată. Acum, un alt tanc cu protecție integrală a apărut pe una dintre direcțiile de pe linia frontului.
România se află în faza finală a licitației privind achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder sau Tunetul, așa cum promovează obuzierele cei de la Hanwha pe piața românească.
Germania și Franța au oficializat acordul privind dezvoltarea Eurotankului, program cunoscut oficial sub denumirea de MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System).
Este un fake-news. Tancurile americane Abrams arată perfect pe câmpul de luptă. Ucraina nu le va ascunde.
În pofida zvonurilor apărute în ultimele zile, forțele ucrainene spun că echipamentul ucrainean se află în zona linie de contact.
Reconfigurarea traseului: Tancurile americane Abrams au fost retrase momentan de pe frontul din Ucraina, iar acest lucru arată că statele occidentale care ajută Ucraina să se apere în fața ocupantului rus sunt departe să fi învățat o lecție fundamentală a acestui război de agresiune.
România intenționează să încheie în acest an procedura achiziției de obuziere pe șenile, procesul de selecție fiind pe ultima sută de metri.
Suedia confirmă că va trimite Letonia un batalion mecanizat de dimensiuni reduse.
În 2024, Ministerul Apărării are cel mai mare buget din ultimii 30 de ani - peste 95 miliarde de lei. Minimum 20% din aceste fonduri sunt obligatoriu alocate cumpărării echipamentelor noi, însă, potrivit oficialilor Armatei, procentul se va duce spre 30-35% - practic, cam 6,5 miliarde de euro.
Coreea de Sud se profilează unul dintre partenerii importanți ai României, în ceea ce privește cooperarea la nivel de industrie de apărare.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 19.04.2024, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, că Regiunea Militară Leningrad, reînființată recent în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a fost întărită cu noi formațiuni militare.
O delegatie a industriei de apărare din România participă în perioada 17-20.04.2024 la a VI-a editie a expoziției ICDDA 2024 (Industrial Cooperation Days in Defense and Aerospace organizată la Ankara.
Potrivit presei din Azerbaidjan, Rusia a început să-și retragă contingentul de menținere a păcii de pe teritoriul Nagorno-Karabah. Primele coloane de vehicule blindate rusești au părăsit deja regiunea.
Compania franceză Texelis a prezentat în România informații despre produsul Celeris, ca potențială soluție inclusiv pentru înzestrarea Armatei României cu blindate 4x4.
Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei acum zece ani, în martie 2014, a intrat în februarie 2022 într-o fază de escaladare fără precedent care ne-a arătat în urma invaziei ruse un mixt între tehnologii emergente și război clasic.
România ar urma să efectueze teste în teren și de tragere cu tancul sud-coreean K2 Black Panther, în vederea unei achiziții militare importante. Această menţiune apare într-o postare recentă publicată pe contul X al lui @mason_8718 pe 5 aprilie, subliniind angajamentul României de a-și moderniza semnificativ forțele blindate. Testele, programate să înceapă la 10 mai 2024, vor fi urmărite îndeaproape de o delegație de înalți oficiali militari, reprezentanți guvernamentali și directori de companii atât din Coreea de Sud, cât și din România.
Nave americane traversează Atlanticul având la bord tehnică militară pentru exercițiul DEFENDER 24.
Pe 4 aprilie, trupele ruse de pe front au pierdut cel mai mare număr de transportoare blindate din octombrie 2023 când au lansat ofensiva pentru ocuparea Avdiivka. Statul Major General (SMG) ucrainean a raportat în dimineața de vineri că forțele sale armate au distrus 73 de vehicule blindate rusești (transportoare de trupe, mașini de luptă ale infanteriei, MT-LAB etc.).
Ucraina utilizează diferite tipuri de obuziere autopropulsate, șenilate sau remorcate de 155 mm oferite de la aliații ei din Occident, dar și obuziere sovietice de 152 mm donate de la statele aliate care au fost în sfera de influență a URSS.
Dezvoltatorii ucraineni au construit un nou tip de robot kamikaze la sol Ratel S.
Militari din Republica Moldova, România și SUA desfășoară, în perioada 1-19 aprilie, exerciții comune JCET-2024 (Joint Combined Exchange Training) în Republica Moldova, a anunțat armata Republicii Moldova. Scopul exercițiilor, care se vor desfășura în bazele militare moldovenești, este organizat cu scopul de a face schimb de experiență și de a spori interoperabilitatea între cele trei armate.
Ministrul Afacerilor Externe Jan Lipavsky a declarat că Republica Cehă consideră realist să furnizeze Ucrainei 1,5 milioane de obuze de artilerie, ca parte a inițiativei sale privind muniția.
Japonezii retrag din serviciu într-un final bătrânele tancuri Type 74 și, nu puține sunt vocile în Ucraina, care se întreabă dacă nu cumva „ultimii samurai” retrași ar putea ajunge la forțele de apărare ucrainene în contextul în care Japonia devine tot mai activă în ceea ce privește ajutarea Ucrainei.
Aviația militară a Israelului zboară deasupra Beirutului, capitala Libanului, chiar în momentul în care Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, susține un discurs.
China reprezintă cea mai mare provocare din istoria Statelor Unite, chiar mai semnificativă decât Războiul Rece, a declarat miercuri Kurt Campbell, numărul doi în ierarhia diplomației americane. El a îndemnat Uniunea Europeană să adopte o atitudine mai fermă față de China, relatează Agerpres și France Presse.
După ce „operațiunea militară specială” de cucerire a Kievului s-a transformat într-un adevărat război de uzură în tranșee ce se întinde deja de aproape trei ani, pierderile înregistrate de ambele părți sunt uriașe. Nu doar în număr de victime ci și în tehnică pierdută.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care are pe agendă subiecte precum războiul din Ucraina şi înzestrarea Armatei, a început joi, la Palatul Cotroceni, şi este prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.
Fostul șef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, generalul Igor Gorgan, a fost acuzat de presupuse acte de spionaj în favoarea Rusiei, informează agențiile Agerore și EFE, dar și presa din Moldova.
Într-un raport prezentat pe 19.09.2024, Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului pentru Ucraina (HRMMU) a apreciat că atacurile aeriene sistematice ale Rusiei asupra rețelei energetice a Ucrainei reprezintă, probabil, o încălcare a dreptului internațional umanitar.
Zonele din nordul Siriei sunt martorele unor tensiuni de securitate între forțele turce și facțiunea Brigada Suqur Al-Shamal, condusă de Hassan Khairiya. Motivul tensiunii se datorează faptului că partea turcă a emis recent ordine de dizolvare a facțiunii din cadrul așa-numitei Armate Naționale și de a preda sectoarele acesteia Brigăzii de Grăniceri și Poliției Militare.
Bărci de asalt care vor fi utilizate de ucraineni și donate de Suedia au ajuns în România. Țara noastră va asigura sprijinul logistic privind antrenarea ucrainenilor. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a propus Parlamentului intrarea României în Coaliția pentru capabilități maritime dezvoltată sub egida Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG).
Germania a înmânat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar , care include tancuri Leopard 1 A5, vehicule de teren cu șenile Bandvagn 206, tunuri antiaeriene Gepard și muniție de 155 mm, a informat Interfax-Ucraina joi, 19 septembrie, citând date de la guvernul german.
Muniția de artilerie indiană ajunge în Ucraina prin Italia și Republica Cehă, iar transferul se desfășoară de cel puțin un an, relatează oficiali europeni și indieni, citați de Reuters.
Ultimii doi ani au adus progrese semnificative în inovarea pe câmpul de luptă, cu implicații profunde asupra modului în care se desfășoară războiul modern. Cel mai nou document al Marinei SUA - ”Proiectul 33” - propune, printre altele, creșterea substanțială a numărului de drone maritime ce vor fi integrate în sistemul de luptă.
E.S. David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, în cadrul Budapest Forum 2024, a susținut un discurs manifest și extrem de sugestiv și îngrijorător cu privire la calea pe care Ungaria, stat membru UE și NATO a ales-o. Iar din păcate nu mai vorbim de „simple cuvinte” pe care Guvernul Orban le folosește, ci de acțiuni profund anti-europene și anti-americane care vor schimba inevitabil raportul de relație între Budapesta și aliați.
Armata chineză a difuzat un videoclip al evenimentului din 2022, ca parte a unui documentar militar de propagandă.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunţat miercuri că centrul de greutate al războiului "se deplasează spre nord", o referire la frontul cu organizaţia şiită libaneză Hezbollah.
Ulterior, armata israeliană a anunțat că a efectuat atacuri aeriene asupra sudului Libanului în timpul nopții. Ei au vizat locațiile infrastructurii Hezbollah și depozitele de arme.
Uniunea Europeană trebuie să accelereze întărirea apărării sale, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în următorii 6-8 ani, a afirmat candidatul pentru funcția de comisar european pentru apărare, într-un interviu acordat Reuters.
România a cerut pe 18 septembrie un răspuns „robust și coordonat” al NATO în cazul dronelor rusești care încalcă spațiul aerian aliat în timpul atacurilor împotriva Ucrainei. Vorbind la o reuniune a formatului București Nouă (B9), ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a cerut „aplicarea cât mai curând posibil a modelului rotativ de apărare aeriană și antirachetă integrată”.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 18.09.2024, Forțele Aeriene ale Marii Britanii au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre. La aceasta a participat un avion de cercetare radioelectronică RC-135W, care a fost sprijinit de un avion de vânătoare Typhoon și o aeronavă de realimentare în aer KC2.
Generalul Ismail Qaani, comandantul Forței Quds, unitatea specială a Gardienilor Revoluţiei Iraniene însărcinată cu operaţiile externe, a efectuat, marți, o vizită inopinată în capitala irakiană, Bagdad, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri cu lideri politici din Cadrul de Coordonare și liderii unor facţiuni armate irakiene sprijinite de Teheran.
Dronele ucrainene au țintit cu succes un depozit de arme din Toropets, în regiunea rusă Tver, în cursul nopții, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent la 18 septembrie.
Franța a anunțat o creștere a sprijinului militar acordat Ucrainei prin modernizarea unora dintre avioanele de luptă Mirage-2000-5 pe care s-a angajat să le livreze, după cum informează SudOuest. Aceste modificări vor conferi avioanelor capacități de atac la sol, marcând o schimbare față de rolul tradițional al Mirage-2000-5 de interceptor, care inițial nu includea utilizarea de muniții aer-sol.
În noaptea zilei de 17 septembrie, mai multe explozii au fost înregistrate de martori oculari locali în apropierea bazei aeriene ruse Engels, aflată la 750 km de Ucraina. Deși rapoartele oficiale nu au fost încă publicate, există probabilitatea unui atac cu dronă, deoarece presa rusă a relatat desfășurarea de misiuni de apărare aeriană, în regim de urgenţă, în regiunile Kursk și Bryansk în acea noapte.
Președintele României Klaus Iohannis a înștiințat Parlamentul că a aprobat dislocarea în țara noastră a unui contingent de Forțe navale pentru Operații Speciale (FOS) americane. Acestea vor contribui la securitatea țării noastre și vor lucra, coopera și antrena alături de FOS român.
De peste trei săptămâni, atacurile rusești cu drone explozive Shahed s-au intensificat la un nivel nemaiîntâlnit până acum în războiul ruso-ucrainean. Noaptea trecută, forțele ruse au lansat din nou peste 50 de UAV-uri Shahed asupra Ucrainei.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament aprobarea pentru achiziția unor vehicule amfibii de asalt americane de tip AAV-7. Potrivit documentului oficial consultat de DefenseRomania, e vorba de 44 de astfel de vehicule de asalt amfibii.
Invadarea Ucrainei de către Rusia este adesea menționată ca fiind primul război cu drone de amploare din lume. Dar ce înseamnă exact „războiul dronelor” în termeni practici și cum este purtat acest război?
Rusia a pregătit o facilitate militară pe insula Novaya Zemlya pentru noi teste nucleare. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu cu contraamiralul Andrei Sinitsin, șeful facilității de testare a armelor nucleare, realizat de presă rusă. În timpul interviului, oficialul rus a precizat că facilitatea este pe deplin pregătită pentru reluarea testelor nucleare, care nu au mai fost efectuate pe acest sit de la 24 octombrie 1990.
România are în vedere achiziția de elicoptere de atac și multirol în următorii ani, într-un program major pentru Forțele Terestre ce se va întinde și în deceniului următor. Una dintre propuneri este legendarul elicopter Black Hawk, produs de americanii de la Lockheed Martin în Polonia în cadrul companiei PZL Mielec, parte a Lockheed. Despre Black Hawk și propunerea pentru Armata României, DefenseRomania a discutat cu oficialii PZL Mielec.
În cursul nopții de 18.09.2024, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat cu drone un depozit de muniții din orașul Toropets (regiunea Tver).
Piloții Forțelor Aeriene ale SUA care termină programe de pregătire pe avioane T-38 Talon ar putea fi nevoiți să nu piloteze avioane de luptă, așa cum se așteptau, ci alte tipuri de aeronave inclusiv bombardiere.
Cotidianul american The Wall Street Journal a informat, în ediția din 17.09.2024, că numărul de ucraineni și ruși morți sau răniți în războiul care durează deja de doi ani și jumătate a ajuns la un million de persoane. Pierderile mari înregistrate de ambele părți crează nu numai probleme pe câmpul de luptă, ci provoacă și îngrijorări demografice.
Sute de pagere portabile au explodat aproape simultan marți în Liban și în unele părți ale Siriei, omorând cel puțin opt persoane, inclusiv membri ai organizației jihadiste Hezbollah și o fetiță, și rănind un ambasador iranian, au declarat oficiali ai guvernului și Hezbollah. Oficialii au arătat cu degetul spre Israel în ceea ce a părut a fi un atac complex, de la distanță, care a rănit mai mult de 2 700 de persoane într-un moment de creșterea tensiunilor de la granița cu Libanul.
Iranul a calificat drept "un act terorist şi o crimă în masă" explozia simultană a mii de pagere în mâinile unor membri ai grupării şiite Hezbollah din Liban, un aliat al Teheranului, care a provocat moartea a cel puţin nouă persoane, informează Agerpres și EFE.