Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tensiuni în Siria: Pentagonul se opune desfăşurării de sisteme Patriot în Turcia
29 feb, 14:09
Pentagonul poartă discuţii contradictorii cu Departamentul de Stat cu privire la posibilitatea de a satisface solicitarea Ankarei pentru o desfășurare temporară a sistemelor de rachete antiaeriene Patriot pe teritoriul Turciei, la granița cu Siria, precizează publicaţia Politico.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat este în contradicție cu Pentagonul, cu privire la solicitarea înaintată de Ankara către Statele Unite, privind desfăşurarea unor sisteme Patriot pe teritoriul Turciei pentru descurajarea forțelor armate siriene, susținute de aviația militară a Rusiei, au declarat pentru publicaţia Politico, sub protecţia anonimatului, mai multe persoane familiarizate cu această problemă.

James Jeffrey, emisarul american pentru Siria, a presat Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii să trimită sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Turcia, scopul fiind ajutarea armatei turce de a respinge atacurile armatei lui Bashar al-Assad în provincia siriană Idlib. Însă oficialii Pentagonului sunt îngrijorați de consecinţele pe care l-ar putea atrage o astfel de decizie pe care o consideră imprudentă.

Guvernul turc a solicitat săptămâna trecută ca SUA să implementeze sisteme de apărare aeriană Patriot pe granița de sud a Turciei.

Bloomberg a anunțat săptămâna trecută, citând un oficial de la Ankara, că Turcia a cerut Statelor Unite să implementeze două sisteme de apărare Patriot, împotriva rachetelor, „pentru a bloca orice atac viitor" ale forțelor regimului sirian susținute de Rusia.

Turcia, stat membru al NATO, a solicitat SUA să implementeze două baterii Patriot la granița sudică cu Siria. James Jeffrey, care în 2008-2010 a ocupat funcția de ambasador al SUA în Turcia, solicită Pentagonului să dea curs solicitării, precizează Politico citând una dintre sursele anonime.

Însă mai mulţi oficial ai Statului Major și ai biroului secretarul Apărării Mark Esper, se opun propunerii lui Jeffrey, potrivit oficialilor Departamentului de Stat și ai DoD și a altor două persoane care sunt familiarizate cu discuția. Oficialii apărării consideră că această mișcare ar constitui o greşeală și nu ar schimba calculele Rusiei şi Siriei în privinţa operaţiunii militare pe care o desfăşoară în provincia Idlib.

„Aceasta a fost și rămâne o idee proastă", a spus una dintre sursele citate de Politico.

Ştiri Recomandate

Coronavirus | Amelie de Montchalin: China şi Rusia nu trebuie să instrumentalizeze ajutoarele pe care le oferă
Linie telefonică TELVERDE destinată veteranilor și văduvelor de război
Exerciţii de luptă pe mare pentru întărirea capacităţii de reacţie a Forţelor Navale Române
Marina SUA, contract cu compania Raytheon pentru actualizarea programului de rachete Tomahawk
Serbia ar urma să vândă 282 de tancuri T-55 modernizate către Pakistan
Coronavirus | Panica se instaurează şi în Rusia. Guvernul lui Mişustin vrea carantină obligatorie
Coronavirus | Expert guvernamental american: În SUA, numărul cazurilor de infectare ar putea ajunge la câteva milioane
Coreea de Nord: Ultimul test cu rachete a fost un succes