Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tentativă de invazie în Caucaz. E.S. Sergey Minasyan: Armata azeră a pătruns adânc în teritoriul Armeniei folosind pozițiile din Nagorno-Karabakh
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasador extraordinar și plenipotențial al Republicii Armenia în România, a acordat publicației noastre un interviu despre evenimentele din sudul Caucazului.
Foto: Ministerul Apărării din Armenia
EXCLUSIV
Foto: Ministerul Apărării din Armenia

Vizita în Armenia a Președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi și sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru integritatea teritorială a Republicii Armenia, sunt o dovadă în plus a faptului că întreaga comunitate internațională trebuie să pună o mai mare presiune asupra Azerbaidjanului pentru încetarea focului, precizează E.S. Sergey Minasyan.

Înaltul diplomat armean a vorbit și despre incidentele de săptămâna trecută și a precizat că, folosindu-se de pozițiile din Nagorno-Karabakh și de sprijinul Turciei, forțele azere au pătruns adânc în teritoriul Armeniei. Amintim că atacul de săptămâna trecut al Azerbaidjanului a fost cel mai grav incident de la războiul din 2020 din Nagorno-Karabakh.

 

Folosindu-se de pozițiile din Nagorno-Karabakh și de sprijinul Turciei, Armata azeră a pătruns adânc în teritoriul Armeniei

 

Redăm integral interviul acordat publicației noastre de către Excelența Sa Sergey Minasyan, ambasador extraordinar și plenipotențial al Republicii Armenia în România:

DefenseRomania: În ultimile zile, situația de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan s-a agravat considerabil. Ce s-a întâmpat și care sunt consecințele acestor acțiuni?

E.S. Sergey Minasyan: Așa este, în noaptea dinspre 12 spre 13 septembrie a.c., forțele armate azere au început agresiunea la scară largă pe teritoriul suveran al Armeniei, folosind armanent greu, în special artilerie și drone de luptă. Urmare a agresiunii Azerbaidjanului, conform datelor oficiale ale părții armene, și-au pierdut viața și sunt declarate dispărute - 207 persoane, din care 5 din rândul civililor, mai bine de 300 de răniți (militari și civili) și 20 de prizonieri de război. Au fost strămutate forțat aproximativ 5000 de persoane, în rândul cărora erau și mulți copii.  Există dovezi incontestabile, inclusiv imagini video, care demonstrează că persoanele capturate, dar și cele ce și-au pierdut viața, inclusiv femei, au fost supuse torturii, tratamentelor inumane și chiar batjocoritoare. Toate aceste fapte reprezintă o încălcare flagrantă atât a dreptului internațional, a drepturilor omului, cât și a normelor de derulare a operațiunilor militare. 

Folosindu-se de pozițiile comode ocupate ilegal în urma agresiunii din toamna anului 2020, săvârșite cu sprijinul Turciei, împotriva Nagorno-Karabakhului, forțele armate azere au reusit, de data aceasta, să pătrundă adânc pe teritoriul Armeniei. În cadrul acestei agresiuni au fost atacate orașele: Goris, Sisian, Kapan, Jermuk, Vardenis; multe sate de la graniță, dar și 36 de localități. Au fost afectate grav obiectele de infrastructura civilă și case de locuit.  

Datorită mobilizării impresionante de forță a armatei armene, dar și a presiunii comunității internaționale, invazia Azerbaidjanului a fost oprită, ajungându-se la o încetare a focului, fragilă ce-i drept. Cu toate acestea, situația politico-militară atât la granița de sud-est (unde au pătruns forțele armate azere), cât și în general, în Caucazul de Sud, continuă să fie explozivă și nu este deloc exclusă o eventuală intensificare a agresiunii în viitor din partea Azerbaidjanului, care se bucură de sprijinul politic și militar deplin al Turciei și al altor state.

DefenseRomania: Ce a urmărit Azerbaidjanul odată ce și-a început agresiunea împotriva Armeniei?

E.S. Sergey Minasyan: Este evident că Azerbaidjanul profită de faptul că până la acest moment, comunitatea internațională nu a condamnat punctual și nici nu a întreprins măsuri corespunzătoare față de  faptele săvârșite de conducerea politică a Azerbaidjanului, cum, de altfel, s-a întâmplat și în cazul agresiunii din toamna anului 2020, dar și a acțiunilor ce i-au urmat la granița Armeniei. 

Pe de altă parte, la fel de clar este că Azerbaidjanul profită și de faptul că în acest moment atenția comunității internaționale și a statelor mari este îndreptată spre situația din jurul Ucrainei și a evoluției politico-militare a evenimentelor și a urmărilor sale umanitare. Astfel, recurgând la uzul de forță sau la amenințarea cu forță, Azerbaidjanul încalcă flagrant toate normele dreptului internațional, încercând prin presiuni militare să fixeze rezultatele agresiunii sale din 2020 în Nagorno-Karabakh, obținând și alte teritorii cedate unilateral de Armenia.

Acest fapt este de neconceput atât pentru autoritățile armene și întreg poporul armean, dar și pentru comunitatea internațională, așa cum reiese din reacția vehementă a statelor importante ale lumii, care au condamnat agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei din 13 septembrie. 

 

Vizita efectuată de Nancy Pelosi în Armenia și poziția SUA au frânat mult agresiunea azeră asupra Armeniei


        
DefenseRomania: Ne-ați putea oferi mai multe detalii referitoare la reacția comunității internaționale cu privire la aceste evenimente și care sunt măsurile pe care le întreprinde Armenia în plan diplomatic pentru a contracara acțiunile Azerbaidjanului?

E.S. Sergey Minasyan: Imediat ce au fost declanșate aceste acțiuni militare de-a dreptul criminale, Armenia s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU, Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, tuturor statelor aliate. Reprezentanții conducerii politice a Armeniei au participat la sesiuni de negociere cu liderii zecilor de state, informându-i cu privire la agresiunea Azerbaidjanului. Mai mult decât atât, în cadrul sesiunii extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU, majoritatea membrilor permanenți și nu numai ai ONU au susținut că sunt total inacceptabile uzul de forță și amenințarea cu forța pe teritoriul suveran al Armeniei, bombardarea infrastructurii civile și că forțele armate azere trebuie să revină imediat la pozițiile ocupate înaintea săvărșirii agresiunii. Mai mulți membri ONU au reconfirmat necesitatea soluționării problemei Nagorno-Karabakhului exclusiv pe cale pașnică, o abordare pe care, de altfel, o împărtășește și Armenia. 

Un important efect de înfrânare a acestei agresiuni, l-a avut și vizita în Armenia a Președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, care a condamnat agresiunea Azerbaidjanului și a confirmat disponibilitatea Statelor Unite ale Americii de a susține dezvoltarea democratică a Armeniei, sprijinind siguranța acesteia. De menționat este faptul că în cadrul vizitei sale, înaltul demnitar american a confirmat din nou, din numele său, dar și al Președintelui Joe Biden, determinarea SUA de a contribui la recunoașterea internațioanlă a Genocidului Armean săvărșit în 1915 în Imperiul Otoman, justificând în acest fel că asemenea evenimente nu ar trebuie să se repete în regiune.

La capitolul eforturi diplomatice trebuie menționată și convorbirea telefonică dintre Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken și conducerea politică a Armeniei și Azerbaijanului, în cadrul căreia, demnitarul american a insistat în special asupra necesității stringente a încetării focului. La fel de importantă a fost și întâlnirea trilaterală a Secretarului de Stat Antony Blinken cu Ministrul Afacerilor Externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan și Ministrul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului, Jeyhun Bayramov, care a avut loc pe 19 septembrie a.c., în cadrul celei de a 77 sesiuni a Anunării Generale a ONU. În cadrul acestei întâlniri, șeful diplomației armene a subliniat că forțele armate azere trebuie să se retragă de pe teritoriul suveran al Republicii Armenia, utilizarea forței sau amenințarea cu forța sunt inacceptabile și că este necesară  introducerea mecanismelor internaționale pentru prevenire a unor escaladări ulterioare. Ministrul Afacerilor Externe al Armeniei a subliniat importanța rezolvării imediate a problemelor umanitare, inclusiv repatrierea prizonierilor de război.

În acest context, sperăm că, dată fiind situația, prietenii și partenerii noștri externi, inclusiv statele membre UE, își vor exprima de asemenea pozițiile și vor condamna acțiunile criminale ale Azerbaidjanului și ale forțelor ce îl susțin, se vor abține de la orice pași care ar putea incuraja comportamentul agresiv al conducerii politice a Azerbaidjanului, fapt care, de altfel, vine în contradicție cu poziția comunității internaționale.  

Pe de altă parte, recentele declarații ale Președintelui Aliyev potrivit căruia Azerbadjanul nu va ține cont de opinia comunității internaționale și intenționează să-și continue operațiunile la granița Armeniei, stârnesc o și mai mare ingrijorare și necesită o reacție mult mai activă a comunității internaționale.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării
EXCLUSIV
Chifu estimează că Rusia va fi obligată să anunțe mobilizarea generală curând: O situație imposibilă pentru Ucraina, chiar și cu cei 500.000 de noi recrutați
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Europa revine la recrutare. Să depășim vechile stereotipuri „armata obligatorie” și să explicăm „modelul scandinav” care ar putea fi soluția
Tudor Curtifan: Condiția ca Rusia să intre pe un culoar de coliziune cu NATO e să-și atingă cele 3 mari obiective. Am intrat într-o capcană din care trebuie să ieșim rapid
Steadfast Defender 24: Cum se va desfăşura cel mai mare exerciţiu militar al NATO în Europa?
Dronele vor înlocui treptat artileria pe câmpul de luptă. Conflictul din Ucraina poate accelera apariția unor unități adaptate la acest proces
Avioane de luptă multi-rol de tip Tornado ale Forțelor Aeriene din Germania. Foto:Bundeswehr
EXCLUSIV
Rusia a trezit colosul militar german. Chifu: Germania preia postura de lider militar și își asumă rolul de apărător al Europei
Rusia se înconjoară de ”pitici” nucleari: Belarusul anunță o nouă doctrină nucleară
"Era păcii s-a încheiat. Trecerea de la o lume postbelică la o lume antebelică." Discurs istoric al ministrului britanic al apărării
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Victorie, înfrângere și consecințe. Încotro se îndreaptă lumea? Iulian Chifu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Industria bulgară de apărare lucrează aproape non-stop: Are ca obiective furnizarea de muniţie către Ucraina şi atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte
Rusia colapsează în fața Ucrainei | Generalul Ben Hodges a comentat planurile lui Putin de a purta un război timp de 5 ani: Să se facă Peninsula Crimeea inutilizabilă pentru trupele ruse
Fabrică de armament, sursă foto: Romarm
EXCLUSIV
Ce cumpără Armata României în 2024 și cum revitalizăm industria pentru a juca din nou pe piața de export | Constantin Bucuroiu, la Obiectiv EuroAtlantic
Italia dă tonul pentru ”a treia cale” în Europa? Guvernul Meloni ar putea lega ajutorul militar acordat Ucrainei de discuțiile de pace
”Așa au crezut și ucrainenii înainte de invazie”. Avertismentul guvernului suedez: „Pregătiți-vă, ar putea fi un război în Suedia. Scopul Rusiei rămâne același”
După 35 de ani Putin dă cu piciorul la tot ce a construit Gorbaciov și readuce Rusia pe un culoar de coliziune cu Israelul
Mass-media ucraineană aduce acuze grave la adresa Poloniei: Trebuie să recunoască faptul că duce un "război" împotriva viitorului european al Ucrainei
China: Un nou ministru al Apărării, o nouă șansă la dialog deschis cu SUA
Are Rusia un plan de atacare a Europei? Un serviciu european răspunde afirmativ. De ce România ar putea fi punctul slab al NATO
Ultimul atac american din Irak a umplut paharul: Oficialii de la Bagdad anunță primii pași pentru încetarea prezenței coaliției internaționale pe teritoriul irakian
Ucraina ar trebui să primească toate armele de care are nevoie: Kievul refuză ideea unui "plan B" în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului
Marea Britanie se pregătește să atace ținte militare ale rebelilor houthi ca răspuns la amenințările din Marea Roșie
Vestul se confruntă cu o penurie severă de arme, Rusia și China sunt înainte: Capacitatea Occidentului de a produce arme, subminată de reducerile bugetului pentru apărare
România răspunde amenințărilor directe ale Rusiei privind lovirea aeroporturilor militare românești, amintind Moscovei că „suntem pe partea bună a istoriei”
Ministrul israelian al Securității Naționale: Nu suntem o altă stea pe steagul american
Ministrul polonez de externe: Ar trebui să răspundem la ultimul atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin să-l înțeleagă
Este sau nu afectată de sancţiuni industria rusă de apărare? Kievul a fost atacat cu rachete ruseşti X-101 fabricate la sfârşitul lui 2023
Noi detalii despre racheta rusească care a intrat în spaţiul aerian al Poloniei: A fost o altă "demonstrație de forță" din partea Rusiei?
Atacul efetuat de ucraineni asupra portului Novorossiisk a fost important din punct de vedere strategic, deși partenerii occidentali ai Ucrainei nu au fost încântați
Se tem SUA de Iran deși beneficiază de o forță militară net superioară? O politică mai agresivă ar putea preveni un război inevitabil
Noul președinte Javier Milei închide ușa BRICS-ului. În pofida speranțelor Rusiei, Argentina refuză aderarea la BRICS

Ştiri Recomandate

Germania refuză din nou să livreze Ucrainei rachete Taurus de teamă să nu fie târâtă într-un război contra Rusiei. Nemții rămân lideri în Europa în sprijin militar
A-50 AWACS sunt imposibil de înlocuit, dar rușii încearcă. După ce deține recordul de 2 avioane pierdute, Rusia apelează la zeci de drone
Demonstrație de forță a SUA în Europa. După ce au lovit ținte pro-iraniene, bombardierele strategice B-1B au fost dislocate în Europa
Se pare că avem prima pierdere a unui Abrams în Ucraina (Foto/Video). Rusia susține că tancul M1 Abrams a fost distrus pe câmpul de luptă
Zi istorică, Suedia e membră NATO după ce Ungaria a ratificat în cele din urmă aderarea cu o majoritate copleșitoare
Rusia pregătește revendicări teritoriale împotriva SUA în zona Alaskăi. Rușii vor să acționeze atent, așteptându-se ca americanii să nu stea cu mâinile încrucișate
Șeful CIA a vizitat Ucraina în secret. Sprijinul agenției americane a fost unul major și rămâne vital pentru Kiev
Obuziere de ultimă generație pentru Armata României via Coreea de Sud. Contractul pentru K9 Thunder va fi semnat în următoarele zile
O nouă împărțire admnistrativ-teritorială a Rusiei: Regiunile anexate ale Ucrainei pe care Rusia nu le controlează, incluse în Districtul Militar Sud
David Cameron: Statele occidentale nu au făcut tot ce au putut pentru ca Ucraina să facă față invaziei ruse
Alegeri prezidențiale în România în septembrie, cu două luni mai devreme. Senatul a adoptat proiectul privind modificarea datei alegerilor
Federația Rusă nu are rachete din Iran, iar Ucraina are propriile rachete cu o rază de acțiune de 700 km
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Au trecut 730 de zile de când Rusia a cucerit puterea politică și a readus Ucraina în sfera ei de influență în 3 zile
Hezbollah a doborât o dronă israeliană Hermes 450 aflată în misiune de cercetare deasupra Libanului (Video)
Ambasadorul României în R. Moldova: Rusia, cea mai mare amenințare la adresa păcii în Europa. România condamnă crimele ruse de război
Goana după artilerie. Ucraina caută cu disperare să reducă avantajul Rusiei, care la începutul anului era de 12 la 1. Raportul de azi e mai încurajator
F-16 ajung în Ucraina. Livrarea avioanelor, confirmată. Mai rămâne o singură chestiune tehnică după ce Ucraina a primit „undă verde” să lovească teritoriul rus
Industria din Rusia fabrică piese pentru tancurile T-72 și T-90, utilizând tehnologie și utilaje din statele cele mai apropiate de SUA
Ungaria ratifică azi aderarea istorică a Suediei la NATO, iar momentul coincide cu achiziția a 4 noi avioane Gripen. „Ungaria a mers cât de departe a putut”
General american: Înfrângerea Rusiei în Ucraina sau conflict înghețat. Ucraina trebuie să reziste iar o nouă contraofensivă e posibilă în 2025
31.000 de soldați ucraineni au murit în război, anunță Zelenski
Câte avioane A-50 mai are Rusia? Dacă rușii mai pierd un „avion-spion” A-50, ar putea fi obligați să renunțe la monitorizarea permanentă a Ucrainei
Restructurarea Forţelor Armate ale Germaniei, motiv de controverse între ministrul Apărării și șefii de Stat Major
Comandantul militar al Armatei Ucrainei a mers în prima linie împreună cu ministrul apărării : „Ucraina are un plan pentru 2024, care nu este dezvăluit public”
În doi ani, Rusia a pierdut dublul forțelor care invadau Ucraina pe 24 februarie 2022, dar mobilizarea, economia de război și ajutorul din Iran și Phenian au înlocuit pierderile
”În afară de SUA, doar Polonia îl va avea”. Armata poloneză cumpără IBCS, cel mai modern sistem de control antiaerian care va conecta inclusiv aeronave F-35
Ambasadorul Ucrainei în România confirmă prețul plătit de Armata rusă la Avdiivka: 45.000 de morți pentru a rade orașul de pe fața Pământului
Trump a câștigat alegerile primare republicane din Carolina de Sud chiar pe terenul contracandidatei Nikki Haley
Organizarea Armatei ruse revine la forma din timpul URSS. Nordul Flancului NATO va fi supravegheat de Regiunile Militare Moscova și Leningrad
Turcia își asigură locuri în primele rânduri la intrarea în Marea Roșie. Mișcare strategică făcută de turci în regiune
pixel