Torpila nucleară rusă Poseidon, „arma apocalipsei” doar pe hârtie? Simileanu: S-ar putea să aibă surpriza să explodeze la testare
În ultimele zile au fost discuții intense cu privire la posibilitatea unui test nuclear al Federației Ruse, iar toți ochii au fost îndreptați către submarinul K-239 Belgorod, despre care s-a spus că ar putea lansa o torpilă nucleară Poseidon într-o demonstrație nucleară de forță ca urmare a conflictului din Ucraina.
Potrivit presei internaționale, serviciile de informații din NATO au trimis aliaților date despre mișcările submarinului rusesc K-329 Belgorod și un posibil test al torpilei Poseidon, supranumită de presa rusă și „arma Apocalipsei”.
Colonelul Vasile Simileanu, doctor în geopolitică și directorul revistei Geopolitica, în una din edițiile emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania în fiecare vineri de la ora 11:00, a temperat narativul rus, amintind că racheta Poseidon, așa-numita de ruși „armă a apocalipsei”, nici măcar nu a finalizat testele iar Moscova s-ar putea să aibă o surpriză neplăcută. Acesta a admis totuși ușorul avans pe care Rusia îl are în programele hipersonice, în fața Occidentului, singurul capitol în care nu e surclasată din punct de vedere militar, exceptând armele nucleare.
„Occidentul e dezvoltat tehnologic mult mai mult decât Rusia. Să nu mai vorbim de Armata Statelor Unite care dispune de armament mult mai sofisticat decât Rusia. Într-adevăr singura armă despre care se spune că rușii au un avans e racheta hipersonică. Ei spun și despre această torpilă nucleară Poseidon, dar ea nu a finalizat testările. S-ar putea să aibă o surpriză și să explodeze la testare, să fie un eșec total”, precizează Vasile Simileanu.
Emisiunea integrală în care Vasile Simileanu a analizat războiul din Ucraina
Rușii se laudă cu torpila nucleară Poseidon, „arma apocalipsei”, care nici nu a finalizat testările
Despre torpila nucleară Poseidon, rușii spun că poate purta un focos nuclear, capabil să provoace un „tsunami radioactiv”. Experții ruși compară efectul lansării sale cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale.
O particularitate a acestui sistem este că lansările sunt extrem de dificil de urmărit.
Poseidon are focos nuclear destinat distrugerii instalațiilor de pe coastă, precum și contaminării radioactive a unei mari zone adiacente de uscat, ceea ce ar împiedica continuarea operațiilor sau a reparațiilor.
Propulsia nucleară a torpilei Poseidon, precum și alte elemente de proiectare ar permite ca aceasta să fie lansată de la mii de km distanță și ar putea să rămână în așteptare perioade mai lungi de așteptare, înainte de lansa un atac sau de a fi rechemată.
CITEȘTE ȘI: Belgorod provoacă panică mai mult prin presă. De ce Rusia nu va disloca „submarinul nuclear al apocalipsei” în Marea Neagră
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News