Trump a pornit un război comercial total de „Ziua Eliberării”: Tarife uriașe de 20% impuse Europei și 34% Chinei. Reacții internaționale la cald anunță că aliații „vor lupta”
Donald Trump şi-a lansat miercuri războiul comercial total, anunţând ceea ce el a numit "tarife reciproce" la nivel mondial, cu scopul de a face "să renască" industria americană şi a pune capăt "jefuirii" Statelor Unite, transmit Agerpres, Reuters şi AFP.
Președintele american Donald Trump anunțân tarfie și „război comercial” de „Ziua Eliberării”. Photo: Screenshot
Preşedintele american aanunţat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.
Preşedintele american a afirmat că tarifele "nu vor fi complet reciproce".
Trump a anunţat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană.
„Orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%”
Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri o rundă de "tarife reciproce" majore asupra ţărilor din întreaga lume, într-un discurs în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, notează DPA.
"Le vom percepe aproximativ jumătate din ceea ce ne taxează sau ne-au taxat", a spus el, în timp ce a enumerat tarifele de import către SUA pentru diferite zone.
Preşedintele american a anunţat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.
Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puţin 10%.
Reacții internaționale după declarația de război comercial anunțată de Trump: Canada anunță că „va lupta”
Primele reacţii după anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei şi a Uniunii Europene, potrivit AFP:
Australia
"Aceste tarife nu sunt neaşteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate", a declarat premierul australian Anthony Albanese, care a spus că relaţia ţării sale cu Statele Unite riscă să fie deteriorată.
Brazilia
Parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o "lege a reciprocităţii" care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale.
Canada
"Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri", a anunţat premierul Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor "schimba fundamental" comerţul internaţional.
Columbia
"Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate creşte producţia, bogăţia şi ocuparea forţei de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greşeală", a afirmat preşedintele Gustavo Petro.
Danemarca
"Comerţul globalizat a adus beneficii tuturor (...) Nu înţeleg de ce Statele Unite vor să declanşeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câştigă, toată lumea pierde", a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen, asigurând că "Europa va rămâne unită. Europa va oferi răspunsuri solide şi proporţionale".
Elveţia
"Interesele economice pe termen lung ale ţării sunt prioritare", a subliniat preşedinta Karin Keller-Sutter, a cărei ţară este lovită de tarife de 31%. "Respectarea dreptului internaţional şi a comerţului liber sunt fundamentale", a adăugat ea, precizând că Berna va "defini rapid ce urmează".
Germania
Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piaţă de export, a îndemnat miercuri UE "să-şi păstreze capul pe umeri", subliniind că "o escaladare nu va face decât să agraveze daunele".
Pe de altă parte, Federaţia industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale "vor crea doar perdanţi" şi a cerut UE "să acţioneze unit şi cu forţa necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia".
Irlanda
Premierul Michael Martin a afirmat că "regretă profund" tarifele impuse UE şi le-a cerut celor 27 să răspundă într-un mod "proporţional".
"Orice acţiune trebuie să fie proporţională şi să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor şi cetăţenilor noştri", a declarat prim-ministrul, a cărui ţară găzduieşte sediile europene ale marilor grupuri americane şi înregistrează cel mai mare excedent cu Statele Unite dintre toţi membrii UE.
Italia
"Introducerea de tarife de către Statele Unite împotriva UE este o măsură pe care o consider greşită", a declarat premierul italian Giorgia Meloni.
Ea doreşte "să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali".
Regatul Unit
Regatul Unit doreşte să încheie un acord cu SUA pentru a "atenua" impactul taxelor vamale şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat ministrul comerţului Jonathan Reynolds.
"Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi şi a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunţat" miercuri, a declarat el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News