Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia a început testarea sistemului antirachetă rusesc S-400
25 noi 2019 / 16:47
Turcia va efectua exerciţii militare aeriene cu avioanele de luptă F-16 deasupra capitalei Ankara pentru a testa sistemele S-400 livrate de Rusia, în pofida avertismentelor făcute de Statele Unite, relatează Reuters.

Avioane de tip F-16 ale Forțelor Aeriene Turce vor survola capitala turcă pentru a testa noile sisteme antiaeriene S-400, în ciuda presiunilor efectuate de SUA ca Turcia să renunțe la aceste sisteme de rachete.

Cotidianul proguvernamental turc Milliyet şi postul de televiziune CNN Turk au relatat luni că aceste zboruri vizează în realitate testarea radarelor din componenţa bateriilor S-400, un sistem rusesc de apărare antiaeriană şi antirachetă, achiziţionat de Ankara spre nemulţumirea partenerilor săi din NATO.

Guvernatorul provinciei Ankara a anunțat duminica aceasta că aeronave militare vor efectua zboruri deasupra capitalei Ankara luni și marți, pentru a testa „un sistem de apărare aeriană".

Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un subiect important de tensiune între Ankara şi Washington.

Achiziționarea de sisteme antibalistice S-400 de către Turcia, aliată NATO, de la vecinii ruși a declanșat tensiuni la nivelul relațiilor dintre Ankara și Washington, întrucât liderii americani consideră acest demers o amenințare la adresa capacității de apărare a alianței nord-atlantice și a sistemului de avioane de luptă Lockheed Martin F-35, realizat de aceasta.

În pofida avertismentelor și a amenințărilor cu impunerea de sancțiuni transmise de Washington, Turcia a primit primul lot de echipamente în iulie. Autoritățile ameicane au răspuns în consecință, înlăturând Turcia din cadrul progamului F-35, în care aceasta avea rol de producător și cumpărător.

 

Ştiri Recomandate

Spitalul mobil de la Ana Aslan e operațional. Ciucă: Un efort asumat de militarii Armatei române
Coronavirus. Marinarii de pe două submarine ale Flotei Nordului din Rusia au fost plasați în carantină
Sute de militari au participat la acțiuni în toată țara, în ultimele 24 de ore
Imnul României a răsunat din megafoanele Poliției pe străzile țării, în semn de solidaritate cu românii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)
Avioane F-16 turcești au bombardat nordul Irakului
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul militar ridicat de Armată la Ana Aslan: 'Suntem pregătiți'
Israelul a bombardat ținte Hamas din Fâșia Gaza
Zeci de membri ai grupării teroriste Boko Haram au fost uciși într-o ofensivă a forțelor nigeriene