Pe 16 noiembrie, trei sateliți militari francezi de informații au fost lansați pe orbită la bordul unei rachete Arianespace Vega, de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză.
Autoritățile de la Ankara au anunțat că pe data de 7 octombrie au arestat 15 colaboratori ai Mossadului, acțiune la care au participat, potrivit Times of Israel care citează publicația turcă Sabah, peste 200 de ofițeri de contrainformații turci care au monitorizat celula serviciului israelian timp de aproape un an.
Potrivit sursei citate, Mossadul ar fi spionat studenți, inclusiv palestinieni. Nu se oferă detalii suplimentare cu privire la natura acțiunilor de spionaj.
Informațiile au fost publicate de cotidianul turc Sabah, apropiat puterii de la Ankara.
Unii dintre colaboratorii Mossadului ar fi primit ordine inclusiv în România, turcii precizând numele capitalei București, dar și în Kenia în Nairobi.
Presupusa rețea pe care ar fi destructurat-o Ankara ar fi operat în cinci zone diferite din Turcia.
Plățile către presupușii agenți se făceau prin transferuri bancare, magazine de bijuterii sau criptomonede.
Times of Israel subliniază pe de altă parte apropierea dintre AKP, partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan și gruparea teroristă Hamas care controlează Fâșia Gaza.
Publicația israeliană amintește că pe măsură ce relațiile dintre Ankara și Tel Aviv s-au răcit în ultimul deceniu, Turcia a devenit tot mai deschisă în relația cu Hamas.
În august 2020 președintele Recep Tayyip Erdogan a avut o întrevedere cu Ismail Haniyeh, liderul mișcării Hamas, întâlnire la care a participat și Saleh al-Arouri, un înalt comandant al aripii paramilitare a Hamas, pentru care SUA oferă o recompensă de 5 milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pe 16 noiembrie, trei sateliți militari francezi de informații au fost lansați pe orbită la bordul unei rachete Arianespace Vega, de la Centrul Spațial Kourou din Guyana Franceză.
Deputaţii au dat marţi vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat prin telefon cu şeful CIA, William Burns, despre 'conflicte regionale' în timpul vizitei recente efectuate de acesta în Rusia, a afirmat luni Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Un agent chinez al serviciilor de informaţii ale Beijingului a fost găsit vinovat, vineri, de spionaj economic de un tribunal federal din Statele Unite, pentru tentativă de furt de tehnologii spaţiale americană şi franceză, a anunţat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, transmite Agerpres, care citează AFP.
Serviciile germane de securitate cred că un bărbat găsit mort lângă ambasadei Rusiei de la Berlin luna trecută era un agent sub acoperire al serviciului rus de informaţii FSB, relatează Agerpres, care citează Der Spiegel, preluat de Reuters.
Guvernul ungar a recunoscut joi pentru prima dată că a cumpărat programul de spionaj Pegasus, care conform mass-media internaţionale a fost folosit de mai multe ţări pentru a spiona politicieni din opoziţie, activişti sau jurnalişti, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Turcia susține că a destructurat o rețea de spionaj a Mossadului care acționa pe teritoriul turc, dar care ar fi primit ordine și în alte state, aici apărând numele României.
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska de la Washington, informează marţi NBC News, citând un purtător de cuvânt al agenţiei, relatează Reuters.
O "cârtiţă" în serviciul Rusiei a lucrat în cabinetul ministrului apărării din Franţa, a făcut cunoscut fostul director al serviciului de informaţii externe (DGSE), Bernard Bajolet, într-un reportaj difuzat duminică seara pe canalul France 5, notează Agerpres, care citează AFP.
Un american inginer în Marina americană şi soţia sa au fost arestaţi sâmbătă în statul Virginia şi inculpaţi pentru spionaj nuclear în favoarea unui guvern străin, agentul cărora le-au vândut informaţii plătite de acesta cu criptomonede fiind de fapt un agent FBI sub acoperire, a anunţat justiţia americană, potrivit AFP.
Spionii ruşi "au furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca Covid, care a fost folosită pentru crearea vaccinului Sputnik, anunţă publicaţia The Sun.
Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului 'sindrom Havana', care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.
Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI au efectuat joi o vizită de lucru la Galaţi, la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Sud a Serviciului Român de Informaţii, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediul principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea. În contextul discuţiilor, comisia SRI va propune modificări legislative prin care primarii să fie beneficiari de informaţii de la serviciile de informaţii, la fel ca prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene.
Trei angajaţi străini ai principalei companii bulgare de armament, Arsenal, au fost arestaţi sub bănuiala că au fost implicaţi în „dispariţia” unor produse şi documente sensibile din fabrica acesteia, a indicat joi Ministerul bulgar de Interne, citat de Reuters şi BTA, potrivit Agerpres.
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii americane (CIA), William Burns, a anunţat joi că înfiinţează o unitate specială care vizează sporirea atenţiei asupra Chinei, într-o perioadă de relaţii tensionate între cele mai mari două economii ale lumii, informează Reuters.
Decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi de la misiunea Rusiei la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles pentru presupuse activităţi de spionaj subminează orice şansă de normalizare a relaţiilor cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat joi Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează EFE.
NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei care erau ''ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi'', a anunţat miercuri o oficialitate NATO, potrivit Reuters.
Mossadul a reluat căutările pilotului militar Ron Arad, dispărut încă din 1986 și considerat decedat. Anunțul despre o operațiune spectaculoasă și curajoasă a fost făcut chiar de premierul israelian Naftali Bennett.
UE a denunţat vineri activităţile de spionaj cibernetic "inacceptabile" ale Rusiei împotriva unor responsabili politici europeni şi ia în calcul luarea de măsuri pentru a le sancţiona, relatează AFP.
Investigaţii ale autorităţilor franceze pentru a depista un eventual spionaj asupra telefoanelor mobile ale membrilor guvernului efectuat prin programul israelian Pegasus au constatat semne de interferenţă suspecte în aparatele a cel puţin cinci membri ai actualului guvern, potrivit EFE, care citează site-ul de informare francez Mediapart.
Ministerul apărării din Lituania a recomandat consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezeşti şi a sfătuit populaţia să renunţe la cele pe care le are, după ce un raport guvernamental a constatat că aceste dispozitive au încorporate capabilităţi de cenzură, informează miercuri Reuters.
Jurnalistul militar Radu Tudor a făcut referiri cu privire la implicarea serviciilor de informații din România în chestiuni de politică internă, într-un material publicat pe blogul personal.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este 'responsabilă' de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, devenit un critic virulent al Kremlinului şi otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 în Marea Britanie, transmite AFP.
Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general - maior în rezervă, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost condamnat de Curtea Militară de Apel Bucureşti la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.
Serviciul rus de securitate FSB susține că deține dovezi cu privire la acte de sabotaj și implicarea serviciilor militare de informații din Ucraina în tentative de destabilizare a Peninsulei Crimeea, ocupată ilegal de Federația Rusă în 2014.
Parchetul general din Georgia a anunţat marţi deschiderea unei anchete după publicarea unor documente afirmând că membri ai bisericii ortodoxe din această ţară caucaziană au fost spionaţi de serviciile de informaţii, notează AFP.
România şi Suedia sunt statele care s-au dovedit a fi deosebit de relevante şi competente în domeniul strategiilor de război, susţine directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova, Ruslan Puhov, notează publicaţia MESAJ.MD.
Un număr de 20 de persoane care erau deja cunoscute serviciilor de informaţii germane se află printre afganii evacuaţi de la Kabul de armata germană, transmite Agerpres, care citează DPA.
Rusia a comis ample încălcări ale drepturilor omului în Crimeea, peninsulă care a fost anexată de la Ucraina în 2014, relevă un raport făcut public joi de Naţiunilor Unite, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Un german, angajat al unei firme de securitate informatică, este judecat începând de miercuri pentru că a transmis Rusiei date despre camera inferioară a parlamentului german, relatează Agerpres, care citează AFP.
Teoretic, Escadrila F-22, venită recent în teatrul european, este dislocată la Baza Aeriană Lask din Polonia. Dar practic … poate opri cineva celebrele aeronave să opereze unde consideră necesar?
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat soldaţii ruşi care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de tragere că vor deveni o "ţintă specială" pentru forţele ucrainene, transmite Reuters.
Șeful oficiului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a anunțat, pe 13.08.2022, că Slovacia a transferat Ucrainei un lot de instalații de artilerie autorpopulsate Zuzana-2, cu calibrul de 155 de milimetri.
Analistul din Orientul Mijlociu, Elijah Magier, a anunțat, pe 14.08.2022, citând surse proprii, că Rusia și Iranul au încheiat un acord privind achiziționarea de către armata rusă a unor drone iraniene de cercetare și atac de tip Shahed 129.
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează Agerpres, care citează AFP.
Plata piloților pe ora de zbor, dar și costul unei ore de zbor pe un avion supersonic sunt doar câteva cauze ale faptului că mulți piloți nu zboară suficient, e de părere fostul pilot Nicu Fălcoi care atrage atenția că piloții români ar trebui să ajungă la circa 180 de ore pe an pentru a fi la standardele NATO.
Excentricul Ramzan Kadîrov, liderul cecen subordonat președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat că un nou grup de luptători „voluntari” ceceni e în drum spre estul Ucrainei.
Rusia a clamat sâmbătă cucerirea satului strategic Pesky în provincia Doneţk din estul Ucrainei, lucru negat de comandamentul militar ucrainean, dar care a admis totuşi că în acea zonă au loc ''lupte feroce'', în timp ce analişti militari îşi manifestă temerea că războiul ruso-ucrainean s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022, relatează agenţia Agerpres, citând EFE.
Nicu Fălcoi, deputat din partea USR și membru al Comisiei pentru Apărare, și-a arătat convingerea că înainte de invadarea Ucrainei președintele rus Vladimir Putin s-a gândit foarte serios la vechile granițe sovietice, ceea ce implică inclusiv Republica Moldova. Totuși, desfășurarea conflictului a mai slăbit din ambțiile imperialiste ruse iar în contextul amenințărilor ruse, Fălcoi nu crede că Moscova ar lua o decizie irațională precum atacarea unui stat membru NATO. Fostul pilot de supersonice arată că dacă excludem armele nucleare, din absolut toate punctele de vedere NATO e mult superioară Rusiei.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cele şase luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei au arătat că ruşilor nu le pasă de masacrele comise de armata lor, de oraşele distruse sau de şantajul nuclear al Moscovei.
În cadrul unui interviu acordat postului local de televiziune RTVS, ministrul slovac al apărării, Yaroslav Nagy, a declarat, pe 13.08.2022, că Bratislava intenționează să transfere avioanele de vânătoare de tip MiG-29AS către Ucraina.
Forțele Aeriene Maghiare vor fi prezente în România cu un avion de tip JAS 39 Gripen, cu ocazia evenimentului aviatic Bucharest International Air Show (BIAS) 2022.
Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc din nou pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi în direcţia căreia au fost efectuate sâmbătă noi bombardamente de artilerie, relatează Agerpres, care citează agenţiile AFP şi EFE.
Finlanda și Estonia își vor integra apărarea de coastă bazată pe rachete. Acest demers le permite celor două țări să închidă Golful Finlandei navelor de război rusești, dacă este necesar, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, pentru ziarul finlandez Iltalehti.
În cursul acestei săptămâni Federația Rusă a pierdut aproape toate avioanele Su-30SM și Su-24M aflate într-o bază aeriană din Crimeea, după o serie de explozii care au avut loc la facilitatea militară. Deși rușii spun că a fost vorba de niște incendii provocate de neglijeța personalului, iar Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a infirmat implicarea, mai multe surse oficiale, inclusiv Ministerul Apărării al Marii Britanii, arată că operațiunea a fost una ucraineană.
USS Zumwalt e cu siguranță cel mai scump distrugător construit vreodată de Statele Unite ale Americii. Programul distrugătoarelor din clasa Zumwalt e însă unul ambițios iar americanii vor începe integrarea rachetelor hipersonice cu rază lungă de acțiune începând de anul viitor.
SUA vor consolida relaţiile comerciale cu Taiwanul şi vor efectua noi curse aeriene şi maritime în strâmtoare, în replică la acţiunile "provocatoare" ale Chinei, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează Agerpres, care citează AFP.
Un expert militar ucrainean spune că Statele Unite nu au un interes major să înfrângă Rusia imediat și strategia Washingtonului e de a epuiza treptat regimul del a Moscova.
De la începutul invaziei ruse au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă și probabil cel mai promovat aparat al aviației militare ruse. Unele estimări vorbesc de două escadrile, însă cifrele trebuie privite circumspect.
Avocatul şi activistul rus pentru drepturile omului Mark Feighin a comentat cele mai recente ameninţări lansate de Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, precizează Radio România Actualități care citează Unian.
Poliţia federală americană (FBI) a confiscat documente "top secret" în urma percheziţiei la fostul preşedinte Donald Trump, ceea ce ar putea reprezenta o posibilă încălcare a legii privind spionajul, potrivit unor documente judiciare publicate vineri, relatează Agerpres, care citează AFP. Presa internațională scrie totodată că de la proprietatea fostului președinte american au fost confiscate documente secrete şi privindu-l pe "preşedintele Franţei".
Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât vineri ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD ('selective default'), respectiv RD ('restricted default'), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Turcia începe modernizarea avioanelor F-16 Block 40 și Bolk 50 cu sisteme dezvoltate pe plan intern de industria aeronautică naţională, a precizat recent preşedintele Directoratului Turc al Industriei de Apărare (SSB), Ismail Demir. Cu toate acestea, Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 Block 70/72, dar și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16.
După ocuparea şi anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, Federația Rusă a transformat acest loc, când o zonă turistică destul de frecventată, într-o bază militară, adăugând la portul principal al Flotei Mării Negre din Sevastopol, o rețea de baze aeriene şi multe sisteme de de apărare aeriană și apărare costieră.
Încă dinainte de invazia rusă din Ucraina, compania turcă Baykar Makina avea planuri să ridice o fabrică de drone Bayraktar TB2 în Ucraina, plan care a fost amânat de invazie, dar la care nu s-a renunțat.
Zece avioane chineze au depăşit vineri linia mediană din strâmtoarea Taiwan, o barieră neoficială între China şi Taiwan, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei, transmite Reuters.
Forţele Navale Bulgare vor avea încă două exerciţii mai ample cu participare internaţională până la finalul lui 2022, cu Varna drept port gazdă, a declarat vineri, pentru BTA, comandantul Forţelor Navale Bulgare, contraamiralul Kiril Mihailov.
Polonia, Slovacia și Cehia au decis să lanseze un program care va extinde producția de sisteme de artilerie, muniții și alte echipamente militare pentru Ucraina. Demersul a fost anunțat ieri, în cadrul Conferinței de la Copenhaga, de către ministrul danez al apărării, Morten Bodskov.
Pe 15 iulie, un grup de hackeri, a executat un atac cibernetic de tip DOS (denial-of-service) asupra unor site-uri web românești, inclusiv Poliția de Frontieră.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că cea mai mare dorinţă a Rusiei este să vadă distrugere, moarte şi devastare în Europa. Potrivit acestuia, linia de demarcaţie între "lumea noastră şi iad" trece prin Ucraina.
Canalul rusesc de Telegram “Informatorul militar” (Военный Осведомитель) a anunțat, pe 11.08.2022, că amiralul Igor Osipov a fost înlăturat de la conducerea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În locul acestuia a fost numit viceamiralul Viktor Sokolov.
Franța încearcă să construiască o nouă strategie în regiunea Sahel din Africa de Vest, alegându-și ca bază Nigerul, pentru a preveni extinderea terorismului și a înfrunta influența rusă, încercând astfel să evite "greșelile" pe care le-a făcut în Mali.